Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaz Dağları bisikletlileri bekliyor!

(link)

"Süheyla Doğan: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin yönetim kurulu başkanıyım. 17 yıl önce Ayvacık’ın küçük bir köyüne, Nusratlı’ya daha sakin bir hayat yaşamak için yerleştim. Köye yerleştikten sonra bölgede yapılması gereken çok fazla şey olduğunu gördüğüm için dernekleşmeye karar verdik ve Nusratlı Köyü Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği’ni kurduk. Kadınların, gençlerin ve çocukların yaşamlarını daha iyi bir noktaya getirmeyi, kültürel ve sosyal dayanışmayı artırmayı hedefledik. 16 kadının beraber kurduğu doğal ürünler satış merkezimiz var. Bu ürünleri aracısız bir şekilde gıda topluluklarına ulaştırıyoruz. Bir yandan kadın hareketi içinde aktif bir çalışma yürütüyorum. Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması isminde bir grubumuz var. Özellikle kadın cinayetleri davalarını takip ediyor, kadına yönelik şiddeti görünür kılıyoruz. 2007’de yaşadığım köye çok yakın bir noktada altın madeni arama faaliyeti olduğunu öğrendik. Bir grup arkadaşımızla hemen müdahale ettik. Daha sonra bu grup büyüdü ve Bahçedere altın madeni işletmesinin ruhsatını iptal ettirmeyi başardık. Bu süreçte başka bir altın madeni ruhsatıyla ilgili eylemlerimiz oldu. Bu proje için “ÇED olumlu kararı” çıkartmamayı başardık. Kazdağları’nın Evciler, Kirazlı ve Muratlar, Yenice ve Çan bölgelerindeki talanı görünce o mücadelelere de destek verdik. Halkın katılım toplantılarını ve ÇED süreçlerini takip ettik. Aslında Küçükkuyu merkezli bir dernektik, ama Havran ve Yenice gibi bölgelerdeki talanı görünce bu noktalara da el atma gereği hissettik. Çıkış noktamız altın madenciliği olsa da, ekoloji ile bütünlüklü olarak ilgilenmeye başlayınca Çanakkale’nin birçok farklı sorunu olduğunu gördük."

Scudo
206681 dosyayı görüntüle

Dudaklarımı kanatırcasına ısırıyorum günlerdir
Her sözcük dilimin ucunda küfre dönüyor çünkü
Bir gök gürlese bari diyorum, bir sağanak patlasa
Bitse bu sessizlik, bu kirli yapışkanlık bitse
Ama bir tufan az mı gelir yoksa yine de
Yırtılan ve parçalanan bir şeyler olmalı mutlaka
Hiç durmadan yırtılan ve parçalanan bir şeyler.

Oysa ne kadar sakin bu sokaklar ve bu kent
Ne kadar dingin görünüyor bana şimdi gökyüzü

Gidenler nerde kaldılar, özledim gülüşlerini
Bir kenti güzelleştiren yalnız onlardı sanki
Onlardı çocuklara ve aşka ölesiye bağlanan
Kadınları güzelleştiren herhalde onlardı
“Tükürsem cinayet sayılır” diyordu birisi
Tükürsek cinayet sayılıyor artık
Ama nerede kaldılar, özledim gülüşlerini onların

Uzun uzun bakıyorum kıvrılan sokaklara
Tek yaprak bile kıpırdamıyor nedense
Ve tek tek söndürüyor ışıklarını varoşlar
Alnımı kırık bir cama yaslıyorum, kanıyor
Kanımın pıhtılarında güllerin serinliği
Ve fakat bir cellat gibi yetişiyor pusudaki
Dilimin ucunda küfre dönüyor her sözcük

Yaşamak neleri öğretiyor, düşünüyorum
Okuduğum bütün kitaplar paramparça
Çıkıp dolaşıyorum akşamüstleri bir başıma
Bir uçtan bir uca yalnızlıklar oluyor kent
Bulvar kahvelerinin önünden geçiyorum
Sırnaşık aydınlar, arabesk hüzünler
Bir gazete sayfasında sereserpe bir yosma

Sesler gittikçe azalıyor, kuşlar azalıyor
Ve ne zaman yolum düşse vurulduğun yere
Kızgın bir halka oluyor boynumda o sokak
Hüznü yalnız atlarımız duyuyor artık
Biz çoktan unutmuşuz böyle şeyleri
Ama içimde bir sırtlanın dalgın duruşu
Ve dilimin ucunda küfre dönüyor her sözcük

İçimde zaptedilmez bir kırma isteği
Dizginlerini koparan bir at sanki bu
Soluk soluğa kalıyorum her sonbahar
Ve sevgilim ne zaman hoşgörülü olsa
Bir yolculuk düşüyor aklıma, gidiyorum
Bütün gençliğim böylece geçip gitti işte
Ama hala bir şeyler var vazgeçemediğim

Hangi duvar yıkılmaz sorular doğruysa
Bir gün gelirsek hangi kent güzelleşmez
Şiirlerim bir dostun vurulduğu yerde yakıldı
Geri almıyorum külleri yangınlar çıksın diye
Devriyeler çıkart şimdi, bütün ışıklarını söndür
Sorduğum hiçbir soruyu geri almıyorum ey sokak
Ve dilimin ucunda küfre dönüyor her sözcük

Dudaklarımı kanatırcasına ısırıyorum günlerdir
Bir gök gürlese bari diyorum bir sağanak patlasa
Bitse bu kirli ve yapışkan sessizlik, hiç gitmesem
Oysa ne kadar sakin sokaklar, bu kent ve bütün yeryüzü
İpince bir su gibi sızıyorum gecenin tenha göğüne
Sessizce çekip gidiyorum şimdi, sessiz ve kimliksiz
Belki yine gelirim, sesime ses veren olursa bir gün…

AHMET TELLİ

22 yıl önce Bergama ‘da siyanürlü altına şimdilerde Salihli’de jes’e karşı direnenlere selam olsun!

Bu sabah erken saatlerde Hacıbektaşlı’da,
topraklarımızda ve yaşam alanlarımızın yakınlarında JES istemeyen yüzlerce kişi bir araya gelerek günlerdir sürdürdüğümüz direnişimize devam ettik.

Bu sıcak günde, toprakları için mücadele eden vatandaşlarımız çıkartılabilecek her türlü zorlukla karşı karşıya getirildi. Jandarmanın sert müdahalesine, gaz fişeklerine ve gözaltılara direndik. Sermayenin halka olan düşmanlığını bir kez daha gördük. Direnenler bu ülkenin vatandaşıydı, düşman değil!

Attığınız tekmeler bize değil, bu canım vatan toprağına. Ama henüz bitmedi, mücadeleye devam!

Direnişin ön safında yer tutan 27. Dönem milletvekili, lise ve üniversite yıllarından dostum Bekir Başevirgen.

@bisikletgundemi
hocam bu nasıl yazıdır.. forumda şu ana kadar karşılaştığım en donanımlı en faydalı en baba yazı diyebilirim...Valla ellerinize sağlık harikasınız....kitabın orta yeri diyecek birşey yok sadece alkışlanır:harika:

@ippon Benim üst devre orman bakanı, devre ve oda arkadaşım da en "meşhur" sendikanın il ya da ilce başkanı . Sonra soruyorsun" Niye bu kadar cocukca yaziyorsun? " Anla halimden ..???

Kaz dağlarından geçerken sağda solda gördüğünüz ağaçlar yok edilerek yapılmış olan villaları siteleri olan sanatçı ve siyasetçileri de kınayalım o siyasetçiler ve sanatçılar televizyonlarda çıkıp utanmadan ağaç katliamına karşıyız diyecek kadar dürüstler!!

İnternette araştırma yapınca bu sanatçılar ve siyasetçiler çıkıyor zaten.

Kalkmışlar birde televizyonda medyada açıklama yapıyorlar terbiyesizler, milleti kandırmaktan provoke etmekten başka işleri yok, kabahat onlarda değil ama onlar görevini yapıyorlar, onlara oy veren bir kesim var maalesef yazık bu ülke bunlarıdamı görecekti?

Millet olarak provoke olmaya ne kadar meyilliyiz böyle, unutmayalım ki ülkemiz elden giderse hepimiz yok olur gideriz.

• Beğen
Tepkiler: mustang41
@doganizm
Orayı imara açan, inşaat izni veren, ağaçları yok edenler varken orada villası olanları kınayalım. Provokasyona gelmeyelim doğru söylüyorsunuz :) Herkes ahaber izlese hiç problem olmayacak. Gidiyoruz başka kanal izliyoruz. Provokasyona geliyoruz. Memleket elden gidiyor.

Kaz Dağlarını kişisel hırslara, çatışmalara ve anlamsız siyasi polemiklere yedirmeyelim lütfen, Kaz Dağları nefestir, candır, iyi forumlar.

valla bu gidişle daha çok bekler. bu tip konular facebookta, twitterde paylaşım konusu oldu, sosyal medyada paylaşmak haricinde kimsenin birşey yaptığı yok.
bayramda o bölgedeydim, bisikletimle köyleri gezdim, köylülerin falan umurunda değil. dağları ancak dışarıdan gelip yerleşmiş okumuş entellektüel kitle sahipleniyor, başka kimse kılını kıpırdatmıyor. durum içler acısı.
susamam klibinde bu konulara değiniliyor, forumda klibin başlığını paylaşmıştık, bazı şapşikler "bu klip dış güçlerin oyunu" falan dedi, forum yönetimi başlığı kilitledi, keşke kilitlemeseydi de biraz daha fazla insana ulaşabilseydik. neyse oldu artık, ağanın eli tutulmaz.

elbet ülkede bir farkındalık olacak. ama her şey yok olduktan sonra "naaptık lan biz, burası hangi ara böyle oldu" diyeceğiz. ama iş işten geçmiş olacak.
yeni türkiye böyle artık, hepimize geçmiş olsun..

Son düzenleme:
valla bu gidişle daha çok bekler. bu tip konular facebookta, twitterde paylaşım konusu oldu, sosyal medyada paylaşmak haricinde kimsenin birşey yaptığı yok.
bayramda o bölgedeydim, bisikletimle köyleri gezdim, köylülerin falan umurunda değil. dağları ancak dışarıdan gelip yerleşmiş okumuş entellektüel kitle sahipleniyor, başka kimse kılını kıpırdatmıyor. durum içler acısı.
susamam klibinde bu konulara değiniliyor, forumda klibin başlığını paylaşmıştık, bazı şapşikler "bu klip dış güçlerin oyunu" falan dedi, forum yönetimi başlığı kilitledi, keşke kilitlemeseydi de biraz daha fazla insana ulaşabilseydik. neyse oldu artık, ağanın eli tutulmaz.

elbet ülkede bir farkındalık olacak. ama her şey yok olduktan sonra "naaptık lan biz, burası hangi ara böyle oldu" diyeceğiz. ama iş işten geçmiş olacak.
yeni türkiye böyle artık, hepimize geçmiş olsun..
Enseyi karartmamak lazım . Ne kentlerde devleşen öfkeler ne kırlarda direnen çiçekler henüz elveda demediler.

iklim krizine karşı antikapitalist mücadele pratikleri hem yayılıp çoğalıyor hem de eylemsel dağınıklık ve süreç izleme yetersizliği nedeniyle yeterince güç kazanamıyor. sanırım kısa vadede bu mücadelelerin ve direniş hatlarının bir platform üzerinde koordinasyonu gündeme gelecektir. köylülerin vurdumduymazlığı, yasaların engelleyiciliği, siyaset ve sermayenin simbiyotik beraberliği kalbimizi karartmasın, bu mücadele her gün biraz daha güçlenip yayılacak.

Süheyla Doğan: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin yönetim kurulu başkanıyım. 17 yıl önce Ayvacık’ın küçük bir köyüne, Nusratlı’ya daha sakin bir hayat yaşamak için yerleştim. Köye yerleştikten sonra bölgede yapılması gereken çok fazla şey olduğunu gördüğüm için dernekleşmeye karar verdik ve Nusratlı Köyü Kültür, Turizm ve Dayanışma Derneği’ni kurduk. Kadınların, gençlerin ve çocukların yaşamlarını daha iyi bir noktaya getirmeyi, kültürel ve sosyal dayanışmayı artırmayı hedefledik. 16 kadının beraber kurduğu doğal ürünler satış merkezimiz var. Bu ürünleri aracısız bir şekilde gıda topluluklarına ulaştırıyoruz. Bir yandan kadın hareketi içinde aktif bir çalışma yürütüyorum. Körfez Bağımsız Kadın Dayanışması isminde bir grubumuz var. Özellikle kadın cinayetleri davalarını takip ediyor, kadına yönelik şiddeti görünür kılıyoruz. 2007’de yaşadığım köye çok yakın bir noktada altın madeni arama faaliyeti olduğunu öğrendik. Bir grup arkadaşımızla hemen müdahale ettik. Daha sonra bu grup büyüdü ve Bahçedere altın madeni işletmesinin ruhsatını iptal ettirmeyi başardık. Bu süreçte başka bir altın madeni ruhsatıyla ilgili eylemlerimiz oldu. Bu proje için “ÇED olumlu kararı” çıkartmamayı başardık. Kazdağları’nın Evciler, Kirazlı ve Muratlar, Yenice ve Çan bölgelerindeki talanı görünce o mücadelelere de destek verdik. Halkın katılım toplantılarını ve ÇED süreçlerini takip ettik. Aslında Küçükkuyu merkezli bir dernektik, ama Havran ve Yenice gibi bölgelerdeki talanı görünce bu noktalara da el atma gereği hissettik. Çıkış noktamız altın madenciliği olsa da, ekoloji ile bütünlüklü olarak ilgilenmeye başlayınca Çanakkale’nin birçok farklı sorunu olduğunu gördük."
Eli öpülesi kadınlar işte..

Bölgede doğup büyümüş ve uzun süre yaşamış biri olarak söylüyorum, bu tip mücadeleleri dışarıdan gelip yerleşenler daha yapıcı ve net bir şekilde veriyor. Kültürel birikim ve nasıl hareket edileceğini bilmek avantaj sağlıyor. Burada dikkat edilecek en önemli husus, meseleyi yöre halkının anlayabileceği bir dilde ve ikna olabileceği bir kalıpta anlatabilmek. Sanırım bu hanımefendi bunu başarmış. sade dil ve sonuç odaklı yaklaşım çok önemli.
Anadoluda bu şekilde bilinçlendirilmesi gereken ve yol gösterilmeye aç çok geniş bir kitle var. Ve bunu maalesef devlet yerine sivil halk "gönüllü olarak" üstleniyor. Bu bağlamda ben birçok aktivistin vatan haini, komünist, hatta ateist ilan edildiğine şahit oldum. Halkın diline inebilmek çok önemli.

• Beğen
Tepkiler: cavitmutlu
Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinin Harmanlı’da Antepli işadamı Konukoğlu’nun SANKO Holdingi dev termik santral inşaatı kurmaya başlayacak. Çevreyi, doğayı, suyu, canlıyı toptan katlediyor. Adıyaman sessizce seyrediyor.

209090 dosyayı görüntüle

Çok üzülüyorum böyle sahipsiz görünce. Herkes tarihe sahip çıkarken, biz katlediyoruz. Ve bu bir degil, iki degil, üç değil ?

Duyuru / Ankara

20 Eylül Saat 14.00’da Kuğulu Park’a!

#İklimGrevi #ClimateStrike #FridaysForFuture209271 dosyayı görüntüle

Greta Thunberg’in Ağustos 2018’de İsveç Parlamentosu önünde başlattığı “Gelecek için Cuma Günleri” olarak anılan okul grevleri Avrupa’nın dört bir yanında giderek büyümeye devam ediyor. 15 yaşında genç bir aktivistin kendi girişimi ile başlattığı grevlere her cuma binlerce çocuk okula gitmeyerek destek veriyor. İklim için liderlerin harekete geçmesini talep eden çocuklar Hollanda, (link), İsviçre, Almanya, İskoçya, İrlanda, ve Avustralya’da (link)Greta, tüm çocukları 15 Mart’ta (link)

İklim için liderlerin harekete geçmesini talep eden İsveçli genç aktivist Greta Thunberg, tüm çocukları 15 Mart’ta küresel greve çağırdı. En son Davos’a katılan Thunberg, oradan da liderlere “Evimiz yanıyor ama biz bu konuda hiçbir şey yapmıyoruz” demişti. Thunberg, kendisini eleştirenlere uzun bir cevap yazmış ve okul grevlerine neden başladığını detaylı bir biçimde (link).

Okul grevine ise bugün yeni iki ülke başkentinden gençler de katılıyor ve grevler (link)ve (link) de yayılıyor. Thunberg ise yaptığı açıklamada şunları söylüyor: “İngiltere’de okul grevi hareketine bu hafta bu kadar geniş katılım gösterilmesinin harika olduğunu düşünüyorum. Bir süredir İskoçya ve İrlanda’da okul grevi yapan birçok gerçek kahraman var. Örneğin, Holly Gillibrand ve Cork’ta unutulmaz ‘kral çıplak’ pankartını açan gençler gibi.Yeterince insanın durumun ne kadar absürt olduğunun farkına vardığını düşünüyorum. İnsanlık tarihinin en büyük krizinin ortasındayız ve bunu önlemek için aslında hiçbir şey yapılmıyor. Bu gördüklerimizin büyük değişimlerin başlangıcı olduğunu ve bunun çok ümit verici olduğunu düşünüyorum. Gelecek hafta trenle ilk önce Brüksel’e, ardından da Paris’e gideceğim ve Cuma günü Fransa’da başlayan okul grevlerine katılacağım.”

Okul grevlerinden etkilenen Fransız üniversite öğrencileri de Eylül ayında önemli bir bildiri yayımlamıştı. (link) Polytechnique, AgroParis Tech, Sciences Po, HEC gibi önde gelen okullar da dahil da olmak üzere toplam 300 okuldan 26.000 kişi imza atmıştı. Manifesto’nun yerel versiyonları şimdiden (link) ve (link) yayımlandı. Sırada Almanya ve Birleşik Krallık var.

Ülkelerde Hangi Gelişmeler Yaşanıyor?

Fransa

Fransa’da Paris bölgesinden başlıca üniversitelerin temsilcileri, Jussieu Üniversite’sinde 8 Şubat 2019’da genel kurul toplantısında bir araya gelerek 15 Şubat 2019 itibari ile her Cuma greve çıkma kararı aldı.

Grev kararını alan genel kurul, 12 Şubat’ta (link)yayımlayarak, 15 Şubat’tan itibaren her Cuma günü grev yapma ve “hükümete ev ödevi vermek” niyetinde olduklarını açıkladı. Açıklamada, “Her Cuma, sabah yerel kurullarda toplanıp arkasından, öğleden sonra birlikte eylem yapacağız” denildi.

Fransa’da sivil itaatsizlik eylemleri de gündemde ve hareketin 15 Mart’ta başlaması beklenen (link) arifesinde büyüyerek Fransa’nın diğer şehirlerine yayılması bekleniyor. Fransa’da “Arap Baharı”na atıf yapan gençler, “İklim Baharı” çağrısı yapıyor.

Youth For Climate France eş kurucusu Romaric Thurel, Fransa’daki eylemler ile ilgili şunları söylüyor: “Neye karşı mücadele ediyoruz? Bizi beşikte saran bu korku, politik, ekonomik ve çevresel krizlerin ötesini görmemizi engelliyor ve gelecek hayallerimizi çalıyor. Bu korku sınırları, sosyal çevre ve politik inançları aşarak, evrensel bir kızgınlığa dönüşüyor. Çocuklarıma gerçek, neşeli ve şiddetsiz bir ekolojik dönüşümden bahsetmek istiyorum ve her gün bunun için mücadele ediyorum. Ancak, hayatları mahvolacak yüz milyonlarca kişinin eylemsizlik ve içi boş taahhütler karşısındaki tepkisi nasıl olacak? ‘İklim Baharı’ tatlı bir hayal değil, iklim aciliyetine cevap verilmesi için bir zorunluluk.”

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık’taki eylem, Greta Thunberg’den esinlenerek, aralarında YouthStrike4Climate, UK Student Climate Newtwork (Birleşik Krallık Öğrenci İklim Ağı) ve UK Youth Climate Coalition’ın (Birleşik Krallık Gençlik İklim Koalisyonu) da bulunduğu çok sayıda gençlik grubu tarafından sosyal medya üzerinden (link)

Eylemin Londra, Brighton, Glasgow, Cardiff ve Exeter dahil olmak üzere, Britanya’nın dört bir yanından 40’ın üzerinde kasaba ve şehirde gerçekleşmesi bekleniyor. Eylemin odağında ortaöğretim kurumları olsa da, üniversitelerin de dahil olduğu anlaşılıyor. Basına yaptıkları açıklamalarda organizatörler, yarınki ilk grev için binlerce insan beklendiğini ve hareketin 15 Mart 2019’daki küresel grevde çok daha büyük bir eyleme dönüşeceğine inandıklarını belirtti.

Bu arada, öğrencilerin bugün greve çıkacak olması, şimdiden Birleşik Krallık Medyası’nda tartışma konusu oldu. Ülke yasalarına göre, öğrencilerin grev hakkı bulunmuyor ve greve katılan gençler okul yoklamasında yok sayılacaklar. Eğitim Bakanlığı, ders yapılıp yapılmaması konusunda ise her okulun kendi kararını vereceğini ama genel kuralın derse sadece “olağandışı koşullar”da ara verilebileceğini ifade etti. Ulusal Okul Müdürleri Birliği ise bir basın açıklaması ile öğrencilere destek verdi.

Ayrıca 200’den fazla akademisyen de yayınladıkları açık mektupla eyleme destek verdiklerini ifade etmişti. Akademisyenler, ilgili (link) şu ifadeleri kullanmıştı: Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) gibi birçok örgüt, ekolojik krizin gerçeklerini kamuoyunu dikkatine sunmak için çalışıyor.Bu trajik ve olağandışı olayları göz önünde bulundurarak, Birleşik Krallık hükümetinden iklim eylemi talep etmek için 15 Şubat’ta okul grevi yapmayı planlayan ve aralarında geleceğin akademisyenlerinin de bulunduğu öğrencilere tam destek veriyoruz. İklim konusunda orantılı ve acil eyleme geçilmediği takdirde, öğrencilerin onlara bırakacağımız gelecek konusunda kızgın olmaya hakları var. Greta Thunberg ve dünyanın dört bir yanından diğer grevci öğrencilerin değerli eylemlerinden esinlenen çocuklarımızın seslerini duyurmalarından iftihar ediyoruz.”

Öğrenciler, hükümetten, iklim değişikliği konusunda acil durum ilan etmesini talep ediyor. (link)aynı zamanda ülkenin 2030 yılından önce karbon emisyonlarını sıfırlamasını da içeriyor.

Almanya

Almanya’da da haftalardır çocuklar başta başkent Berlin olmak üzere birçok şehirde cuma günleri okul grevi yapıyor. Almanya’daki hareket kendini (link) olarak adlandırıyor. İlk grevin 18 Ocak 2019’da yapıldığı ülkede (link) 18 Ocak’taki bu eyleme, 50 farklı şehirden 30 binden fazla çocuk katılmıştı.

Almanya aynı zamanda 25 Ocak’ta özel bir greve de ev sahipliği yaptı. Almanya Kömür Komisyonu’nun toplandığı ve 2038’e kadar kömürü terk etme kararı aldığı günde Berlin’de 10 binden fazla çocuk grev yaptı. Çocuklar kömür komisyonuna açık mektup verdi ve Almanya Ekonomi Bakanı ile görüşme yaptı.

Çocukların eylemi Alman basınında da ses getirdi. Çocuklar tüm basın kuruluşlarına mülakat verdi ve talk show’lara katıldı. Grevler hakkında tüm medya kuruluşlarında özel haberler yapıldı.

Bu arada Almanya’da okul grevleri konusunda hukuki bir düzenleme bulunmuyor. Grevlerin hukuki olarak toplanma özgürlüğü ve devletin eğitim görevi arasında bir çelişki yarattığı ifade ediliyor. Yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Alman toplumu ise grevlere açık ara (link) Almanlar aynı zamanda çocukların bu grevler için cezalandırılmaması gerektiğini ifade ediyor.

Etiketler(link) (link) (link)

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Doğayı talan edenler , rant uğruna her yeri paraya peşkeş çekenler 11 milyon fidan dikeceklermiş .. yersen

@ippon
komsu komsu -hu hu -oglun geldi mi -geldi -ne getirdi -inci boncuk -kime kime -sana bana -baska kime -kara kediye -kara kedi nerde -agaca cikti -agac nerde -balta kesti -balta nerde -suya dustu -su nerde -inek icti -inek nerde -daga kacti -dag nerde -yandi bitti kul oldu

Geri