Scudo Sports

Köpek kovalayınca kaçmayın, sevin!

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.

chnkrmz

kırdılar beni layer layer.
Tepki
4.839
İsim
Cihan KIRMIZI
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Cyclocross
tabi her insan aynı değil. kimi uzaktan görünce irkilip yolunu değiştirir. kimi panik yapar kimi ne yaparsa onu yapar...

@Kudret Kurtcebe abim kadar olmasada bende belli bi köpek sayısına kadar sakinliğimi koruyabiliyorum.

cumartesi günü derneğin turuna giderken maltepe mezarlığındaki köpekler havlamaya başlamıştı bana.
mezarlığın dışındaki 2 tanesi koşarak önüme geldiler durup ne bağrıyon sen diye çıkıştım bunlara.
tabi bunlar şok bunlar şaşkın. büyük olan bana tip tip bakmaya başladı. yavaşça pedalıma basıp gittim.

bu gece gene turdan dönerken aynı yerde gene aynı iki köpek. hemen fırladılar önüme durdum gene.
bunlar gene durup bana bakmaya başladılar. çağırdım büyük olanı gel buraya bakim dedim. geldi kerata hemen dibime kadar.
başını okşamaya başladım sen niye bağrıyon gelen geçene böyle dedim.
tabi buda mahçup şekilde bacağımı yalamaya başladı.
pişman oldu galiba yaptığı şeye. dedim ki tamam kızmıyom ama yapma böyle şeyler dedim.

bidaha oradan geçerken yanıma büsküvi falan alayımda yedireyim.
@Kudret Kurtcebe abi büsküvi yedirsem sevinirler dimi. sen daha tecrübelisin...

Scudo
ne kadar ilgili bir arkadaş :)

emeğe saygı+rep, terazine tıkladım hocam. :D
üst konu olsun, gelenin geçenin gözüne sokulsun bence.

+ köpek bisküvisi olayını da hatırlatalım, şeker pek zararlı oluyor köpeklere.

Köpek bisküvisi güzel bir öneri. Diğer bir konuda elektroşok cihazı önerenler vardı. Doğayı seven, doğa ile bu kadar iç içe olan bisiklet severler olarak çok çelişkili bir durum doğadan gelen bir varlığa böyle canice yaklaşmak.

Sevmek tabii kişiye göre değişir ama benim önerim kesinlikle durun. Siz ne kadar hızlanıp giderseniz köpekler de bir noktaya kadar peşinizden havlayarak gelmeye devam ediyor, artık siz ya da köpek pes edene kadar. Yokuş aşağı veya düz basabileceğiniz bir yolda bu başarılı olabilir, olacaktır da. Ama aksi takdirde kesinlikle durun, yanınıza yaklaşıp 1-2 havladıktan sonra susuyorlar. Ben de genelde durup "sakiiiin, gençler, sıkıntı yok" dedim şu ana dek, istisnasız arkalarını dönüp geri gidiyorlar. (4-5 tane birden olsalar da...)

duramayacağınız durumda köpekler gibi davranın, nasıl mı ?
önce biraz köpek psikolojisi, köpekler sürü halinde yaşarlar ve araçlara saldıran köpeklerin özgüven eksikliği vardır, geçip gitmekte olan birşeyi havlayıp kovalayarak özgüvenlerini tazelerler, aynı şekilde bir önceki yerleşkesinden kovulan ve yeni yerleştiği yerde göze girmek isteyen köpek de tek olsa bile sağa sola saldırır, etrafındaki insanları koruyabileceğini göstermek ve yerini sabitlemek ister.
köpekler saldırırkende cesaretlendirilmeleri gerekir, örneğin bi köpeği saldırtmak istiyorsam bunun için en iyi yöntem 2 köpek olmasıdır, birinci köpeği salarsınız, ikinci köpeği hiç bırakmazsınız ve olayın heyecanıyla hiç durmadan havlamaya başlar, bundan cesaret alan ve arkasında destek olduğunu düşünen köpek vatan millet sakarya nidalarıyla kovalamaya/saldırmaya başlar.
dikkat ettiyseniz köpek grubu içinden geçerken size en uzak olan köpek saldır komutunu verir, ve sürünün devamı arkadan gelen havlamalarla kendinden geçer. bunu önlemek için 2 basit yöntem var;
birincisi gözlüğünüzü çıkarıp gözlerinin içine bakın, gözaltındayken bakmaığınız zamanki kadar rahat olamazlar.
ikincisi, köpekli bölgeden geçerken en arkadaki bisikletçi köpekleri geçmesin, arkada bi yerde onları gözetlediğini hissettirsin, çoğu zaman son bisikletçi geçtikten sonra kovalamaya başlarlar, eğer siz de sürü gibi davranırsanız buna yeltenemezler.

bunlarla uğraşmayıp yolunuza devam edebilirsiniz aslında, çünkü asıl niyetleri saldırmak değil güven tazelemek olduğundan bölgelerini geçene kadar size eşlik ederler, bu durumda gözgöze gelip birbirinizi gördüğünüzden emin olduktan sonra, umursamaz bi şekilde önünüze dönüp oturarak düşük kadansta pedallayabilirsiniz. hatta ben bazen park eden arabalara o kadar yaklaşıyorum ki arabaya çarpmamak için sürekli yavaşlıyor ve yaklaşamıyorlar.

köpekler hakkında bilinmesi gereken bişey daha;
eğer bi köpek onaylamadığınız birşey yapıyorsa tepkiniz mutlaka sert olmalıdır, eğer siz geçerken havlayan bi köpeğe yanındaki insanlar sempatik bi şekilde senin davrandığın gibi davranıp severek susturmaya çalışırsa (şapşiik, ne havlıyosun, sus bakiim) köpeklerin bunu olduğu gibi algılamasını beklemeyin, havlıyorum, sonucunda seviliyorum diye düşünecektir, aynı şekilde ödül vererek bi süre sonra kendinizi tanıtsanız bile, bu haraç sisteminin, sizin dışınızdaki bisikletlilere olan kovalamarının artmasını teşvik edersiniz.
ödül ya da yemek vermek istiyorsanız henüz size havlamadan yavaşlayarak, belki bisikletten inerek mamasını verip sevebilirsiniz, ama sizi kovaladıktan sonra bunu yapmasanız diğer bisikletliler için de iyi olur.
her halukarda önünüze bakmaya devam edin, ne kadar iyi rol kesselerde sizi ısırmaya cesaret edemeyeceklerdir.

Geçen cumartesi Habibler tarafında 10 - 15 köpekten oluşan bir çete aniden karşıma çıktı ve üzerime yürüdü. Hemen bisikletten indim ve yavaş yavaş yürümeye başladım. Üzerime yürüyen ve havlayan köpekler oldukları yerde kaldı biraz beni izlediler daha sonra arkalarını donup gittiler...

@Edip Dinçer aklıma geldi şimdi. serdar abi var petşop işletiyo. ona bi uğrayayım bi ara :kedicik:

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Dip not olarak: Korktuğumuzda ter kokumuz değişir, bunu tabi köpekler algılayabilir ve korktuğumuzu bilirler o nedenle davranışlarında inatçı olabilirler. Elektroşok değil de ultrasonik ses çıkartarak köpeklerin duyabildiği rahatsızlık verici seslerle onları uzaklaştıran aletlerin elektroşoklu olanları ile 2 ayaklı hayvanlardan da korunabiliriz önerisi gelmişti sanırım.

Diğer konu da köpek kuduz mikrobunu almışsa nasıl davranırsanız davranın size saldırabilir, ısırabilir. Köpekleri çok severim, çocuklukta oldukça çok köpeğim de olmuştu hemde uzun soluklu ama sokak köpeklerinin aşıları da olmadığından ve olası ısırık durumunda çekeceğiniz acı kat kat fazla olabileceğinden yine de dikkatli olun. Köpüklü salya tarzında (kuduz mikrobu ileri evrelerde salya üretimini arttırır) akıntı salgılayan köpeklere karşı kendinizi sakının, Bir köpek ilk evrelerde belirti vermese de kuduz mikrobunu taşıyor olabilir, açık yara, çizikler, sıçrama yoluyla ağza salya gelmesi durumlarına karşı uyanık olun. Amiyane tabirle ağzı açık olmayın.

Ben köpeklerden korkarım. Ama burada o kadar çok konusu geçti ki geçen sene karşıma çıkan 3 iri köpek için buradan okuduğum tavsiyeleri uygulayayım dedim. Köpekler tehditkar bir şekilde yaklaşırken ben de bisikletimden indim ve onlarla konuşmaya başladım. Köpeklerin saldırmaya pek niyeti olmadığını anlayınca yanıma çağırıp başını okşadım. Ama o da ne:) köpekler gitmiyor aksine sırnaşıyorlardı. Köpekten gerçekten korkan biri için çok fazla ve rahatsız edici yakınlaşmalardan sonra (bir tanesi üstüme çıkmaya çalıştı öbürü yaladı vs.) kendimi zor kurtararak yanlarından ayrılmayı başardım. Köpekten çok korkuyorsanız sevmenizi çok tavsiye etmem. Uzaktan sevip yemek falan verilebilir ama. Okşamaya başlayınca böyle rahatsız olacağınız durumlara düşebilirsiniz.

@chnkrmz

bimde satılan tavuk şişler var ,ucuzdur 4 lira,tavada hafifce kızartırım,ve köpeklere veririm,çok besledim cezaevin ordaki köpekleri beni yüz metreden tanıyorlar,hayvanları besler isek sorun kalmaz, bir de tur yapacağımız zaman köpek mamalarını ihmal etmeyelim.idman saham 30 km ile erenköy-viaport -erenköy arası hızı keserim 10 dakika köpek beslerim.

@SOZUAK

katılıyorum,yalnız her insan soğukkanlı olamaz,köpek kovucu taşıyabilir ya da besler.salyası olan kudurmuştur ona karşı bisikleti kalkan gibi kullanmak gerekir ,çok nadir bir vakadır bu.

@H.K.İstanbul
iyi sabir varmis massallah :) ibretlik video..

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Tam bisiklet alıp kullanma aşamasında köpek meselesini kendime unutturmuştum,hatırladım şimdi.Eyvah eyvah.Ne yapacağım ben şimdi.

Havlayan köpek ısırmaz :) Tecrübe ile sabittir. Büyükçekmece sahil yolunda diğer konuda da belirttiğim gibi kankalarım oldu. Taktiğim dur ve bisikletten in olmuştur her zaman. Hep aynı güzergahı kullandığımdan saldıran veya saldırmayan köpekler olmak üzere iki gruba ayırdım kankalarımı. Saldıranları da ısırma potansiyeli olan ve olmayan olmak üzere bir alt kategoriye daha ayırdım. Isırma potansiyeli olan tek köpeğim mevcut sahildeki lokantalardan birinin bekçi köpeği. Havlayan köpek ısırmaz sözümü destekleyecek şekilde hiç havlama dan adeta avına yaklaşan bir kaplan edası ile karnı yere yapışık şekilde yaklaşıyor. Ondan kurtulmanın yolu da o bölgeden geçerken bisikletten inmek ve saldırdığı yöne bisikletimi araya almak şeklinde çözdüm etrafımda ne kadar dönerse dönsün dikkatli bir şekilde bisikleti ileri geri sallayarak yavaş yavaş bölgesinden uzaklaşmaya çalışıyorum. Dost olunacak bir karakteri olmadığı için dostluğu hiç denemedim. Köpeklerle aram her zaman iyi olmuştur Köpeklere Fısıldayan Adam belgeselinin hiçbir bölümünü kaçırmadım. Son zamanlarda uyguladığım diğer taktikte ileriden görüp saldıracağını anladığım köpeğe çok yüksek sesle hişşşşşttttttttttt diye seslenmek o sesin yönünü ararken dikkati dağılıyor siz yanından geçip gittikten sonra mevzuya uyansa bile tehlikeli bir durum oluşmuyor.

@Alberto
O konuda hiç bi tecrübem yok ama kaçmak her türlü riski üzerine almak demek köpeklerde.

Daha öncede şimdide köpek kovucuları araştırdım ama en doğru bilgi kullanıcılarındır.Ve acaba koşarak üstünüze gelen (sizler benim dediğimi anladınız) köpekler üzerinde etkisi olur mu? Lütfen kullananlar varsa yazabilir mi?

(Yazana kadar yıllarda sürse bu konuyu hortlatırım yoksa :) )

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri