Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Km saatinizde kadans özelliği yoksa...

Kayıt
7 Aralık 2009
Mesaj
52
Tepki
115
Şehir
İzmir/Ödemiş
Benim KM saatimin kadans özelliği yok.
Düşündüm bisiklet binerken pedal çevirme sayımı km saatime bakarak her zaman nasıl anlayabilirim? Matematikçi ve Bilgisayarcı ünvanlarımı kullanarak bir bisikletçi hesabı yapayım dedim....

HESAPLAMA ÖRNEĞİ :
Ön Vites : 2
Arka Vites : 3
Ön Dişli : 32
Arka Dişli : 24

Öyleyse ben bir tam pedal çevirdiğim esnada arka tekerleğin dönme katsayısı 32 / 24 = 1.33 oluyor.
26 x 1.95 bir lastik tam tur döndüşünde 205 cm. yol katediyor.

Öyleyse bir tam tur pedal çevirdiğimde
1.33 x 205cm = 273 cm = 2.73 metre yol katediyorum.

Dakikada 90 devir pedal çevirmek istiyorum.
Saatte 90 x 60 = 5400 kere pedal çevirmeliyim.

Saatte 5400 kere pedal çevirirsem 5400 x 2.73 m = 14742 metre = 14,7 km yol katederim.

Yani saatte Ön Vites = 2 ve Arka Vites = 3
iken düzyolda sabit 14.7 Km hız yapıyorsam ortalama kadansım 90 olur.

Hesabımla ilgili yorumlarınızı bekliyorum.. Gözden kaçırdığım bir nokta varmı?

Bisiklet lastiklerinin özelliklerine göre katettiği yollar ve bütün bisikletlerdeki vitese göre ön ve arka dişli sayılarını bulabilirsem küçük bir program yazmak istiyorum.
 
Scudo
Gayet güzel bir hesap olmuş. Sık kulladığınız vites kombinasyonları için bu hesaplamaları yapıp bir tablo oluşturabilir ve bu tablonun da saydam bir yapışkan üzerine çıktısını alıp bisikletin üst borusuna yapıştırabilirsiniz. Programı yazma kısmına gelirsek yazılmışı var. :) Linki (link)
 
2. bir km saati alıp pedal ve kadroya bağlayarak da ölçülebilir. Mıknatısı pedala monte edin, alıcıyı da kadroya. Sayacın RPM göstergesi dakikada kaç pedal çevirdiğinizi verecektir.

Yazılım işi daha uzun iş gibi geliyor bana.
 
Hesaplama doğru.. fakat mcanb nin dediği mantıkla daha kolay hesaplanır gibi.. sabit tempoda giderken 10 ya da 15 saniye gibi bir zaman aralığı belirleyip o zaman diliminde pedalın kaç defa çevrildiği sayılır daha sonra orantı kurularak (10 sn için 6 ile çarpılır gibi) dakikada kaç pedal çevrildiği hesaplanır..
 
iphone için yazılmış bu tarzda bir program var, iphone kullanan arkadaşın varsa programın detaylarına ondan bakabilirsin ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: Enis Ünalmış
Tüm yorumlarınız ve verdiğiniz bilgiler için öncelikle teşekkürler..

Kadans ile ilgili yazıları okuduktan sonra bisiklete yeni başlayan biri olarak buna dikkat etmem gerektiğini düşündüm. Ama bisikletimdeki Km saatinin kadans özelliği olmaması ve ilk etapta yeni bir km saati almak istememem sebebiyle çözüm aramaya başlamıştım ve o yüzden böyle bir hesap yapma gereği duymuştum.

Kadansı birkaç arkadaşımızın belirttiği gibi o an hesaplama yolları mevcut. Fakat benim asıl amacım o anki pedal çevirme sayım değil, istedim anda pedal çevirme sayımı görebilmekti. O yüzden yaptığım km ye endeksleyebilirsem en azından o an ne yapıp yapmadığımı görebilirdim ve ona göre çalışmalarımı şekillendirebilirdim.

Bir dostum bu başlıkta bu hesabı yapan bir link vermiş sağolsun ama yeni başlayan biri için bana karmaşık geldi. Gene de çok teşekkürler..

Bunun yanında herhangi bir km ile hız yaparken o anda ortalama pedal çevirme sayımı da bilmek hiç de fena olmaz diye düşündüm.
En çok kullandığım viteslerle ilgili rakamları bilmem yetiyor artık.

Excelde basit bir hesap yöntemi ile bir tablo yaptım...
Bisikletçi olarak çok bilgiye sahip olmadığım için. Dişli ve lastiğinizin bir turda yaptığı metreyi manual olarak yazmamız gerekiyor.

Eğer Tüm dişli listelerini ve lastiklerin çevre ölçülerini bulabilirsem daha da geliştirilebilinir.

http://i46.tinypic.com/nxth88.jpg


Bu tabloyu (link) adresinden indirebilir ve kendinize göre istediğiniz gibi değiştirebilir ve geliştirebilirsiniz.


* Excel bilginiz yoksa sarı zeminli hücreler dışında değişiklik yapmayın.

Tüm yorumlarınız ve bilgileriniz için tekrar teşekkürler..
 
Yahu arkadaşlar okadar bilimsel bir seçeneğe gerek yok.vitesi veya dişliyi ölçmeyin.tokuşta,rüzgarda vs...zorlandıkça viteste değişir.siz bacağınızı ölçün.ben 10 snde 15 pedal basıyorum enaz 90 oluyor.10 ar saniye sayın arasıra zaten birsüre sonra alışır ayağınız...
 
@Serden Us

Deneyeceğim güzel fifkir:in:
 
Başarılı bir çalışma tebrikler :)
Ben kadans bilgilerimi öğrenmek için eski bir kilometre sayacını kullanıyorum birkaç ayarlamadan sonra doğru bilgiler elde edilebiliyor kadans hakkında :) görüntü olarak gidonun üstünde iki km sayacı hoş olmasa da iş görüyor :)
 
Alın size en kolayı (yarım saatlik bi saatlik mesafeleri kastediyorum) ben bu işi 50 liralık bi casio f-91w kol saati ile hallediyorum, öncelikle kendinize miktarı belli bir menzil seçiniz (misal 10 km) , yola çıktığınız vakti zamanı kol saatinizin alarm kısmına not edin, kol saatinizin kronometresini hazır hale getirin, pedal devrini kendi duyacağınız şeklinde ağzınızla 100'e kadar sayınız, her 100 pedalda kronometreyi 1 saniye ilerletip durdurarak not etmiş olursunuz. Bi zaman sonra bu pedal sayma işi nefes alıp vermek gibi bi şey oluyo, (unutma, sayıyı karıştırma olayı tamamen bitiyo) Yol bitiminde varış sürenizi hesaplamak için hemen kol saatinize bakınız. Misal: gideceğiniz yere 10 dakkada vardınız, toplam kadans 1000 devir, telefonunuzu cebinizden çıkarıp hesap makinesiyle hemen 1000:10= 100 yapıyorsunuz. Yani ortalama kadansınız dakikada 100 devir. Ayrıca bu şekilde vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz bile, nokta atışı hesaplama hem de bedava. (ilk zamanlarda güvenlik açısından pedal sayarken dikkatinizi dağıtmayın)
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Koşucuların kullandığı telefonu kol veya bacakta taşımaya yarayan tutucular var. Telefonu o tutucu vasıtasıyla dizinize yakın bir yere bağlayın.
Beğendiğiniz bir adımsayar uygulamasını telefona kurun, alın size kadansmetre :) Her tür istatistiği de alırsınız.
 
  • Beğen
Tepkiler: BarkinD
@Özcan mesajıma kahkaha emojisi koyduğuna göre bu fikri mantıksız buldunuz heralde :)
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Yunus Bey geçen hafta 200 km lik turumda ortalama kadansımı bu şekilde bulmaya kalksam herhalde kafayı yerdim. Özcan Bey de büyük ihtimalle bunun için gülmüştür. Samimiyetinizi elbette bilemem ama sizden 15 yaş büyük birine (buldun herhalde) bu şekilde yazmazsanız forumda daha ciddiye alınırsınız kanaatindeyim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Özcan
yunus emre dostum dediğin ucuz ve pratik bir yöntem ama uzun mesafelerde cidden o şekilde çok zor ne bileyim sürüş anında tlf çalıyo mesela veya muzik dinliyorsun sürekli saymak bayağı zor.... ama birkaç kez dediğin yöntemle en azından kabaca ortalama bir kadans değeri elde edilebilir o açıdan makul...
 
Geri