Scudo Sports

Lastikte "tpi" ne demek?

@Murat B. internette lastik alınabilecek birkaç site var..Bu sitelerde de her ebatta lastik yok..Ben 28 almak istiyorum..Ya 50 liralık lastik alabilirim,ya da bu belirttiğim 140 lira civarındaki lastikleri..250-300 lira bir lastiğe ver(e)mem..
50-150 civarında 28 mm olarak alabileceğim iki lastik bunlar:)

Continental'ın sayfasını baz alırsak,TPİ oranı Scwalbe'den daha iyiymiş..

Siz Continental'a ''çok sert'' diyorsunuz ya,mesela şu lastik nasıl o zaman;
(link)
Giriş seviyesi deniyor..Patlamaya dayanıklı..50 TPİ..61 lira da fiyatı var:)
84 TPİ çok sertse,50 TPİ ne olur?

Ya da şu lastiğe bakalım;
(link)
27 TPİ..Fiyatı da az değil..90 lira..
Aynı soruyu bu lastik içinde sorayım..84 TPİ çok sert bir lastikse,yani performansı düşük bir lastikse,27 TPİ nasıl bir lastiktir?

Konuda da belirtilmiş,sizde salt TPİ oranının bir şey ifade etmediğini söylüyorsunuz..Yalnız lastik hakkında nerdeyse başka bir bilgi alacağımız bir veri yok..Ya ağırlığı yazıyor,ya TPİ oranı,ya da hava basıncı filan..Benim gibi bu konulardan bihaber birisi,hangi lastiğin nasıl olduğunu nereden anlayacak?

27 TPİ olan lastik 90 lira,50 TPİ olan lastik 61 lira..Tam bir kafa karışıklığı:naslyany:

Scudo
TPI önemli, ama sadece TPI degerine bakarak lastigi yargilayamayiz. Koruyucu kevlar katmani patlak direnci icin daha onemli. Yanaklarinin kalitesi daha onemli. Bildiginiz gibi conti 4000 (veya 4 seasondu karistiriyor olabilirim) lastikler cok kaliteli lastiklerdir ama yanaklari cok dayaniksizdir ve en ufak hatayi affetmez, lastik aninda emekli olur :kötü:

Ben de hem tecrube etmek, hem de kendim icin ideal lastigi bulmak icin, her seferinde mutlaka farkli lastik alirim.
Schwalbe lugano cok kotuydu her acidan,
Mavic lastik gelmisti jantla birlikte, patlak direnci cok kotuydu,
Maxxis detonator yanlari hemen catladi, lastigi eskitemedim bile, hamuru cok sertti, yol tutusu da kotuydu haliyle.
Pro4, gercek anlamda memnun kaldigim ilk lastigimdi, yol tutusu oncekilere nazaran gercekten iyiydi ve patlak direnci de oyle. Uzun sure de kullandim, yanilmiyorsam 3000 km civari.
Ve son aldigim lastik schwalbe durano plus, kullandigim en saglam lastik. Patlama direnci cok ama cok iyi, yol tutusu da cok iyi, iki dezavantaji var; çok agir bir lastik ve yuvarlanma direnci yuksek bir lastik. Yani hizli degil, yani ideal bir antrenman lastigi. Gucu kuvveti mukemmel ama seri degil. Yaris kosmayacaksaniz kusursuz bir lastik o_O

@ahlaksız

Daha önce de söyledim, SuperSport için verilen 84 TPI, Continental'ın kandırmacası. TPI değeri yüksek olan lastiğin karkası ince iplikler ile dokunmuş demektir. 28 TPI, cm başına 11 iplik eder, Vittoria gibi markaların kullandıkları 320 TPI ise cm başına 120 küsür. Birinin karkası çadır brandası gibidir, diğerininki t-shirt gibi. Ayrıca karkastaki ipliklerin malzemesi de farklıdır; düşük TPI lastiklerde naylon kullanılır, yüksek değerde olanlarda corespun denilen naylon/pamuk karışımı veya saf pamuk.

Lastik sadece karkastan oluşmadığı için karkastaki iplik sıklığı tek başına belirleyici değildir. Mesela Challenge markasının Paris-Roubaix Pro modeli 300 TPI'dır, fakat yarılmasın diye kalın yanaklara ve çift kat patlak koruma şeridine sahiptir, sonuç olarak da 180 TPI değerine sahip Michelin Power Competition'dan çok daha serttir.

Kullanmadığınız lastik hakkında bilgi sahibi olmak için en azından üreticilerin ürün tanımlarını okumanız gerek. Lastiğin tasarımının ne kadar başarılı olduğunu öğrenemeseniz bile ne amaçla yapıldığını öğrenirsiniz. SuperSport için Fixie lastiği olduğu yazıyor. Freni olmadığı için sürekli arka tekeri kızaklamak zorunda olan bisikletin lastikleri çok sert olmak zorunda, yoksa çok kısa sürede lastik biter.

Türkiye'de bisiklet lastikleri hem çok pahalı, hem de çeşit az. O yüzden yurtdışı sitelere yönelmeniz daha mantıklı, özellikle de 700x28c lastik gibi az kişinin kullandığı bir ürün arıyorsanız. Schwalbe Durano veya Vittoria Rubino Pro gibi lastiklerin çifti kargo dahil 200-300 Liraya geliyor olmalı.

@ahlaksız Lugano alacağına jantın üzerinde git daha iyi

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@ahlaksız Benim kullandığım lastikte 30TPİ yazıyor, deli gibi yol tutuşu var:harika::harika: Yuvarlanma direnci de iyi gibi
(Bontrager LT3)

@Emre Yönlüer
Lastiğiniz şu mu;
(link)
Eğer buysa,bu lastiğin yola tutunması gayet doğal ama yuvarlanma direnci yüksektir..Yani bu lastik sizi yorar..30 TPİ'de,lastiğin sizi yoracağını işaret ediyor işte..

Geri