@Pamuk
Ama sonuçta bu kendini ruble yalpalaması şeklinde gösteriyor. Ve genelde ruble kaynaklı deniyor. Özellikle vidalı rublelerde zamanla,ruble içindeki mekanizmanın bozulması, boşluğun artmasıyla bu sıkıntı çıkıyormuş. Olaya birde şu açıdan bakarsak: neden flipperlı göbekler, vidalı göbeklerin yerini almaya başladı? özellikle 8 ve üzeri viteslerde vidalı göbeği göremiyoruz. Ve sorunun çözümü için flipperlı göbeğe ve dolayısıyla kaset rubleye geçmek gerekiyor gibi.
Bizzat iki yeni göbek ve ruble denedim(vidalı sistem) bu sıkıntıyı gördüm.Erdoğanlar bisiklete sordum,onlarda vidalılarda çok sık rastlanan bir durum olduğunu, bu yüzden kasetli sistemi önerdiklerini söylediler.
Bu verdiğiniz örnekler kasetli mi, vidalı mı ?
@iskender şerit
Hocam iki göbekte ve iki rublede (yeni bunlar, çevredeki arkadaşların bisikletlerinde test ettim) denedim hepsinde vardı. Bunların hepsi göbeğin,rubleyi takıldığı tırtıklı yerinden mi oluyor?
@Şerif Feridun
Şöyle söyleyim, benim bisikletteki yalpalama yukarıdaki videolardaki gibi. Bu yalpalamalar anormal değil ama zinciri hafifte olsa sağa sola açı çizdiriyor.
Doğru vites kullanımını biliyorum, özellikle buna dikkat etmeye çalışıyorum.Benim gördüğüm sıkıntı, ön aktarıcıya zincirin ara ara hafifte olsa sürtmesi.
1.viteste,zinciri aktarıcının iç kısmına yakın ayarlıyorum.Zincirin bir kısmında,zincir aktarıcıya değmiyor.Bir kısmında ise sürtüyor. Mesafeyi birazcık daha uzaklaştırdığımda ise 21.viteste(ruble küçük dişli, ayna kol en büyükte) bu seferde sağdan ara ara sürtüyor.(high vidası boşta olmasına rağmen bunu yapıyor.Sürekli sürtse ayar yanlışlığı derim ama ara ara sürtüyorsa bu rublenin zincire hafif yalpalatmasındandır.Rublede,zincirde,göbekte jantta yeni sayılır.
Valla ön vites telini tak çıkar tak çıkar yapa yapa 2- 3 tane teli sırf bu ayarlar için çöp ettim.En son dedim ikide bir bunla uğraşacağıma 100-150 tllik bir kaset göbek,ruble ye geçeyim belki hallederim dedim.Ama onlarda oluyor diyorlar...