Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kanmayın...

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Tepki
4.029
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Elbette kanmazsınız ancak ben yine de bir açıklama yapayım. Şimdi dünyanın neresine giderseniz gidin, başta elektronik cihazlar olmak üzere, bir ürün satın alındıktan hemen sonra satılacak olsa bile, en iyisinin fiyatı fatura bölü 2'dir. Şimdi bakıyorum zaman zaman 2. el ürün satan arkadaşların fiyatları, ebay chainreaction gibi yaygın olarak alışveriş yaptığımız sitelerdeki yeni ürünlerle aynı. Zaman zaman bisiklet satıcılarını eleştiriyoruz, vallahi ben artık eleştirmeyeceğim. Onlar daha insaflıymış, biz demekki bu arkafdaşların eline düşsek ciğerimizi sökecekler.

Kullanmadığım ve fazla olan malzemelerimi asla satmayıp "ihtiyaç sahibi birine vermek" gibi bir huyum var. Dolayısıyla bu davranışı biraz "Kurnazca hesap edilmiş" bulmaya hakkım var. Aslında gerçek 2. el ürünler bir kaç saat ya da dakikada satılıyor,doğrusu da bu. Diğerleri sayfa sayfa başladıkları fiyatın yarısına kadar "x'ten güncel" şeklinde av bekliyorlar. Uzattım, elimde hiç giymediğim L pedli tayt var (kesinlikle öğrenciye verilecek)Ankara çankaya bölgesinde ve elbette ÜCRETSİZ.

Scudo
@Derya Keçeci

Düşüncelerinize saygı duymakla birlikte, söylediğiniz şeyin doğru olmadığını belirtmek durumundayım. İnsanları yanlış bilgilendirmeye gerek yok. Dünyanın hiçbir yerinde ürün satın alındıktan hemen sonra, neredeyse kullanılmamış durumda satılacaksa, fatura/2 gibi bir fiyat üzerinden satılmaz.

Yurt "dışında" ve yurt "dışından" defalarca alışveriş yapmış, özellikle de elektronik cihazlar (başta amfiler, gitarlar, çeşitli elektronik aletler...) almış/satmış biri olarak; alınan ürün eğer hakikaten temiz, sıfır ayarında ise, alındığı fiyatın "biraz" altında satılmasında etik olarak hiçbir sorun yoktur. Hele faturası/garantisi devam ediyorsa, alıcı ve satıcı arasında karşılıklı güven sorunu yok ise bu gayet anlaşılabilir bir durumdur.

Henüz alınmış ve sıfır ayarında bir ürün için "fatura/2" gibi bir beklenti fazla iyi niyetli bir beklentidir. Olsa güzel olmaz mı? Elbette alıcı için, birçoğumuz için çok hoş olur. Ancak sizin(ve belki çoğu zaman benim) gibi düşünmeyen ve bunu tercih etmeyenleri insanları kandırmakla, doğal olarak sizin deyiminizle alanları da "kanmakla" itham etmek fazlasıyla yanlış bir tutumdur.

İkinci eldeki fiyat oranı, tamamen ürünün niteliği ve alıcının öznel düşünceleri ile alakalıdır. Ürünün niteliği ile kast edilen nedir? Kullanım ömrü ve yıpranma oranıdır. Kısa süreli kullanımlarda özelliğini yitirebilecek nitelikte bir ürün için, ikinci el fiyatı her geçen gün düşer/düşmelidir. Ancak bu şartları taşımayan, hele hele belirttiğiniz gibi;

"alındıktan hemen sonra bile olsa..."

gibi bir durumda bunu şahsınıza ait "etik" anlayışı üzerinden genelgeçer bir tavırmış gibi sergilemek ne kadar doğru bilemiyorum. Bu şekilde çok alışveriş yaptım, asla "kandığımı" ya da "kandırıldığımı" düşünmedim. Kandırıldığımı düşündüğüm alışverişleri zaten yapmadım...

Dediğim gibi "dünya'nın her yerinde böyle" gibi bir durum da yok. Faturası/garantisi/temizliği/az kullanılmışlığı(neredeyse sıfır durumda olması) önemli etkenlerdir. Bunların ayırdına varılabildiğinde, fatura/2 gibi bir zorunluluk olmadığı rahatlıkla görülebilir.

@Derya Keçeci

Sizin davranışınızı takdir ediyorum, kaldı ki ben de çoğu zaman bunu yaparım. Ama asla "ben böyle düşünüyorum diye herkes böyle düşünmeli. Ben böyle düşünüyorsam başkası hakkında -kurnazca- gibi yakıştırmalar yapma hakkını kendimde görmedim. Kimse benim gibi düşünmek zorunda değil. Kendinizde görebildiğiniz bu hak, hakikaten çok enteresan. Yapılan iyilikleri, kendisi için yapar insan. Tamamen kendi insiyatifi ile, tamamen kendisi istediği için... Karşılığında herhangi bir şey beklemez. "hak" da buna dahil. "Ben böyle bir iyilik yapıyorum, o zaman bunu yapmayanlara laf söyleme hakkım var"... Cidden enteresan bir yaklaşım...

Genel "itham" söz konusu olduğunda biraz daha dikkatli olmak lazım gelir.

Not: Bütün bunları, Daha bir yıl kadar önce, eski bisikletini ve bütün aksesuarlarını, eski gitarını/amfisini/ekipmanlarını, müzik aletlerini, bilgisayarını tamamen ücretsiz olarak bunlara -gerçekten- ihtiyacı olanlara vermiş biri olarak yazıyorum.

derya hocam cok guzel demissiniz.
devir artik kaziklama nerden para koparabilirim devrine dondu.

ayrica keske orada olsam tayti alsam sizden ama kismet degil insallah ihtiyaci olan birine gider

Güzel yazmışsınız.Bu da sizin fikriniz.Hayatının kırk yılını aktif müzisyen olarak geçirmiş biri olarak,sizin Yirmi Dört yıla sığdırdığınızdan çok daha fazla sayıda Müzik enstrumanı eşya ve araç-gereç aldım ve sattım elbette. Bu gün Sıfır'ı 140 $ olan elektronik bir ürünün forumda 280 tl ye satıldığını gördüm.Hemen ardından yine Sıfırı 40 $ olan kullanılmış bir kask için 115 tl isteyen bir başka arkadaş.Yazılar buradan esinlenerek yazıldı.Bölü 2 kuramı piyasada bilinen bir kavramdır ve ülkemize özgü değildir.Küçük ve tanıdık bir çevrede,çok az kullanıldığına dair karşılıklı güven uyandıran bir ürünün alınıp satılmasında elbette bir sorun yoktur ancak takdir edersiniz ki,beni çok iyi tanıyan birisiyle alışveriş yapmakla Adem oğlu Mehmed ile alışveriş yapmak farklı farklı şeylerdir. Yazı uslubunuz ve çizdiğiniz nezaket kalıbı içinde kalmaya gösterdiğiniz özen tekdir'e şayan olmakla birlikte,en son bölümde yazdıklarınız,yazınızın genel akışının dışında kalmış.

Derya beyin haklı olduğu durumlar olmuyor değil...2. el ürün satanlar arasında kar amacı güden arkadaşlar ne yazık ki var...bisiklet donanımının yurt dışından daha pahalı olmasını ticari bir fırsata dönüştürmeye çalışmayı, bisiklet kültürüne ben de yakıştıramıyorum ve "alan razı veren razı" anlayışına teslim olmaya yönelik çağrıları da fazlasıyla piyasacı bulduğumu söylemem gerek. buradaki her bisikletseverin donanım ve bunların piyasa değeri konusunda aynı bilgi ve tecrübe seviyesinde olmadığını düşünerek, etik bir sorumlulukla alış-veriş yapmak gerek diye düşünüyorum.

Haklısınız Engin bey,konuyu açma sebebim de tam olarak buydu.Fazla incitici olmamak adına sözcükler özenle seçtim.İkinci el Türkiyede 90 larda oluşmaya başladı."Second hand" Amerika kökenli bir alışveriş sistemi olup,temelinde yatan fikir,ekonomik bunalım sonrası yardımlaşma ve toplumsal dayanışma adına,kullanılmış ürünlerin,satıcı adına üzerine bir miktar daha konularak yenilenmesi,alıcı adına ise,yenisini alamayacağı bir ürünü çok hesaplı alabilmesidir.Bunun bizdeki karşılığı "Bit pazarı" dır.
Buradan çıkarılacak sonuç ",kullanmadığınız ürünleri yok pahasına satın" değildir ve bu kimsenin de haddi değildir ancak zaten kullanmış olduğunuz bir ürünü,satarken de kar etmek ve neredeyse ürünün "Sıfır" fiyatına yakın ücret talep etmek doğru değildir.Elli yaşımda hala birilerine "Üzerinize alınmayın" demekten bıkıp usandım.Ulusal bir tepki biçimimiz var."Hamam" filmindeki "Tellak" figürünü beğenmeyen tellaklar ayaklanır."Üçkağıtçı zabıta" tiplemesini beğenmeyen zabıtalar dava açarlar."Uyanık kapıcı" tiplemesine küsen kapıcılar odası mahkemeye koşar.Lutfen,yarası olupta gocunan kişiler durumuna düşmeyin.Kendiniz böyle bir satıcı değilseniz bu yazıyı okumayın bile.

Üreticisinin sattığı bisikletlere taktığı, sıfır olarak satmaya tenezzül dahi etmediği bir elciğe 30 lira isteyenleri gördükçe az bile yazılmış diyorum. Keza sıfır kondisyonunda ibaresiyle neredeyse sıfırına yakın fiyata satılan, acımasızca kullanıldığı her halinden belli parçaları da ... Neye göre sıfır ayarında ? Bana göre olmadığı kesin. Pırıl pırıl ürünleri bu ibareyle satan arkadaşları ayrı tutmak kaydıyla ben de buna takmış durumdayım.

@Derya Keçeci

Öncelikle, son bölüm içerisinde herhangi bir saygısızlık ya da üslupta yanlış anlaşılmaya mahal verecek bir şey yazdıysam özür dilerim. Amacım asla bu değil, sadece bu tarz genellemelerin, bu tarz ithamlar ile yapılmasını doğru bulmadığımı anlatma çabası idi. Dediğim gibi, yazarken ya da şu an okurken de göremesem de (-ki insan çoğu zaman kendi haklılığına inandığından hatalarını göremez, büyük ihtimalle bu yüzden göremiyorumdur) herhangi bir rahatsızlık verdiysem, tekrar özür dilerim.

Müzik hayatını, alışverişleri yarıştırmak için yazmadım bu arada. Sadece ürün niteliği açısında örnek olması için yazdım. Başkası kolleksiyonlar ile ilgileniyordur, onun örneğini verir. Yani "24 yıla sığdırdığım müzik hayatım ve alışverişlerim" çok önemli olmamakla birlikte tahmin ettiğinizden çok daha fazla olabilir neyse, bu gerekli ve önemli bir tartışma konusu değil tabii ki. Verdiğiniz örnekler tabii ki kimsenin kabul edeceği şeyler değil. Aldığından daha fazlaya ya da aynı fiyata, hiç indirim yapmadan satmaya çalışıyorsa, bu tabii ki doğru ya da etik değildir. "Belki yer" diyerek bu tarz bir şeye girişmek kabul edilebilir değil. Bu konuda kesinlikle hemfikiriz.

Ancak eğer etiketi/faturası/garantisi üzerinde duruyorsa, çok çok az kullanıldığı belli bir ürün ise, satıcı bana o güveni verebiliyorsa, kendisinin tanıdığım biri olmasına gerek yok. Sarı çizmeli Mehmet ağa da olabilir. Ben katiyyen kandırıldığımı hissetmeden, sıfırından çok az bir miktar düşük fiyata gönül rahatlığıyla alırım. "niye bölü iki yapmıyorsun!" demem. Helal-i hoş olsun derim; zira onun insiyatifidir ve saygı duyarım. Saygı duymam gerekli diye düşünürüm. Onu da geçtim, alıp almamak tamamen benim elimde.

Adam satın almıştır. Beğenmemiştir, o yüzden kullanmıyordur. Aldığı ürünü kılıfından bile çıkarmamıştır. Neredeyse aynı fiyattan satıyordur... Olur yani. Bu adamın illa kötü olmasına, insanları kandıran biri olmasına gerek yok. Anlatmaya çalıştığım buydu. Böyle adamlar ile, hakikaten amacı insanları kandırmak, haksız kazanç sağlamak olanları ayırabildikten sonra sorun olmayacağı kanısındayım. O yüzden genellemeniz ve genele yönelik itham üzerinizden yazdığınıza cevap verdim.

Fazla uzun açıklamalar ile biraz kafa şişirdiğimin farkındayım:) Yukarıda belirttiğim gibi farkında olmadan yanlış anlaşılacak bir üslup kullandıysam tekrar affola. Farklı düşünceler, fikir ayrılıkları her zaman olur, olmalıdır da. Saygı çerçevesi içerisinde tartışılabildikten sonra her zaman yararlıdır bu tarz paylaşımlar.

İyi forumlar.

Fiyat konusu sonuç olarak arz talap kanunu. Talep i yüksel olan malın fiyatı her zaman yüksek olur. hele birde 2. elde zor bulunan bir ürünse hatta pazarda bulunmayan kıtlıkta olan bir ürünse kağıt üzerindeki sıfır fiyatından bile yüksek olur : )))) derya bey sizin önerk davranışınız ise alıcılar arası farklılaştırma. Zamanında bunları kafamıza civi ile çakarcasına oturtular ara ara öğle boş boş konuştuğumuz oluyor. :))))

Hayır Özgür bey, rahatsızlık vermediniz, aksine içten görüşlerinizi incelikli bir anlatımla ve kırıcı olmadan paylaştınız. Yazınızın, siz ek yapmadan önceki son bölümünde, başlangıç ve devamındaki edebi akıcılıktan uzaklaşmışsınız gibi geldi.İçeriğe dokunmadan, sadece "Usul"'den katılmadım o kadar. Bir alınganlık söz konusu olmadı.

Ben 2. el ürün satışında fazla ücret istendiğine katılıyorum. Örneğin 500TL ye yepyeni bir bisiklet aldınız eve geldiniz, ertesi gün 400tl ye düşer neden mi? kargolama maliyeti, kredi kartı taksitlendirme, satıcıya olan güvensizlik ( ne de olsa tanımadığınız birisi ). Bu arkadaş 500 liralık bisikletine 470 lira istiyorsa kusura bakmasın ben almamayı tercih ederim.

Hele ki kullanılmış ürün daha tehlikeli, sonuçta bisiklet dediğiniz tamamen mekanik ve yolda kullanılıyor.

yeni ve yeniye yakın ürünlerde 3/4, eski ürünlerde 1/2 oranı gayet uygun bence. İşine yaramayan, fazla, arızalı ama birisinin işine yarar malzemeleri üçe beşe bakmadan vermek lazım. Burada amaç sadece kar etmek olmamalı, bir başkasının işi de görülsün, hem bu sayede bir ürün daha az üretilsin, ürünler hurdaya ayrılana kadar kullanılabilsin.

• Beğen
Tepkiler: turky
Satışa çıkan ürünün niteliği ve buna bağlı olarak istenilen fiyat tamamen kişilerin ahlaki anlayışı ile alakalı bir durum. Bu tür bir satış öncelikle empati yapıp vicdani açıdan insanın içine siniyor ve gerçekleştirebiliyor ise bizlere maalesef söyleyecek söz kalmıyor. Forumda kullanılmış tayt, forma ve neredeyse yıpranmış ayakkabıların dahi satışa sunulduğunu görüyorum, satışa sunulmalarının dışında bunlara istenilen fiyatlar yok artık dedirten cinsten. Tek kelime ile üzücü bir durum.

• Beğen
Tepkiler: Kamil BULUT ve SRT
@Can_517

Bana Ekonomi dersi verirken oldukça hız yapıp şarampole yuvarlanmışsınız.Çocuklara örnek olmak adına Türkçemizi koruyalım.

• Beğen
Tepkiler: Kamil BULUT ve SRT
Derya Bey, bazen arkadaşların yazım üslupları sizi rahatsız edebilir. Aynı şekilde sizin yazdıklarınız da başkalarını. Bence bu durum kişiliklerimizden çok yazı dilinin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Yoksa sizler iyi insanlarsınız ki bedelsiz bir şeyler verebiliyorsunuz...

Özetle yazılara duygu ve düşüncelerimizi tam aktaramadığımızdan (smile karakterleri bile mimikleri aktarmaya yetersiz!) yanlış anlaşılmalar olası. Şimdi ben de bir takım düşüncelerimi dile getireceğim ve belki size karşı olduğum sonucu çıkacak ama öyle değil...:)

Bence bu 2.el mevzusu bir ticarettir. Kimi 1'e 10 kazanır, kimi 1'e 2, kimiyse faturasını gösterip 1'e 1 satarak zararını kurtarır. Dolayısıyla insanlar kurnaz da olsa bu bir ticaret. Yeter ki malın bir kusurunu saklayıp hile yapmasınlar ya da ne bileyim parayı alıp çok değersiz bir şey göndermesinler. Bence çok genelleme yapmamalı diyeceğim ama ben de belki çok yapıyorum...:D

• Beğen
Tepkiler: Kamil BULUT
@MuratHan

Evet geçenlerde bir de ayakkabı vardı ki, insan onu satmaya değil,bedava vermeye utanır. Onlarca örnek,ne desek...

@Salih Dinçer

Salih bey, bildiğiniz üzere bisikletforum'un ücretli ikinci el alanı var ve dileyen dükkan sahipleri burada ürünlerini satabilir.Forum kullanıcıları ise,bisikletin doğası gereği açık,dürüst ve yardımsever olmalıdır.1'e On kazanmak tüccarlar için güzel bir hayal ancak artık mümkün olmuyor.Hiç birimiz yolunacak türler değiliz değil mi? Bir örnek vereyim.Yıllardır hayalini kurduğum o eski Discovery team' ın klasik bir forması vardı.İnternetten,Dünyanın öbür ucundan getirttim.Artık çocuklar bile kanmıyor bu tür kurnazlıklara.Dünya,Ülke,toplum,şehir,kasaba ve köyler hiç kimsenin anlayamayacağı hızlarla kirlenir.Forumlar da öyle.Bir süre sonra etraf öylesine kuşatılır ki,sahte nicklerle,forumda sanal kişilikler oluşturan bisiklet hırsızlarından geçilmez.Bin bir emek,Bin bir bekleyişle sahip olunduktan sonra çalınan bisikletleri nerede satıyorlar zannediyorsunuz.Basit bir" alışveriş kanunu" dememek gerek.

kıymetli bisikletseverler,

ben bu platformu yani bisikletforumu ticaret değil, paylaşım ortamı olarak düşünüyor hayal ediyorum. benim şahsi fikrim burası ticaretten ziyade paylaşım, farklı bölgelere ait bisiklet kültürlerin tanınması ve elde olan faydalı malzemelerinde maddi zarar görmeden elden çıkarılması imkan varsa hediye edilmesi gereken bir yer.

sonuç olarak burada ticari beklentiler olmamalı bence

• Beğen
Tepkiler: Tesup Taru ve SRT
Derya abi yine güzel bir konuya değinmişsin en az 3 defa araya girecektim yazdım sildim, yazdım sildim artık konu buralara gelmiş.Birkaç cümleyle katkıda bulunmak isterim.

Çok değil 2 senedir bu forumu ve Türkiye dahilindeki tüm ikinci el bisiklet malzeme ilanlarını günde minimum 3-5 saatimi harcayarak incelerim.Forumda görev aldığım 3 ay süresince de diğer sitelere fazla bakmamakla birlikte takibe devam etmekteyim.Ayrıca görev aldığım günden beri sizlerin göremediği direk kilitlenen ilanlarıda gördüğüm için biraz daha bazı konularda bilgiliyim diyebilirim.Sonuç olarak eminim ki; Türkiyenin en amatör ruhlu ,gerçekci ,doğru ve mantıklı ikinci el kısımı buradadır.Bunda forum yönetiminin katkısı büyüktür.Ayrıca üyelerin kalitesi aynı şekilde etkilidir.(Burada kalite derken karakter olarak değil bisiklet bilgileri ve forum kullanma teknikleri açısından kaliteli ) Bu yüzden de bu forumda ilan açmak ayrıcalıktır.Sizlerin bahsettiği kar amaçlı bu işleri yapanların en gözde pazarıdır.Sürekli girmeye çalışırlar :) Bazen başarırlar ama eninde sonunda yakayı ele verirler yasaklanırlar.Tekrar denerler tekrar yasaklanırlar bu hep böyle gider.Eğer konu üzerine tartışma açarsanızda hiçbirşey bilmeden suçu malum bisiklet firmasına atarlar.Fahiş fiyatlardan bahsederler.Bir müessesenin nasıl çalıştığını anlamak istemezler.Sigortalı bir işçi nedir,stopaj nedir, kdv nedir,gelir vergisi,kira nedir düşünmezler.

Ben ebaydan 6 dolara (kur 1.45 iken) alınan carbon barendin 45 liraya satıldığını gördüm 2 sene önce bu forumda.O zamanlar bu konularda yasak yoktu ikinci el kısmı ebay ürünleriyle doluydu.Bu forumdan 70 liraya alınan kadronun 1 ay sonra 150 liraya satılmaya çalışıldığını da gördük sahibi hatırlar belki ilan açanı rezil etmiştik bu tolganın (Tolga Ayla) kadro değil mi diye başlayan mesaj la :)

Söylediğim gibi yaklaşık 3 aydır ikinci el ilanları ile ilgileniyorum.Ne üyeler çıkıyor sadece ilan verme adına,ne üyeler var ebay halt etmiş yanında.Elimden geldiğince forumun bu amatör ruhunu korumaya çalışıyorum.Sizlerinde desteği ile daha da iyiye gidecek inşallah.Yanlış gördüğünüz veya kural dışı durum ne olursa olsun sizler görünce direk haber verirseniz daha hızlı sonuç alınır.Yoğunluktan her mesajı okuyamayabiliyoruz.İkinci el kısmından da alışveriş yapacak yeni arkadaşlara nacizane tavsiyem alışveriş yapmadan önce muhakkak satıcının profilinden daha önce açtığı konu başlıklarını incelesinler.Yazdığı tüm mesajlara baksınlar.O kadar çok şey anlatıyor ki üye profilleri.tabi doğru bakmasını öğrendiğiniz zaman.

herkese iyi forumlar......

Boşver Ferhat kardeşim.Anlayan gerekeni anladı. Sana zaten güvenimiz tam. Bu arada unutmadan Kütahya gezisini kaçırmadık. Bursa planı ise kıskanılmayacak gibi değil. Allah yolunu açık etsin.

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
@Derya Keçeci

Ben daha önce bilgisayarcıda ve internet kafe de çalıştım. Bu dükkanlar müşterilerin ellerindeki kullanmadıkları ama sağlam durumda olan malzemeleri alıyorlardı(tv kartı, ekran kartı monitör pc vs vs) fiyat ürüne göre değişiyordu ama genelde orjinal fiyatın %40-50 si (ürüne göre değişiyor) üzerinden alınıp %50-60 ı üzerinden satılıyordu yani bir çocuk ekran kartı almış 200 tl ye bir ay sonra bu ürünü tutup da 150 tl ye almıyorduk en fazla 100 tl verip 150 den satmaya duruma göre indirim yapmaya çalışıyorduk hem biz kazanıyorduk hem alan hem satan. Sizin de dediğiniz gibi ikinci el ürün alım satımında herkesçe bilinen bir kural bu ve ikinci el ürünün garantisi yok(genelde) fiyatın bu kadar kırılmasının sebebi de bu Bir de son zamanlarda ben de forumda saçma sapan rakamlar görmeye başladım. İkinci el alacak arkadaşlar önce ebay deal extreme gibi sitelere bir göz atsınlar bazı ürünlerin sıfır fiyatları ikinci elden ucuz olabiliyor.

Geri