Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Laktik asit testi nedir ?

A

Anonim

Silinmiş hesap
Arkadaşlar forumu gezerken bu konu hakkında sorulara rastladım.Ve araştırıp yazayım dedim.

Laktat = Laktik asit aynı anlamda kullanılır.

Laktat Nedir?

Laktat metabolizmanın efor sarfederken yakılan glikozun kas tarafından tamamen enerjiye çevrilemediği zaman ortaya çıkan süt/laktik asidin tuzu. Glikozun tamamen enrjiye çevrilememesi de antrenman durumuna bağlı olarak kasa yeteri kadar oksijen aktarılamadığında ortaya çıkan bir durum.

Laktat Testi Nasıl Yapılır?

Laktat testi yapılan kişi yaklaşık 20 dakikalık ve sarfedilen eforun kademeli olarak arttırıldığı bir teste tabi tutulur. Örneğin bir ergometre üzerinde her 4 dakikada 30 watt’lık bir artışla sporcu tükenene kadar zorlanır. Her kademe sonrasında parmak ucundan ya da kulak memesinden kan alınır ve alınan kandaki laktat değeri ölçülür.

Hangi Değerlere Bakılır?

Kan örneğindeki laktat değeri teste tâbi tutulan sporcunun zorlanma seviyesini kesin olarak saptamayı mümkün kılar. Bu nokta, yani anaerobik eşik, kasta oksijen eksikliğinin ortaya çıktığı ve bu nedenle glikoz yakımının tam olarak yapılamadığı, performansın düşmeye başladığı eşiktir. Çoğu insanda bu anaerobik eşik 4 mmol/l’dir (= 1 litre kanda 4 milimol laktat).

Laktat Testi Kime Yarar?

Mukavamet sporlarına yeni başlayanlar için laktat testi bulunulan performans seviyesini tespit etmeye yarar. İleri seviyedeki amatör ya da profesyonel sporcular için düzenli olarak, aynı koşullarda yapılan laktat testi performans gidişatını takip etmeye ve antrenmanları bu seviyeye göre biçimlendirmeye yarar.
 
Scudo
peki bu test nerelerde yapılır?
her hangi bir hastanede yaptırabilir miyiz mesela?
ne kadar zamanda bir yapılmalı?
ve maliyeti kaç liradır?
 
Laktik asit oluşumunu engelleyemezsiniz.

Ama laktat eşiğini yükseltebilirsiniz. Bu ne demek diye sorarsanız. En basit olarak vücudun oluşan laktik aside rağmen aktiviteye devam edebilmesi gibi açıklanabilir.

Laktat eşiğini yükseltmek içinde ona uygun antrenman yapılmalı.

Fakat öncelikle laktik asit testine girip laktat eşiğinizi öğrenmeniz gerekiyor...


Bunun dışında laktat eşiğini yukarı çekebilen maddelerde mevcut.

Sodyumbikarbonat ile SodyumFosfat bu maddelerin başında gelir.

Fakat Bu maddelerin vücuda bazı yan etkileri de vardır...

Antrenmanlarda denenmeden yarışta denenmemesi gerekir...(ÖNEMLİ!!!)
 
  • Beğen
Tepkiler: sonEr´´
(link)

Bu konu hakkında başka bir makale..Özgür Nevres bizler için çevirisini yapmış..Kendisine buradanda teşekkür ediyorum. :)
 
Geri