@Caner Geyik
@anıl şentürkk
Bu hafta bilm dünyasının en önemli hadiselerinden biri olan Nobel Ödülleri verilmeye başlandı. Bugün "Fizyoloji ve Tıp" ödülü verildi. Ödülü iki araştımacı paylaştı (James P. Allison and Tasuku Honjo). Ödülü kazanma sebepleri:
"Bağışıklık sistemini frenleyen mekanizmaları bulmak, bu mekanizmaların değiştirilmesi ile bağışıklık sistemi hücrelerinin kanser tedavisinde işe yarar hale gelmesine ön ayak olmak".
Basın bültenine göre Alliosn 1990larda, Honjo ise 1992'de birbirlerinden farklı iki mekanizma buluyor. Yıllara dikkat çekmek istiyorum.25-30 yıl öncesi! Onların öncülüğü bu 25-30 yıllık süreçte yeni metotlar da geliştikçe yeni tedaviler (CRISPR, CAR-T) gelişmesini sağladı. Her kanser türünde değil, her insanda başarılı değil, ama işte bilimsel süreç tam olarak bu. 25 yıl önce laboratuvarda plastik bir kapta bulunan mekanizmanın insana uyarlanması için geçen süre, bu uğurda çöpe atılan çıkmayan projeler, harcanan insan zamanı, harcanan dehşet paralar. Kanser görülme sıklığı artıyor fakat kanser hastalarının sağkalım süresi de artıyor. Hurafe yerine bilim dememizin sebebi biraz da bu.