Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Makine yağı zincir üzerinde kullanılır mı?

@Abdülsamed AKBULUT

Oldukça iyi temizliyor. Ama sentetik tiner kullanmak lazım.
Bir de havalandırması iyi olan bir yerde yapmak lazım temizleme işlemini.. Mazallah... Kafa gidiverir.. :)

Scudo
Tiner güzel temizliyor da bu Tiner ruble ve Göbeklerin içine girerse rulman ve bilyalarin olduğu kısma ordaki gres yağını sökmez mi en azından gres yağının özelliğini bozar diye düşünüyorum yağsız kalan Göbeklerin halini bir düşünün artık benzin bile tehlikeli bu yüzden bence.

İş yerinde makinaları temizlemek için bir solisyon kullanıyoruz havalı tabanca ile püskürtüyoruz adına metasol deniyor birazda pahalı birşey galiba yağ sökmede benzin ve tinere on basar tinerden daha keskin bir kokusu var insanın burnunu yakıyor koklayınca ondan kullanıp sonucu görmek istiyorum zincir de.

Askerliğimi istanbul Alemdağ da asayiş askeri olarak yaptım vatandaş bidona benzin almak için bizden gelip imzalı belge alıyordu jeneratör de kullanmak için isyan ediyorlardı her seferinde belgemi istenir diye.

@Edip Dinçer

@mustafa genç

Tiner güzel temizler bir çok şeyi, yalnız çözücü olması gereği özellikle kaucuk gresleri silikon greslere oranla daha fazla bozmaktadır. Ama şu da vardır ki herkesin atladığı, bu tarz katı yağları, gresleri en fazla bozan kontakt yapıda ki ince yağlardır ki bunların en başında hemen herkesin bildiği ve sıkıştığı zamanda her yere sıktığı wd-40'lar gelir. Metasol'a gelince de bir benzin, mazot gibi çözümlerden elbette iyidir ama hemen herkes temin edebilir mi bunu da düşünmek gerek.

Son olarak Edip sentetik tiner demiş fakat yağ ve işlemiş ağır kirler için aslında selülozik bazlı tinerler daha az yağlı, daha uçucu ve tabii ki bu oranda yine daha etkili olanlarıdır sadece ufak bir ekleme de bulunayim istetim.

• Beğen
Tepkiler: Edip D.
@mustafa genç

Kullandığınız her yağ sökücüde aynı ihtimal var. Ama jant göbeklerinin önünde genelde koruyucu bir kapak olur, içindeki rulmanı/bilyeleri sudan korumak için.
Bir de zaten bu tip ürünleri kullanırken bisikleti ürünle yıkamak yerine az az kullanmak hem bisiklet hem de sizin sağlığınız açısından daha doğru diye düşünüyorum.
Örneğin ben rubleyi temizlerken bir diş fırçasını tinere bandırıp, sonra diş fırçasını bir beze kuruması bir kere vurup o şekilde temizliyorum rubleyi. Yani şöyle söyleyeyim 200ml'lik tineri 1,5-2 senedir kullanıyorum :).

@Dogukanaksu

Selülozik daha güçlü diye kullanmaya korkuyorum açıkçası. Hem kendime hem bisikletin boyasına zarar vermemek adına kullanmıyorum. Ama bu demek değildir ki "Kesinlikle zarar verir", ben zarar verebileceğini düşünerek şu güne kadar hiç kullanmadım :). Zaten metal kutuda satılması bile geriyor beni :).

Tiner ve benzin fazla uçucu ve çözücüdür temizlik amaçlı kullanılması bence de kesinlikle uygun değil özellikler tiner bir çok metaryelin ve kimyasalın yapısını çok hızlı bir şekilde bozabilir önerilmez bu tip uygulamalarda temizleme balata spreyleri, Wd 40 ve mazotla yapılmalı yağlamada bana göre çok ince olmayan çok da kalın olmayan her türlü yağ ile mümkün rutin bakım yapıyorsanız bence illaki zincir yağı olmasına gerek yok.

Yaglamak icin F100 bisiklet zincir yagi öneririm. Ayrica bu yag tüm yaglanmasi gereken yerlerede kullaniliyor ayrica tüm hava sartlarina karsi dayanikli.

Castrol Chaın Lube Racıng kullanıyordum bisikleti aldığım ilk aylarda.Bir kutusu 5 6 bin km kadar götürmüştü.Bir kere sıkardım 500 km boyunca ses yapmazdı yağlamada eksiklik olmazdı.Şuan makina yağı kullanıyorum 100 km'de zaten ses başlıyor.

• Beğen
Tepkiler: Birhan K.
Vallahi ben düldülümü önce bi WD-40 tan geçiriyorum kaset ve zinciri. Gidip yemek yiyorum kahve içiyorum geri gidip siliyorum ıslak mendillerle tekrar bir WD40. Ardından tekrar ıslak mendille güzelce siliyorum. Daha sonra fotoğrafı paylaşılan malum makine yağı ile pedalları geri çevirerek zinciri güzelce yağlıyorum. Yanımda arkadaşım olursa ona ön ve arka attırıcıları kullandırarak bütün dişlilere yağın ulaşmasını sağlıyorum yoksa kendim teker teker yapıyorum ve şıkır şıkır çalışıyor. Üstelik bazı arkadaşların dediği gibi günde ya da haftada diye süre tutmuyorum ne zaman aklıma gelirse (Çantamda daima ıslak mendil ve yağ bulunur ) düldülümün bakımını yapıyorum. Her sürüşten sonra zaten kadroyu vs ıslak mendille siliyorum temizleyip depoya götürüyorum. Yıllardır depoda duruyordu canım bisikletim çocukluk hevesiyle alıp aşırı kilodan binemiyordum çok şükür normale indimde birkaç aydır biniyorum ve bu şekilde ilgileniyorum ve sorun yapmıyor. Benim gibi yıllarca depoda bekletip binen birinin bisikletine birşey olmuyorsa ( forumda kullanan arkadaşların neredeyse tamamı üst düzey bisiklet kullanıcısı ) sizlerin bisikletlerinede birşey olacağını sanmam :)

wd - 40 herşeyin çözümü ama bence bisiklette uygulaması biraz değişik olmalı.
misalda bende hastalıktır bisiklette pedal cevirirken ses çıkmayacak...
teker ruble zincir sesi duymak cinlerimi oynatıyor.

bunun için ;
bisikleti banyoya sokup komple yıkırıyorum çif mif ne varsa..
daha sonra wd-40 her yerıne sıkıyorum... (ruble zincir göbek vs)
yarım saat bekledikten sonra bir daha duş aldırıyorum bisiklete..
wd-40 üstünde kalınca çok toz topak biriktiriyor...

Bisiklet zinciri yağlamak için:

1.50 TL'ye satılan makine yağı
y6ebyvab.jpg

İki Teker Bir Adam'dan Yusuf Abinin kullandığı (link)
Veya (link)

Bu üçü arasında ki fiyat farkını da düşünerek hangisini önerirsiniz? Bu ucuz makine yağlarından alıp düzenli bir şekilde temizlemek ve yağlamak iş görürmü?

@BağdatlıRuhi
Bu yağı yıllarca zincirde kullandım. Toz ve toprakla etkileşime girip özellikle vites makaralarında kir biriktiriyor. Zincire herhangi bir sorun yarattığına şahit olmadım. Ayrıca bahsettiğim bu kir topakları bazen merkez kaç ile şortun arkasına gelip yapışıyor ya da benim gibi bisikleti kendi odasında tutan biri iseniz bu topaklar durdukça yerçekimi ile kuruduğunda yere dökülüyor.

• Beğen
Tepkiler: BağdatlıRuhi
Adam gibi shimano 200 ml 27 tl ye sıvı yağ aldım.
2-3 dişe bir damla gelecek şekilde yağladım.
En az 6 ay idare eder bence.
Sonrasında komple temizlik yapıp yağı tazelerim.
27 tl lik yağ 2-3 yıl rahat yeter.
Yağı sürünce zincir çok sessiz çalışıyor.
Açıkçası zincirden ses gelmiyor.:):)

• Beğen
@BağdatlıRuhi Ben de yıllarca bisikletlerde makine yağ diye tabir edilen yağdan kullandım bi sıkıntısı yaşamadım ama etkisi uzun sürmüyor. Toz toprak biriktirdiği doğru ama yağın toz toprak biriktirmeyeni var mı bilmiyorum.

@epsilon91
Kullandığım shimano 2.5 ay oldu.
Haftada 4-5 kullanıldı.
Hala yeni gibi.
Çarklarda siyahlaşma yok.
Tertemiz.:)

• Beğen
@anti panik Haftada 3-4 defa benim kullanımıma göre fazla ben haftada bir kez o da her zaman yapmıyorum dişlilerin siyahlaşmasını pek takmıyorum uygun bi anahtar bulursam arada bir mazota yatırmayı düşünüyorum ama alternatif yağlayıcı arıyorum uygun fiyata bulursam kullandığınızdan alırım :D

birinin önerisi üzerine 10 numara yağ aldım zinciri yağladım yağ zamanla kararıyor pis bişey oluyor. 10 numara yağ kullanmak isteyenlere asla tavsiye etmiyorum. zincir yağı ile yağlamak en mantıklısı sanırsam

ayda bir zefal dort mevsimle yagliyorum ty 21le zincir şikir şikir calişiyo...

@epsilon91

Valla hocam mobilden yazdım. Yanlış anlaşılma oldu.:)

Bisikleti haftada 4-5 saat kullanıyorum.
Yılda en fazla 2 kez zincir-çark temizliği ve yeniden yağlama yeterli gibi.:)

• Beğen
Tepkiler: epsilon91
Geri