Scudo Sports

Laksit Asit Oluşumunu Yavaşlatmak

Aykut Subaşı

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Mayıs 2008
Mesaj
984
Tepki
446
Bisiklet
Cube
Merhabalar.Bilirsiniz ki;laktik asit sporcuların hem dostu hem düşmanıdır.Spor sırasında insana ekstra enerji verir.Fakat bu enerjiyi verirken kaslarda asit oluşumu görülür ve insanın o kas bölgesi yorulmaya,yanmaya başlar.Şimdi;bu laktik asidin oluşumu yavaşlatmak için ne gibi şeyler yapılabilir?
 
Scudo
kaslardaki laktik asit birikimi bir süre sonra kaslarda kramp ve kasılmaya neden olur. buna dikkat etmek gerekir. mesela antremandan önce süt ve süt ürünleri gibi laktik asit içeren gıdalar yerine glikoz yani şekerli gıdalar üketilmeli. doğal şeker yani meyva türevi gıdalar daha yararlıdır. ve ayrıca antreman veya yarıştan önce bütün kasları ısıtmak ta bunun önüne geçmek için ideal bir yoldur. şimdilik aklıma gelenler bunlar. ve tabiki antemandan sonra streching yani esnetme hareketleri yapmak. 15 dk kadar kasların iyice gevşetilmesi gem kas gelişimi için hemde kar ağrıları ve birirken laktik asiti dağıtmak için gerekli ve bence çok önemli bir egzersizdir.
 
ben sık sık antreman yaparak laktik sınırımı belirledim. sonra bu sınırda uzun süre antreman yaptım. tempomu korumaya özen gösterdim. ilk başlarda kalp atım 153 de idi şimdilerde 167 lere kadar çektim.
 
@onur polat onur

süt ile laktik asidin bağlantısını açıklıyabilirmisiniz?ayrıca laktik acid yemek ve içmek ile ilgili değildir,tamamen antrenman esnasında yakılan yakıtın oksijen kullanılmadığı için artık ürün olarak çıkar.
 
@serdar tasci

dedğiniz doğru bu antrenman yaparak ve doğru antrenman ile mümkün ama siz bu 153 167 sınırları nasıl belirlediniz?bize bunun cevabını verip bilgilendirirmisiniz?bunun tam belirlenmesi biliyorsunuz laktik asidin bilimsel ortamda kan alınarak tespit edilmesiyle belirlenir,evet bazı nabız saatleri bazı ortlama değerler verir ama bu doğru olamaz,ikincisi bu mesafe ile ilgilide olabiliyor,tabiki mesafe ile zaman dersek daha doğru olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aykut Subaşı
@Fırat Dizman

Şöyle iki bilgi okudum, belki işe yarar...

''1881'de ticari olarak büyük ölçüde ekşimiş sütten elde edildi; bu yüzden süt asidi de denir. Sütte bulunan laktoz, laktik maya denilen bakteriler tarafından laktik aside dönüştürülür''

''kaslarda oksijensiz solunum sonucunda yan ürün olarak üretilen maddedir. bu madde kan yoluyla beyne ulaştığında yorgunluk hissi oluşur. süt ve yoğurtta da bu madde hazır olarak bulunmaktadır. yoğurt ve sütün uyku yapması bundan ötürüdür. atların kaslarında bu madde üretilmemektedir, bu sebeple atlar yorgunluk hissetmez ve yarış hayvanı olarak idealdir. ''
 
Atların kas hücrelerinde bu maddeden üretilir ancak bizdeki gibi laktik asit birikimi beyine iletilmez. Yani atlar yorulduklarını anlamazlar, uzun süre koşturulduklarında aşırı laktik asit birikimi sonucu "çatlarlar"

Belli nabız aralıklarında hücrelerde biriken laktik asit tekrar sentezlenmektedir. Laktak eşiği denilen bu nabız atımının altında laktik asit tolere edilmektedir. Bu atımın üzerinde efor sarfettiğinizde laktik asit birikimi olur ve buda yorgunluk hissi verir.
 
Ben judo Fitness Yapıorum Arada da güreş Yapıyorum. Laktik asit için tek yaptığım Güsel bi antreman öncesi ısınma antreman sonrasıda Strejıng (soğuma) yaparak antremanımı bitiririm. soğuma yaparak bir sonrakı antremana laksit asit oluşumunu bi nevi engellemiş olursunuz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aykut Subaşı
Laktik asitsiz spor olmaz :D Kanaatimce, antrenman öncesi ısınma (bence asıl görevi laktik asitten ziyade sakatlanmaları önlemek için) ve düzenli antrenman ile bu zaman eşiğini arttırabiliriz. ;)

alıntı: "Antrenman yapmak kas hücrelerindeki enerji üreten kısımların - mitokondrilerin- gelişmesini sağlar. Egzersizler sayesinde mitokondri ağırlığının iki katına çıkar. Kas mitokondrisinin ağırlığının artışı ise üretilen laktik asidin yakılmasını ve kasların daha sert ve uzun çalışabilmesini sağlar. İşte, sporcuların diğer insanlardan daha güçlü olmalarının ve daha uzun süreli performans gösterebilmelerinin nedeni, kaslarının ağır antrenmanlarda bu laktik asidi verimli kullanabilmesi nedeniyledir"

devamı için google amcaya Laktik Asit Olmadan Spor Yapmak İmkansız sormanız yeterli :D
 
@Raif Korkmaz

ama süt içmek ile antrenman sonucu oluşan laktik asidin bağlantısı yok.marketlerde görürsünüz laktaz süt yazar bu sadece midede gaz yapmaması için satılır.vücudta laktik asit üretmemesi için değildir...laktoz ile laktaz da ayrı şeylerdir.laktoz süt şekeridir,laktazda onu parçalayan bir enzim. bu olmazsa parçalanmaz ve asit oluşur gaz ve ağrı yapar,süt bilhassa pastorize edilirken bunu kaybeder firmalarda bunu önlemek için içine laktaz ekleyerek bunu önler
 
Kaslarımız aerobik yani ağırlıklı olarak oksijen tüketerek çalışma sınırının üzerinde bir güç üretmeye zorlandığında anaerobik enerji üretimi devreye girer. Laktik asit bu sistemin atık maddesi diyebileceğimiz bir üründür. Kaslarımızda hissettiğimiz ağrının, yanma hissinin nedenidir.

Laktik asit üretildiği ortamdan uzaklaştırılabildiği sürece güç üretimi devam eder. Denge noktasına "Laktat eşiği" denir. Üretim uzaklaştırmadan fazla olursa buna uzun süre dayanmak mümkün olmaz. Mental olarak güçlü olan sporcular bile bir noktada pes etmek zorunda kalırlar.

Bu eşik değer antrenman ile yükseltilebilir. Detayları bu mesajın ötesinde bir konu, uygun bir başlıkta tartışabiliriz.
 
Geri