Eyvah eyvah, ilaç şirketlerinin komplosu olduğu muhabbetti başlamış bile. Beyler, bayanlar sakin ! Çay, kahve koyun, biraz uzun yazacağım.
@TuTKuN İnternette araştırdım herşey kanser yapıyor demişsin. İnternette ne arasan var ne okursan o doğru gibi gelebilir. Özellikle sağlık ile ilgili konular, eğitimsiz bir göz için çok korkutucu olabilir (eğitimsizden kastım medikal alan ile ilgili bir meslek eğitim almamış olmak). Hikaye uzun ama kısaca şunu söyleyebilirim. 2 türlü yayıncılık var.
1) Akademik : Bunlar yapılan araştırma sonuçlarını bilimsel bir dille yazar, kullanılan metot bellidir, kısıtlamaları bellidir. Alan ile ilgisi olmayan kişilerin anlamadığı bir üslupla yazılır (Son yıllarda bu durum çok eleştiri almaya başladı ama kolay kolay değişmeyecek gibi maalesef)
2) Medyatik : Bunlar da bilimsel sonuçları daha okunur hale getirirler. Ama bunu yaparken detayları öyle bir atlarlar ki yalan yanlış bilgiler havada uçuşur.
Şimdi bir örnek uyduralm. Ben laba girdim, plastik kaplarda büyüttüğüm kanser hücresinde "Caner" bitkisinin özütünü uyguladım. Baktım ölüyorlar akademik yayın yaptım. Dedim ki, "şu bu şu koşullarda, şu kadar doz, efendim şu kadar süre ve bu sonuç". Sonra bir gazete bunu gördü ve şu haberi yaptı "Caner bitkisi kansere iyi geliyor!". Gelmiyor efendim. Plastik kapta yapılan deney ile insan etkisi bulunmaz. E boşuna mı yaptım, hayır o bilginin de yararı, kullanım alanı var ama uzatmayayım.
Bakın şimdi alttaki resme, çok enteresan. Başlığında şu yazıyor : "Herşey kanser yapıyor ve herşey kanserden koruyor" Her kırmızı nokta bir bilimsel çalışma. Solda kalanlar kanserden koruduğunu iddia ediyor, sağda kalanlar kanser yaptığını. Mesela domates için 7 çalışma kanserden koruduğunu, 2 çalışma kanser yaptığını iddia ediyor.
Peki bu ne demek? Bilim güvenilmez mi? Tam tersine, bilimsel yayınlarda bu sonuçların neden farklı olduğunu anlayıp doğruya gitmek mümkün. Düşe kalka ama nihayetinde olacak. Ama internette okuduklarınız? Oradan bir noktayı seçip mutlak doğru olarak sunabilir ! "Flaş flaş flaş! Domates kanser yapıyor!"
Kanser vakaları artıyor mu? Son baktığımda görülme sıklığı dünya çapında artıyor. Ama geçen yıl ABD'de kanserden ölüm oranı düştü. Vaka artarken ölüm oranının düşmesini gelişen ilaç çalışmalarına borçluyuz.
@dodurgalı_06 Geçen gün internette gördüm yine, İsrail'de son bilmem kaçyıldır kanser görülmüyor, yok efendim ölen yok vs. Biraz araştırdım, haber yalan tabii ki. (Oranlar az evet ama facebookta dolaşan yazı külliyen yalan). Tohum meselesine gelirsek, genetiği değiştirilmiş tohum üreticilerinden birisi İsrail, evet. GD ürünler için ayrı başlık lazım ama kısaca şunu söyleyebilirim. Sağlık açısından zararlı olduğu konusunda bir konsensus yok. İsrail tohumlarında benim karşı çıktığım tek şey tohum vermemesi ve ekonomik bağımlılık yaratması. GD ile ilgili gözünüz korkmasın. Yediğimiz gıdaların genetiğini 1000lerce yıldır değiştiriyoruz. Daha biyolojiyi bırak, yazı yazmayı bilmezken de iyi ürün veren tohumu sakladık, diğerini yok ettik insanlık olarak. Eskiden uzun yıllardır yapay seçilim ile yaptığımız şeyi şu an kısa sürede ve labta yapabiliyoruz. Yediğiniz domatese mavi eldivenli, beyazlar giymiş biri dokundu diye korkmayın. 3000 yıl önceki domatesi yok edeli çok oldu.
@Mustafa Zeybek Ağzına sağlık. Kanser ilacı geliştirmek için gereken süre 10-15 yıl, tahminen de 1-2 milyar dolar. Tabi bir tane işe yarayan ilaç çıkana kadar 10larcasına bu yatırımı yapıyorsunuz. İlaç şirketleri hayır kurumu değil, zaten olsalar çoktan batarlardı şimdi 10 liralık antibiyotik bile bulamazdınız.
Bir de genel bir yanılgı var. Kanser bir tane hastalık değil! Bulunduğu organa göre bile bir sürü çeşidi var değil mi? Sanıyor musunuz ki hepsine aynı tedavi işe yarıyor? Farklı organları geçtim, aynı organdakinin bile bir sürü alt türü var. Mesela meme kanseri. Meme kanserinde 3 tane reseptör (hücre yüzeyinde bulunan bir protein) fazla miktarda bulunabiliyor. Bunlara A,B,C diyelim. Bazı meme kanserlerinde A fazla mesela. A reseptörünü hedef alan ilaç yolluyorsunuz, mis gibi ! Diğerinde B mi fazla? Ona da farklı ilaç. Üçü de yok mu? İşiniz daha zor. genel kemoterapötikler maalesef

Yani kanser 1 hastalık değil, onlarca farklı hastalığın genel adı. Öyle kolay değil 2 ilaç bir radyason vereyim de tedavi edeyim.
Çayım bitti benim

Görüşmek üzere