@Burçak Erbil
Evet.. Interval Training için şöyle birşey ekleyeyim.
Profesyonel bir sporcudan bahsediyorsak öncelikle yarış sezonu için doğru bir planlamayla başlamak gerekiyor, sporcunun güçlü-zayıf yönleri neler ? Hedefleri neler ? Hedeflerine ulaşmada hangi zayıf yönlerini öncelikle geliştirmesi gerekli ? Bunları dikkate alarak, sezoniçi kaç peak yapılması hedefleniyorsa ona göre uygun periyotlama yapılmalı.
İlk olarak, Genel Antrenman döneminde dayanıklılık-hız-kuvvet gibi temel becerileri geliştirmeye yönelik antrenmanlar yapılır. Daha sonra Yarışa Özel Antrenman döneminde Anaerobik dayanıklılık-Kas dayanıklılığı-Güç gibi yarışlarda bize asıl gereken becerilere yönelik antrenmanlar yapılır. Bunlardan hangileri hedeflenen yarışlar için daha öncelikliyse ona biraz daha ağırlık verilir.
Interval şeklindeki antrenmanların (kısa-orta-uzun) da, yarışa özel antrenman döneminde yapılması gerekir. Öncesinde yapılırsa sakatlanma riski oldukça yükselir. Daha doğrusu, yarışa özel dönemdeki antrenmanlar genellikle interval şeklinde yapılır. Örnek, 8-9 ay sürecek bir sezon için 3-4 ay genel antrenman dönemini bitirdikten sonra yoğun antrenmanlara geçilebilir. Sporcunun yaşı ve kaç yıldır musabık olduğu da bu süreleri belirlemede önemli.
Laktik asitle ilgili olarak da, laktat eşiğini yükseltmek, temizleme hızını arttırmak ve laktat eşiğindeki mukavemete yönelik farklı antrenmanlar yapılabilir. Örnek, bir sporcunun Laktat Eşiğinin %91 MaxHR olduğu varsayarsak :
Eşiği yükseltmek için, eşiğin 2-3 atım üstünde, %92 MaxHR 'lık şiddette intervalli yüklenmeler yapılabilir. Genel olarak Yüklenme-dinlenme süreleri 1:2, 1:1 gibi oranındadır.
Temizleme hızını arttırmak için, %91-95 MaxHR 'lık şiddette intervalli yüklenmeler yapılabilir, Buradaki yüklenme-toparlanma süreleri ilkine göre daha kısa ve 1:0.5 gibi oranlardadır. Örnek : 30-40sn@%91-95 + 20sn toparlanma.
Eşikteki mukavemeti yükseltmek içinse, biraz daha düşük yüklenmelerle %85-91 MaxHR aralığında intervalli antrenmanlar yapılabilir. Örnek : 5dk@%85 + 3dk@91 değişmeli tempoda.
Her üçü için de Yüklenme-toparlanma süreleri, tekrar ve set sayılarını; sporcuya, gireceği yarışların sürelerine ve karakteristiğine göre farklı şekillerde ayarlamak gerekiyor.
Ben burada pratik olsun diye verdim ama, aslında yüklenme şiddetlerini maksimum nabzın %'si yerine Laktat eşiğindeki nabzın %'sine göre ayarlamak daha sağlıklı oluyor. Bunun için belirli aralıklarla sporcunun laktat eşiğini test etmek ve buna göre antrenman nabız aralıklarını güncellemek gerekiyor. Tabi imkan varsa powermeter'la çalışmak en iyisi.
Selamlar..