Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kapitalizm ve Bisiklet

Bu sözün doğru olduğuna katılmıyorum elbette diğer yandan itirazların büyük çoğunluğu yol bisikletçisinin donanım ihtiyaçları üzerinden yapılmış. Bisiklet kullananların ne kadarı tayt, spd ayakkabı hatta kaska ihtiyaç duyuyor? Yol bisikletçilerinin kendi yankı odalarında konuşmasına dönmüş gibi mesele.

Bisiklet, sürdürülebilir bir ulaşım aracı. Kapitalizmin sürekli büyüme ihtiyacı göz önüne alındığında bu konuda çatışıyor diyebiliriz belki. Otomobil sektörünün uzun zaman için kapitalizmin lokomotif sektörlerinden birisi olduğunu göz önüne alırsak, otomobile bağımlılığı azaltması ile düşmanlık olmasa da kırgınlık var gibi arada. Diğer yandan koskoca kapitalizm düzenini de otomobil sektörüne indirmek anlamsız. Durum böyle olsaydı Hollanda'da komunizm yaşıyor olurduk halbuki artan kira fiyatları yüzünden protestolar yapılıyor, temel ihtiyaçlardan barınma dahi kapitalizm yüzünden erişilebilir değil.

Scudo
Kapitalizmin güncel hali, yani SSCB'nin yıkılmasına giden süreç ve sonrasında oluşan, günümüz küresel sisteminin ve Batı'da Şikago Okul'nun öncülüğü ile gelişen Neoliberal Kapitalizm'dir. Ülkemizde devlet, özellikle Özal sonrası başlayan ve BOP Eşbaşkanı şahsın politikaları ile devam eden süreçte tam anlamı ile Pinochet benzeri bir neoliberal ekonomik şok doktrini uygulamıştır. Dünya üzerindeki sayılı özelleştirme hamlelerinden biri bu dönemde gerçekleşti. İşçi hareketleri ve hakları bastırıldı. Bugün bir KHK ile grev yasaklanıyor şak diye. Milyar liralarca vergi afları oluyor onları da mı görmüyorsunuz? Seçim dönemi popülizmi ve toplumun en fakir kesimine verilen sadakalar hariç, sosyal devlet diye bir şey de kalmadı. Hayali asalak devlet aygıtını eleştirirken onlardan daha asalak olan oligopolileri de eleştirebilseniz keşke. Ama ülkenin 60 yıldır ABD uydusu olması, orta sınıf ve beyaz türk dediğimiz kesimin Batı düşünü baloncuğu dışına çıkamamış olması bunu imkansız kılıyor.

Kapitalizm'in en kapitalist olanlarından birini yaşayıp da birilerinin kapitalizme salladığından yakınmak komik olmuş :)

Batı'nın sömürgecilik, kaynak hırsızlığı ve köle emeği birikimi ile elde ettiği refah ve bunun sayesinde yaptığı bilimsel ve toplumsal atılımların aslında kapitalizm sayesinde olduğu gibi yanlış bir tarih okumasından kaynaklanıyor yanılgı.
Yazdıklarınızı 2 kere okudum fakat kapitalizm ile ilgili bir bağlantısını kuramadım.
Özellikle vergi affıyla kapitalizmin ne ilgisi var.. Sanırım problem bende.
Geçen günde bir arkadaşım kapitalizme sallıyordu, sebebi ise hafta sonu erken kalkıp işe gitmesiymiş. Neyse..

Ayrıca bu ülkede özelleştirilmeler olmasaydı, yabancı sermayenin ülkeye girişine izin verilmeseydi Marksist-Leninist tarzı faşist bürokratik bir yönetim hakim olacaktı. Siz böyle bir ülkede yaşamak ister miydiniz? Önce kendinize bunu sorun.

Film izlemeyi seviyorsanız kapitalizm hakkında size güzel bir öneri vermek isterim.
Hem oyuncu kadrosu çok zengin hem de çok neşeli.

Joy_Movie_Poster_2015.jpg

Kapitalizmin ve bisikletin buluştuğu bir video:

Bisiklet sporunun sponsorluk anlaşmaları ile reklam amaçlı kullanılmasının kime zararı var ki? Tam tersine başka yere gidecek para bir şekilde profesyonellere ve bisiklet üreticilerine gidiyor.

Daha öncede benzer mesajlar yazmıştım, ancak yanlış anlaşıldı biraz. Bisiklet mantığı tamamen kapitalist sistemin karşısında olacakken bunuda bu yönde kullanıyorlar malesef. Pahalı bisikletler, pahalı ekipmanlar, normal kullanıcıların aklını çeliyor.

Bisiklet; alırken ucuz, kullanırken masrafsız, bakım ve parça degisiminide tabiri caiz ise cebinizdeki bozuk paralar ile yapabileceginiz bir araç olmalı.
Yine bu işten para kazanan Profesyonelleri tenzih ediyorum. Şampiyonalar, sponsorlar, firmaların ustunluk yarışı vs... Bunları dısarda tutuyorum.

Bana göre bisiklet sporunda , cebinden para harcamadan sponsor destegi ile para kazanıp, hayatını idame ettiren ve mesleği ve hayatı bu olan kişiler dışında herkes amatör kullanıcıdır.

Geçen bir konuda bisiklet vardı, Usa fiyatı 20 bin dolar. Yine örnekte karşılaştırılan teknoloji harikası Cbr1000rr-r modelinden bile pahalı. Bu tamamen algı operasyonudur mesela. Uzerindeki tüm komponentlere bakın motosiklet ile kıyaslayın, jantlarını altından bile yapsalar o bisikletin yinede cbr1000rr-r modelinin maliyetini bulmaz. Ar-ge deseniz o motosikletin ar-ge maliyeti ile karsilastirilamaz bile. Neyse konuyu uzatmayayim.

Yani bende ortalama bir bisiklete biniyorum. Kendimce mantıklı gordugum fiyatlar disina cikmiyorum, yani bir fren balatasina 300 tl, bir rubleye 2 bin tl, bir gidon yada sele borusuna bin tl, bir takım lastige 2 bin tl vermem kesinlikle. Yoksa bisiklet, kafamdaki bisiklet mantiginda cikar.

Yine soyleyim, yazdiklarim kendi dusuncelerimdir, sadece beni baglar, herkesin dusuncesine saygim vardir.

Keyifli pedallamalar.

(link)

Bisikletle ilgili herşeye sahip çıkalım.Bu bizi refah ve mutlu topluma götürür.Nedenini bu yazıyı okuyunca daha iyi anlarsınız.İnternetin bedava olma mücadelesi gibi,bisikletlerinde ucuz,kullanılabilir ve yaygınlaştırılabilir olması için mücadele etmemiz gerekir.İyi günler dileklerimle.(link)

• Beğen
Tepkiler: Cem Coşkun
Her ilginizi çeken bisiklet içerikli yazıya başlık açmayı ne zaman sonlandıracaksınız?

Linke tıkladığımızda yazarımız başlığı 'bisiklet ve sosyalizm' olarak atmış fakat daha sonradan "bisikleti icat edip geliştirenler bir yana.." diyerek aslında bisikletin hür teşebbüs bir sermaye ve akıl sayesinde ortaya çıktığını belirtmeyi uygun görmüş. Yani sosyalizm ile bisikletin birlikte yürümeyeceğini, çalışmayacağını bilinç altında kabullenmiş.

İnternet hiçbir zaman bedava olmaz. Siz onun bedava olduğunu düşünürsünüz fakat arka planda vergileriniz ile bu hizmetin sağlandığını unutmuş olursunuz.

Günümüzde ihtiyaç olan her şey kapitalizm, maalesef.

Geri