Scudo Sports

Lance Armstrong İronman yarışında son saniye geçiliyor!!!

Oxsy

Forum Bağımlısı
Tepki
1.956
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Armstrong un katıldığı son half ironman yarışından finiş görüntüsü. Tartışmaya açık bir finiş. Sizce yapılan davranış doğrumu ??

Armstrong okadar sinirlenmiş olacakki yarışma sonunda madalya vermeye çalışan öz kızını duymuyor bile.. Ki çocuklarına çok çok değer verir , podyuma bile beraber çıkarlar ....

Scudo
Yapılan davranışın yanlış olduğu ortada , ama yapılacak bişe yok gibi . Sinirlenmesi gayet doğal bence.

Çok yanlış çook.Adı Lance soyadı Armstrong olduğu için geçilmemesi lazım hiç bir şekilde :))

Benzer şekilde bir pist paten yarışı vardı. Finish geçmeden seviniyordu ki arkadan azimle gelip geçmişlerdi. İnternette videoları dolaşıyordu.
Ben yanlış birşey görmüyorum. Çizgiyi geçmeden yarış bitmez. Ciddiyeti korumak lazım. Sonuna kadar yarışan sporcuyu tebrik ediyorum.

Etik dışı bir davranış olmuş bence.

Şunuda belirteyim. Lance halkı selamlarken 6. durumdaydı. Arkasındaki sporcu onu geçerek 6. duruma yükseldi.Yani ona ekstra bir kazanç getirmedi. Hani insanlar fairplay den bahsediyor ya ,etik olmaktan , yukarıdaki görüntüde spordaki bu erdemli iki davranıştan hiçbiri maalesef yok.

Bu videoda Lance in finişe girerken sevindiğini göremedim . Yani ortada bir sevinç gösterisi yok. Sadece onu izleyen kişileri onore edecek bir temas söz konusu idi.

Ayrıca bu videoyu Lance in başına geldiği içinde paylaşmadım. Herhangi bir sporcunun da başına gelse buraya koyardım.

Benim yorumum arkadan gelen sporcunun hiçbir şekilde spor ahlakı yok!!! Robotlaşmış bir şekilde sadece kendi şahsi menfaatleri için yarışan ve kötü örnek teşkil eden BASİT evet oldukça Basit bir sporcu .

Evet yarış oldukça önemli bir yarış hatta çok büyük bir spor organizasyonu. Katılan sporcularda çok çok üst düzeyde sporcular. Ve hepsinin amacı en iyi olabilmek. En iyi derece ile yarışı bitirebilmek.Zaten önemli olan da bu .

Fakat yukarıdaki görüntü en iyi olmak daha iyi bir dereceye sahip olmak için yapılan bir eylem değil. Yukarıdaki olay tamamen spor ahlakından yoksun bir terbiyesizlik...

Orada 4 saate yakın ciddi efor sarfetmiş millet,sırf ismen büyük biri daha finiş çizgisinden geçmeden seyircilerle şova dökerse işi başına böyle bir şey gelmesi normal.Madem son anda geçilip 6. lıktan 7.liğe düştüğün için öz kızını bile tanıyamamazlık derecesinde sinirleneceksen,baştan işini sıkı tutacaksın,şovunu finişten sonraya saklayacaksın.

Bu konuyu Lance fanıyım diye falan açtığımı düşünmüyorsunuz umarım :) Orda Lance in kızdığı nokta 7 . liğe düşmesi değil . Lance yapılan eyleme kızıyor. Sonuçta kendisi bisiklet dünyasında peleton içindeki yazısız kurallar ile terbiye edilmiş.

Geçtiğimiz senelerde Fransa turunda Andy nin teknik sorun yaşamasından sonra Contadorun neden atak çektiği konuşuluyordu . Bu durum bana göre oldukça farklı .

Şov olayına gelince ben videoda şovda göremedim , gayet sakin bir iki izleyicinin eline dokundu .

Buna benzer bir finiş değil bu , Burda istediğini yap ama ilk videodaki acizliği yapma :).

Bu seviyedeki sporcular çok fazla şov olayına girmez. Zaten adamların yaptıkları dereceler bir şov niteliğinde.

Bu seviyedeki sporcular yarışın nerde bittiğini çok çok iyi bilir sizden bizden iyi bilirler.

Aradaki fark yukarıda belirttiğim gibi sporcu ahlakıdır...

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
Yarışı canlı izledim. 3 . lükten düştükten sonra son kmler biraz yürüdü ve yarışı bıraktı. Adam kazanmaya programlanmış. 6. olmuş 7. olmuş pek takacağını sanmıyorum :)

Lance ilk Fransa turunu kazandığı sene puanları sağlamken hangi etap hatırlamıyorum eski bir şampiyona saygı olsun diye bir etabı böyle son metrelerde hediye etmişti.Bu olayı da kitabında anlatır .Rampada atak yapıp geçmiş sonra son metrelerde pedalı kesip adamın geçmesini beklemişti.Atatürk boşuna söylememiş sporcunun ahlaklısını severim diye .6 ncı olsan ne 7 nci olsan ne sonrada hava atmıştır lance i geçtim diye :) bu tip insanlar kompleksli insanlar bana göre .Muhtemelen lance den 10 yaş küçüktür kendini onunla kıyaslıyo :)

eğer ironman'lerin yazılı olmayan kuralları yoksa bu konuda, mesela son 20 metrede rakip geçilmez falan gibi bi kural...
niye etik dışı olsun ki? sonuçta bitiş çizgisinin nerde olduğu belli ve herkes o çizgiyi istediği gibi geçmekte özgür.
bu çizgiyi geçerken de bazen önemli olan yarışın sıralması değil, o çizginin nasıl geçildiği oluyor... diğer rakiplerle bi alakası olmayan, sadece kişinin kendiyle arasındaki bi yarışın sonucu olan bi 'nasıl'

hatta konuyu biraz daha uca çekip, bence spor ahlakı, sonuna kadar mücadeleyi gerektirir de diyebilirim..
1 i 3 ü kaçırdım diye yarışı bırakmak bence yapılan spora da izleyiciye de daha büyük saygısızlık.

ve benim videoda gördüğüm, yarışı bırakmış bir a kişisi ve bırakmamış bir b kişisi...

(ama tabi insanların aklını okuyamıyoruz... 3-5 saniyelik bi görüntüyle herşeyi algılamamız da mümkün değil... bunun sakatlığı var, ağrısı sızısı var, insanın kendiyle hesaplaşması var, küçük hesapları var, büyük hesapları var... var da var...)

• Beğen
Tepkiler: Tolga Günsezer
Insanin hayatinda kac kere Armstrong gibi bir efsaneyi gecme firsati olur ki? Eleman firsati kacirmamis :)

Facebook`a nasıl düşüyor bu video. Facebook`a bu yönünden dolayı ayar oluyorum. Sadece bunda değil bir çok konuda, aslını astarını bilmeden insanlar kafasına göre bir şeyler söylüyor ve bir sürü de koyun peşinden ilerliyor, olayı araştırmadan.
https://lh3.googleusercontent.com/-TaoXYNDuvSc/T31lsiNzU8I/AAAAAAAADNo/Nz2nz3IfLNU/s547/Ba%25C5%259Fl%25C4%25B1ks%25C4%25B1z-2.jpg

Cahillikte sınırları zorluyoruz..

• Beğen
Tepkiler: Ferhat Köse
@ferhat köse
Bu şekilde bakılması gerek meseleye, triathlon icra edenlerin şahsi ego ve hırslarından arınmış olduklarını düşünmüşümdür zira bu sporu icra etmek başlı başına egoyu tatmin eden bir olgu, finish de podyum şansını yitirenler genelde Armstrong gibi mütevazi oluyorlar.

• Beğen
Triathlonu bilmediğimden saygısızlık mı değil mi birşey demeyeceğim ama büyüklük saygısızlık dahi olsa umursamayıp seviyeyi korumaktır. Bence geçilen sporcu eğer ona sinirlendiyse büyüklüğünü gösterememiş. Başka birşeye de sinirlenmiş olabilir adam belki seyircilerden biri birşey demiştir veya bir hareket yapmıştır. Çok göz önünde sporcuların düşmanı da çok malum.

Bence olay şöyle gercekleşmiş; arkadaki atlet son ana kadar lance'i takip etmiş, lance son bitiş dönemecine girince ve artık yarışı ( o anki pozisyonunu da göz önüne alarak) bırakıp sevenleriyle ilgilenmeye baslayınca gaza gelip " hayatımda lance gibi bir adamı kac kere gecebilirim ??" deyip asılmıs ve yarısı ÖNDE bitirmiş.
benim kanaatim şudur: Yarış yarıştır. bunun 70.3 ü yada ironmanı yada super sprint i olmaz. yani kolay yada zor farketmez. bu tarz yarıslar aslında kişinin kendi sınırlarıyla olan mücadelesi gibi görünsede kesinlikle yarışmadır. davranış bence cok hatalı değil. Eğer bu bir yardım organizasyonu adına yada lance in vakfı gibi ulvi bir amaç ugruna olsa etik olmaz tabiki. bazı kişileri onore etmek adına geride kalınabilir. Ama bu bir karşılaşma ve sporcular ferdi.
Ayrıca kızını duymamasına dikkat çekilmesi falan çok yapmacık duygusallıklar gibi geldi bana.

@ferhat köse

Ferhat abi söylediğin vidyo bu olsa gerek.

Bence Lance son anda geçilmesine değil de yarışmayı kazanamadığı için bu kadar sinirli.Adam kazanmak için yaratılmış.:)

• Beğen
@Ferhat Öz

Evet ilk gösterdiğin videodaki olay benim anlattığım.Bu olayı kitabında çok güzel anlatıyor zaten finiş de de şöyle bir bakıp puan olarak ve zaman olarak yeterince önde olduğundan eski bir abisine güzellik yapıyor.İşte Lance olmak böyle bir şey.Son 20 metre finişe giren seyircilere selam veren rakibini 6 ncı olmak için sollayınca hiç bir şey olunmuyor.Atletizm yarışması değil bu yarışlar, çizgi o kadar önemli değildir. zamana karşı yarışı da değil, etap birinciliği de söz konusu değil bu kadar hırs insanı ilerletmez geriye götürür benim yorumum bu şekilde başka türlü düşünen arkadaşlara da saygım var.

eğer doğru anladıysam, lance birinciliğini tehlikeye atmadan yapmış o güzelliği...
2. olmayı göze alarak yapar mıydı mesela??

ooff uzattıkça uzattım :) kısaca şunu söylemeye çalışıyorum,bence iki olay birbirinden tamamen farklı...
dolayısıyla iki davranışı kıyaslamak doğru gelmedi bana.

Yarattığı etki alanı ile en önemli aktif sporculardan birisinden bahsediyoruz tartışma nerelere geliyor hayret verici.

Yarıştığı ilk 70.3 Ironman'de 2. oldu koşunun son 2-3 km'sinde geçilerek. 1:17 yarı maraton derecesi var ve en kötü branşı da koşu. 41 yaşında 1:17 koşabilen var mı etrafınızda bir sorun bakalım. Bırak triatlonda yüzmeyi, yüzme bilen kaç bisikletçi var :)

Lance'i gerçekten tanısanız onun da dediği gibi 5 çocuğundan hiçbirini bilerek tanımazdan gelmeyeceğini bilirsiniz. Ama nefret her zaman zehirini akıtacak bir yer bulur.

Sonbaharda Ironman dünya şampiyonası öncesinde eğer planladığı gibi form tutmak için İspanya turuna girerse bir kere daha afallayıp TV'den izleme şansımız olur. Biz keyifle, bazıları nefretle...

Geri