Scudo Sports

MAX Nabız 214 olabilir mi ?

İsmail Emir

Aktif Üye
Tepki
19
Merhaba, 23 yaşında 65 kiloyum. Bu gün ilk kez sigma pc 15 nabız saatimle antreman yapma fırsatı buldum. Antrememanımı salonda yapıyorum. 8000 metreyi 41:11 de tamamladım. kal 603 max nabız 214, ort.nabız 195 saatin üst kısmında bir ara %111 gibi bir şey gördüm %100den fazla nasıl gösterebilir anlamadım. en düşük hız 10 km/h, max hız: 13 km/h, ort hız:11.95 km/h. Kalbimle ilgili ciddi şüphelerim oluştu aklımda lütfen yardım edin.

Scudo
8000 m 41.11 normal
max nabız 214 normal (Sadece bir kez çıktığınız anlık değer)
195 ortalama nabız normal.
nabız hesabı 220-23 (yaşınız) =197 şeklindedir.Yani her şey yolunda görülüyor,bu sonuçların hangisi sizi neden rahatsız etti ise boşuna kafanızı takmışsınız.
Bisiklet sporunda koşunun fazlaca bir yeri yoktur.Ağır sakatlık sonraları form tutma aşaması hariç,onda da kısa ve aerobik düzeyde.Yani nabız değerlerini yükseltmeden.Koşmanızın bisiklet ile bir ilgisi yoksa mesele de yok.

• Beğen
Tepkiler: İsmail Emir
Çok teşekkür ederim, çok sevindim. Yaşa göre nabız hesabını biliyorum ve bunun yüzünden endişe ettim. Yaşıma göre max nabız 197 benim ortalama nabızım bu hızda 195 yani %98.9 oranında nabızla koşmuşum. Bu koşu için yüksek bir değer yani nabız oranını %70 seviyelerine çekerek daha uzun koşular benim için daha faydalı olur sanırırm. Bisikletle ilgisi yok haklısınız şuan zaten bisikletim olmadığı için koşarak enerjimi atıyorum. İleriki zamanlarda güzel bir yol bisikleti ile dönmeyi düşünüyorum inşallah. İlginiz için teşekkürler.

8000mt. 41 dk. güzel bir değer,Tebrikler... Yaklaşık 20 senedir koşan,pentatlon yapan ve aynı zamanda hayatını dalgıç olarak kazanan bir arkadaşım var... 1.83 boy 34 yaş ve 84 kiloda. Onun maksimum rekoru 35 dk. civarında 8km.de .. Bu kadar uzun süredir spor yapsa da Aynı saat ile (pc 15) koşu sonunda %104 leri gördüğü oluyor... Bu arada dinlenme nabız aralığı 45-50 bpm civarında...

Yani kalbinizde bir sorun yok... Olsa bu tempoyu sürdüremezdiniz ya da inanın kalbiniz bunu belli ederdi..

Kalbini çok zorlamışsın gibi görünüyor...

Koşu bitip nabzın normale indikten sonra (0-2 saat) Kalbinde ağrı hissetmedin değil mi?

@emir arıca

Teşekkürler moral oldu bana :) Tabi bunu birde pistte görmek gerek ısı nem rüzgar iniş çıkış vs. Bahsettiğiniz arkadaşınızın istiratteki nabzından belli uzun zamandır koştuğu bu aralık kolay oluşmaz bildiğim kadarıyla.

kapalı ortamda yeterince rahat nefes alınamıyor. bu da performansı düşürüyor tabi. ben sporculuk dönemlerimde 8bin metreyi 25dk civarında koşuyordum pistte. nabzım 200 üstüne çok az çıkmıştır ama dinlenik nabzım 36 civarındaydı. nabız kişiden kişiye değişiyor. 220-yaş pratik kullanım için ideal ama çok da sağlıklı değil aslında. bazı testlerle kişinin max kalp atım sayısı bulunabilir. profosyonel yapıyorsanız bir spor hekiminden yardım alabilirsiniz

@erdal kılıç

Nefes konusunda katılıyorum bu yüzden de koşumu salonun tenha saatlerinde yapmaya özen gösteriyorum. Birde dışarda koşar gibi terleyemiyorum ortam kapalı olduğundan. Vücut ısındıkça daha da terliyor ve üzerimde kalıyor koşudan sonra vücut ısımı ölçsem kaç çıkar merak ettim. 25 dk süper bir zaman geçen yılın avrasya 8bin de en iyi zaman 28:55 miş. Proffesyonel değilim ama 8 aydır düzenli olarak koşmaya çalışıyorum ve ortalama 500 km civarı skorum var bu zaman diliminde. Şimdiki amacım kendimi biraz daha hızlandırabilmek. 14-16 km/h gibi hızlarda uzun süre koşamıyorum nabzımdan dolayı. Çok zorlasam bu hızda koşuyu bırakma noktasına geliyorum yorgunluktan. Vo2max değerim düşük sanırım genetik olarak. İlginize teşekkür ederim ayrıca.

Yüksek gerilim hatları veya tren raylarının yakınlarında oluşan manyetik alandan dolayı nabız saatleri yüksek değer gösterebiliyor, en azından Polar'da olduğunu söyleyebilirim. Koşu bandında da motorundaki bobinlerden dolayı bu tür bir sapma olabilir.

• Beğen
Tepkiler: Mehmet Ser
slm yaşa göre tam nabız hesaplama nasıl oluyordu...

@keyam

220-yaşınız. Maximum nabızı verir. Nabızınızı net olarak ölçmek istiyorsanız nabız saati kullanmanız gerekir. Ama boyundaki veya el bileğinizdeki atar damarınızı parmağınızla tutup 20 saniye sayarak atım sayısını 3 ile çarptığınızda yaklaşık bir nabız hesabı yapabilirsiniz.

@Slynast

VO2 max değerinizi 12 dakikada aldığınız yol ve yaş bilgilerinizi girerek aşağıdaki siteden yaklaşık olarak hesaplayabilirsiniz.

(link)

• Beğen
Tepkiler: CandanC
40 dakikalık bir koşuda ortalama nabzın 195 olması normal değil kesinlikle. Saatte veya göğüs bandında bir problem olabilir.

düşük yada yüksek nabızlı ınsanların oldugunu biliyorum ama normalde nabızın o kadar yüksek olması normal değildir. ama ortalama nabız mtb yarıscılarında bıle yanlıs degılsem 180 falan dı ki mtbcıler yuksek ve degısken nabızde bısıklet kullanıyorlar.

40 dakikalık eforun anaerobik sınırın sürekli üzerinde kalarak sürdürülemeyeceği gerçeğinden hareketle ortalama değer olan 195 rakamının üzerine yaklaşık %10 daha ekleyip maksimum nabız sayısı tahmin edilebilir.

Cihazın hata yapmadığını düşünürsek, derecesi çok parlak olmamakla birlikte laktat eşiği nabzı oldukça yüksek olan bir kişiden bahsediyor olabiliriz :)

220-yaş sadece bir rehber, kişisel farklılıklar olabilir. Başka denemeler var mı aynı saatle? Bu koşu sırasında harcadığınız efora 1-10 arasında hangi değeri verirdiniz? Bunlar biraz daha isabetli değerlendirme sağlayabilir.

Ben bugün pistte 7000 metre koştum nabız saati de sigma.Arada baktım nabzım sürekli 150-160 civarında seyrediyordu.Ara sırada depardan sonra 197 ye kadar çıkıyordu.Üstelik yerlerde ayak bileğimi biraz geçecek şekilde kar vardı ve tabanı hafif buzdu.Çok fazla zorlamadım ama genede iyi koştuğumu düşünüyorum arada 4-5 defada depar attım.Ama arkadaşın ortalama nabzı bana fazla yüksek geldi üstelikde spor salonundaki koşu bantları çok kötü insan hiç yorulmuyor nabız nasıl o kadar çıktı şaşırdım

Merhaba, konu ile ilgilenen herkese teşekkürler tüm yazıları okudum. Saatte sorun yok farklı koşu bantlarında da denedim hatta birtanesinin monitöründe nabzımı görebiliyorum ve saat ile aynı rakamları gösteriyor. Salonda çalışma şeklimi ön, arka bacak ve kalf kası olacak şekilde ağırlık çalışmasına çevirdim bu yüzden uzun metre tekrar koşmadım. Bugün arkadaşın bahsettiği 12 dakikalık koşu yöntemine göre vo2max için koştum. vo2mx 47 küsürlü çıktı ve normal olarak değerlendiriliyor netteki bazı tablolara göre. Kan tahlili de yaptırdım geçen hafta; hemoglobin 14, hct 40 olduğunu ve normal olduğunu söyledi doktor. Nabzım ile ilgili olarak kardiyolojiye gitmemi önerdi. Şuan çalışmadığım için sigortadan yararlanamıyorum genel sağlık sigortası çıkar çıkmaz gideceğim. Bu günkü koşudaki ortalama nabzımı not almadım ama 185-195 arasıydı takip ettiğim kadarıyla.

Ben bugün pistte 7000 metre koştum nabız saati de sigma.Arada baktım nabzım sürekli 150-160 civarında seyrediyordu.Ara sırada depardan sonra 197 ye kadar çıkıyordu.Üstelik yerlerde ayak bileğimi biraz geçecek şekilde kar vardı ve tabanı hafif buzdu.Çok fazla zorlamadım ama genede iyi koştuğumu düşünüyorum arada 4-5 defada depar attım.Ama arkadaşın ortalama nabzı bana fazla yüksek geldi üstelikde spor salonundaki koşu bantları çok kötü insan hiç yorulmuyor nabız nasıl o kadar çıktı şaşırdım 7000 metreyi kaç dakikada tamamladın ortalama hızın neydi hatırlıyorsan paylaşabilirmisin kendim için referans olması için pek bu mesafelerde koşan birileri çevremde yok.

40 dakikalık eforun anaerobik sınırın sürekli üzerinde kalarak sürdürülemeyeceği gerçeğinden hareketle ortalama değer olan 195 rakamının üzerine yaklaşık %10 daha ekleyip maksimum nabız sayısı tahmin edilebilir.

Cihazın hata yapmadığını düşünürsek, derecesi çok parlak olmamakla birlikte laktat eşiği nabzı oldukça yüksek olan bir kişiden bahsediyor olabiliriz

220-yaş sadece bir rehber, kişisel farklılıklar olabilir. Başka denemeler var mı aynı saatle? Bu koşu sırasında harcadığınız efora 1-10 arasında hangi değeri verirdiniz? Bunlar biraz daha isabetli değerlendirme sağlayabilir.
Aynı mesafede denemelerim olmadı ama 3-5 km aralığındaki denemelerimde yukarıda yazdığım ortalama nabız aralığını her defasında gördüm diyebilirim. Eforu değerlendirecek olursam 10 üzerinden 9 versem yanlış olmaz sanırım çünkü sabit bir hızda uzun mesafe koşmayı hedeflediğim bir koşuydu bu yüzden sabit kalabildiğim en yüksek ortalama hızı yakalamaya çalıştım. 8kmden koşmaya devam etsem 20-30 dakika daha koşabilirdim hatırlayabildiğim kadarıyla salon hocası bir ara yanıma geldiğimde hala istediğim zaman konuşabiliyordum.

@Slynast

Fazla zorlamadım arkadaşla orta hızda koştuk yani ne hızlı ne yavaş km bilmiyorum saat onları göstermiyor malesef .Sanırım 40 dk civarı sürmüştü yada biraz daha az

@Slynast

10 üzerinden 9'luk bir efor algılaması oldukça yüksek bir efor. 7-8 üzerinde algılanan eforlar sırasında sadece bir iki kelime söylenebilir ve bu tür eforların süresi dakikalar ile ölçülür.

40 dakika üzerine 20-30 dakika daha yapabileceğiniz bir efor için 9/10 algılama çok yüksek görünüyor, öte yandan nabız hızınız bu değerin olabileceğini gösteriyor.

Geri