Scudo Sports

Kreatin kullanımı

Kendi düşüncemle yazıyorum hiçbir kaynakta bulamazsın saygılar.

Kreatinin düzenli şekilde alımı yani yükleme aralıkları ve çalıştığın antreman yani sürüş şartları uygunlaştırıldığın kesinlikle zararı olmayacaktır. Mesela rampa antremanlarında kreatin alımı bence olabilir. Çünkü atp sentezi yapılıyor ve rampa saatlerini almayacak şekilde yapılan bir antreman içeriyorsa. Antremanda 400 metre bir rampada seri bir çıkış yaptığını düşünelim bacak kaslarının kreatine ihtiyacı olacak ve rampaya gidene kadar geçirdiğin yok senin protein ve karbonhidrat depolarını yakacak rampanın yaraması ve bacaklarının kuvvetlenip düz yolda bu kuvveti kullanman için önemli olacak. Düz yolda belki kreatin kullanacak aralıklarda çalışmayacak vücudun ama rampa yani kuvvet anrenmanlarında doldurduğun kasların seni hızlandırcak. Kreatin kullanımı işi çözdükten sonra sana kesinlikle zarar vermez.

Mesela şöyle düşün bolca kırmızı et yedin ve 5 gr kreatin aldın antreman yaptın, antreman elbette eti yemeden önceki halinden daha rahat geçek ve daha fayda olacak. Artı eti yerken aldığın yağlarıda kreatin kullanarak almamış olacaksın ama kreatinin içeriğide önemli.

Diğer faydaları:
Hafızayı kuvvetlendirir
Kuvvet direncini artırır
Güç kazandırır

Not: Aldığın kreatin türüne göre vücutta su topla olasılığı değişebilir. Dediğim gibi ne olduğunu ve ne işe yaradığını tam anladığın zaman kreatinin faydası vardır.

Sorular için mp atın.

Saygılar...

• Beğen
Tepkiler: Ahmet TOPAL
Scudo
@Hakan Yazman

Yine aklıma gelen önemli bir bilgiyi eklemek istiyorum bu ve benzeri yardımcıları çok iyi bir temeli oturtmadan ve en az 2-3 sene aktik olarak ve müsabık olarak yarış koşmadan kullanırsanız gelecekde alacağınız performansı büyük ölçüde azaltırsınız, yine junior kategorisinde olupda bunun gibi birçok yardımcıyı kullanıp kısa sürede çok gelişen ve hemen sönen, yarış hayatını bırakan ya da vücudu hazır olmadığı için, çok hızlı geliştiği için sakatlanan yarış hayatını sonlandıran bir çok sporcu gördüm.
Özetle çok iyi bir temeli oturtmadan, en az 2-3 sene müsabık seviyede spor yapmadan bu ve benzeri yardımcıları kullanmak ileride spordan alacağınız yüksek performansı kısıtlayacaktır spor hayatınızın kısa sürede parlayıp sönmesine neden olacabilecektir, özellikle de junior sporcuysanız, yine zamanı geldiğinde de belirttiğimiz gibi iyi bir antrenör desteğiyle kullanılması performans arttırımını en iyi ve en sağlıklı şekilde sağlayacaktır...

• Beğen
Kreatinin saçlara da faydası olduğu söyleniyor. Ben şu anda kreatinli bir ilaç kullanıyorum ,saçlarım için .Uzun süre deneyip de bundan saçları için fayda gören var mı?

Günümüzdeki bilgi ve deneyimimi aktarayım.
daha önceki mesajlarımda zamana karşı ve sprint intervallerde faydasını gördüğümü belirtmiştim.
Bugün vücudum hayli değişim geçirdi, çok daha sert antrenmanlar yapıyorum, ve creatini hemen hiç kullanmıyorum diyebilirim. Ayrıca aldığım zaman sanki bacaklarımı bloke ediyor gibi bir etki yapıyor.
Yine dünya çapında bazı bilgili antrenörler pist sprinteri olmadıkça kreatini önermiyorlar. Bir ara bana faydası olduydu ama artık pek olmuyor. Sizin için de en iyisi denemek ve görmek, tabii daha önceki mesajlarımdaki uyarıları gözönüne almak kaydıyla...

• Beğen
ben kreatini şeftali suyuyla karıştırarak kullanıyorum , antrenmandan 20 dakika - yarım saat önce içiyorum biraz , antrenman sırasında da azar azar içiyorum . ahh birde midemi bulandırmasa !

@MeLiSBuRCu

antreman esnasında içtiğin için miğden bulanıyor..

20 dakka değil 30 dakka kala için ve biraz daha soft içecekler ile için limonata vişne gibi. ayrıca kreatin şeftali suyu gibi yoğun meyve sularında tam erimez bu da içtiğinde miğdeni zorlayarak çözülmesi için uğraşıyor...

ayrıca kreatin ile AOL kullanarak güzel bir kür yapmış olursunuz idmandan sonra ve gece yatmadan önce kullanarak yırtılan ve zorlanan adaleleri korur ve besler

yoğun meyve suyuyla içiyorum çünkü diğerleriyle karışmıyor , hemen dibe çöküyor ...hocam böyle söylüyor , kafama göre yapmıyorum zaten ...

evet , ağır bir antrenmandan sonra vücudunuz dökülür tabiri caizse , kreatin bunu engelliyor ... daha çabuk toparlanmanızı da sağlıyor .

• Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
@MeLiSBuRCu

Meyve suyu içmeniz iyi, bu emilimini arttıracaktır, özellikle biraz limon suyu da eklerseniz emilim daha da artar...

Ben ağır antreman yaptığım dönemlerde bir süre denedim, tansiyonum düştü sürekli, oldukça soğudum. Patlayıcı güç konularında mental durumun herşeyin üzerinde olduğunu düşünüyorum. Bunu istemeden de olsa defalarca deneyimledim. Sadece bir örnek vermem gerekirse ağırlık antremanı yaptığım dönemlerde shoulder press (bazı yerlerde military press olarak geçer) için dalgınlıkla 70 yerine 90 kg (normalde çıkamadığım bir ağırlık ) koymuşum (iş yorgunluğu ve dalgınlık) 70 kg ile yaptığım tekrarı yaptım ve sonradan farkettim . 70 kg 'ın amatör bir sporcu için olanaksıza yakın bir ağırlık olduğunu belirtmeliyim. Yani ortalama bir ağılık olsa bu örneği veremezdim.
Mental hazırlığın yanında creatin vs gibi desteklerin neredeyse hiç önemi yok. Ama kullanılabilir. Sadece çok büyütüp beklenti içine girmek doğru değil.Yaptığınız spordan soğuyabilirsiniz. Her şey gibi belli bir form yakalamakta disiplinli, bilinçli ve uzun çalışmalar gerektirir. Bunu öncelikle gençlerin iyice anlaması lazım. Özenerek izlediğimiz tüm sporcuların geçmişinde zorlu ve tükenmek bimez antremanlar var. O seviyeye gelince belli destekler gerçekten işe yarayabilr, çünkü zaten sınırdasınızdır.

• Beğen
Aradan geçen 12-13 yılda kreatin ile ilgili deneyimler nelerdir?

hakkında bilimsel makale yazılmış, güce ve dayanıklılığa faydası ispatlanmış tek supplement kreatin.

kaslarda su tutumunu arttırdığı için dayanıklılığı arttırmayı ve kasların daha hacimli görünmesini sağlıyor. normalde kırmızı etin içerisinde bulunuyor fakat kayda değer bir kreatin alabilmek kilolarca et yemeyi gerektirdiği için pek mümkün olan bir şey değil. dolayısıyla supplement şeklinde içmek hem maliyet hem de gelişim açısından çok daha mantıklı hale geliyor.

vücut geliştirmeyle uğraşırken platoya takıldığım dönemde ben de kullanmıştım, gerçekten tekrar sayılarımı arttırmıştı, sonra tadı berbat olduğu için bırakmıştım. bisiklet performansına da mutlaka faydası olur.

kaynak: (link)

not: işin uzmanı değilim, kişisel tecrübemi paylaştım.

hakkında bilimsel makale yazılmış, güce ve dayanıklılığa faydası ispatlanmış tek supplement kreatin.

kaslarda su tutumunu arttırdığı için dayanıklılığı arttırmayı ve kasların daha hacimli görünmesini sağlıyor. normalde kırmızı etin içerisinde bulunuyor fakat kayda değer bir kreatin alabilmek kilolarca et yemeyi gerektirdiği için pek mümkün olan bir şey değil. dolayısıyla supplement şeklinde içmek hem maliyet hem de gelişim açısından çok daha mantıklı hale geliyor.

vücut geliştirmeyle uğraşırken platoya takıldığım dönemde ben de kullanmıştım, gerçekten tekrar sayılarımı arttırmıştı, sonra tadı berbat olduğu için bırakmıştım. bisiklet performansına da mutlaka faydası olur.

kaynak: (link)

not: işin uzmanı değilim, kişisel tecrübemi paylaştım.
Fitness ile uğraşırken kişisel olarak faydasını net olarak gördüğüm/hissettiğim bir supplement.
Belirli bir süre yükleme yaptıktan sonra faydasını net olarak hissediyorsunuz, uzun süre kullanmamak gerektiğini hatırlıyorum.
Bir de bende 3 kürden sonra saç dökülmesi yapmaya başlıyor.
Çok uzun zaman oldu, detaylarını hatırlamıyorum ama kullanımına dair internette makaleler bulmak mümkün.

Fitness ile uğraşırken kişisel olarak faydasını net olarak gördüğüm/hissettiğim bir supplement.
Belirli bir süre yükleme yaptıktan sonra faydasını net olarak hissediyorsunuz, uzun süre kullanmamak gerektiğini hatırlıyorum.
Bir de bende 3 kürden sonra saç dökülmesi yapmaya başlıyor.
Çok uzun zaman oldu, detaylarını hatırlamıyorum ama kullanımına dair internette makaleler bulmak mümkün.

genetik yatkınlık olması durumunda saç dökülmesini hızlandırdığını çok yerde okumuştum, bende öyle bir etki yaratmadı. bildiğim kadarıyla ilerde zaten kelleşecek olan kişinin bu sürecini hızlandırıyor sadece.

ben yükleme şeklinde kullanmıştım, ikinci haftadan sonra hissedilir bir fark olmuştu.

Son düzenleme:
Geri