Galiba bu konu da bir şehir efsanesi!
Bisiklet kasklarının ömürlü olduklarını söyleyenler sadece üretenler ve satanlar!
Günümüzde satılan kaskların üretildikleri malzemeler hani şu çevrecilerin "yahu atmayın doğaya böyle şeyler, yok olmaları yüz yıllar alıyor" dedikleri, petrol türevi EPS, EPP,EPU malzemeler. Çoklukla bizim ambalajlardan çıktığında gördüğümüz, çoklukla beyaz renkli, sanayi diliyle "sitirifor" denen malzeme. Bu malzeme ne güneş ışınlarından (özellikle de UV) ne de terden (özellikle de içindeki tuzdan) etkilenmiyor. Güneş ışınlarından etkilenen, dış kaplama. Üreticiler çoğunlukla da UV koruyucu katkılar koyarak solmaları, boya atmaları önlemeye çalışıyorlar.
Bu arada ne oldukları ve ne işe yaradıkları tam da belli olmayan ASTM ve Snell gibi kask güvenlik standartı kuruluşlarının, "kask ömrü testleri" yok!
Kask üreticilerinin bilimsel olarak amaçladıkları, düşme anında kafanın çarpma etkisinden korunmak için hızı 1ms den 6 ms ye uzatmak! Hala tartışmalı olan konular da yok değil. Örneğin, çarpma enerjiisini absorbe etmeli mi, etmemeli mi gibi.
Konuyu (mecburen) çok araştırmış biri olarak kendi adıma şöyle bir sonuca vardım. Kaskın içindeki yastıklar, kayışlar eskiyipte, ben görüntüsünden sıkılana kadar hiç bir şey olmaz!...