Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaskın ömrü ne kadardır?

Alkan Koç

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ocak 2011
Mesaj
699
Tepki
455
Şehir
ankara-çankaya
Bisiklet
Trek
Slm arkadaşlar merak eddiğim konu bisiklet sürerken emniyet kemeri görevi gören kaskların en fazla kac yıl kullanılması gerekir. bontrager lithos kask kullanmakdayım. Kask bence hiç bir zaman ömürlük bişe değildir hiç kullanılmasa dahi eskime yıpranma vb olaylar olucakdır. Mutlaka kaskın kalitesine göre değişcekdir. Ama bir kask en fazla kac yıl kullanılır daha sonra atmak gerekir.
 
Scudo
Bell marka kaskların kullanma kılavuzunda 5 sene yazar ancak darbe, ezilme, çatlama gibi durumlardan sonra kullanılmaması gerekiyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Alkan Koç
Bence ömrü, çatlayana veya kırılana kadardır. Böyle şeylere takılmayın derim.
 
Kullanılan köpük benzeri malzemenin mutlaka bir ömrü var va bence 5 - 7 yıl arası en verimli olacağı süre.
Fakat kırılma ve çatlama demiş arkadaşlar doğrudur ama eksik.
Sert düşme ve çarpmalar gözle görülen zarar bırkamasa da kaskın işlevini bozacak ve koruma özelliğini yapmasını engelleyecektir.

Kaskınızın kırılması, çatlaması ve sert bir şekilde düşmesi/çarpması durumunda lütfen kullanmayın değiştiriniz
 
@BF Okuru

Ama malzeme sadece hava ile temas ettiği için bile zamanla işlev kaybedecek. Yani 5 yılsa sonrası risktir diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Alkan Koç
Herşeyin bir ömrü vardır, bu değişmez kuraldır.
3-5 yıl arasında olan bu süre ter, hava vs etkenlerden dolayı köpük ve diğer dolgu ve destek malzemeleri daha erken işini yapamayacak hale getirebilir
 
Merhaba,

Yabancı forumlarda, kask üreticilerinin ve kasklardaki güvenlik standartlarını belirleyen (link)'nın, kasklar için 5 yıllık kullanım ömründe mutabık kaldığına dair bilgiler mevcut. Tabii bu kullanım ömrü, kaskınıza nasıl davrandığınıza da bağlı :) İyi bakılmış, temizliği düzenli ve aşındırıcı maddeler kullanılmadan yapılmış bir kaskı belki bu 5 senenin üzerine birkaç sene daha kullanabiliriz.

Bir de şöyle bir saptama yapılmış: Kaskların üretiminde kullanılan materyaller zaman ilerledikçe daha da gelişiyor, üretimde daha dayanıklı materyaller kullanılmaya başlıyor. Bu yüzden 5 senede bir kaskı yenilemek, yeni kaskın güvenlik anlamında getirilerinden de faydalanmak anlamına geliyor.

Saygılar
 
Merhaba Arkadaşlar,
1 kaskın ömrü darbe almadan kalitesine göre 3-5 yıl arasındadır.

Kullanın veya kullanmayın hiç fark etmez ömrü 3-5 yıldır.

İçerisindeki köpük zamanla sertleşir ve kurur. Böylece koruyucu özelliğini de kaybeder.

Kaskın amacı kafaya gelecek darbelerin ilk olarak kaska yansıtılmasıdır. Düşme anında kask içerisindeki köpük ezilir veya kırılır. Kırılan bir kaskı takmak ciddi anlamda sıkıntı yaratabilir. Çünkü görevini yerine getirmiş ve kafanıza zarar vermeden kırılmıştır. Gelen çarpışmayı kırılarak veya ezilerek önlemiştir.

Şöyle düşünelim: Bir darbe var kaskın koruyuculuğu 100 olsun

Küçük bir darbe aldınız veya kaskınız elinizden düştü ve bir kısım noktaları ezildi ve çizildi. 100 olan koruyuculuk 90 a düşer. Kaskı kullanmaya devam edebilirsiniz. Her kask düşüşünde yenisini almak anlamsız olur.

Bir kaza atlattınız ve kaskınızın yan kısımlarında 1-2 cm genişliğinde ezilmeler oldu. Bu koruyuculuk %50 azalmıştır. Kullanmamanızı öneririm.
Düşme veya çarpma anında kaskınız çatladı ve bu çatlaklar üst kısımda meydana geldiyse o kaskı kesinlikle takmamalısınız.
Unutmayın ki kasksız bir kafanın karpuzdan bir farkı yoktur

İyi bir kask nasıl anlaşılır.

1.Kalite belgelerine bakılmalıdır. Kaskların içerisinde sahip olunan belgeler yazar
2.Köpük ile üzerinde bulunan koruyucu tabaka bir bütün gibidir ve ayrılmaz. Preslidir.
3.İçerisindeki koruyucu süngerler dolgun ve serttir.
4.Arka ayar vidaları kullanışlı ve kafaya oturan malzemeden yapılır
5.Bağlama kayışları kademelidir ve çeneyi rahatsız etmez.

Kask alırken kafanıza tam oturmasına dikkat edin. İyi ve oturaklı bir kaskın size uygun olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz. ( Kafa ölçünüze paralel olarak )

KASKI KAFANIZA TAKIN VE BAĞLAMA KAYIŞINI BAĞLAMADAN KAFANIZI SAĞA SOLA SALLAYIN VE ÖNE DOĞRU EĞİLİN.

Eğer kask kafanızdan düşmezse ölçüsü size uygundur.
 
bilgiler için teşekkürler arkadaşlar 10 yıllık kask kullananlar var umarım bu bilgiler onlarada ulaşır. bendeki kask 2012 üretim 3 yıl kalmış demekki cöpe gidmesine:)
 
Bu arada full face kask için yeni alındığında biraz sıkması iyidir. çünkü sert köpük ile kafa arasındaki sünger dolgu malzemeleri zamanla yumuşar ve kask biraz bolarır.
 
Peki o zaman soru şu: Herhangi bir yerden aldığımız bir kaskın tarihsel miladını doldurup doldurmadığını nerden anlayacağız? Üstlerinde son kullanma tarihleri yazıyor mu?

Hadi biz öğrendik bunu. Satıcılar bunu takip ediyor mu? 2 yıldır rafta duran bir kaskla 1 yıldır rafta duran arasında fiyat farkı olması gerekmiyor mu? (1 yıl deyip geçmeyin, zaten 5 yılsa kullanım süresi %20 fark etmesi gerek)
 
eğer cakma bir kask değilse tarih yazar kaskın içinde alırken kontrol edmek lazım bunları
 
Galiba bu konu da bir şehir efsanesi!

Bisiklet kasklarının ömürlü olduklarını söyleyenler sadece üretenler ve satanlar!
Günümüzde satılan kaskların üretildikleri malzemeler hani şu çevrecilerin "yahu atmayın doğaya böyle şeyler, yok olmaları yüz yıllar alıyor" dedikleri, petrol türevi EPS, EPP,EPU malzemeler. Çoklukla bizim ambalajlardan çıktığında gördüğümüz, çoklukla beyaz renkli, sanayi diliyle "sitirifor" denen malzeme. Bu malzeme ne güneş ışınlarından (özellikle de UV) ne de terden (özellikle de içindeki tuzdan) etkilenmiyor. Güneş ışınlarından etkilenen, dış kaplama. Üreticiler çoğunlukla da UV koruyucu katkılar koyarak solmaları, boya atmaları önlemeye çalışıyorlar.

Bu arada ne oldukları ve ne işe yaradıkları tam da belli olmayan ASTM ve Snell gibi kask güvenlik standartı kuruluşlarının, "kask ömrü testleri" yok!

Kask üreticilerinin bilimsel olarak amaçladıkları, düşme anında kafanın çarpma etkisinden korunmak için hızı 1ms den 6 ms ye uzatmak! Hala tartışmalı olan konular da yok değil. Örneğin, çarpma enerjiisini absorbe etmeli mi, etmemeli mi gibi.

Konuyu (mecburen) çok araştırmış biri olarak kendi adıma şöyle bir sonuca vardım. Kaskın içindeki yastıklar, kayışlar eskiyipte, ben görüntüsünden sıkılana kadar hiç bir şey olmaz!...
 
Olaya, plastik enjeksiyon operatörü olarak değinmek istiyorum. Öncelikle dış kaplamada; karbon olanlar hariç, genellikle PE polyetilen, PP polypropylen, PS polystrene, PA polyamid, PR polyrandum gibi plastik çeşitleri kullanılır. Bunlar da kendi aralarında farklı çeşitlere ayrılırlar. Plastik bir nesnenin ömrü kullanıldığı çeşidin yoğunluk miktarına bağlıdır. Fakat yoğunluk miktarı fazla olanın sağlam olacağı olgusunu her çeşit için söyleyemeyiz. Örneğin; yoğunluk miktarı az olan bir PP yoğunluk miktarı fazla olan bir PS den daha sağlamdır. Çünkü PS kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu yüzden ilk dikkat edilecek nokta kullanılan hammaddenin türü, ikinci nokta ise yoğunluk miktarıdır.
. Bir diğer nokta kullanılan hammaddenin kaçıncı kalite olduğudur. Orjinal hammaddeden üretilmiş, 1. Kalite bir ürün bir kez ısıl işleme tabi tutulduğundan ömrü daha uzun olacaktır. 2. Kalite dediğimiz ürünler, geri dönüşüm ile atıklardan elde adilmiş hammaddelerdir. Bunlar sayısızca ısıl işlem görmüş, sayısızca geri dönüştürülmüş olabilirler. Bu etken plastik ürünün ömrünü azaltacaktır. Bütün bunların dışında pek çok ince detay vardır. Hepsini ele alsak sayfalarca yazı yazılır.
. Strafor konusunda çok fazla bilgim yok. Bu yüzden açıklama yapmam doğru olmaz.
. Kaskın ömrünü hesaplamak için özel bir çalışma yapmak gerekir. Fakat sanıldığı gibi 2-3 yılda atıl hale gelecek kadar basit olabileceklerini düşünmüyorum.

@Atalay Mete

Dış katmanını ben anlatmıştım. İç katmanını da siz anlatmışsınız. Pişti olmuşuz, güzel de olmuş. Böylece akıllarda soru işareti kalmaz umarım :)
 
kask üreticileri 5 yıl diyorlar ancak başkaları da bunun kask satışını artırmak için olduğunu söylüyor. internette dolanırsanız her iki iddianın da taraftarlarını görürsünüz. kask bir kazaya uğramamışsa, aşırı sıcak veya soğuk ortamda muhafaza edilmiyorsa, üzerine kimyasal sıvılar bulaşmamışsa, kısaca başına kötü birşey gelmemişse 5 yılda değiştirilmesi gerekmediği söyleniyor. 10 yıldır kaskını tertemiz kullananlar var. ancak başına bir iş gelmişse, düşmüş, çarpmış, sıvı bulaşmış, catlamış vs durumlarında zaten 5 yılı beklemeden değişmesi doğrudur.
 
@M.Ersun

Hangi tüccar 2 yıl rafta duracak ürünü dükkanına alır? Bütün tüccarlar aldıkları ürünü bir an önce satıp para kazanmaya bakar.

Güvenlik konusunda "ben böyle düşünüyorum", "inanmıyorum" gibi söylemlere gerek yok. Üretici firma üstüne son kullanma tarihini yazmışsa buna güvenmek gerekir. Özellikle Schumacher'in başına gelenlerden sonra kaskların kullanım süreleri daha çok konuşulur oldu.

@halil ibrahim duran

Full face kask nedir?
 
@cenkduran

Öncelikle üretici firma kim satıcı firma kim onu ayırt etmek gerekir. Giro, bell veya başka bir marka bizzat kendi mi üretiyor yoksa fason bir firmaya mı ürettiriyor? Türkiye'de bulunan pek çok bilindik marka çalıştığım şirkete plastik ürün ürettirir ve kendi üretmiş gibi piyasaya sunar. Örneğin xyz bisiklet firmasının kadrolarını başka bir ülkede ürettirilip üzerine kendi ülkesinin kaşesini vurması gibi.
. Şimdi hangi kask markası kendi üretimini yapıp, hangi testlere dayanarak o ömrü biçiyor, ya da sadece satıcı firma konumunda ve bu bir bir satış politikası mı bunu bilmek gerekir. Zira fason üretim yaptırıp ürün yemin ediyorsa ki esas üreten yaptığı testleri kendi için yapar ve faturada sadece kullanılan hammaddenin kodları, rengi, çeşidi, ağırlığı gibi birimler yazar.
. "Ben böyle düşünüyorum." demeyeceğiz de ne diyeceğiz? Burası bir forum sitesi.
 
Selam
Arkadaşlar yeni konu açmak istemedim. Acaba Bontrager ve RockRider marka kasklar hakkında tavsiye verecek var mı? Alakasız oldu kusura bakmayın.
 
@cenkduran

budur

http://www.ikiteker.com.tr/img/urun/LIMAR_NUTCASE_FULL-FACE_KAPALI_KASK.jpg
 
@Ugur Basdag

Fason üretim bu, kötüdür demek yanlış.
Fason olarak üretilse bile, asıl firmanın diğer firma üzerinde yaptırımları var. Belli kalite, üretim, ham madde standartları var. Aynı fabrikadan çıkan X, Y ve Z marka ürünlerine bire bir aynıdır demek çok yanlış.

Firmaların 5 yıl ömür biçmesi biraz da satış kaygılı. Belki de kanunlar bir ömür biçmeleri gerektiğini söylüyorlar. Fakat zaten 2-3 yıl içinde kasklardan hem sıkılıyoruz, hem de iç süngerleri vs. oldukça aşınıyor. Üstüne güneş ışığının, terin, yağmurun ve diğer dış şartların materyale zarar verdiği de biliniyor.

Durum böyle olunca;
5 yıl gibi kesin bir süre vermek mümkün olmasa da, belli bir süre sonra değiştirmek gerekiyor.

"ben böyle düşünüyorum" demek neden sakıncalı derseniz de;
Hem üreticinin aksi bir durum iddia ediyorsunuz. Hem de bunu kişinin sağlığını, belki de hayatını bire bir ilgilendirecek bir konuda yapıyorsunuz. Bunlar biraz hassas konular. O nedenle "bence" demek biraz sakıncalı.
 
Geri