Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kan acil değil, sürekli ihtiyaçtir.

Kan Bağışı İle İlgili Görüşleriniz

  • Daha önceden kan bağışında bulundum, yeniden bağış yaparım.

    Katılım: 22 41,5%
  • Daha önceden kan bağışında bulundum, yeniden bağış yapmam.

    Katılım: 3 5,7%
  • Daha önceden kan bağışında bulunmadım ama bağış yaparım.

    Katılım: 24 45,3%
  • Daha önceden kan bağışında bulunmadım, bağış yapmamda.

    Katılım: 4 7,5%

  • Toplam katılım
    53

Serkan Demir

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Mayıs 2010
Mesaj
828
Tepki
306
Şehir
Silivri & KÜTAHYA'M
Bisiklet
Salcano
Kan Bağışı Yapabilir miyim?
18-65 Yaş arasında, ağırlığı 50 kg üzerinde, önemli bir sağlık sorunu olmayan kan merkezine kan vermek için geldiğinde yapılan muayenede sağlığı uygun olduğu tespit edilen ve hemoglobin düzeyi uygun olan herkes 3 ayda 1 kez, yılda toplam 4 kez kan bağışında bulunabilir

Türkiye’de Kan Hizmetleri:
Ülkemiz; kan bağışı konusunda gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında oldukça geri sıralarda yer almaktadır. Bu ülkelerde gönüllü kan bağışlarının nüfusa oranı %5’e ulaşabilirken ülkemizde bu oran halen % 1.5-2 civarındadır. En önemli problem gönüllü kan bağışçısı sayısındaki yetersizliktir.

-Türk Kızılayı ülkemizde 1957 yılında İstanbul ve Ankara’da ilk kan merkezlerini açarak günümüze kadar ortalama %20-50 civarında ülke kan ihtiyacını karşılamıştır. Gönüllü kan bağışı ile karşılanamayan kısım hastane kan merkezleri tarafından çoğunlukla replasman, kana kan, zorunlu yöntem ile karşılanmış ve karşılanmaktadır.
-Ülke genelinde sağlıklı istatistiki verilere ulaşmak ve hastalara kullanılan kanların izlenebilirliği pek mümkün değildir.
-Ülkemizde kan hizmetleri konusunda kapsayıcı bir standardizasyon ve denetim mevcut değildir.
Ülkemizde toplanan kan bağışını (Türk Kızılayı kan birimleri ve hastane kan merkezleri tarafından) kesin bir sayıyla söyleyebilmek mümkün değildir. Türkiye Kan Merkezleri ve Transfüzyon Derneği (TKMTD) tarafından 2003 yılında ülke genelindeki kan merkezlerinde yapılan anket çalışması sonuçları ile T.C. Sağlık Bakanlığı Yataklı Tedavi Hizmetleri Yıllığı verileri uyumlu görünmemektedir. T.C. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2004’de 873.454 ünite kan bağışı toplanmış, Türkiye Kan Merkezleri Transfüzyon Derneği’nin anket sonuçlarına göre ise 1.236.776 ünite kan toplanmıştır.

Ancak ülkemizdeki hastane yatak kapasitesinin yetersiz olduğu ve T.C. Sağlık Bakanlığı’nın ülke çapındaki sağlık organizasyonuna bağlı olarak devreye girecek yeni hastaneler ve hastalar için etkin kan ve kan ürünü kullanımı göz önüne alındığında 2006 yılı itibari ile kan ihtiyacının hesaplamalara göre ortalama 1,5 milyon ünite civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu başlıklar dışında "Dünya ve Türkiye'de Kan Bağışı", "Kan bağışlarım nerede kullanılıyor?", "Kanın Yapısı ve Görevleri Nelerdir?" ve "Kan Grupları Hakkında Genel Bilgiler" gibi soruların cevapları bulunmakta. Ayrıca Kan Merkezleri, Hastane Listesi, Sık Sorulan Sorular vb. içerikler bulunmakta.

Ben şuana kadar 8 kere (belki hatırlamadıklarım da vardır) kan bağışında bulundum. Hiç birinde beni olumsuz etkileyen bir durum olmadı. Ayrıca çalıştığım 3000'in üzerinde bulunan iş yerimde de bir projemle kan bağışı için vakit bulamayan veya üstüne düşmeyen arkadaşlarım için kan bağışı organizasyonu yapıldı. Şimdiye kadar şirketin Erzincan Lokasyonunda yapıldı. Ramazan ayından sonrada İstanbul, Ankara ve Erzurum Lokasyonlarında da yapılacak. Ayrıca biz Bisikletliler olarak bu şekilde bir organizasyon yapabiliriz. Dilersenizde böyle bir organizasyonu beklemeden bir çok noktada bulunan Kan Merkezlerinden bağışınızı yapabilirsiniz.

(link)
 
Scudo
Benim babam 1-2 sene önce veriyordu 6 ayda bir.Çok gerekli birşey kan bağışı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
Serkan Bey çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Çok önem verilmesi gerekn bir konu.Teşekkürler..
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
ben teşekkür ederim görüşlerinizi bildirdiğiniz için
 
18 yaş sınırının nasıl bir mantığı var anlamış değilim. Sağlık sıkıntısı yaratmayacağı yaştan başlayarak herkes için serbest olmalı kan bağışı. Bu yaşın 18 olacağını hiç sanmıyorum. 18 yaşının altındakiler de aile gözetiminde ve izninde kan bağışı yapabilmeli.

16 yaşından büyük insanlar yasal olarak çalışabiliyor ama kan bağışı yapamıyor. Komik değil mi sizce de?
 
Öncelikle güzel bir konuya değindiğiniz için teşekkürler.Şimdiye kadar 4 kez kan verdim sanırım.İnsanlara yararlı olma hissi çok güzel ama kesinlikle en az 3 ay arayla bağışta bulunulmalıdır.Ben ısrarcı olup 1 geçip tekrar kan verdiğimde vücüt direncim düşmüştü.
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
Ben 1 tüp kan versem bile bayılıyorum, kana ihtiyacım var, azalınca vücut dengem bozuluyor. 20 li yaşlarda tekrar kan vermeyi deniycem eğer bir sıkıntı olmassa düzenli olarak bağış yaparım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
3 ayda bir süre ile tam 3 kez kan veren biri olarak kan verme sürem çok geçmiş olmasına rağmen kan vermiyorum çünkü Kızılay tam alnlmıyla basiretsiz bir kuruluş.Nedenlerine gelince,

1- Her kan vermeye gidişimde e-mail ve telefon bilgilerimi -zorunlu olarak- bırakmama rağmen bir kez olsun organizasyonları veya faaliyetleri hakkında mail gelmedi.iletişim çağında iletişim kabiliyetleri sıfır.
2-Sürekli Kadıköy'de Haldun Taner tiyatrosu önündeki istasyonda kan veririm.Ama neredeyse mayıs ayından beri istasyon ne zaman gitsem kapalı.Hiçbir not yok.Hangi gün açılacak,ekip şu anda nerede görevli bilen yok.
3-Kızılay'ın numarasını aradım çağrı merkezi Ankara'da. İstanbul'u bilmiyorlar ve bana galiba Çapa yı önerdiler.
4-Kartal'da Ülkücü gençliğin organizasyonu ile kurulmuş bir çadır yakaladım (ısrarcıyımdır biraz).Bana öğlen yemeğine gideceğiz 2 saat sonra gel dediler.Hani yemeğe nöbetleşe gidilse olmaz mı?Bilemem artık.
5-10 kezden sonra bronz madalya vermeleri gerek ama veren olmadı.(Burada bir not düşmek istiyorum.Ben madalya peşinde değilim ama kan verecek insanları teşvik edecekseniz bunu sizin yapmanız gerek.Bana müracaat edip adınızı listeye yazdırırsanız verilir denildi)
6-Mail attım cevap gelmedi.
7-Kadıköy dışında evimin orada bir üst sokağımda Kızılay vardı.Şimdi başka bir
hastane oldu. Onlar akşam 5 e kadar kan alabiliyorlarmış.İşten kaçta çıkar yetişirsiniz allah biliyor. Hafta sonları almıyorlar. Öyle demişlerdi.
8-Kan vermek için en az 48 saat öncesinden alkol alımını kesmeniz gerek.Sırf kan vereceğim diye kimbilir kaç tane programımı iptal ettim veya erteledim.
9-Kızılay ın sitesinde istanbul da iki tane kan merkezi yazıyor.Çapa ve Zeynep Kamil. Ama en yakın nerede kan verebilirim diye bir şey yok. Gezici ekipler nerede çadır kuruyor yok. Yok oğlu yok.
İş bu sebepler üzere sırf Kızılay para kazansın diye maden suyunu bile Kızılay marka almama rağmen Kızılaya çok öfkeliyim. Değişir mi?Sanmam. Bürokrat kafasıyla çalışan basiretsiz beceriksiz adamcıklar sürüsü oldukça ki olacak değişmez.

kan vereyim de kime ve nerede?
 
Maalesef 15 yaşında olduğum için veremiyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
@Bedreddin

değişik bi düşünce ama mecbur kalınırsa bence 18 yaş altından veli onayıyla alınır sanırım

@Şahin BULUT

ben tesekkür ederim deger verip düşüncelerinizi ilettiğiniz için. ayrıca 3 ayda kaybolan kanın yerine anca uretiliyo sanırım

@çirkin

1. o bilgiler sadece kan testlerin olumlu cıkarsa geri bildirim yapmak için sanırım.

4. yemege nobetlese gitmemeleri garibime gitti cok fazla bagıscı yok olabilir.

7. hafta sonlarıda alınması gerekiyor.

8. hiç almamak daha iyi.

9. bu çok güzel fikir işte en yakın nerede kan verebilirim.

@Sercan Sözer

sende 18 oldugunda verirsin
 
  • Beğen
Tepkiler: çirkin
Öyle yapacaz artık.
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
Ben de kan vermenin önemine inanıyor ve kan veriyorum. Herkese de vermesini tavsiye ediyorum.
Fakat bizim bir hayat kurtarmaktan başka hiçbir çıkar beklemeden verdiğimiz bu kanları Kızılay'ın ihtiyaç sahiplerine para karşılığı verdiğini duyunca artık Kızılay'a kan vermemeye karar verdim.
 
Kan neden para karşılığında satılıyor? Alınan ücret kana uygulanan testlerin ve işlemlerin ücretidir. Bu ücretler hastanelerden veya sosyal güvenlik kurumlardan tahsil edilir. Sağlık sisteminde her hizmetin bir bedeli vardır. Bu ücretlerin belirleyicisi ise Maliye Bakanlığı olup, ücretler resmi gazetede yayınlanmaktadır. Sağlık sistemindeki sıkıntılarını çözmüş ülkelerde bu ücretler hasta veya hasta yakınlarına yansımamaktadır. Hastaneler ile sosyal güvenlik kurumları arasında çözülmektedir. Mevcut durumda hastaneler ile Türk Kızılayı arasında protokoller imzalanmakta olup, çoğu yerde hastane tarafından talep edilen kanlar Türk Kızılayı tarafından uygun ısı koşullarında taşınarak teslim edilmektedir. Anlaşmaların yapıldığı hastanelerde hasta ve hasta yakınları bu konuda yaşadıkları sıkıntının önüne geçilmiştir. Ulusal kan hizmetleri organizasyonu tamamlandığında bu ücretler hasta veya hasta yakınlarına yansımayacaktır.

kanver.org ta sık sorulan soruların içinden bir soru
 
Ben laboratuvarda çalışan bir arkadaşımdan öğrendim. Özellikle alınan miktarı duyduğum zaman -ki bu saydığınız hizmetler için bana oldukça fazla geldi ama şu an hatırlamıyorum yalan olmasın- bir daha Kızılay'a vermeme kararı aldım.

Bence en iyi formül hastaneye gidip bizzat ihtiyaç sahiplerine vermek. Bir gün bir baba yolda önüme geçip kan verip vermeyeceğimi sordu, grubum tuttuğu için kabul ettim ve gidip hastanade verdim. Küçük oğlu içinmiş. Adamın o anki yüz ifadesini, bana karşı hissettiği borçlu olma duygusunu bir şişe su ve bir kutu meyve suyu alarak bir nebze olsun azaltmaya çalışma çabasını görünce çok duygulandım ve o günden beri işin en doğrusunun bu şekilde vermek olduğuna karar verdim.

Yine de net bilgisi olan arkadaşlar olursa aydınlanmış ve böylece kimseyi yanlış yönlendirmemiş oluruz.

Unutmayalım ki kan vermek bir insanlık görevidir.

Kimsenin acil kana ihtiyacı olmaması dileğiyle...
 
alınan miktarın ne kadar oldugu konusunda bilgim bulunmamakta ancak ön testler ve sonrasında yapılan bir cok test var

Bu geniş aile içerisinde kan bağısında bulunmayı düşünen yok mu?

birgün toplanıp hep birlikte kan vermeye gidelim.
 
3 ayda bir düzenli kan veriyorum hatta haftaya 10. bağışımı yapıp bronz madalya alscam :) ayrıca okulumunda kızılay gönüllüsüyüm bağış kampanyalarında çalışıyorum vede kızılayın hedef 25 programındayım eğitimde aldım :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
Kızılay gerçekten para karşılığı mı veriyormuş? Birde Kızılay devlete mi bağlı yoksa özel bir kuruluş mu?
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
para alınıyor sebepleri; bu torbalar yaklaşık 20tl hemşire doktor masrafları ayrıca bu kanlar tahlilden geçiriliyor. onun masrafları ayrıca örneğin 1 ünite kan lazım kan merkezine 200km uzakta sırf onun içişn araç çıkıyor. masrafları daha fazla üstelik hem siz sgk ödediğinize dair makbuzu sunarsanız paranızı geri alıyorsunuz.

kızılay devletin kuruluşu değil özel kuruluş bağışlarla gelirini karşılayan bir kuruluşl :)

üstteki yazımdan hemen sonra mesaj geldi kan bağışımdan 3 ay geçmiş :) yarın yolculuk var pazartesi veririm artık :) gelsin bronz madalya
 
Kan grubumun az bulunmasından herhalde Kızılay'a bir kere kan verebildim. Ege Üniversitesi acil kan anonslarında müsait olduğum zaman en acilinden gidip veririrm. Üç ay önce Yeşilyurt Hatahanesine gitmiştim ama önce tahlil lazım dediler. Meğerse Trombosit v.s. alınacakmış. Kabul ediyormusunuz dediler. O sırada biraz tedirgin oldum.:eek: Hasta yakını zor durumdaydı seni işten alırım işe geri bırakırım v.s deyince düşünmeden verdim. Bir tv koltuğuna yatırdılar Tv açıldı kumandayı da verdiler elime. Sabahlayacakmıyız burda dedim:D Sonra doktor arkadaşları aradım başımıza birşey gelir mi diye. Kullanılan aletlerin tüm parçalarının değiştiğine hijyenine dikkat et dediler. Sonuçta bugün başkasına yarın bize. Saygılar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Serkan Demir
Geri