Benim tecrübeme göre sakin duran köpeği rahatsız ediyor biraz ama havlayan köpeğe pek etkilemiyor bunlar.
İstanbul'da en sevdiğim rotalardan biri Hasdal üzerinden Kemerburgaz-Belgrad Ormanı ve deniz kenarından Eminönü. Ama Kemerburgaz taraflarındaki köpekler yüzünden gönül rahatlığı ile süremiyorum bu rotada. Bir iki köpek olunca havlasın, önemsemiyor insan, geçip gidiyorsun. Ama Kemerburgaz'ın orada bir rampada 40-50 köpeklik sürü var, bir defa yukarı doğru çıkarken hepsi bir anda saldırdı. Arabalar araya girmese ben birkaçını keserdim, 5-6 tanesi de beni ısırırdı muhtemelen, çok tehlikeliler. Tırmanırken kaçamıyorsun da, yiyecekmiş gibi saldırıyorlar bir anda.
Bence köpeklerin saldırgan olduğu yerlerde sürüyorsanız teleskopik joplardan taşıyın yanınızda. Ben açıkcası tek köpeğin ısırmasından o kadar korkmuyorum, dişleyip bırakıyorlar zaten. Ama ormanın içinde yaşayan, 30-40 köpek halinde sürü olarak dolaşan köpekler cidden tehlikeli. En son sabah 5 de çıktığım bir turda üstte anlattığım saldırıyı yapmışlardı, ondan beri girmiyorum o taraflara.
Bunun dışında şehir içinde yaşayan köpeklerden çok korkmayın. Mesela Gülhane parkının alt girişinde var, stravada köpekten kaçış yazıyor hatta, kovalıyorlar ama durunca yiyecekmiş gibi gelmiyorlar insanın üstüne. Onların tekerleğin dönmesi ile bir problemleri var. Durunca geri dönüp gidiyorlar, pedala bastığın an geri koştura koştura geliyorlar. En büyük tehlike hızla giderken köpekten kaçacağım diye arabaların önüne atlamak, panik yapmamaya çalışın. Geçen senelerde Kuruçeşme'nin orada köpekten kaçacağım diye düşüp kolunu kırmıştı bir arkadaş mesela, şehir içinde bu tarz kazalar köpeğin ısırmasından daha tehlikeli. Yine tecrübeme göre, eğer hızım 40 üzeri ise, hiç çizgimi bozmadan geçip gidiyorum. Ama daha yavaşsan kaçamıyorsun, durup bisikleti arana alıp biraz bağırırsan sakinleşiyorlar. Havlamaya devam ediyorsa suluktan biraz su dök üzerine, bisiklet aranızda olduğu sürece çok yaklaşmıyorlar. Saldırmaya devam edip ısırmaya çalışırsa suluğu kafasına geçirirsin.