Scudo Sports

Kamplı Bisiklet Turlarından Zevk Almak (Km/gün kıyaslaması)

Seyda Ünlü

5 Vakit Bisiklet ve Kamp
Tepki
1.124
İsim
Seyda Ünlü
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Arkadaşlar merhaba. Özellikle havalar ısındığında bir çoğumuz kamplı bisiklet turlarına çıkma planları kuruyoruz. Gün başına düşen km sizce ne olmalıdır? Çok fazla yorulmamak zevkini çıkara çıkara turu tamamlamak için 300km'lik bir tura 3 gün ayırıp her gün 100km yapmak mı yoksa 5 gün ayırıp her gün 60km yapmak mı? Bu birazda kişinin kondisyonuna göre değişir ama sonuçta geze geze, dura dura keyif turu yapacağımız için yüklü tur bisikletiyle tecrübe eden arkadaşlardan dinlemek isterim.

Son düzenleme:
Scudo
Ön ve arka heybelerin olduğu bisikletimle, eşimle beraber yaptığımız turlarda 80 km olduğunda artık yılıyorduk. Tabii ki kişiden kişiye, kondisyona göre değişir ancak hele çadır kurup kamp yapacaksam ve zamanla ilgili bir kısıtım yoksa kesinlikle 60x5'i tercih ederim.

Kilometre bazındansa günde kaç saat süreceğiniz bence kilometreyi belirleyecektir. Rotanın fazla tırmanış içerdiği bir gün kilometreyi tutturacağım diye fazla yorulmak ertesi günkü sürüşü de tatsız kılabilir. Kendim için söylersem ben aksini yapıyorum ve daha ziyade düz yollarda sürmeme rağmen rüzgar olsun olmasın 100 kilometrenin altına düşmüyorum o gün için. En önemli ölçüt toparlanma hızı kanımca. Toparlanmanın da antrenmanlı olduğunuzda daha hızlı olduğunu söyleyebilirim.

çok değişken bir durumdur bu tek bir doğrusu yoktur. bazen yüklü bisikletle 100 km de yaparsınız bazen de 40 km her ikisi de onlarca değişkene göre değişecektir.

bu durum benim için yükten rüzgara, hatta o günkü ruh halime göre bile değişiyor. 140 km yaptığım da oldu, 15 km yapıp güzel bir alan görünce çöktüğüm de. ama geri kalan her şeyi göz ardı edip sadece sorunuza bakarsak ben de 60x5 gün derim. insanın konakladığı yerde rahatça çadır kuracak, gerekirse etrafı gezecek vakti ve enerjisi kalmalı bence.

Seyda Ünlü
Tamamen sizin nasıl zevk aldığınızla ve vakitliliğinizle ilgili,eğer günlük 100km size eziyet haline dönecekse günde 60 70 kmler tatlı tatlı gezerek,nasılsa yarıştada değilsiniz mis gibi doğanın manzaranın tadını çıkartarak turlamak daha keyif verici olur,bu mesafelere yakın bir turu 3 kafadar geçtiğimiz yıllarda yapmıştık,280kmlik yolu 3 gece 4 günde katetmiştik,tamamen lay lay turuydu tabi vakitle alakalı

Yüklü tur bisikletinden bahsediyorum.
Hocam kişisel tavsiyem zaman kısıtlaman yok ise 60 km maksimumdur günlük. Zira belli bi km 'den sonra yılgınlık ve isteksizlik, ustune yorgunluk basgosteriyor. Sonrasında zaten keyif almıyorsun kampını kurunca yorgunluktan.

Merhaba, her yıl kamplı uzun tur yapmış birisi olarak şunu net bir şekilde söyleyebilirim. Yola çıkmadan veya rota hazırlamadan önce (link) sitesine girerek kendime yol haritası çıkartırım. Örnekleri aşağıda fotoğraflarda var. İlk görselde görüldüğü üzere mesafe 60 km ideal bir mesafe sayılır. Asıl burada dikkat edilmesi gerek konu yükseklik ve alçaklık değerleridir. İlk görselde parkurun toplamında 290 mt tırmanma 330 mt iniş gösteriyor. Yani bu parkurda uzun tur yapıp yük taşıyan bir bisikletçi zorlanmaz.

İkinci görselde ise mesafe 41 km, yükseklik 1600 alçaklık 300 mt. Yani parkur kısa ama zorluk derecesi oldukça yüksek sayılır.

İşin özüne gelirsek eğer ben günlük toplam yükseklik 800-1200 arası yapmaya özen gösteririm. Bu oranlar idealdir.

Bazı turlarımda 5 günlük ortalama değerim 1600 yükseklikteydi ama resmen canımı çıkartmıştı. Kısacası Yükseklik arttıkça zorluk başlar.

Kendine göre bir rota planla yola koyul.

den1.jpgden2.jpg

Tabiki eğime, yolun durumuna ve kondisyona göre km'yi artırıp azaltabiliriz ama keyifli kamplı bir bisiklet turu için ortalama günlük 60km diyebiliriz. Sadece cumartesi ve pazar gününü baz alarak bir plan yapacak olursak Cumartesi günü tadını çıkararak, sağda solda durarak 60km kadar gidip kamp kurabilir pazar günü tekrar 60km geri dönebiliriz. Buna göre kendimize güzel dolu dolu bir plan hazırlayabiliriz. Mesela İstanbul'da oturanlar feribot ile Yalova - Bandırma tarafına geçip oradan diledikleri tarafa pedallayabilirler ya da otobüs ile araba ile bir noktaya gidip oradan diledikleri rotayı tamamlayabilirler vs. Herkesin vakti ve imkanı da olamayabiliyor 1-2 günden fazla tur yapmak için.

Ben de yazın 2 gün bir gecelik 500 km lik bir bikepacking turu planlıyorum. Gerekli ekipmanları tamamlayıp yazın çıkacağım kararlıyım. Fakat gece kalacak yer nasıl bulurum kafamda bir soru işareti var. Kamp kurmak istiyorum ama kalmayı planladığım yer turistik bir mekan(Eğirdir gölü) olduğu için bisikletim ve eşyalarıma zarar veren olur mu diye düşünmeden edemiyorum.

@M.İhsan Eğirdir'de bulunan hastanenin yanında bir cami var. Orada konaklayabilirsin. :) bir sıkıntı olmaz.

Yol durumu, eğimi, rüzgar, taşıdığınız yük, bisikletin dişli oranı, kondisyon, sıcaklık, turun uzunluğu, oluşabilecek aksilikler vs. bunlara göre tamamen farklı farklı sonuçlar çıkacaktır. 3000 km'lik bir tur için günlük 60 km çok gelebilir. 200 km'lik bir tur keyif alınarak 2 günde de bitebilir.
Karışık yani :) Söylenen tüm mesafeler doğru :)
Bence asıl keyifli olan gidilen mesafeden ziyade yolda olmak. Havanın çok sıcak olduğu bir zamanda denk geldiğin bir çeşmenin altına kafanı koymak, zor bir yokuşun tepesine vardığında bisikletten indiğin zaman attığın ilk adımda hafif bir sersemlemek, terlediğin zaman o tuzlu terin gözüne kaçması, yanlış bir yola girdiğini çok sonradan fark etmek, lastiğin patladıktan sonra 5 dk yapacağın işi o yorgunlukla geniş geniş yarım saatte yapmak, sessiz bir orman yolunda sürerken bir anda yol kenarından gelen hışırtıların oluşturduğu ürperti ve daha birçok şey :) Keyifli olan bence bunlar :)

Son düzenleme:
Ben de yazın 2 gün bir gecelik 500 km lik bir bikepacking turu planlıyorum. Gerekli ekipmanları tamamlayıp yazın çıkacağım kararlıyım. Fakat gece kalacak yer nasıl bulurum kafamda bir soru işareti var. Kamp kurmak istiyorum ama kalmayı planladığım yer turistik bir mekan(Eğirdir gölü) olduğu için bisikletim ve eşyalarıma zarar veren olur mu diye düşünmeden edemiyorum.
Bu soruyu genelleyecek olursak; kamp yerini nasıl seçiyorsunuz? Nelere dikkat ediyorsunuz? Ateş yakıyor musunuz? Kamp yapmanın yasak olduğu bölgelerde ne yapıyorsunuz? Çadırdan uzaklaştığınızda bisikletin güvenliğini nasıl sağlıyorsunuz? Ve şu an aklıma gelmeyen bir sürü soru. 😊 Bir yerlerde bir rehber varsa çok makbule geçer ayrıca. ☺️

@Seyda Ünlü
Seyda Ünlü
Tamamen sizin nasıl zevk aldığınızla ve vakitliliğinizle ilgili,eğer günlük 100km size eziyet haline dönecekse günde 60 70 kmler tatlı tatlı gezerek,nasılsa yarıştada değilsiniz mis gibi doğanın manzaranın tadını çıkartarak turlamak daha keyif verici olur,bu mesafelere yakın bir turu 3 kafadar geçtiğimiz yıllarda yapmıştık,280kmlik yolu 3 gece 4 günde katetmiştik,tamamen lay lay turuydu tabi vakitle alakalı

Bence de böyle turdan ve etraftan zevk alarak o anı yaşayarak tur yapmak daha keyifli olacaktır. Birde yanınızda kafa dengi bir veya birileri varsa tamamdır. Böyle turumuzda 2 dakika soluklanalım diye durduğumuzda birisi kuruyemiş kasesi diğeri bir kutu börek çıkarmıştı. Serkan bey gibi günde 300 yapmak TCR tarzı bir yarışmada mantıklı olacaktır. En basitinden Gürkan Genç yaptığı turlarda tadına vara vara dolaşıyor. Zaten normal hayatımız sürekli bir koşuşturma içinde geçiyor kendinize vakit ayırdıysanız her anının tadına varın bence.

Deneyimlerime dayanarak şunu söyleyeyim. Çok değişkenlik gösterildiği düşünülse de bike packing turu ile çanta turu arasında yorulma ve km oranı düşük bununla ilgili yabancı sitelerde bilgi vardır bizzat test edilmiş. Gelelim kendi öz düşünceme; Çıkılan yolun eğimi gidilecek yerin durumu bireyin sağlık alt yapısı yolda olacak sürprizler bu gibi durumlar günlük olarak sizi etkiler. Yıllar içerisinde ben günlük kat ettiğim yolu epey azalttım 60 80 bazen 40 civarında. Günde 100 yaparım haldır haldır gezerim deyince hiç kusura bakmayın menüsküs olup dizleri elinize alabiliyorsunuz. Artık teknolojik imkân arttı gitmeden önce o yolun izohipsine eğimine göre plan yapıp bugün arkadaş ben x yere gideceğim akşamda şu gördüğüm yerde duracağım deyip o olmazsa başka yerlerde seçip planlı olmak güzel seçenektir. Kısaca 16 günlük tatile 1600 km tur yapmaktansa 1200 800 900 km tur yapar gezdiğimden bir şey anlarım sonuçta geçtiğiniz yerden bir daha geçememe durumu olacaktır.

@M.İhsan Eğirdir'de bulunan hastanenin yanında bir cami var. Orada konaklayabilirsin. :) bir sıkıntı olmaz.

Yol durumu, eğimi, rüzgar, taşıdığınız yük, bisikletin dişli oranı, kondisyon, sıcaklık, turun uzunluğu, oluşabilecek aksilikler vs. bunlara göre tamamen farklı farklı sonuçlar çıkacaktır. 3000 km'lik bir tur için günlük 60 km çok gelebilir. 200 km'lik bir tur keyif alınarak 2 günde de bitebilir.
Karışık yani :) Söylenen tüm mesafeler doğru :)
Bence asıl keyifli olan gidilen mesafeden ziyade yolda olmak. Havanın çok sıcak olduğu bir zamanda denk geldiğin bir çeşmenin altına kafanı koymak, zor bir yokuşun tepesine vardığında bisikletten indiğin zaman attığın ilk adımda hafif bir sersemlemek, terlediğin zaman o tuzlu terin gözüne kaçması, yanlış bir yola girdiğini çok sonradan fark etmek, lastiğin patladıktan sonra 5 dk yapacağın işi o yorgunlukla geniş geniş yarım saatte yapmak, sessiz bir orman yolunda sürerken bir anda yol kenarından gelen hışırtıların oluşturduğu ürperti ve daha birçok şey :) Keyifli olan bence bunlar :)
Ne güzel anlattın öyle, heveslendim he :D

• Beğen
Tepkiler: aytu_14
Geri