Scudo Sports

Katlanır Bisiklet Seçimi

Firochromis

Daimi Üye
Tepki
215
İsim
Fırat Çıngı
Bisiklet
Diğer
Merhaba arkadaşlar,

Bir süredir eşime bir bisiklet arayışım var. İlk baktığım kadrolar 28" mixte ler oldu ama eşim 28" lerde rahat edemeyeceğini, büyük göründüğünü söylüyor. Ben bu şekilde anlattım da, dediği tam olarak "At gibi bunlar" oldu. Talimatı hemen alıp diğer türlere göz kaydırınca da bakına bakına yolum katlanır bisikletlere kadar geldi. Bir kaç tanesinin fotoğrafını ve vieosunu gösterdim, önce "bu ne, çocuk bisikleti bu" gibisinden tepkiler verdi ama sonra kullanımını ve mantığını anlatınca da beğendi. Doğru tercih yapmak için verebileceğim bilgiler şunlar:

• Katlanır bisiklet tercih etmemin sebebi katlanabiliyor olmaları değil. Daha çok, dik oturuş pozisyonu sağlaması, hem 160cm'lik eşime hem de 180 cm'lik kendime hitap etmesi, yol bisikletlerinde bulunan top tube olmadığından dolayı kolay iniş biniş sağlaması gibi sebepler. Bu geometri de olup katlanmayan bisiklet varsa onu da düşünebilirim.
  • Eşimin kullanımı, evden pek uzaklaşmadan küçük gezintiler yapmak olacak. Benim bisikletime 18 aylık oğlumuz için bir römork bağlayacağım, Bolu'nun sakin ara sokaklarında birlikte gezinti yapacağız.
  • Şimdi gelelim işin eğlenceli kısmına. Bu bisiklette Campagnolo'nun 10lu sistemini kullanmak istiyorum. Dropbar ve briefter denen fren/vites kolları kullanacağım. Aynakol olarak ya 3 yapraklı bir model ya da 50/34 oranlı bir model düşünüyorum.
  • 20" bir model düşünüyorum.
Şimdi gelelim sorulara:
  1. Katlanırlarla ilgili kısıtlı bilgim var ama anladıım kadarıyla hepsinde gidon yüksekliği ayarı yok. Gidon ve seleyi ister eşime; ister kendime göre ayarlayabilmek benim için önemli. Aksi halde Campy seti takmamamın bir anlamı olmaz ama değil mi (Bu kısmı eşime söylemezseniz sevinirim).
  2. Dropbar takacağım için ve bu bisikletlerin katlanmış halinde dropbar hesaba katılmadığı için elemem gereken modeller varsa duymak isterim.
  3. Campy set takmak için arka açıklığın 130mm olması dışında dikkat etmem gereken bir konu var mı?
Sevgiler

Scudo
Selamlar,

Campy setin detayı hakkında bilgim yok ancak Tern'de 10'lu sistem olan modeller genelde üst modeller, onlarda da çok esneme vs. olmasın diye gidon yükseklik ayarı yok; hep tek parça oluyor. Yine Tern'de hazır dropbar takılmış modeli var Verge X18 ama fiyatı tuzluca. ((link)). Orjinalde arka aktarıcı Ultegra diyor ama yerlisinde malzemeden çalıp Sora yapmışlar, ya da 2016'da model düşürdüler bilemeyeceğim.

Gidon yüksekliği çok elzem diyorsanız, nispeten daha ucuz olan ve gidon yüksekli ayarı olan Link D8 gibi modellerden biri tercih edilip akabinde dropbar ve campy uygulanabilir. Tabii Dahon da bakabilirsiniz, ben kullandığım ve modellerini daha iyi biliyorum diye Tern örneği verdim

Merhaba,

Katlanır bisikleti dik pozisyon,iniş-biniş kolaylığı birde eşiniz için düşünüyorsunuz anladığım kadarıyla. 26" şehir modellerine de bir göz atın derim.

Aradığınız gibi Campy setli bir katlanır bisikleti hazır bulamazsınız, Campy setler bildiğim kadarıyla Shimano,Sram uyumlu değiller. Tamamını Campy kullanmanız gerekmekte. Bu da maaliyeti arttırmakta. Sizin toplama gibi bir şey olacak sanırım ama katlanır da ne kadar bu mümkün olur bilmiyorum. Yada yukarıdaki arkadaşın bahsettiği Tern Verge X18'i alabilirsiniz bence o isabetli bir seçim olur.

Bende kendime yeni bir katlanır bakıyorum. Dahon MU D8 modeli çok güzel bence sizde bir araştırın derim. Drop-bar katlanır da ara sokaklarda gezinti için gerekli değil diye düşünüyorum ama içinizde bir heves varsa ve maddi durumunuz da buna elverişli ise yapılabilir.

@Kurtuluş E. Cevap için teşekkür ederim.

Ben daha önce denemek için bile bir katlanır bisiklet kullanmadım. Satış ilanlarında kadro boyu olarak genellikle 50 yazıldığını görüyorum. Sizler alırken kendi boyunuza uygun kadroyu bulabuldunuz mu? Sizce yükseklik ayarı olmayan gidonları farklı boylardaki insanlar rahatça kullanabiliyor mu? Bu özelliğe ihtiyacım yoksa boş yere listemde tutmayayım. Bu arada belirteyim ki, %90 ikinci el olarak alacağım.

Evet, Campy setlerler Shimano/Sram ile uyumlu değil. Ve yine biliyorum ki üzerinde Campy ile gelen bir katlanır bulmak mümkün değil :) Benim yapacağım şey, bir bisiklet seçip almak sonra zamanla grup setini ve jant setini Campy uyumlu hale getirmek. En zorlanacağım konunun jant seti bulmak olacağını düşünüyorum. Campagnolo uyumyu göbekleri temin edip jantı tekrar ördürmek gibi bir çözüm var kafamda. Bisikletin üzerinde gelen jant seti yeni bir göbekle tekrar örülebilir değil mi?

Katlanır bisikletlerin jant çemberleri genellikle 20 delikli oluyor.Buna uyumlu göbek bulmalısınız.

@Firochromis
Selamlar,

Katlanırda kadro boyu std oluyor. Gidon yüksekliği bence çok sorun değil ancak beğendiğiniz bir modelde eşinizle birlikte deneyerek bakmanız daha iyi olur. Büyük ihtimal uyacaktır.

Bu arada 2. El alacaksanız bisikletin 10'lu sisteme uygunluğunu kontrol edin. Önceki mesajımda belirttiğim Tern modellerinin tümünde kadro aynı ve ucuzlarında tourney, pahalılarında Ultegra vs var. Dahon'un Visc D18 modeli de üst modellerinden; bir de onu inceleyin isterseniz...

Kolay gelsin...

Merhaba,

Stok halde 10lu sistem taşımayan bir kadro alacağım için yapacağım kontrol arka aks açıklığını kontrol etmek olacak. 10lu ruble takılan jantlar 130mm açıklık istiyor. Bunun dışında dikkat edilecek bir şey var mı gözden kaçırdığım?

Bu arada, Tern ve Dahor dışında ucuz olması bakımından Bianchi ve Carraro'da ilgimi çekiyor. Youtube'da izlediğim Bianchi videosu beni hayli tatmin etti. Kullanacı yorumlarını da duymak isterim.

@Firochromis

Hocam normalde buraya konu açtım ama yönetici arkadaş daha çok kullanıcı faydalansın diye inceleme bölümüne açtı konumu

Dahon Vitesse D8 ayrıntılı inceleme yazım okuyabilirsiniz

İnceleme - Dahon Vitesse D8 Mango

(link) kampanya var galiba 584 tl fiyat biçmişler. 50 lira da chip-para veriyorlar. İlgili arkadaşlara duyurulur...

Ben dahon kovalıyordum, baya bir ikinci el falan gezdim. Özellikle ikinci el bakıyordum çünkü kim ne derse desin, bisklette fiyat bence önemli. Çalınabilen bir şey olduğu için cebe fazla batmaması gerekiyor.
Neticede garantisiz 5 yıllık bisikletlerini 1500'den aşağı düşmeyen satıcılarla muhattap olduktan sonra gittim decathlona, 1080 liraya decathlonun Matex b'fold 500'ünü aldım (dün). Şaşırtıcı derecede stabil bir kadrosu var, kıkırdaklık diye bir şey yok. Ömür boyu garantim de var, şimdilik kusur olarak sadece katlama mekanizmasının hantallığından, katlanınca her an devrilecek gibi durmasından ve bisikletin görece ağır oluşundan (14 Kg) şikayet edebilirim.
Bir gün param olduğunda (çalındıkça yenisini almanın cebimi acıtmayacağı kadar) belki yurt dışından ultra hafif bir Dahon Mu serisini atar bavula getiririm, ama şimdilik decathlon'daki ucuzluk ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşıladı gibi. Kesinlikle öneririm, vites geçişleri şahane, kaya gibi bisiklet.

• Beğen
Tepkiler: dufpanla
@Rasimcan Meral hayırlı olsun güle güle kullanın :)
Ayrıntılı bir inceleme yapmanızı merakla bekliyorum. Bu arada Tilt serisi de çok başarılı. Sele problemi çözülmüş diyorlar ama yinede fiyatı biraz tuzlu.

• Beğen
Tepkiler: Rasimcan Meral
@Rasimcan Meral bisikletiniz hayırlı olsun kazasız belasız sürmeniz dileğiyle. ama bişi hatırlatmam gerekiyor aldığınız bisiklet matex marka olduğu için garantisi iki yıl diye biliyorum. btwin marka olan bisikletlerde sadece ömür boyu garanti var. ben yanlış biliyor olabilirim siz yine bir araştırın. mağdur olmayın sonra diye hatırlatmak istedim. almış olduğunuz bisikletle ilgili decathlonun internet sitesindeki sayfasında ayrıntılı bir inceleme yazım mevcut.

• Beğen
Sayın @evren Ünver haklı. İnternet sitesinde de 2 yıl garantili olduğu yazıyor. Decathlon iyidir yav...

• Beğen
@evren ünver

@demir48

Teşekkür ederim:) Ben de öyle biliyordum, dün bana yardımcı olan satış elemanına "2 yıl garantisi var değil mi?" Diye sorduğumda beni decathlonda satılan tüm bisikletlerin ömür boyu garantisi var diye düzeltti. O bana yanlış iletmiş olabilir belki bilemem tabi, ama sanırım kullanıcı hatası olduğuna kanaat getirdikleri kusurlar dışında 2 yılı geçse bile yardımcı olacaklar gibi geldi bana.
Sonuçta ürünlerinin arkasında durduğu bilinen bir firma decathlon, mağdur edeceğini sanmam.

• Beğen
@evren ünver
@Burcuu

Teşekkürler:)
Keşke almadan önce yazınıza denk gelseymişim, almadan önce yeterince araştıramamış oldum aslında, tamamen hissiyata göre almış oldum, eminim yazınızın faydası olurdu.
Gönlümde Tilt yatıyordu aslında benim de ama stoklarda yoktu, beklemek de istemedim, çünkü bahar aylarında stoğa geldiğinde ne derece tuzlu bir fiyatlandırma olacağı belirsizdi. Bir de ilk katlanırımın ucuzundan olması daha sağlıklı geldi bana. @evren ünver yazınızı okuduktan sonra kendi deneyimi mi de 1-2 fotoğrafla paylaşmak isterim:)
Bir arkadaşımın Tilt 5'ini denemiştim aylar önce, hatırladığım kadarıyla hafif "kıkırdak" (daha doğru bir tabir var mıdır?:D) bir hissiyatı vardı, ayakta sürdüğümde pedal-gidon ekseni hafif kanırıyordu. Tilt 700'lerde kadro stabilitesi çok daha geliştirilmiştir belki, ama bu alt serilerin daha basit dizayn edilmiş olmalarının belki daha üstün stabilite sağlamaları gibi bir avantajı olabilir mi diye de düşünmedim değil alırken.

@evren ünver Yazınıza dair bir link mevcut mu acaba? Teşekkürler:)

@Rasimcan Meral kardeşim bisikleti aldığın yer o kadar harika ki sana hiçbir konuda sıkıntı çıkarmazlar. ben tilt 740 la sorun yaşadığımda çok korkmuştum ama firma direk ilgilenip iade almıştı. o yüzden decathlon candır. inceleme yazım direk decathlonun sitesinde ürünün satış sayfasında mevcut. ve incelememe cevaben decathlon firmasının cevabı :D bisiklet hakkında seninde kullanıcı yorumlarını hepimiz merakla bekliyor olacağız. en kısa sürede umarım bizimle inceleme yazısını paylaşırsın
(link)

• Beğen
@evren ünver Bu benim bisikletin üstündeki Shimano gerçekten 25 lira mı yahu? Vitesler müthiş atıyor, saat gibi, inanılmaz tatmin edici bir performansı var, şaşırdım.
Bir de Tilt 740'ı önceden mi kullanmıştınız? Onu iade edip matex denemişsiniz galiba, doğru mu anladım?

• Beğen
@evren ünver
@demir48

Garanti durumunu decathlona mail atıp sordum, decathlon kartla alınmış ise 2 yıl'ı ömür boyuna uzatıyorlarmış. Süper valla, bayıldım:D

Dosyalar

• image.png
    image.png
    27,9 KB · Okunma: 13
  • Beğen
Geri