Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kilitli pedala alışma süreci ve antrenmanı

Evde scott aspect icin deneme amaçlı aldığım rockrider cift tarafli spd pedal takımı duruyordu. Ayrica yanina belki kullanirim diye aldığım xc100 spd ayakkabi da vardi. Arada "su pedallari artık değiştireyim deneyeyim kilitli pedal olayini" diyordum ama gözüm yemiyordu. "Ya çok kötü düşersem?" Düşüncesi yüzünden bir türlü cesaret edememiştim. Bugun forumda gezerken bu başlığa denk geldim. Mesajlari detayli inceledim okudum. "E hadi deneyelim su kilitli pedali artık" dedim ve aspect teki pedallari degistirdim. Ayakkabi kal ayarlarını yaptım. Ve yaşadığım site içerisinde deneme sürüsüne ciktim. Oncelikle pedallardaki sertliği en düşük seviyeye aldim. Ardindan bir iki pedal çevirme sonrasi ayakkabi daki kal ayarlarını daha dikkatli yaptim. Sonrasinda denedim surus sirasinda. Belki bana özel bir hissiyatır bilemiyorum ama sanki bisikleti yeni öğrenmiş kadar keyif aldım surusten. Birkac ani fren denemesi, yolda ayağı kilitten çıkartıp sokmalar vs korkulacak birsey olmadığını anladım. Akıldan cikartmadiktan sonra bence kilitli pedal oyle riskli vs birsey degil. Ben zaten orman suruslerim için kullanıyorum scott i. Ormanda anı duruş yoktur anı düşme vardır. Onunuze birden insan araba vs cikmaz. O ani düşme sırasında da zaten "kilit çıkartmayı unutmayayım" derdim olmayacağına göre bence benim için risk min. Simdi yavas yavas daha kaliteli pedal arayışlarına başlarım gibi geliyor. Denemek isteyen ancak henüz denememiş herkese kesinlikle tavsiye ederim. Pişman olmazsınız.

Scudo
Belki bana özel bir hissiyatır bilemiyorum ama sanki bisikleti yeni öğrenmiş kadar keyif aldım surusten.
Herkes aynı hissi yaşıyor emin olabilirsin. Bisikletle tek vücut olma hissi... "Daha önce bisiklet sürmüyomuşum" dedirtiyor.

Evde scott aspect icin deneme amaçlı aldığım rockrider cift tarafli spd pedal takımı duruyordu. Ayrica yanina belki kullanirim diye aldığım xc100 spd ayakkabi da vardi. Arada "su pedallari artık değiştireyim deneyeyim kilitli pedal olayini" diyordum ama gözüm yemiyordu. "Ya çok kötü düşersem?" Düşüncesi yüzünden bir türlü cesaret edememiştim. Bugun forumda gezerken bu başlığa denk geldim. Mesajlari detayli inceledim okudum. "E hadi deneyelim su kilitli pedali artık" dedim ve aspect teki pedallari degistirdim. Ayakkabi kal ayarlarını yaptım. Ve yaşadığım site içerisinde deneme sürüsüne ciktim. Oncelikle pedallardaki sertliği en düşük seviyeye aldim. Ardindan bir iki pedal çevirme sonrasi ayakkabi daki kal ayarlarını daha dikkatli yaptim. Sonrasinda denedim surus sirasinda. Belki bana özel bir hissiyatır bilemiyorum ama sanki bisikleti yeni öğrenmiş kadar keyif aldım surusten. Birkac ani fren denemesi, yolda ayağı kilitten çıkartıp sokmalar vs korkulacak birsey olmadığını anladım. Akıldan cikartmadiktan sonra bence kilitli pedal oyle riskli vs birsey degil. Ben zaten orman suruslerim için kullanıyorum scott i. Ormanda anı duruş yoktur anı düşme vardır. Onunuze birden insan araba vs cikmaz. O ani düşme sırasında da zaten "kilit çıkartmayı unutmayayım" derdim olmayacağına göre bence benim için risk min. Simdi yavas yavas daha kaliteli pedal arayışlarına başlarım gibi geliyor. Denemek isteyen ancak henüz denememiş herkese kesinlikle tavsiye ederim. Pişman olmazsınız.
Hele o pedala basarken diğerini yukarı çektiğinde sanki oyunun hilesini bulmuşsun hissi yok mu 😁 1 basıp 2 gidiyor gibi hissettiriyor di mi 😇

Bugün ilk sürüşümu gerçekleştirdim kilitli pedallar ile. Tek tarafı platform m324 modeli var bende. Şuan kitlemesi zor oluyor biraz ama işin ironik tarafi ışıklara filan gelirlen ayağı pedaldan çıkarıp platformu kullanayım derken tak diye tek seferde yeniden kitleniyor pedal 😅

55 yaşından sonra Kilitli pedala geçiş yapmak üzereyim. Henüz kullanmadım terslik olmaz ise Cumartesi günü yeni bisikleti teslim alacağım kilitli pedal. Bu kilitli pedal olayını öğrenme aşamasını düşmeden becermek imkansız mı. Çevremde bisiklet sürenler düşeceksin düşe düşe öğreneceksin diyor.
Söyledikleri şu..
Ayağında kilitli pedal olduğunu unutma en çok düşme sebeplerinden biri, Öncesinde evde çalış tak çıkart tak çıkart yap diyen bir kaç arkadaşım oldu. Bir arkadaşım bisikletin de yeni olduğu için öncelikle bir süre normal ayakkabı ile sür dedi. MTB den yol yarışa geçiş olacak. Oturma porsiyonunu Sportif olarak ayarlandı.
Kısaca ben bir şekilde düşmeden bu işi öğrenirim dersem kendi kendimi kandırmış mı oluyorum.
Hiç düşmeden bu işi öğrenen oldu mu?
Teşekkürler

55 yaşından sonra Kilitli pedala geçiş yapmak üzereyim. Henüz kullanmadım terslik olmaz ise Cumartesi günü teslim alacağım Bu kilitli pedal öğrenme aşamasını düşmeden becermek imkansız mı. Çevremde bisiklet sürenler düşeceksin düşe düşe öğreneceksin diyor.
Söyledikleri şu..
Ayağında kilitli pedal olduğunu unutma en çok düşme sebeplerinden biri, Öncesinde evde çalış tak çıkart tak çıkart yap diyen bir kaç arkadaşım oldu. Bir arkadaşım bisikletin de yeni olduğu için öncelikle bir normal ayakkabı ile sür dedi. MTB den yol yarışa geçiş olacak. Oturma porsiyonunu Sportif olarak ayarladık.
Kısaca ben bir şekilde düşmeden bu işi öğrenirim dersem kendi kendimi kandırmış mı oluyorum.
Teşekkürler
düşme olayını alışana kadar yaşamak istemiyorsanız düz ve geniş bir yolda sürmeye çalışın. arabalı bir yolda kilitli pedalla sürmeye çalışmayın derim. ben düşmeden öğrendim ama sonra illa düştüm :) ama çok sert bir yokuş çıkıyordum tepede rüzgar bi esti dengem şaştı, her zaman sol ayağımdan destek alırdım ilk bisiklet sağa yatınca kontrol edemedim tabi :)
dediğim gibi yürüyüş yapılan bir parkta, yayaların da az olduğu bir zamanda sürün ilk. bisikletle dönerken alışkanlık olsun diye hangi ayağınızla destek alıyorsanız onu çıkarın ilk başta kilitli pedaldan. sonra tak çıkar tak çıkar alışıyorsunuz.

• Beğen
Tepkiler: TCselly
55 yaşından sonra Kilitli pedala geçiş yapmak üzereyim. Henüz kullanmadım terslik olmaz ise Cumartesi günü teslim alacağım Bu kilitli pedal öğrenme aşamasını düşmeden becermek imkansız mı. Çevremde bisiklet sürenler düşeceksin düşe düşe öğreneceksin diyor.
Söyledikleri şu..
Ayağında kilitli pedal olduğunu unutma en çok düşme sebeplerinden biri, Öncesinde evde çalış tak çıkart tak çıkart yap diyen bir kaç arkadaşım oldu. Bir arkadaşım bisikletin de yeni olduğu için öncelikle bir normal ayakkabı ile sür dedi. MTB den yol yarışa geçiş olacak. Oturma porsiyonunu Sportif olarak ayarladık.
Teşekkürler
9 sene oldu geçeli ve hiç düşmedim ama ramak kaldığım zamanlar oldu. ilk zamanlar aynı kaygıyla aklımdan hiç gitmiyordu kilitli pedal kullandığım, o yüzden düşmedim belki de.
tabi illa düşeceksin lafını çürütmek imkansız. yıllarca düşmesen de bir kere düşmen yetecek. :)

55 yaşından sonra Kilitli pedala geçiş yapmak üzereyim. Henüz kullanmadım terslik olmaz ise Cumartesi günü yeni bisikleti teslim alacağım kilitli pedal. Bu kilitli pedal olayını öğrenme aşamasını düşmeden becermek imkansız mı. Çevremde bisiklet sürenler düşeceksin düşe düşe öğreneceksin diyor.
Söyledikleri şu..
Ayağında kilitli pedal olduğunu unutma en çok düşme sebeplerinden biri, Öncesinde evde çalış tak çıkart tak çıkart yap diyen bir kaç arkadaşım oldu. Bir arkadaşım bisikletin de yeni olduğu için öncelikle bir süre normal ayakkabı ile sür dedi. MTB den yol yarışa geçiş olacak. Oturma porsiyonunu Sportif olarak ayarlandı.
Teşekkürler
3.000 km kadar oldu ben de henüz düşmedim. Kilitli pedaldan dolayı düşebilirim ama bence öğrenme aşamasını geçtim sayabilirim kendimi. O yüzden öncelikle bu düşme mevzuunun kilitli pedal için her daim bi risk olduğunu kabul etmek lazım sanırım. Bir de şunu söylemem lazım, biliyorsunuz ki kilitli pedalların ve kallerin farklı tecrübe seviyelerine göre ayaktan görece daha kolay çıkabilen çeşitleri ve geçme/sökme sıkılığı ayarlanabilenleri var. Ben Shimano'nun giriş seviyesi bi modelini kullanıyorum ve beklediğimden çok daha memnunum.

3 defa ramak kala yaşadım; ilki daha çok başlarda hafif bi rampa çıkarken telefonum çalmaya başlayınca durayım dedim, pedalı unuttum. Ayağımı panikle sert bi şekilde çekince çıktı neyse ki, düşmedim. İkincisi; hava karanlıktı ve düz bi yolda gayet yavaş ilerliyordum. Birden önüme biri atladı, arkadan araba geldiği için de yola doğru taşamadım, ayağımı pedaldan çıkardım çıkarmasına ama yerler de ıslak olduğu için ayağımı yere koyduğumda metal kal birden kayıverdi. Yine düşmedim ama az daha şpagat açıyordum. Üçüncüsü de; %10 civarı bi eğimde tırmanırken durmam gerekti. Tekrar hareket etmek istediğimde bi ayağımı kilitleyemedim, pedalı çeviremedim ve kilitli ayağımın tarafına doğru devrilmek üzereyken yine son anda ayağımı çıkarabildim, ben düşmedim ama bisiklet düştü (acı bi şekilde).

Yani diyeceğim o ki; kilitli pedalla her daim bu düşme riski mevcut olacaktır, sizin bundan ne kadar rahatsızlık duyacağınız kilitli pedallı geleceğinizi belirleyecektir.

Uzun uzun yazmışsınız Umur Bey Tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Cevapları yeni yeni görüyorum gözümden kaçmış herkese teşekkürler.

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Ben yarı kilitli yarı platform olanlardan kullanıyorum. Tam kilitli olanları ilk hevelsle bir kaç ay denemiştim. Bir kez düştüm. O da dalgınlığıma gelmişti. Ayaklarımın kilitli olduğunu unutup düştüm. Bir kaç kez de son anda hatırlayıp ayağı çıkarınca, dedim yeter. Yarı kilit pedallara o zaman karar verdim ve geçtim. Yarı kilitli pedalların bir yönü kilitleniyor, diğer yönü normal düz oluyor. Ben bunlardan kullanıyorum. 50 yaşından sonra yarışlara katılmayacağıma göre, bisikletin tadını çıkarmaya çalışıyorum ve gerekmedikçe kilitlemiyorum. Kilitlediğim yerler ya atağa kalktığım zamanlar, ya da boş ve hıza müsait yollar oluyor.

1723740331047.png

• Beğen
Tepkiler: Hellheimr
Ben yarı kilitli yarı platform olanlardan kullanıyorum. Tam kilitli olanları ilk hevelsle bir kaç ay denemiştim. Bir kez düştüm. O da dalgınlığıma gelmişti. Ayaklarımın kilitli olduğunu unutup düştüm. Bir kaç kez de son anda hatırlayıp ayağı çıkarınca, dedim yeter. Yarı kilit pedallara o zaman karar verdim ve geçtim. Yarı kilitli pedalların bir yönü kilitleniyor, diğer yönü normal düz oluyor. Ben bunlardan kullanıyorum. 50 yaşından sonra yarışlara katılmayacağıma göre, bisikletin tadını çıkarmaya çalışıyorum ve gerekmedikçe kilitlemiyorum. Kilitlediğim yerler ya atağa kalktığım zamanlar, ya da boş ve hıza müsait yollar oluyor.

320475 dosyayı görüntüle
Abi benimki de benzer şekilde bi tarafı düz olanlardan, yalnız düz kısmını pek kullanmıyorum zira pedal boştayken kilit kısmı yukarı dönüyor kendiliğinden doğal olarak. Bi de kal pedalın düz kısmının üstünde durmuyor, oraya buraya kayıyor sürekli. Son olarak da çok hassas bi sele yüksekliğim var olacak ki düz tarafı kullanmak istediğimde parmak uçlarımı uzatmak zorunda kalıyorum. Ha fiyatı da gayet uyguna gelmişti ben alırken, özellikle bunu seçip almamıştım yani, o yüzden şikayetçi değilim hatta bilakis gayet memnunum (pedalları da Merlin’den almıştım, hey gidi geçmiş güzel günler 😢)

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
...pedal boştayken kilit kısmı yukarı dönüyor kendiliğinden doğal olarak....

Bendeki PD-T421'lerde ters geldiğinde pedal zirveyi geçtikten sonra o ayağını kaldırıp diğer ayakla pedalın turunu tamamladığında bu sefer öncekinin tersi olarak geliyor ayağımın altına. Almadan önce yabancı bir videoda görmüştüm öyle olduğunu, doğrudan alışık başladım.
İlk kalkışta da mutlaka kilitsiz taraf geliyor, kalkışta ayağı pedalın üzerine alırken burnuyla hafiften ittirerek basarsam doğrudan kilitli tarafla başlamış oluyorum. Bu o videoda yoktu, zamanla keşfettim.

Bendeki PD-T421'lerde ters geldiğinde pedal zirveyi geçtikten sonra o ayağını kaldırıp diğer ayakla pedalın turunu tamamladığında bu sefer öncekinin tersi olarak geliyor ayağımın altına. Almadan önce yabancı bir videoda görmüştüm öyle olduğunu, doğrudan alışık başladım.
İlk kalkışta da mutlaka kilitsiz taraf geliyor, kalkışta ayağı pedalın üzerine alırken burnuyla hafiften ittirerek basarsam doğrudan kilitli tarafla başlamış oluyorum. Bu o videoda yoktu, zamanla keşfettim.
Şimdi sen böyle açıklayınca bi daha bi düşündüm de; aslında kilit kısmı yukarı dönmüyor, kilit kısmı arkaya düz kısmı öne bakacak şekilde dikine duruyor. Ayağı arkadan öne kaydırdığında kilit kısmı, önden arkaya kaydırdığın zaman düz tarafı geliyor ayağın altına. Aslında iyi düşünülmüş ve işi kolaylaştırıyor bu durum ama bilemedim, ben düz tarafını daha çok kullanırım diye düşünüyorken neredeyse hiç kullanmıyorum.

Şimdi sen böyle açıklayınca bi daha bi düşündüm de; aslında kilit kısmı yukarı dönmüyor, kilit kısmı arkaya düz kısmı öne bakacak şekilde dikine duruyor. Ayağı arkadan öne kaydırdığında kilit kısmı, önden arkaya kaydırdığın zaman düz tarafı geliyor ayağın altına. Aslında iyi düşünülmüş ve işi kolaylaştırıyor bu durum ama bilemedim, ben düz tarafını daha çok kullanırım diye düşünüyorken neredeyse hiç kullanmıyorum.
Peki ayakkabın ne? Benimkiler normal zeminde de yürüyebileceğim bir ayakkabı. Performans kaygım olmadığından rahatlık için dağ bisiklet ayakkabısı kullanıyorum. Bu yüzden düz tarafı kullanırken bir kayma da yaşamıyorum.
Bunun gibi bir ayakkabım var: 👇

1723755043033.png

• Beğen
Tepkiler: Umur Bora
Peki ayakkabın ne? Benimkiler normal zeminde de yürüyebileceğim bir ayakkabı. Performans kaygım olmadığından rahatlık için dağ bisiklet ayakkabısı kullanıyorum. Bu yüzden düz tarafı kullanırken bir kayma da yaşamıyorum.
Bunun gibi bir ayakkabım var: 👇

320491 dosyayı görüntüle
Abi benimkiler Merlin’in giriş seviyesi yol bisikleti ayakkabıları. Penguen gibi yürütenlerden :)

• Hahaha
Tepkiler: suyunsesi
Söyledikleri şu..
Teşekkürler

İlk kez kilitli pedal kullanacağım zaman ben de aynı kaygıları yaşamıştım. Belki de bu kaygılar nedeniyle oldukça dikkatli davranarak kullandığım kilitli pedallar yüzünden henüz düşme gibi bir olumsuzluk yaşamadım.

İlk denemelerinizde önce sabit olarak ayaklarınızı pedala takıp çıkarma çalışmaları yapın. Ardından boş bir alanda bisikleti kullanırken takıp çıkarmayı deneyin.

Bence kilitli pedal ile ilgili en önemli nokta 'olacakları önceden kestirmek'. Herhangi bir trafik ışığının veya yoğun trafiğin olmadığı yollarda kilitli pedal yüzünden düşmek neredeyse imkansız. Düşme durumu genellikle durmanızı gerektiren an ve olaylar esnasında gerçekleşiyor. Bu nedenle örneğin bir trafik ışığına yaklaşırken vites küçültün ve bir ayağınızı pedaldan çıkarın. Yine trafiğin yavaşladığını gördüğünüz yerlerde veya durmanızı gerektirebilecek durumların yaşanabileceğini hissettiğiniz anlarda bir ayağınızı olay öncesinde pedaldan çıkarın. Bunu alışkanlık haline getirirseniz kilitli pedal nedeniyle düşeceğiniz sanmam.

Herkes ayağını pedaldan ayırmaya odaklı ancak özellikle SPD-SL tarzı pedallar kullanıyorsanız ayağınızı pedala takma konusunda da dikkatli davranmanızda fayda var. Ne yiğitler ayağını pedala takmaya niyetlenirken bacaklarını çizikler ve kanlar içinde bırakmıştır :)

Kısacası birkaç saatlik alışma süreci ve devamında da olayları önceden sezmeye çalışma ile üstesinden geleceğinizden eminim. İyi sürüşler dilerim :)

Yaklaşık 15 gün önce kilitli pedalla geçiş yapacağımı belirtmiş düşmeden bu işi öğrenme şansım var mı diye sormuştum. Sorum cevapsız kalmadı ve bir çok kişi konuyla ilgili bilgisini paylaştı.
Araştırmalarım düşmenin genellikle kişinin ayağında kilitli pedal olduğunu unutmasından kaynaklandığı yönünde yoğunlaştı dalgınlık, telefonda görüşürken vb. gibi sebepler.
27.08.2024 tarihinde kilitli pedalları Çankaya'da bisikletime taktırdım.
İzmirli arkadaşlarım bilir Çankaya Karşıyaka arası yaklaşık 15-18km. Bisiklet ile mağazanın önüne çıktım çıkmasına ancak cesaret edemedim seleye oturup pedal çevirmeye. Metro ve İzbanı kullanarak eve geldim. Eve yaklaşınca uygun bir yerde belki 500-700 metre pedal çevirdim. İçimden bu işi düşmeden çözersin dedim. 29.08.2024 yaklaşık 82km yol yaptım ara ara sök tak yaparak. Bugünde 30 Ağustos vesilesi ile gurup sürüşü oldu. Gurup içinden sürüp süremeyeceğimi görmek istedim. Sorunsuz sök çıkar. Bu işi düşmeden öğrenirim ben belli oldu.
Teşekkürler ilginize

Shimano Pedal Spd Pd-ed500 Sm-sh56​

Yaklaşık 15 gün önce kilitli pedalla geçiş yapacağımı belirtmiş düşmeden bu işi öğrenme şansım var mı diye sormuştum. Sorum cevapsız kalmadı ve bir çok kişi konuyla ilgili bilgisini paylaştı.
Araştırmalarım düşmenin genellikle kişinin ayağında kilitli pedal olduğunu unutmasından kaynaklandığı yönünde yoğunlaştı dalgınlık, telefonda görüşürken vb. gibi sebepler.
27.08.2024 tarihinde kilitli pedalları Çankaya'da bisikletime taktırdım.
İzmirli arkadaşlarım bilir Çankaya Karşıyaka arası yaklaşık 15-18km. Bisiklet ile mağazanın önüne çıktım çıkmasına ancak cesaret edemedim seleye oturup pedal çevirmeye. Metro ve İzbanı kullanarak eve geldim. Eve yaklaşınca uygun bir yerde belki 500-700 metre pedal çevirdim. İçimden bu işi düşmeden çözersin dedim. 29.08.2024 yaklaşık 82km yol yaptım ara ara sök tak yaparak. Bugünde 30 Ağustos vesilesi ile gurup sürüşü oldu. Gurup içinden sürüp süremeyeceğimi görmek istedim. Sorunsuz sök çıkar. Bu işi düşmeden öğrenirim ben belli oldu.
Teşekkürler ilginize

Shimano Pedal Spd Pd-ed500 Sm-sh56​

Merhaba, güzel günlerde kazasız belasız kullan inşallah. Shimano SM-SH56 kal ile kullanmadan dolayı düşmüyorsun biraz da :) bu kal, amatör giriş seviyesinde bir kal olduğu için 3 pozisyonda çıkarabilmenin rahatlığından dolayı da kullanımı kolaydır ve düşmek zordur kolay çıkar. Daha ileri seviyelerde ise SM-SH51 kal tek pozisyonda çıktığı için kullanımı zordur ve çıkmaz ise düşmemek kaçınılmazdır. :) sonuç olarak kilitli pedal kullanmak sürüşünüzü konforlu hale getirir. :)

• Beğen
Tepkiler: TCselly
Kilitli pedal düşmeleri genellikle durman gereken noktalarda veya yavaş giderken önüne çıkan herhangi bir şey sebebiyle oluyor.
Ve düşeceğini anladığın an hiçbir şey yapamıyorsun, en çok koyan da bu :)

O anda yapılacak en güzel şey hiç debelenmeden kendini sağa doğru bırakmak.
Çünkü debelenirsen kendini sakatlama riskin var. Kavak ağacı gibi sağa yattiginda en fazla sağ baldirin omzun vs az birşey ağrır sonra geçer gider.

Değinmeden edemeyeceğim arkadaşlar, kilitli pedal candır. Hiç dusunmeyin ve korkmayın. Kullanmaya başladığınızda aslında daha önce hiç bisiklet kullanmamış olduğunuzu anlayacaksınız:)

Geri