Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Marka Kask vs Noname Kask

altykrl

Üye
Kayıt
1 Mayıs 2016
Mesaj
22
Tepki
6
Şehir
Muğla
Bisiklet
b'Twin
Merhabalar. Bildiğiniz üzere bazı kasklar 600-700tl. (KASK Markası özellikle) Bazıları ise 50-100 arası. Bendeki 50 liralık bir kask.
Bu 600 lira fiyat farkına değer mi acaba, yoksa marka mı satıyorlar?
 
Scudo
image.jpeg Farkına değer mi değer araba gibi düşün Bi 10.000 liralık arabayla kaza var bi de 100.000 liralık arabayla kaza yapmak var
 
@sdigital
@sdigital
İçindeki köpük daha mı kaliteli oluyor yüksek fiyat olunca yani.
Motor kaskları gibi?
 
Hayır aradaki fark bu kadar büyük değil,100 tl'ye alacağın bir kask ile 500 liralık bir kask arasında vereceğiniz 400 tl; markaya,ürünün hafifliğine,daha iyi pedlere,daha iyi hava girişlerine veya modellere göre daha iyi aerodinamiğe gidecektir.Avrupa veya Amerika güvenlik sertifikaları oluyor ve kaskınızda bunun ibaresi varsa eğer rahatlıkla güvenebilirsiniz.Vereceğiniz kalan paralar sizin zevkinize ve isteklerinize göre değişecektir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Groims
@altykrl

Havalandırma, hafiflik, sağlamlık ve hava akışı değişen faktörler.

Havalandırma genelde marka/fiyat yükseldikçe düzelen şeyler. Kasktaki deliklerin boyu ve konumuyla ilgisi var. Diyeceksin neden ucuz kaskta çok delik olmasın? Çünkü ucuz bile olsa bazı standartları tutturması gerekiyor ve fazla delik, az malzeme ile o standartları tutturmak daha zor, hem tasarım hem malzeme seçimi olarak. Bisiklet konforunu net olarak etkileyen bir faktör.

Hafiflik, çok net bir etken, Pahalı modeller 200 civarı ucuzlar 300+ gram civarı olur genelde. Bu da konfor için net bir faktör ama bence havalandırma kadar değil. Çünkü ağır kask kullananlar hafife geçince 'aa negzel' diyorlar ama ağır olanı kullanırken ağırlıktan şikayetçi olmuyorlar.

Koruma, kaskların sağlamlığı ile ilgili bilgi alabileceğin yerler içindeki sertifika bilgisi, bulursan internet incelemeleri ve testler.
Sertifikalar şu şekilde, en temeli, ülkemizde en ucuz kaskta bile bulabileceğin EN1078. Bu AB standartı ama aslında en düşük standart bu. Çeşitli çevrelerde eleştiriliyor. Bir de 2012'de güncellenmiş bir versiyonu var ama ne kadar geliştirme sağladılar bilmiyorum.

Onun dışında EN1078'den daha güçlü ve birbirine benzer şu sertifikalar var, CSPC, ASTM, Snell B90 ve bilinen en güçlü standart Snell B95.

Sertifikalı bir sağlamlık istiyorsan amerikan pazarında satılan ürünlere bakabilirsin, orada CSPC seviyesinde sertifika taşımaları zorunlu. Ama şunu da unutma, avrupa firmalarında daha hafif ve ince kasklar bulabilirsin. Amerikan standartları (=EN1078 dışındakiler) daha zorlayıcı olduğu için avrupa kaskları kadar ince kasklar bulamayabilirsin.

Tabi sertifika sadece bir minimumu ifade ediyor. Tamam, mesela CSPC dediğimiz sertifika EN1078'den daha güçlü ama belki CSPC sertifikasına sahip o model anca o sertifikayı alabilecek kadar sağlamken, diğeri EN1078 sertifikası ile yetinmesine rağmen ondan çok daha sağlam olabilir(aslında bu cümle tam doğru olmadı, bir alttaki paragrafta açıklayacağım). Çünkü satış yapmaları için EN1078 almaları yetiyor ve kask piyasasında kimse kendini kanıtlamak için gidip bir de amerikan sertifikası alayım demiyor. (Meşhur KASK firmasında bile yok mesela)

Bu durumda işin testlere ve kullanıcı yorumlarına kalıyor ama özellikle Türkiyede bulabileceğin modeller için bunlar neredeyse hiç yok. Olanlar da sağlamlığıyla ilgili ciddi bilgi vermiyor. Ciddi anlamda test yapan bir amerikan vakfı ise (helmets.org) şunu buluyor, amerikan sertifikasına sahip tüm kasklar 40 dolar civarı da olsa 200 dolar civarı da olsa neredeyse aynı korumaya sahip çıkıyorlar. Maalesef bu karşılaştırmanın EN1078 özellikli kasklar için yapılanı yok.

Sonuç olarak trafikten uzak, ormanda ufak ufak süreceksen, ucuz model bakıyorsan EN1078 yeterli gelebilir. Yok ama trafikte veya ormanda sert sürüp Amerikan standartı peşinde uğraşmayacaksan da en azından EN1078'in 2012 güncellemesi ile aldığından emin ol.

Hava akışı, aerodinamik olarak kaskın daha az havaya sürtmesi, aslında senin benim gibi biniciler için çok da önemli değil sanırım. Bir de şu var, sen kaza yaptığında kask kafanı çarpınca durmalı, boynunu sağa sola çevirmemeli. Oysa bazı kasklar aerodinamik olacaklar diye küresel şekilden iyice uzaklaşıp uzun ince bir hal alıyorlar ve aslında bu kaza anında önerilmiyor.

Son olarak diğer etkenler, kaskın arkadan ayarlı ya da ayarsız olması (arkadan ayarlılarda kafana göre daha ince ayar yapabilirsin), içindeki süngerler ve yedek süngerle gelmesi, sineklik olması, vizör olması, modelin kafana oturması, MIPS teknolojisine sahip olması (google :) ) üzerinde reflektör veya arkasında ışık olmasıdır.

O kadar yazdım önerisiz kalmasın, ucuz kask olarak bisikletçim Prowell markasını önerdi. Mesela Prowell de Zozo da En1078 ile satılıyor ama Zozo hakkında tek bilgi Kron'un aksesuar markası olmasıyken Prowell bir kask şirketi ve sitelerinde sağlamlığı nasıl geliştirdiklerine dair iddiaları mevcut. Bu gibi durumları da göz önüne alabilirsiniz kask seçerken.

(Malzeme türleri gibi bahsetmediğim bazı başka ayrıntılar için de Türkçe kaynak olarak şurayı buldum, biraz eskimiş bilgiler ama yine de iyi (link) )
 
@altykrl Decathlon'da satılan 120 TL'lik kaskların 10 üzerinden 9 aldığı ifade ediliyor.

(link)
 
@GurkanSamet
KASK Infinity vs. o zaman biraz marka satıyor öyle mi anladım hocam
 
@altykrl
Hem köpük daha kaliteli oluyor, hem de kasklar sadece köpükten ibaret olmuyor, içlerinde başka yapılar da var, onlar da değişiyor.

örneğin: (link)
 
@altykrl Verdiğiniz para markaya gitmiyor,her marka aynı fiyat bandında olmuyor misal a markası max ürünü 500 tl kadar olurken başka markanınki 800 e kadar çıkabiliyor.Yukarıda arkadaşların daha detaylıca bahsettiği gibi vereceğiniz ücrete göre kaskın her bir özelliği daha kaliteli oluyor.
 
@altykrl Bisiklet piyasası, kasklar, bisikletler her şey mühendislik üzerine dayalı.O Infinity için Kask markası rüzgar tüneline giriyor aylarca, yıllarca uğraşıyor ve ortaya çıkarıyor.Adına para veriliyor mu? Elbette.Team SKY taktı, bu kaskla TdF kazanıldı gibi etiketler fiyat etiketinin artmasına elbet sebep olur.Ancak yine de gidip de Kask'ın bir kaskına adına veriyoruz parayı kısacası deyip sıyrılmak hoş olmaz.Aerodinami, havalandırma, ağırlık, koruma (Özellikle artık MIPS) gibi etkenler fiyatı etkiler.Sedona'nın 100 liralık kaskı da korur Infinity de korur eğer tüm olay buysa.
 
  • Beğen
Tepkiler: sdigital
Geri