Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Maşa alırken neye dikkat etmeli?

@TORUKOJİN Size maşa alışverişiniz için bir fiyat/performans tüyosu vereyim :) 2. el Manitou R7 MRD maşalara bakın. Genelde 600-650 TL gibi fiyatlarla 2. elde bulunabiliyor (Ben zamanında sıfırını bu fiyata almıştım ama güncel döviz kuruyla artık mümkün değil ne yazık ki).

Bu maşa havalıdır ve 1320 gr. ağırlığındadır. Sağ bacak üstünden sertlik ayarı ve kilitleme yapılabilmektedir; rebound ayarı da mevcuttur. Sınırları çok zorlamayan XC kullanımı için yeter de artar.

Scudo
@Mehmet Altuğ
Tavsiye için teşekkür ederim hocam ama şuanlık bir maşa alma niyetim yok. Havalı maşalar hakkında biraz bilgi topluyorum, maşa almak fikrim olursa yazayım o zaman size. Ki orta vadede kafamda güzel bir proje var. :)

@omerfaruk615 Solo-Dual farkı şu: Dual-air maşalarda maşanın sol bacağının hem üst hem alt kısmından hava basıyorsun. Yani hem pozitif, hem negatif basınç ayarı yapmış oluyorsun. Daha çok ince ayarla ilgili bir konu.

Çok gerek var mı? Hem solo hem de dual-air maşa kullanmış biri olarak çok fazla bir getirisi olmadığını söyleyebilirim.

@Mustafa Zeybek

Herhangi bir kaza anında göğse, yüze zarar verebilecek bir çıkıntı olduğundan bence herkes kendi ölçülerine göre bu boruyu kestirmeli.

@Mehmet Altuğ
o zaman dual air almak için uğraşmayıp direk soloair alıyım ben. :) Herkese çok teşekkür ederim

Amortisörden düz maşaya geçmek isteyip nasıl maşa seçeceğini bilmeyenler için ufak bir yazı yazıyorum. Üç önemli konu var. Birincisi fren uyumluluğu. Disk frenli bisikletimiz için kaliper bağlantı noktası olan bir maşayı, v-frenli bisikletimiz içinse v-fren uyumlu bir maşayı almanız gerekiyor. İkincisi ve daha karışığı boyut kısmı. Bir fotoğrafla anlatayım;

diskmaşa.jpg

Yukarıdaki maşalardan soldaki 29" için, sağdaki ise 27,5" içinmiş. Ancak bizim için bu fazla bir şey ifade etmiyor. Önemli olan halihazırdaki ön amortisörümüzün boyutu. Boyuttan kastım mandaldan şaft borusunun başlangıca kadarki kısım. Bu ölçüyü aldıktan sonra benzer ölçüde bir düz maşa aramalısınız. Örneğin üstteki maşalardan biri 475 mm iken diğeri 425 mm'ymiş. Yani bisikletinizin amortisörü 475 mm civarıysa, 425 olanı tercih etmemeliyiz. Böylece alın borusunun yerden yüksekliği değişmez ve kadro açıları korunur.
Gelelim V-Frene. Burada ufak bir fark var. O da v-fren bağlantı noktasının da hesaba katılması gerekiyor. Aynı şekilde ölçüm yaparak uygun maşa bakabilirsiniz. Şu resimden baz alabilirsiniz;

mossovfren.jpg

Üçüncü konu ise şaft borusu ve mandal özellikleri. Kadronuzun alın borusu düzse, şaft borusu düz bir maşa, alın borusu konikse, konik bir maşa tercih edin. Konik alın borulu bir bisiklette düz şaftlı bir maşayı ya da tam tersini aparat yardımıyla kullanabiliyorsunuz ama %100 randıman alınmıyor, birkaç sürüşte bir maşa boşluğu almak zorunda kalıyorsunuz, tecrübeyle sabit. Jant göbeğiniz de quick release uyumluysa sokma milli almamaya dikkat edin.

Çok faydalı bir konu, paylaşim için teşekkurler.
Ucuncu konuyu anlamadim. Biraz açarmisiniz.
@Aybek Cihan

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
@Atasoy Rica ederim. Yukarıdaki resimlerdeki maşaların alın borusu düz, yani 1-1/8" veya 28,6 mm. Bu maşalar, konik alın borulu kadrolara uymuyor ama şu furç adaptörüyle maşa konik hale getiriliyor;

adaptör.jpg

Benim dağ bisikletim konik alın borulu ve düz şaft borulu bir maşaya sahip örneğin. Bunun tam tersi de mümkün. Alın borusu bir aparatla genişletilerek (uzatılarak) konik maşa, düz alın borulu bisiklete takılıp kullanılabilir. Hiç yapmadım ama yapılmışını gördüm. Bu aparatları yurt içinde bulmak zor, genelde furç takımıyla beraber satılıyor. O yüzden en başta doğru maşayı almak daha ekonomik. Ben zamanında maşa alırken hem konik hem QR uyumlu bir tanesini bulamamıştım ve mecburen düz olanı almıştım.
Mandal mevzusu zaten jant göbeği ile alakalı. Eğer ön jant göbeği QR ise mil göbeğe giremeyeceğinden sokma milli maşa bir işinize yaramaz. Sokma mili QR'e çeviren aparat var ama verimsiz olduğu yazılmıştı forumda bir yerde.

Konik şaft borusunun avantajı nedir düz şaft borusuna göre

Arkadaşlar merhabalar,
Sedona 761 bisikletim var, üzerinde 26" RST Air maşa var fakat uzun yıllardır bakım yapılmadığı için sürekli hava kaçırıyor, neredeyse hergün maşaya hava basıyorum. Sormak istediğim 2 şey var;
-Birincisi bu maşaya ait teknik özellikleri aradım fakat eski bir model olduğu için bulamadım, o nedenle O-ring gibi bakım elamanlarının ebatlarını bilmediğim için sipariş verip maşaya bakım yapmak istesemde yapamıyorum. RST markasının Türkiyede yetkili servis olayıda yok. Maşa bacak ölçüleri nasıl ölçülür tarif edebilecek olan veya Bu maşa hakkında bilgisi olan veya maşanın hangi ölçülerine göre yedek bakım parçalarını sipariş vereceğim konusunda yardımcı olabilecek biri varsa yazarsa sevinirim.

-İkincisi ise yeni maşa almalımıyım? Alacaksam eğer bütçem çok yüksek değil güncel f/p maşa tavsiyeleriniz nelerdir?

Teşekürler, iyi forumlar.

Yeni bir havalı maşa alacağım ve bisikletim düz şaft boruya sahip. Alacağım maşa da sr suntour xcr 19.5 şaft çaplı bir model. Benim bisiklet cube analog 2014. Uyumlu olur mu acaba ?

Yeni bir havalı maşa alacağım ve bisikletim düz şaft boruya sahip. Alacağım maşa da sr suntour xcr 19.5 şaft çaplı bir model. Benim bisiklet cube analog 2014. Uyumlu olur mu acaba ?
Konik Maşa - Düz Alın Borusu Düz alın/şaft borusuna sahip bir bisiklet kullanıyorsanız burada yazdığı üzere konik maşayı bisikletinizde kullanamıyorsunuz. Ama tam tersi durumda adaptör ile yapılabiliyor. Konik alına sahip bisiklete düz maşa takabiliyorsunuz.
Alacağınız maşayı bilmiyorum şaft uzunluğu sizin boyunuzla ilgili olarak kokpit kısmını ne kadar yüksekte kullanacağınız ve bisikletin alın borusunun uzunluğu ile ilgili. Alacağınız modelin havalı olup olmadığına dikkat edin. Şu anda benim de satışta bulundurduğum yaylı bir maşa olan "Suntour XCR32 LO DS Boost" bir çok kişiye havalı maşa diye kandırmaya çalışıyorlar.

• Beğen
Tepkiler: samet akkaya
Konik Maşa - Düz Alın Borusu Düz alın/şaft borusuna sahip bir bisiklet kullanıyorsanız burada yazdığı üzere konik maşayı bisikletinizde kullanamıyorsunuz.
Selam alperen,
linkdeki adaptör furju takarsa konik masayida düz alin borusunda isteyen kullana bilir. Rica ediyorum üzerine alinma Alperen, lafim sana degil sen sadece yazilan bilgi üzerine yazmissin.
(link)

Bu tür bilgileri kim veriyorsa iyi arastirsin ve lutfen dogru bilgi versin.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
İYİ FORUMLAR BENİM SUNTOUR V3 MAŞAM VAR ACABA ARAZİ SÜRÜŞÜNE ÇIKABİLİRMİYİM

Geri