Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kilitli pedala alışma süreci ve antrenmanı

mtb de kilitli pedal çok uç kalıyor bana göre.. Yani mtb nin doğası gereği kilitli pedal gereksiz hatta tehlikeli bile.. Her an çıkarmak söz konusu ayağımızı ve kaline göre 3/4 derecelik harekete izin veren kal kullanılsa da ve farklı kas gruplarını kullanmak gibi bir niyet olsa da hatta ve hatta sadece basma değil çekme hareketi için de %30 a varan performans artışı söylenir kilitli pedalda, bu kal ya da kilitli pedaldan mtb bisikletlerde ne kadar fayda sağlanır ki? Elbette konuya hakim mtbciler vardır onlar işin aslını yazar okuruz fakat kişisel düşüncem mtb nin doğasına giriyor gibi gelmiyor bu pedallar..
- bisiklet üzerinden düşmüyorsunuz spd sayesinde bazı durumlarda
- downhill sırasında yarıktan geçerken ya da ani tümsek ve yön değişimi sırasında bacakların pergel gibi açılıp selenin altınızdan kayıp yere yapışmayı engelliyor,
- rampa çıkışlarında Pedal çekerek çok daha rahat çıkış yapılıyor, çok dik tırmanışlarda spd ile çıkılabilen bazı eğimlere düz pedal ile çıkılamaması,
- pedalı ayağınıza denk getirebilmek için sürekli bakmak ya da ayakla yoklamak zorunda kalınmaması,
- engeller üzerinden (bazen aniden önünüze çıkan yere düşmüş 40cm çapında bir ağaç) atlayabilme rahatlığı,
Gibi bir çok sebep var spd kullanmak için.

Bana kalırsa yol bisikleti gibi nispeten engebesiz, ani manevra ihtiyacı daha az olan, Pedal üzerinden ayağın kaçma ihtimali daha az olan bir sürüş için, bir pedala basarken diğeri ile çekmenin yarattığı avantaj çok önemli iken vazgeçilmez ise, mtb alanında spd olmazsa olmazdır...

Scudo
Elbette hakimiyet sağlıyor ancak düşünüyorum, örneğin yol pedallarında belki saatlerce çıkarmıyoruz pedalları..Oysa dağ bisikleti için yoğun iniş çıkış olan, ağaçlı yoldan muhtemel yol üzerinden sıkça sapma, ani dönüşler hatta dik açılara varan dönüşler, bozuk zeminde bisiklet sürülürken sanki aşırı hakimiyetten yoksun kaldığımız zamanlar daha fazla.. Doğal olarak ayaklarımız, bacaklarımız, ayak parmaklarımız topyekün sürekli hareket halinde..Vallaha ben herhalde mtb ile başlasam bisiklet hayatım kısa sürerdi :D

Sürekli kilitleyip çıkardıkları için alıştıklarından çok kısa süre içinde çıkarabiliyorlardır, çok yönlü, kolay ayrılabilir bir kilit tercih ediyorlardır.
Gereksiz olsa bu kadar çok kullanan, bu kadar çok ürün olmazdı.

- bisiklet üzerinden düşmüyorsunuz spd sayesinde bazı durumlarda
- downhill sırasında yarıktan geçerken ya da ani tümsek ve yön değişimi sırasında bacakların pergel gibi açılıp selenin altınızdan kayıp yere yapışmayı engelliyor,
- rampa çıkışlarında Pedal çekerek çok daha rahat çıkış yapılıyor, çok dik tırmanışlarda spd ile çıkılabilen bazı eğimlere düz pedal ile çıkılamaması,
- pedalı ayağınıza denk getirebilmek için sürekli bakmak ya da ayakla yoklamak zorunda kalınmaması,
- engeller üzerinden (bazen aniden önünüze çıkan yere düşmüş 40cm çapında bir ağaç) atlayabilme rahatlığı,
Gibi bir çok sebep var spd kullanmak için.

Bana kalırsa yol bisikleti gibi nispeten engebesiz, ani manevra ihtiyacı daha az olan, Pedal üzerinden ayağın kaçma ihtimali daha az olan bir sürüş için, bir pedala basarken diğeri ile çekmenin yarattığı avantaj çok önemli iken vazgeçilmez ise, mtb alanında spd olmazsa olmazdır...

Bilgilendirme için teşekkürler.. MTB için gerçekten hayat kurtardığı konular vardır, bisikletle atlama sıçrama vb ancak kaza potansiyeli daha fazla olduğu geliyor aklıma benim. Bu yüzden bisikletten ayağı kurtarmak için refleks kadar hızlı bir düşünce lazım.. Hakkınızı vermek gerekiyor ki mtbcilerde 5 duyu dışında 6. 7. kaza algılama yetisi gibi bir şey de gelişiyordur muhtemelen :) tekrar teşekkürler bilgilendirme için..:harika:

Sürekli kilitleyip çıkardıkları için alıştıklarından çok kısa süre içinde çıkarabiliyorlardır, çok yönlü, kolay ayrılabilir bir kilit tercih ediyorlardır.
Gereksiz olsa bu kadar çok kullanan, bu kadar çok ürün olmazdı.
Yol spd pedalı kullanmadım bilmiyorum nasıl çıkıyor takılıyor ama mtb spd pedalı ayağı hafif dışa ya da aynı açıda içe çevirince çıkıyor. Pedalı çok gevşek ayarlamamak lazım istemeden çıkar boşa düşersiniz, çok sıkı yapmamak lazım ki ani düşüşte ayağın doğal dönüşü ile Pedal dan çıkabilmeli. Aniden ayağı yere koyarken o kadar hızlı çekiyorsunuz ki Pedal dan ayağı, drag yarışı yapan bir otomobil sürücüsünün 1.vitesten 2.vitese çekişi kadar hızlı ve ani oluyor emin olun 😁

Kendi yol bisikletimde de mtb spd pedalı kullanıyorum.

Elbette hakimiyet sağlıyor ancak düşünüyorum, örneğin yol pedallarında belki saatlerce çıkarmıyoruz pedalları..Oysa dağ bisikleti için yoğun iniş çıkış olan, ağaçlı yoldan muhtemel yol üzerinden sıkça sapma, ani dönüşler hatta dik açılara varan dönüşler, bozuk zeminde bisiklet sürülürken sanki aşırı hakimiyetten yoksun kaldığımız zamanlar daha fazla.. Doğal olarak ayaklarımız, bacaklarımız, ayak parmaklarımız topyekün sürekli hareket halinde..Vallaha ben herhalde mtb ile başlasam bisiklet hayatım kısa sürerdi :D Allah mtb cilerin yardımısı olsun. ŞU halde herhalde yardımı olur
:komik:
Mtb için ayak çamurlanınca da çok büyük faydası oluyor spd pedalların.

Yol spd pedalı kullanmadım bilmiyorum nasıl çıkıyor takılıyor ama mtb spd pedalı ayağı hafif dışa ya da aynı açıda içe çevirince çıkıyor. Pedalı çok gevşek ayarlamamak lazım istemeden çıkar boşa düşersiniz, çok sıkı yapmamak lazım ki ani düşüşte ayağın doğal dönüşü ile Pedal dan çıkabilmeli. Aniden ayağı yere koyarken o kadar hızlı çekiyorsunuz ki Pedal dan ayağı, drag yarışı yapan bir otomobil sürücüsünün 1.vitesten 2.vitese çekişi kadar hızlı ve ani oluyor emin olun 😁

Aynısı değildir muhtemelen ama benim hem yolda hem trekkingde kullandığım Shimano PD-T421 + SH56'lar ile de öyle. Üç yönlü serbest bırakma deniyor ama ben iki yönlü kullanıyorum: yana çevirerek normal çıkarma, panik halde kim bilir nasıl çıkarma. Sonuçta çok unuttum, hiç düşmedim.

Aynısı değildir muhtemelen ama benim hem yolda hem trekkingde kullandığım Shimano PD-T421 + SH56'lar ile de öyle. Üç yönlü serbest bırakma deniyor ama ben iki yönlü kullanıyorum: yana çevirerek normal çıkarma, panik halde kim bilir nasıl çıkarma. Sonuçta çok unuttum, hiç düşmedim.
Doğru sıkılıkta kullanınca, düşme anında bir şekilde çıkıyor zaten 😉

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Sizlere bir sorum olacak. Benim spd ayakkabım ayağımın tabanını ağrıtıyor ne yapmam gerekir.
Ayak tabanınızdaki ağrı alışma süreciylede alakalı olabilir diğer arkadaşların bahsettiği gibi,fakat çok ağrınız varsa evdeki herhangi bir spor ayakkabınızın tabanlığını spd ayakkabınıza koyarak birde sürüş yapın,ayak ile taban arasında boşluk kalmaması önemli,çünkü pedala güç uyguladığınızda boşlukta kalan kısımlar ağrıya sebebiyet veriyor,aynısı başıma gelmişti kalın tabanlıklı bir spor ayakkabımın tabanlığını kullanarak alışma sürecime oldukça katkısı olmuştu tavsiye ederim.

Sayın @SerdarCYCoo2Bursa uzun anlatacaktım dağ bisikletinde neden SPD kullandığımı ama sayın üyelerin yazdıklarından sonra gerek kalmamış.
Düşmekten korkmazsanız dağ bisikletinde de çok iyi diye ekleyeyim sadece.😅

Arkadaş topraktan yapılmış tepelerde 3-4 metre zıplanan, taklalar atılan disiplindeki (adı nedir bilmiyorum, off-road mu?) tehlikesinden bahsetmek istemiş sanırım. Tabi o dalda kilitli pedal kullanıyolar mıdır bilmiyorum. Kullanılıyorsa bol miktarda kemik kırığına, acıya ve gözyaşıya sebep olacaktır orası kesin.

İstediğiniz kadar pratik, antrenman yapın, yavaşlayan bir trafikte sizi yolun kenarına kenarına iten bir yaşlı amca sayesinde manda dışkısı gibi kaldırıma serilebiliyorsunuz. Sonrası;
Bolca acıyan bakışlar (muhtemelen arka planda duyabildiğiniz hiii, ah yaaa minvalinde bir teyze sesi)
+ "Bir şey var mı hocam?"
- "Yok yok iyiyim iyiyim sıkıntı yok"
Ağrıya veya acıya rağmen bir şey yokmuşcasına bisikletinizi kaldırıp ettiğiniz muhtemel küfürler,
Olay yerinden bir miktar uzaklaştıktan sonra kenara çekip bisiklette bir şey var mı diye yapılan kontrol
Yola devam.
O yüzden en güzeli insanın en az olduğu yerde sürmek.

mtb de kilitli pedal çok uç kalıyor bana göre.. Yani mtb nin doğası gereği kilitli pedal gereksiz hatta tehlikeli bile.. Her an çıkarmak söz konusu ayağımızı ve kaline göre 3/4 derecelik harekete izin veren kal kullanılsa da ve farklı kas gruplarını kullanmak gibi bir niyet olsa da hatta ve hatta sadece basma değil çekme hareketi için de %30 a varan performans artışı söylenir kilitli pedalda, bu kal ya da kilitli pedaldan mtb bisikletlerde ne kadar fayda sağlanır ki? Elbette konuya hakim mtbciler vardır onlar işin aslını yazar okuruz fakat kişisel düşüncem mtb nin doğasına giriyor gibi gelmiyor bu pedallar..
Sometimes maybe good , sometimes maybe shit.

(link)

Düz yolda veya yokuş çıkarken iyi oluyor. Ayağın pedaldan kaymaması falan güzel oluyor arazi için. Fakat çoğu zaman tehlikeli. :koptum:
Normal pedalla arazide düşmeyeceğim yerlerde bu pedalı açmayı unuttuğum için düştüğüm çok oldu. MTB için aman aman çok gerekli olduğunu düşünmüyorum.:harika:

@Samet M. Bir sürücü bile isteye çarptığında, bir karşılık vermeden hayatınıza devam mı ediyorsunuz merak ettim?

• Beğen
Tepkiler: Burak Uğurlu
@Samet M. Bir sürücü bile isteye çarptığında, bir karşılık vermeden hayatınıza devam mı ediyorsunuz merak ettim?
Yok Can bey 80 üzeri yaşta biri şeridi ortalamadığı için münakaşaya girmiyorum.
Çarpma söz konusu olsa elbette durum ve tepki çok farklı olur.

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik
Arkadaşlar merhaba mtb için spd olmazsa olmaz mıdır?

50-60km'lik performans odaklı olmayan sürüşler yapıyorum, pedal basarken sadece proksimal anterior bacak kaslarım çalışıyor spd olsa posterior kaslarıda çalıştırabilirim diye düşünüyorum. Normal pedaldan bir şikayetim yok aslında korkum dengesiz ve estetik olmayan bacaklar.

Mtb ve spd kullananlar bu konu hakkında ne düşünüyor -yol için spd-sl, spd kesinlikle öneriliyor- faydalı mı yoksa para tuzağı mı?

• Beğen
Tepkiler: Adil ÜNALDI

50-60km'lik performans odaklı olmayan sürüşler yapıyorum, pedal basarken sadece proksimal anterior bacak kaslarım çalışıyor spd olsa posterior kaslarıda çalıştırabilirim diye düşünüyorum. Normal pedaldan bir şikayetim yok aslında korkum dengesiz ve estetik olmayan bacaklar.

Mtb ve spd kullananlar bu konu hakkında ne düşünüyor -yol için spd-sl, spd kesinlikle öneriliyor- faydalı mı yoksa para tuzağı mı?
Performans odaklı değilsen boşuna para harcama. Ayrıca birde onlara alışma sürecin olacak.

Kesinlikle para tuzağı olduğunu düşünmüyorum. Bence alıştıktan sonra daha güvenli bir sürüş sağlıyor. Bir pedala basarken diğerini çekiyor olmak da özellikle rampalarda daha az yorulmaya sebep oluyor. Mtb ile 50-60 km sürüş herhalde yol bisikleti ile 100-120km lik sürüşte bedel olur diyebilirim yoruculuk açısından. Tavsiye ederim spd kullanımını.

• Beğen
Tepkiler: Eren Çalışkan
Bu pedalı 200 TL ye almıştım, akıl alır gibi değil, işin tuhafı dönüşü halen açılmadı, bana dönüşü rahat gelmiyor, sizin aldığınız pedalda da bu durum var mı yani eliniz ile çevirince kaç tur atıyor?

Bu arada bir spd pedal el ile çevrilince rahatça dönmeli mi bu kıstas nasil tecrübeli olan varsa öğrenmek isterim?
Eski mesajlara bakınırken şimdi gördüm. Şimdiye kadar sıfır olarak r540 aldım sadece. Bu gösterdiğin pedal da onun muadili. Aldığımda elle vurulduğunda 2 tur anca atıyordu. Shimano'ya özel olan pedal açma anahtarından aldım. İçine gresi çok basmışlar. Biraz motorin damlatarak içerideki yağın kıvamını incelttim. Bi de bilya boşluğu yetersizdi onu bollaştırdım. 1 sene arayla içini açıp temizleyip yağlayıp tekrar kapatıyorum. Anahtarı bu:
10466447327282.jpg

@Burak Altaç Bu anahtardan almıştın diye hatırlıyorum. Mildeki boşluğu alabildin mi?

Eski mesajlara bakınırken şimdi gördüm. Şimdiye kadar sıfır olarak r540 aldım sadece. Bu gösterdiğin pedal da onun muadili. Aldığımda elle vurulduğunda 2 tur anca atıyordu. Shimano'ya özel olan pedal açma anahtarından aldım. İçine gresi çok basmışlar. Biraz motorin damlatarak içerideki yağın kıvamını incelttim. Bi de bilya boşluğu yetersizdi onu bollaştırdım. 1 sene arayla içini açıp temizleyip yağlayıp tekrar kapatıyorum. Anahtarı bu:
10466447327282.jpg

@Burak Altaç Bu anahtardan almıştın diye hatırlıyorum. Mildeki boşluğu alabildin mi?
Bi bakıcam buna fırsatım olursa.

• Beğen
Tepkiler: Can Çelik
Geri