Scudo Sports

Kan Bağışı = (30dk.) 3 can doğaya 1 ağaç

Scudo
Kan vermek, organ bağışı... Çok önemli hususlar. Hemen herkesin her an ihtiyaç duyabileceği hayati değerler. Ancak bazı hallerde yapılan öyle yanlışlar var ki insanı korkutan... Geçenlerde sanıyorum lise çağında bir çocuğun haberi vardı. Daha yeni dünyaya gelmişken Kızılay'dan verilen HIV virüslü kan sebebiyle hayatı kararmış. Hiçbir arkadaşı yok. Okuduğu okuldan uzaklaştırılmış... ve bu hata sonucu bir insanın çocukluğunun, gençliğinin, hayallerinin karşılığı 378.000 avro. İlgili kurumun savunmasında yer alan korkunç ifadede, kan veren şahsın sürekli bağışta bulunduğu için tahlil yapmaya gerek duyulmadığı bahsi geçiyor. Bu mesajı konuyu baltalamak için yazmadım. Ancak durumun vahameti ortada. Bu ülke tesadüfen yaşanılan bir yer. Sizi hayata bağlamayı amaç edinmiş bir derneğin, sizin hayatınızın içine edebileceği bir ülke.

Konuya açıklık getireyim, çocuğun adı gizli kalması gerekliliği ile birlikte benzer bir hasta 9 eylül ünv. hastanesinde öğrencilik yıllarımda kısa bir müddet tarafımca da takip edildi (evet 9 eylül ünv tıp fakültesi mezunuyum) olayın gelişimi ne yazık ki talihsizlikler silsilesi operasyonu yapan uyarılmasına rağmen "çok çok acil" olduğu için testler tamamlanmamış kanlardan da olsa gönderin tüm sorumluluk bana ait diyor beyan aynen bu şekilde... ve o an görevli arkadaşlar (evet o arkadaşlardan biriyle birlikte çalıştım) sürekli bağışçılardan birinin kanını gönderirsek en azından daha güvenli olur diye daha önce defalarca kan vermiş bir bağışçının kanını gönderiyor.. ne yazık ki sürekli bağışçıların yaptığı ihmal anket sorularına yanlış cevap verip son zamanlardaki özel bir durumu belirtmemiş olması nedeniyle o kan acilen kişiye gönderiliyor ve sonuç yılbaşı ikramiye biletinin size çıkmasından daha düşük bir şans ile küçücük bir insana hayatı zindan ediyor. Kurum hatalı mı sorusuna evet kesinlikle diyemiyorum o an kurumda çalışan sorumlu hekim ben olsam en azından hayatı kaybetmemek adına benzer bir risk alabilirdim... bu kesinlikle sizin kan bağışı yapmanıza engel olmamalı.. en gelişmiş ülkelerde bile kan bağışı ile hiv bulaş riski testlerin yapılmasına rağmen 1 milyonda 1 olarak kabul edilmektedir ( dünyanın her yerinde başımıza gelmektedir) Türk Kızılayı yılda 2 milyondan fazla bağış kabul etmek durumundadır... KAN VERİN, FORMUNUZU EKSİK DOĞRU BİR ŞEKİLDE DOLDURUN, İNSANLARIN HAYATINA DOKUNUN!!

• Beğen
Tepkiler: Barış TURAN
Arkadaşlar HIV öldürmez. Bunun gibi bulaşan başka birçok virüs var. Kan naklinden hepatit c kapan insan sayısı çok fazla. Böyle şeyler herkesin başına gelebilir. Sokağa da çıkmayın ezilirsiniz.

Ben is için Irak ta yaşıyorum trafik kazasından dolayi akut böbrek yetmezliği yasayan bir hastaya hafta sonuna denk geldiği için 24 saat süren cihaza değilde 4 saatlik bildiğimiz diyaliz cihazına bağladılar sonuç kaçınılmaz olüm yine Türkiye'de hayatlara daha çok kıymet veriliyor diye düşünüyorum

@uguryilmaz144

Evet ilaçları kullanıldığında öldürmüyor. Normal hayatınızı yaşamaya devam ediyorsunuz.

kan vermek kilo aldırır diyorlar varmıdır aslı acaba

Kan verme aralığı 3 ayda bir. Bu sıklık mı iyi yoksa arayı açmak mı daha iyi ?

Kızılayın kan bağışlayana ücretsiz çokoprens ve meyve suyu kampanyası uzatılmış millet hele cerrah paşa merkezinde 2'şer adet veriyorlarmış, koşun..

Hiv öldürmez, hiv sonucu düşen bağışıklık sistemi hiç bir virüs ile savaşamaz duruma gelir ve ölüme sebebiyet verir. (bildiğim kadarıyla..)

3 ayda 1 duzenli bagis yaparim. Zaten o sureyi gecince mesaj atiyorlar :)

Kilo almadim, vermedim. Bazilari arkadaslarim kan verince bir hafifleme hissediyorum demisti. Ben herhangi bir hafifleme yada rahatsizlikta hissetmedim.

Sadece kan vermenizden bir sure sonra verdiginiz kanin kullanildigina dair bir mesaj daha geliyor. Iste o an iyiki vermisim bu kani diyor insan kendine kendine.

Kizilay kan bagisinda cok hassas en onemlisi sizin dogru bilgileri vermeniz. Ben endoskopi oldugumdan dolayi 1 yil benim kan bagisi yapamayacagimi soylediler. Endoskopiden once 2 kez bagislamistim.

@ATALAY16 kan bağışının kilo alma ve vermeye etkisinin olduğunu destekleyen hiçbir bilimsel veri yok, ama tüm diyetlerde olan sistem her zaman geçerli... Kan verdim diyerek normalde yediğinizin üzerinde kalori alırsanız vücudun biriktirmesi kaçınılmaz :)

• Beğen
Tepkiler: ATALAY16
@Yusuf !!WOW!! kan verme sıklığı ülkelere göre değişmekle birlikte ülkemizde erkekler için yılda en fazla 4, bayanlar için 3 olarak öngörülmüştür. 3 ayda bir yılda 4 kan bağışının vücuda zararı yoktur.

• Beğen
Tepkiler: Yusuf !!WOW!!
@İbrahim A.

İlaçları düzenli kullananlarda bağışıklık sistemi zayıflamıyor.

Geri