Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kitaptaki Antrenman Bölümü

Fahrettin

Üye
Kayıt
25 Mart 2012
Mesaj
62
Tepki
33
Şehir
İstanbul
Arkadaşlar elimde Dağ Bisikletçiliği Kitabı "Tim Brink" var. İçerisinde alttaraftaki gibi bir tablo var. Aceba tablodaki kırmızı olanların çalışmaları nasıldır.

Antrenman Bölgeleri

Bölge 1 %60-65 Hafif biniş, iyileşme
Bölge 2 %65-70 Temel antrenman
Bölge 3 %70-80 Aerobik kapasite antrenmanı
Bölge 4 %80-85 Laktak eşiği antrenmanı
Bölge 5 >%85 VO2 Maksimum oksijen hacmi antrenmanı
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
Scudo
Antreman kalp atışı baz alınarak yapılıyorsa önce Maksimum kalp değerini bulursun .

Pratikte 220 - Yaş = Maksimum kalp atışı . Yaşın 20 ise 220 -20 =200 Maksimum kalp değeri olur . Yaş ilerledikçe Maksimum kalp değeri düşer . Pratikte böyledir. Aslında kalp değerleri baz alınarak yapılan antremanlar dünyada terk edilmeye başlanmıştır . Ancak Watt esaslı antreman için gerekli ekipman hem çok çok pahalı , hem de ülkemizde yoktur. 2000-3000 euro ,dolar civarları

Örneğin %70 - 80 aerobik kapasite antremanı dediği zaman 200 x 0.70 = 140 ve 200 x 0.80 = 160 .

140 -160 arası kalp atışı değerlerine ulaşmak gerekmektedir.

Tabii burada önemli husus bu antreman seviyelerinde kaç dakika , kaç saniye antreman yapacağındır.

Bölge 1 ile 2-3 saat antreman yapabilirken , aralarda 8-10dk Bölge 3 ve 10 - 15 sn gibi sürelerde Bölge 5'de interval antreman yapman gerekebilir; vs....

Zaten bölge 5'de saatlerce antremanı kimse yapamaz .

Amaç vücudu daha üst devirlerde çalışmaya zorlayarak ara yüklenmeler yapmak böylece Laktat eşiğini yukarı çekmek ve maxVO2'yi artırmaktır. Tabii bu programları sizi iyi tanıyan , takip eden bir antrenörün planlamasında yarar vardır . Zaman içinde vücudunuzu tanıdığınızda sizde doğru yüklemeleri yapabilirsiniz

Aslında konu oldukça uzundur . Kısaca ancak böyle açıklanabilir
 
Cem abi çok teşekkür ederim aslında çok güzel anlatıyorsun uzun uzun okuya bilirim :) aceba daha ayrıntılı ve hepsini bulabileceğim bir yer varmı? Yoksa daha çok başınızı ağrıtacak gibi duruyorum. Kitabımda 18 haftalık bir çalışma programı var. Birde sitede sormak istediğim bir şey var. Bir başka sitede yağ yakım napzı felan var. Aceba burdada varda ben mi bulamadım yoksa yok mu?
 
Arkadaşlar sorularımın cevabına halen ulaşamadım. Hafif biniş, temel antrenman, laktak eşiği, VO2 mak nedir bunların cevabını bulamadım.
 
@Fahrettin

Vücut yorulmaya başlayınca laktik asit üretir ve bu kaslarda birikmeye başlar , böylece kaslar bu salgı sayesinde durmaya zorlanır . Böylece dinlenmen gerektiğini anlarsın . Aksi halde yorulunca atlar gibi çatlayıp , geberip giderdik . İşte Laktat eşiği antremanları ile bu seviyeyi daha yukarı çıkarmaya çalışırız . Yani üst yüklenme seviyelerinde çalışarak daha geç yorulmak gibi düşünebilirsin

Max. VO2 ise vücudun oksijen taşıma kapasitesi ile ilgili bir durumdur . Bunlar çok hassas ve çok pahalı testlerle ortaya çıkar . Aerobik kapasite geliştikçe max VO2 artar. Dünyada genelde en yüksek max. VO2 sırayla mukavemet kayakçıları , bisikletçiler ve maratoncularda mevcuttur. İki değerde uzun yıllar antremanlarla yükselir . Bizim seviyemizdeki sporcular içinde tespiti zor değerlerdir . Sporcunun kalitesi arttıkça bu değerleri artırmak daha zordur . Başta gelişme hızlıdır.

Hafif biniş , yüksek seviyeli yüklenmeler sonrası dinlenme amaçlı yapılan gezintilerdir. Bunlarla kaslarda biriken laktik asit dağıtılır . Vücudun toparlanması sağlanır . Günümüzde bütün üst düzey seviye sporcular bunu yapar .

Örneğin İtalya Turunda gördüğünüz sporcular 4-5 saat yarıştıktan sonra akşam en az 1 saat civarı hafif pedal çevirirler , (trainer veya rollerda)

Temel antreman, ise sezon bitiminden sonra yapılan aradan sonra tekrar bisiklete başlanan döneme denir . Bu sürede 1-2 ay vücuda üst düzey yüklenme yapmadan genel kondisyon artırmak amaçtır . Bunu bir binanın temelinin atılması mantığına benzetebilirsiniz . Vücud yeterince güçlenmeden , Bölge 4 -5 gibi düzeylerde antreman yapılmaz . Bölge 1-2 seviyesi idealdir .

Örneğin pro yol bisikletçileri 15-20 gün tatilleri bittikten sonra , verilen program dahilinde, core training ve ağırlık antremanlarına başlarlar , kayak , yüzme ,yürüyüş , basketball , paten , kros bisiklet , MTB ( kendi seçimlerine ve yatkınlıklarına göre ) gibi sporlarla güç kazanmaya çalışırlar .

Sonra Bölge 1-2 seviyesinde günde birkaç saatten başlayarak 6-7-8 saate kadar bisiklet binerek , hız yapmadan (tabii kendi güçlerine göre) yüzlerce km yol yaparlar . Amaç aerobik dayanıklılığı artırmaktır . Cavendish'i ele aldığımızda , sporcu temel antreman döneminde sprint atmaz , sprint çalışmaları yapmaz , amaç belirli güç değerlerinde kilometre yapmaktır . Bunu bir arabanın motorunun 5000 km'den sonra açılması gibi düşünebiliriz . Ama ilk önce o 5000 km'yi doldurmak gerekir vs..

Bu 1 aylık süreden sonra Aralık - Ocak civarı takım kampları başlar . Zaten sporcu ilk kampa kadar en az 2000-3000 km bisiklete binmiştir . İlk kampta tanışma faslı , bisiklet ayarları vs'den sonra pro bisikletçiler 10-15 gün kamp süresince 1500-2000km yol yaparlar .

Sonra yavaş yavaş bölge 3-4-5'de yüklenmeler başlar . Bu yüklenmeler yarış takvimine göre yapılır . Takım içinde 2-3 takım vardır , bunların yüklenme esasları farklıdır . Sprinter ile yokuşçunun genel yüklenmeleri aynıdır ama spesifik yüklenmeleri farklıdır vs. vs . Yarışlar başlayana kadar birkaç kamp yapılır , artılar , eksiler belirlenir.

Kimi sporcular Ocak'ta , kimileri Şubat , Martta yarışmaya başlarlar . Orta seviye bir pro senede 70 -100 gün arası yarışa katılır , sizde takdir edersiniz ki her yarışa da yarışmak amacıyla katılmaz . Arada bazı yarışlar antreman yapmak , yükleme yapmak , kendini denemek amaçlıdır . Buna kim karar verir derseniz , sportif direktör vs.

Birde bilinçsiz antreman yapmaktan veya aşırı antreman yapmaktan , yüklenmeden dolayı yaşanan sürantreman durumu vardır ki bu sporcuda uykusuzluk , yorgunluk , psikolojik sıkıntılar , başarısızlık , bıkkınlık yaratır . Bu nedenle antreman yapmak , antreman yazmak her babayiğidin harcı değildir . Öncelikle sporcu , vücudunu çok iyi tanımalı , yüklenmeleri basamak basamak yapmalıdır vs. vs.

Bu konular hakkında eğer İngilizcenin varsa kaynak çoktur . Ama hepsini nerede bi arada bulurum derseniz , o işte zordur
 
Cem bey çok teşekkür ederim. Çok güzel bir açıklama yapmışsınız. Bir sorum daha olacaktı. Bunlardada aerobik kapasite antremanındaki gibi nabız değeri varmıdır?
 
@CandanC

:) aralık derken %'lerimi kasdediyorsunuz. Ben onları kitaptan olduğu gibi yazdım. Kitapta adamlar tabloyu vermişler bi açıklama yapmamışlar aceba kitabın 2. serisimi varki. Ups galiba çok dikkatli değilim Cem abi örnek ile açıklamış. Burdan yorumlayan herkese çok TEŞEKKÜREDERİM. En kısa zamanda kitaptan antrenman proğramının fotoğrafını çekip yayınlayacağım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Cem Unden
: )))
evet %'leri kastediyorum :)
e cem abi de, aralıklardaki başlıkları aynen alarak yazmış bilgileri... bi önceki mesajında da, o yüzdelerin nasıl hesaplandığı var :)
yani tüm bilgiler yazılan mesajlarda mevcut ;)

hadi kolay gelsin, iyi antrenmanlar :)
 
Sezon öncesi cross training'e örnek çok güzel bir anlatım

Bobby Julich - İngiliizce

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Fahrettin
Sezon öncesi cross training'e örnek çok güzel bir anlatım

Bobby Julich - İngiliizce

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Fahrettin
Evet arkadaşlar kitaptaki antrenman bölümünün fotoğrafını ekleyecem demiştim en sonunda makinem elime ulaştı ve ekliyorum isteyen arkadaşlar olursa diğer haftalarıda ekleyebilirim. 18 haftalık çalışma programı var. Yeni başlayanlar, orta seviyede ve üst düzeyler için 3 grup şeklinde.

http://img811.imageshack.us/img811/4013/dsc02323l.jpg
 
Geri