Scudo Sports

Kırmızı ışıkta durmayan o kadar çok araç var ki...

Yaşamını "kalitesiz insan olmak" ve "kural tanımamak" üzere şekillendirmiş bir milletiz. Bu sebeple kuralı koyan da çok umursamıyor, nasıl olsa uyulmayacak diye baştan savma yapıyorlar işlerini.

Birçok kırmızı ışık yayalar için adeta 100 metre maraton pisti malesef. Mersin'de bu şekilde bildiğim bazı ışıklar var. Şehrin ana caddesi üzerinde. Yeşil yandığında karşıya geçmek, depar atmazsan imkansız. Yolun yarısındayken kırmızı ışık yanıyor. Ki aynı anda araçlara yanan yeşili ve bu araç sürücülerinin yayaları umursamadan onları ezercesine üstlerine sürmelerini saymıyorum bile. Her defasında onlara inatla "yaya yeşil ışığı"nı gösteriyorum ama zaten birkaç milisaniye yandığı için gösteremiyorum bile.

O kadar anlamsız ışık düzenekleri var ki, şu an anlatamıyorum . Yaşamak lazım ancak.

Yine bu kalitesiz, kural tanımaz insanlar ister araba sürsün, ister bisiklet, ister kamyon, zihniyet aynı olduğu için hiçbir durumda sallamıyor ışığı. O sebeple her ulaşım aracı veya yayanın büyük bir çoğunluğu dikkate almıyor ışıkları.

Çözüm devlette mi? Belki az da olsa evet. Ama çoğunluğu şu evrede insanlarda bitiyor malesef. Bizler ailelerimizi ve çevremizi bilinçlendirerek bu işin yayılmasını sağlarsak, zamanla devletten talep edecek bir kitleye ulaşılır ve makam sahipleri de bir silkinip bakar neyin nesi bu diye. Bu şekilde yavaş yavaş eğitim sistemine entegre olur bu iş. Şu an hangi öğretmen anlatacak bunu öğrencilere? Trafikte maganda gibi gezen öğretmen mi ? Kafasında kasklı, taytlı bisikletli görünce onunla dalga geçen öğretmen mi?

Öğretmen mesleği konudan ötürü örnek oldu sadece. Meslek farketmeksizin tüm toplumda, tüm meslek gruplarında var malesef bu sıkıntı.

Scudo
bir de bunların, kırmızı ışıkta durana korna basan tipleri var ki sormayın gitsin.

Genelde çevre yolunda bisiklet kullandığımdan Kırmızı ışıkta uzun süre hiç beklemedim. Çünkü çevre yolundan çıkıp trafik lambalarına rastgeldiğimde hep yanımda bir tır oluyor. Beklediğim zaman da yol kenarına park edilen araçlar bana sıkıntı oluyor, Bu yüzden tır ve park edilen araçlar arasında kalmamak için bir an önce ordan uzaklaşıyorum.

ilkokulu Muğla'da okudum. 33 yıl evvel Muğla. Işıklı kavşak hiç yoktu. bize trafik eğitimi verdiler. kırmızı ışıkta durulur, yeşil ışıkta falan geçilir diye. izmir görenlerimiz sanki uzaydan gelmiş gibi havalı havalı anlatırdı ışıklı kavşakları. 19 yaşımda okuyayım diye ankaraya geldim. ışıkları bekliyorum ama beklememe rağmen durmuyor arabalar. 21 yıl evvel ankara. o zaman okuldan bir abi, o araba gelene kadar geçersin hiç mi fizik okumadın dedi ve beni kırmızı ışıkta kendisi ile beraber yola attı. işte böyle ironik şeyler var hayatımda. yazsam roman olacak ama böyle parça parça okutmak daha zevkli. 5bin sayfa romanı kimse okumaz zira.

şubat ayında kırmızıda durmayan birisi bana 90-100km gibi bir hızla çarpacaktı.allah korudu arkadan sanki bir şey tuttu kurtardım

geçen yıl Fethiye'ye gitmiştim. merkezde kameralı sisteme geçilmiş, heryerde trafiği kontrol eden kameralar vardı. bütün sürücüler kuzu gibi kurallara uyuyordu, minibüsler taksiler bile kırmızı ışıkta bekliyordu. çünkü kamera var, geçerse tespit edilecek kapı gibi para cezası var. işte bu kadar basit. her trafik lambasına bir adet kamera konulmadığı sürece bu olay düzelmez.

uzun yolda radarı görenler nasıl hızını kesiyorsa trafik lambasına monte edilmiş kameraları görenler de mutlaka duracaktır bekleyecektir. altyapısı pahalıya patlar diyenler olacaktır. mesela londra'da caddelerinde kurulu olan kamera kutuları vardır. bunların her 8 tanesinden bir tanesi gerçek kameradır diye bir bilgi okumuştum. gayet mantıklı.

@Fatih Çetin

Fatih bey çok haklısınız,caddebostanda bu şekilde ilerleyenlere karşı malesef sinirlerime hakim olamayıp kafa kafaya gidiyorum ve gerekirse çarpıyorum.

izmirde mobese kameralarinin olmadigini bilenler biliyor. o yuzden polisin olmadigi yerlerde kirmizida gecen bu kadar kisinin olmasi normaldir .

@Murat.Bagci
İzmir'de mobese yok mu? (link) biraz vaktiniz olursa incelerseniz sevinirim. Bu linkteki kameralar dışında birçok noktada mobese mevcut ve çalışır vaziyette. Hatta bildiğim birkaç olay bu kameralar sayesinde çözüldü. Kırmızıda geçenler mobesenin olmadığından değil, mobese olsa da kim ceza yazacak da bana denk gelecek diye rahat bir tavır içerisinde. Ceza gelince de sisteme küfrederler.

Bu arada kırmızı ışıkta durması gerekirken "bisikletliyim nasıl olsa" mantığıyla geçen bisikletçileri görünce, hani o yandan gelip kadronun ortasına çarpan bisikletçileri anlatan açılmış konulardaki gibi aynı şekilde çarpmak istiyorum onlara. Şiddet eğilimim yok; ama sinir katsayım da o kadar yüksek değil...

Kırmızı ışıkta trafik müsaitse beklemem . Zaten ufacık olan emniyet Şeridi'nde kalkışta arabaların silme geçmesiyle,sıkıştırılmalarıyla uğraşacak kadar zamanım değersiz değil. Akan trafiğe veya gelen arabalara rağmen yola çıkacak Kadar'da salak değilim . Kısacası kimseyi riske atmıyorsanız kırmızı ışık konusunu abartmaya gerek yok

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Uydurduğumuz bahaneler sayesinde kırmızı ışıkta geçtik diyelim. Hani haklıyız kendimizce. Peki o hertürlü dikkatimize rağmen gözümüzden kaçan bir taşıt vs bize kavşağın ortasında bodoslama girerse, veyahut bize çarpmamak için direksyonunu aniden çevirmek zorunda kalıp başka kişilere ve kendisine zarar verir, ölmesine sebep olursa, bunun vebali ne olacak ? Bizim kendi nefsimiz için uydurduğumuz bahaneler ve bununla beraber kırmızı ışığı-kuralları tanımamazlık ve sonrasında yitip gidecek olan hayatlar, hayaller.

Tezcanlılığın zirvede olduğu Adana-Mersin yöresinde yaşıyorum yıllardır. Buranın bu "fırlama" insanları bile, kaskı gözlüğü vs takıp, ışıkta yanımda ve arkamda duran araçlarla göz teması kurup beni farketmelerini sağladığımda ayrı bir dikkatli kalkıyorlar yeşil ışık yanınca. Arada arızalar elbette çıkıyor. O kadarı da olacak artık.

Kısacası, ne olursa olsun, kırmızı ışıkta geçmenin bahanesi olmamalı. Hele ki bir de kırmızı ışıkta geçip kaza geçirip ölürsek, intihardır bu. İntiharın vebalini ise bilenler bilir kendi inançları çerçevesinde.

@Mehmet Levent

Dikmende ikamet eden biri olarak Sincan'a ara sıra gelip eve dönene kadar trafikte en az yüz defa " ya sabır ! " diyorumdur. Sizi çok iyi anlıyorum bu konuda . :(

@Halil EROĞLU
izmirdeki mobeselerin cogu turistik yerleri yayalari gosteren webkameralardir. bir ankara istanbulda ki gibi kavsakta olupta surekli aracyollarini takip eden ve kirmizida gecince flasli kamera ile sizi yakalayan turden mobeseler degil. . (link) (link) gibi bir cok daha haber bulunabilir izmirde mobese olmadigini belirten.
tabii ki konumuz izmir degil.

biz bisikletli olarak her turlu onlemimizi kaski farlari zili vs ile tam olarak yola cikalim ana yoldanda gidiyorsakda kirmizida duralim yeterli. Turkiyedeki arac suruculerinde kabahatlar oldugu kadar bisikletlilerde de var maalesef diger arkadaslarinda bahsettigi gibi.
en onemliside otobana katiyen girmemek gerekli bana bi sey olmaz otoban genis diye otobana giren bisikletliler zaten bir yasagi cignemis oluyor ve ayrica kendi hayatlarinida tehlikeye atiyorlar. izmirde cok gormusumdur otobandan gidenler o yuzden belirtmek istedim.

@Arda_7

Şimdi durumları şöyle anlatayım;

Durum 1: Dümdüz yol. Dönüş yok. Sırf yayalar için bir trafik ışığı var:
En sağa geçerim, yeşil yanmasını beklerim.

Durum 2: Kavşak. Her yöne dönüş var. Kavşaktan dönmeyip düz gideceğim:
Sağ şeridi ortalayıp mümkünse en öndeki aracın önüne, değilse herhangi bir yerde bir araba misali beklerim. Yeşil yanınca kavşağı geçene kadar şeridi ortalamış giderim, sonra yavaş yavaş sağa geçerim. Yeşil yandığında arkamdaki korna çalmış, küfür etmiş, hiç umurumda olmaz. Benim canım mı önemli onun hızlı gitmesi mi?

Durum 3: Kavşak. Her yöne dönüş var. Kavşaktan sağa/sola döneceğim:
Dönüşü yapacağım şeridi ortalayıp yeşil yanmasını beklerim. Arkamdaki/önümdeki araçlarla göz teması kurup, gerekirse camlarına/kaportalarına hafifçe tıklatıp beni görmelerini sağlarım. Yeşil yanınca istediğim dönüşü şeridin ortasında devam ederek yapıp daha sonra yolun sağına geçerim. Bu sırada bana yol veren herkese selam vermeyi unutmam :)

Durum 4: Kavşak. Her yöne dönüş var. U dönüşü yapacağım.
Kavşakta mutlaka yayalar için de trafik ışığı vardır. Oraya geçerim, bisikletten inerim, bisiklet elimde karşıya geçerim. Gideceğim yöne giderim :).

• Beğen
Tepkiler: verisakeet
@Efecan UZUN

Hocam hala gidip geliyor musun Sincan'a ?

Hocam bisikleti aldim ama kimseyi tanimiyorum buralarda.Gerci bisikleti de toplatamadim daha... Performans bisiklete gitmem lazim ayarlari yaptirmak icin kupon var ama iste basil goturcem...

Dün ışıklarda bekliyorum. 4 yol ağzı. Yayalara yeşil yandı, sırasıyla diğer 3 şeride yeşil yandı, en son bana yanacak. Benden önce yanan şeridin ışığını da tabela arkasındaki yansımadan görebiliyorum. Sarı oldu, kırmızı oldu, geçen geçene. Az bir zaman sonra bize yeşil yandı. Harekete geçtim. Hala da karşı taraf kırmızıda geçme inadında devam ediyor. Yavaştan almaya çalışıyorum hadi geçen geçsin diye ama ardı arkası kesilmiyor. En nihayetinde artık gazı kökledim, ilk gelen araca yandan "çarpmak" için. Anormal hızla geçtiği için son anda kurtardı en sondan gelen. Artık ister araba olsun, ister motorlu olsun, ister bisikletli, ister yaya olsun, saygısızlığa pek tahammül edesim kalmadı. Diğer illeri bilmem ama Eskişehir'de trafik durumu artık felaket durumda. Ters şeride giren adama eskiden ceza kesen polis, artık sadece parmak sallıyor, en fazla anons geçip devam ediyor. Böyle caydırıcılık falan olmaz. (Not: bu olayda altımda bisiklet yok, kamyonet var)

Geçen haftalarda ters şeritte gittiği için beni yol ortasına geçirip aradan geçme niyetine giren bisikletliyi sıkıştırıp çamura düşürdüğüm için ise pişman değilim. İkimiz de bisikletliyiz ben kurallara uyarken sen tersten gidip beni zor durumda bırakacaksan hiç kusura bakma, ben sana saygı göstermem.

Trafik kuralları bizlere gıcıklık olsun diye koyulmuyor, uyalım ki kazalar azalsın ve trafik akışı normal şekilde devam etsin diye koyuluyor. Yol boştur kırmızıda geçersin -ki trafik kuralları buna belirli şartlarda izin veriyor- anlarım ama yoğun trafikte bu haltı yemenin doğru bir yanı yok.

Edit: Her iki hareketimi de normal bulmuyorum aslında ama bazen olmadık durumlar peş peşe tekrarlanınca insan zıvanadan çıkar hani... Bunlar öyle durumlar. Ama cidden çok fazla sayıda yaşanıyor bu şehirde.

Geri