Forumdan takip eden bilir, bende kaza atlattım. Emniyet şeridinde seyir halinde iken arkadan motosiklet çarptı.
Bende hiç kusur yok doğal olarak.
Şimdi biliyorsunuz yaralamalı kaza olmayınca normalde polis çağrılmıyor, kazaya karışan taraflar kendi aralarında tutanak tutuyorlar. Burada konu bisiklet olunca işler değişiyor sonuçta bisiklet ile bu işlem yapılamaz.
En güzeli ufak bir yeriniz bile zarar yaralandıysa polisi arayıp tutanak tutturmak.
İlk önce yanınızda cep telefonu varsa kaza anının o anki halini birden fazla açıdan fotoğrafını çekin, aynı şekilde bisikletin hasarını da fotoğraf çekin.
Kabaca olaylar şöyle işliyor.
- Polis geliyor, alkol testi yapıyor, kazanın incelemesini yapıyor, tarafları dinliyor. (Varsa yaralı ambulans geliyor, hastaneye götürüyor vs.)
- Trafik polisini gerekli incelemeleri tamamladıktan sonra en yakın karakola durumu aktarıyor ve oradan ayrı normal polis geliyor ve tarafları karakolda götürüp ifadelerini alıyor. İşte olay nasıl oldu anlatıyorsun sonra karşı taraftan şikayetçi misin vs.
Burada size karşı tarafın sigorta poliçesinin, ehliyet, ruhsat vb. belgelerin fotokopileri veriliyor sonuçta sonradan size lazım olur diye.
- Bir gün sonrasında trafik kaza raporu çıkıyor (trafik polislerinin yaptığı incelemesi doğrultusunda) bu raporu kazanın bağlı olduğun ilin trafik şube merkezinden alınıyor zaten trafik polisleri size nereden alınacağının bilgisini verirler.
- Kaza raporunu alıyorsun orada kazanın krokisi, kabaca çizimlerle, kazanın oluşu ve tabiki kural ihlallerinin kimin yaptığı vb. bilgiler yazmakta.
- Eğer biz suçlu değilsek, karşı tarafın trafik sigorta firmasının müşteri hizmetlerini arıyoruz ve durumu izah ediyoruz, onlarda sigorta poliçe bilgilerine göre dosya açıyorlar.
- Trafik sigorta firması, dosyayı oraya yakın hangi anlaşmalı eksper varsa oraya aktarıyor ve size eksperinin telefon numarasını veriyor ve onunla irtibata geçiyorsunuz.
- Eksper'e durumu anlatıyorsunuz, ürün size ait ise faturasını istiyor. Bisikletin varsa yetkili servisi oradan servis raporu istiyorlar.
Servis raporunda tamamen pert raporuda olabilir, veya şu şu parçalar kırık, değişmesi vs. lazım da diyebilir.
- Eksper dosyayı inceliyor, küçük tutarlar için fazla uğraşacak değiller ama pahalı bisiklet ile piyasa araştırması yapıyorlar. Bisikletin piyasada yeni fiyatı, 2.el fiyatı vs.
- Eksper gerekli tespitleri yaptıktan sonra trafik sigorta firmasına yaptığı incelemeyi gönderiyor ve oradan gerekli işlem devam ediyor.
Kabaca böyle işliyor işler... Geri ödeme süreci 2-4 hafta sürebilir bazen 5-6 hafta bile olabilir. Benim 4 hafta geçti hala bekliyorum ama benim ki pahalı bir bisiklet olduğu için olabilir normalde küçük tutarlar için çok bekleteceklerini sanmıyorum.