Scudo Sports

Maşa disk fren bağlantı sorunu

ilker Coşkun

Daimi Üye
Tepki
184
Bisiklet
Carraro
Konuyu inşaallah doğru yere açmışımdır. Sorunum şu. Maşamın kaliper bağlantı yerinin üst vidası yuva sıyırdı ve artık boşa dönüyör. Bunu halledebilmenin bir imkanı var mı? Teşekkür ederim.

Scudo
@ilker Coşkun
Civata yuvasını sıyırdıysanız bozulan kısmı klavuzla tekrar açtıktan sonra daha uzun bir civata takarak kurtarabilirsiniz düşüncesindeyim. Mesela benim maşada 10-15mm daha civatanın girebileceği yer mevcut. Fakat sonlarında diş var mı emin değilim :) Öncelikle bozulan dişleri klavuzla düzeltmeye bakın, o zaman durum belli olur.

• Beğen
Tepkiler: ilker Coşkun
Seçenekleriniz

-Tekrar diş açılabilir.
-Bir numara büyük klavuz açılabilir ama kaliperin vida deliğinin geçtiği yer problem yaratabilir.
-Çelik macunu kullanabilirsiniz. [Deneyen bir kaç kişi çevremde var bir problem ile karşılaşmadılar.]

@Mert S. Daha fazla içeriye gitmek maşanın içinden çıkmasına neden olabilir. [Başımıza geldi =D ]

Klavuz çekerseniz ya da çektirirseniz vida ölçünüz genişler ki bu da adaptörler ya kaliperler bağlantısında sorun olabilir...En sağlam çözümü, iyi bir kaynakçı içini dolduracak ve tekrar içine diş açılacak...Ya da yeni maşa alacaksınız veya en ucuz yöntem cıvataya teflon sararak vidalamaya çalışın

İyi geceler bilmiyorum ama genelde 5mm lik vida oluyor. 6mm klavuz çektirip 6mm vida ile sıklayabilirsiniz. epoxy denilen ya da çelik yapıştırıcısı denilen bir karışım var onun ile doldurup deneyebilirsiniz.

@ilker Coşkun
Evet yuvadaki siyrilmis disli enatin capinda olan disliye göre yeni disli aciliyor ve icine vidalaniyor.

Bunlarin cesitli boylari ve genisligi var, mesela siz dis capi M6 olan ve ic capi M5 genisligi olandan alip masaniza takiyorsunuz ve böylece isiniz halolmus oluyor.

• Beğen
@Murat Cömez peki ben bunları online olarak nerden bulabilirim bilginiz var mı? İnternete baktım ama öyle adam akıllı birşeyle karşılaşmadım.

Online nerden bulursunuz bilemem ama esnat gewindeeinsatz yazarsaniz googleye bulabilirsiniz.
(link)

• Beğen
5 x Brass Tone 10mmx8mmx5mm Disassemble Self Tapping Threaded Inserts
(link)
(from AliExpress Android)

Benim bunlara geliboluda ulaşma ihtimalim çok az. Aliexpress ten sipariş etsem ne zamana gelecek. Offf çok canım sıkıldı. Arkadaşlar hepinize yardımlarınız için teşekkür ederim.

@ilker Coşkun
Size bir cözüm daha suna bilirim.
Normalde civartanin yuvaya giren kismi 6-7mm olur ve masadaki disli yuvasi ise yaklasik 15mm'ye kadar derin olur ve disili aciktir. Size tavsiyem civartanizi ölcün ve biraz daha uzununu takin. En iyisi civartanin icine giren kismini ölcün ve yuvanin derinligini ölcün.
Misal civarta 7mm giriyorsa ve yuva 14mm ise siz 5mm daha unuz bir civarta takin ve civarta yuvanin yaklasik sonuna kadar girsin, böylelikle kaliperi sabitlemis olursunuz. Büyük ihtimalle yuvanin dislileri ön taraftan siyirmistir, geriye kalan disili sizin isinizi görecektir.
Tabiki 15mm derinlik ölcüsü her masada olmuyor ama genellikle cogunda öyledir.
Hemen denerseniz sevinirim 2 dakikalik is, dogrusnu söylemek gerekirse bende simdi merak ettim. :)

• Beğen
@Murat Cömez Bak bunu bende bilmiyordum Murat abi :) İyi oldy söylediğin :)

Bir de kalıpçılık yaparken görmüştüm cıvata ile delik arasına diklemesine bakır tel koyup cıvatayı öyle vidalıyorlardı bakır yumuşakolduğu için klavuz çekmiş gibi oluyordu...O da denenebilir...

@Anonim
Firat bunun bir yolu daha var kaliperi somunla tuturmak ama görüntü olarak tabiki pek hos durmuyor.

Nasilmi cok basit, birtane bundan aliyorsun (ben türkcesini bilmiyorum)

gewindebolzen.jpg

ve bunu masaya yani yuvaya celik yapiskanla vs. beraber sonuna kadar sıkıyorsun ve yapiskanin vs. donmasini bekliyorsun. Sonra kaliperi üzerine gecirerek somula beraber sabitliyorsun.

• Beğen
Sorunu çözdüm arkadaşlar. Çözüm bir anda aklıma geldi. Vidanın önünde 1-2 fazla somun vardı. 1 tanesini bırakıp diğer 2 sini çıkarıp vidayı sıktım ve tuttu. Hepinizden Allah razı olsun.

@Murat Cömez Sonsuz vidaydı sanırım o Murat abi bende tam bilmiyorum adını yalnız bu konuyu okuyan bozuk diş konusunda uzman olur resmen her yöntem var :)

Geri