Burak Uğurlu
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 3.928
- İsim
- Burak Uğurlu
- Başlangıç
- 1993—94
- Bisiklet
- Scott
- Bisiklet türü
- Dağ bisikleti
Aslında son dönemde bir çok araçta gördüğümüz, arka yanlardan yaklaşan araç ya da cisim (cisim diyorum çünkü araçlarda çoğu sensör yalnızca araçları algılarken bu dediğim sensörler ilginç bir biçimde bisikletle ysnaştığımda da görüyorlar) yaklaştığında sürücüyü aynada beliren ışıklı uyaran ile ikaz sisteminin bir benzeri yapılabilir. Hatta kapı içine airbag koymaktansa yandan yaklaşan (bisiklet, kaykay, paten ya da motorsiklet gibi) cisim algılıyorken kapı kolunu bir anlık bloke etse. Hepten açtırmasa değil, en azından ilk çekişte açmasa ama ikincide açsa. Bu sayede insanlar da kapının neden açılmadığını bir süre sonra alışkanlıkla anlamaya başlayıp kol açmadıysa gelen bir şey var deyip bakarak ikinci kez kolu çekme eğilimine girebilirler. Keşke böyle bir sistem yapılsa.Bu tür durumlara karşı bisiklet kullanırken eğer yol birden fazla şeritli, trafik fazla yoğun değilse ve minimum 25 km/h hızla gidebiliyorsam sağ şeridi kapatır giderim, illa ki korna ile taciz eden sabırsız sürücüler olur ama aniden açılan kapıya çarpıp ağır yaralanacağıma veya öleceğime bana sövülmesini tercih ederim.
Otomobil üreticileri aslında bisikletleri de düşünerek araçlarına ön koltuk havayastığı yerine hem ön hem arka kapı içlerine havayastığı koysa onlar da koltuk havayastığı ile aynı işlevi görebilir. Ek olarak kendisine hızla yaklaşan cisimleri algılayarak havayastığının patlamasını tetikleyen sensörler de konsa kendisine çarpacak bisikletliyi algılayıp havayastıklarını açarak çarpma şiddetini ve bisikletlinin yaralanmasını bir miktar hafifletebilir ama daha da önemlisi böyle bir düzenek kapı açma kazalarını çok ciddi ölçüde azaltacaktır. Havayastıklarının yenisi en az 15000 lira, haliyle sürücüler kapılarına bir bisikletin çarpma riskini göze alamayıp daha dikkatli davranacaklardır.
Biraz araştırdım da Ford böyle bir sistem üretmiş. Yolu paylaş adında sistem. Geleni görüp ikaz ediyormuş. Kapının açılmasını engellemek için sistem geliştirmeye çalışıyorlarmış. Sistem manuel devre dışı bırakılabiliyor dediği yerde okumayı bıraktım...