Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Menisküs dejenerasyonu

merhaba,

2 gün önce ben de diz ağrısından doktora gittim. 1 aydan fazladır ağrıyor. mr da dejenerasyon (iç menisküs) çıktı. bir hap (etol sr) ve bir merhem (gerofen) yazdı. 3 haftada geçmezse tekrar gelin iğne yapalım dedi. şuan 3. gündeyim ve ağrıda hafif bir azalma var.
 
Scudo
@makaram Ağrıdaki azalma normaldir. Eğitimli arazide egzersiz yaptığınızda veya zorlu bir bisiklet antrenmanından sonra tekrar ağrı ortaya çıkacaktır. Dejeneratif yırtıklarda en iyi tedavi şekli ağırlıkla direnç egzersizleridir. Bir önceki sayfada anlatmıştım. Naçizane, bunları dejeneratif bir menisküs hastası olarak edindiğim tecrübelerle yazıyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: makaram
Tam benlik konu :) sebebini söyleyim 2006 sağ diz öçb ve minüsküs ameliyatı yıl 2017 ekim ayı bu sefer sol diz öçb ve minüsküs ameliyatı.korkmayın bu bisiklet sürmekten olmadı. Biri futbolda koptu diğeri voleybolda. Geçen sene ameliyat olduğumda doktorum bisiklet tavsiye etti. Bende bunun üzerine bisiklet aldım. Çok fazla bisiklet üzerinde vakit geçirdiğim söylenemez ama faydası ve zararı bence kullanıcının tekniğine, bisikletin aerodinamik yapısına ve kişinin bacağını ne kadar güçlendirdiğine göre değişir. Bu arada ek olarak glucosamine ve condhritin tabletler dizdeki eklem sıvısı için çok faydalı. Ben kullanıyorum. Zaman zaman ayağımda gıcırdamalar, kütlemeler oluyor bu tabletleri kullandığım da kendimi çok iyi hissediyorum. Psikolojikte olabilir ama bana yarıyor. Minüsküs yırtığı var ise ameliyatı kolay olmanızı tavsiye ederim, ama öçb kopuk ise kendi kendini tamir eden bir bağ olmadığı için mecburi cerrahi operasyon şart. Ama çok sıkıntılı süreç. Ben belki en az 15 yıldır futbol maçı yapamıyorum yapmıyorum Tek yaptığım spor şu an bisiklet sürmek. Dizinize iyi bakın hayattan kopmayın :)
 
@SEL PER
Aslında tek bir başlık altında toplamaktan ziyade yararlı bilgiler başlığı altında tamamen bilgilendirme amacıyla konular açılsa daha çok faydalı olacaktır. Misal,sağlıklı bir eklem için bisikletli neleri yapmalı, neleri yapmamalıdır? gibi. Şahse kilit pedal kullanıyorum, buda pedala doğru açıyla bastığımı gösterir. Dizleri rampalarda zorlamazsam dizlerle ilgili sorun yaşama olasılığım var mıdır mesala? Başka ne yapabilirim?
 
  • Beğen
Tepkiler: osmancan71
arkadaşlar merhaba. ben de 2015 yılında öçb ameliyatı oldum ilk sene hiç bir sıkıntım yoktu. ancak ikinci senede dizimde gevşeklik, boşluk hissi oluştu. tekrar mr çekildim. mr'da sıkıntı yokmuş. ameliyatı yapan doktor fizik tedavi önerdi. fizik tedavi oldum lakin sıkıntım geçmedi. tekrar doktora gitmeyi düşünüyorum. bu konuda benzer durumları yaşayan arkadaşlarımız varsa yardımcı olabilir mi?
Tecrübe en büyük bilgidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: ERDEM0619
farklı bir doktora daha gittim. tanıdık biriydi. o da başka bir ilaç ve merhem verdi. ilacı kullanırken gayet iyiydim. ilaç bittikten sonra ağrılar geri geldi. iğne tavsiye etmiyor. genç adamsın, ilerde iğne olman gereken durumda ne yapacaksın diyor. ağrılarım şuan devam ediyor, ne yapacağım bilmiyorum. glukosamine başlamayı düşünüyorum. onun da iyisi, orjinali hangisi bulamadım henüz.

uzun bir aradan sonra pazar günü 24 km kadar hiç zorlamadan bisiklet sürdüm. herhangi bir sıkıntı yaşamadım. tek tesellim bu şuan ama uzun tur yapmam lazım. :ckskc:
 
@-Skynet-
riskli konular bunlar. uzman olmayan (doktor) birisinin bu konular hakkında genelleme yapması orada yazanlara uyulması felan riskli.
 
  • Beğen
Tepkiler: -Skynet-
@osmancan71
Doğrudur hocam, sadece tecrübe ve deneyimlerin aktarılması açısından söyledim. Daha önce başına benzer bir durum gelen kişi, bu durumun kendisinde nasıl oluştuğunu, nasıl ilerlediğini, doktora gittiğinde onun neler söylediğini vs belirtmesi en azından hafif durumlar için bir yol gösterici olur, o yüzden dedim doğrusu.
Geçende koltuktan kalkarken bacağım uyuşmuş, tam döneceğim sırada dizim biraz ters açıda kaldı biraz acıdı. Hareketinde bir sıkıntı yok,her türlü açıyla kontrol ettim.Kızarma, borarma, kan toplaması vs yok.Ağrı yok çok şükür ama dizin 2 parmak altının yan kısmına,kemiklerin üzerine biraz bastırınca acıyordu.Birkaç gündür sıcak su torbası bastıyorum, eklem burkulmasına yönelik merhem kullanıyorum.İBiraz daha düzeldi çok şükür, bisiklet sürmede sıkıntı çıkarmadı.Geçmese bakalım bir doktara göstermek gerek.
 
  • Beğen
Tepkiler: osmancan71
@-Skynet-

aynen zaten buradaki tecrübe deneyimlere üyeler temkinli yaklaşır. ama bu konuyu bi moderatör düzenler toplar tek mesajda yayınlarsa uzman görüş gibi alınabilir bazı üyeler tarafından. bu durumda da kişi bi sorun hissettiğinde "ya bunu yazmışlardı bu ağrıdan bişey olmaz heralde devam edeyim" derse ozaman sorun oluşabilir. ben yeni üyeyim üye olduğumdan beri bel fıtığı menisküs ile ilgili konuları yorumları inceliyorum mesela. birde mesela 2007-8 gibi yıllarda yapılan yorumla şimdiki bir olmayabilir. teknoloji geliştikçe doktorların önerileri neyin zararlı neyin yararlı olduğu değişebiliyor. ne aratırsam aratayım günümüzden geçmişe giderek bakıyorum bende. bilirsiniz bi aralar yumurta yemeyin bile dediler :D

dip: bu konular hakkındaki yorumlar bi index şeklinde hazırlanabilir kolay bulunması için onu diyorsunuz galiba. güzel fikir ama herkes kendisi araştırsın sağlık konularında sadece bu siteyede bağlı kalmamış olurlar toplu bi bilgi birikimi görmezlerse. sağlıkla ilgili sitelerden de başka şeyler öğrenirler teyit ederler burdaki bilgileri vs..
 
  • Beğen
Tepkiler: -Skynet-
Merhaba arkadaşlar, ara ara senede bir kaç defa ortaya çıkan zedelenmeye bağlı menisküs ağrılarım oluyor, geçen gün dizimle yine ters bir hereket yaptım, ufak bir rahatsız his var dizimde, normalde bisiklet sürdüğümde iyi geliyordu dizime ama hiç zedelemenin hemen sonrasında binmedim. Sizin deneyimleriniz nedir bu konuda? (Tıbbi olarak sormuyorum yaşam deneyimi olarak soruyorum, profesyonel tıbbi destek alacağım :) )
 
hocam merhaba benim de mr incelemelerim sonucunda medikal ve latera menisküs anterior ve posterior hornlarında grade 1 dejenerasyon tespit edildi. son 2 aydır dizimde koşarken ağrılar çoğalıyor. Bu konuda ne yapabilirim. Quadriceps ve hamstring egzersizlerine önem veriyorum. Prp ya da proloterapinin faydasını görebilir miyim?
 
hocam merhaba benim de mr incelemelerim sonucunda medikal ve latera menisküs anterior ve posterior hornlarında grade 1 dejenerasyon tespit edildi. son 2 aydır dizimde koşarken ağrılar çoğalıyor. Bu konuda ne yapabilirim. Quadriceps ve hamstring egzersizlerine önem veriyorum. Prp ya da proloterapinin faydasını görebilir miyim?
Bence bir doktora danışmalı, benim ağrılar tam tersi koşu yapınca azalıyor. Bende ağrı olmuyor ama 2-3 ayda bir vurduğu oluyor, düzenli koşu egzersizle 1 sene hiç ağrımadığı oldu.
 
Geçmiş olsun hepimizde bu tarz şeyler oluyor maalesef çok dikkatli olmak lazım
 
Bu konuda bir çok tecrübem mevcut.Öncelikle dizimde ki sıkıntı çok genç yaşlardan beri bulunmakta.
İki türlü menisküs var biri normal menisküs birde diskoid karakterli menüsküs.
Eğerki normal menisküs ise yırtılmadığı sürece ağrı sızı yaşamazsınız(doktorun söylediği).Ama benim gibi diskoid karakterli ise geçmiş olsun yırtılmasa bile ağrı yapar..Çünkü diskoid karakterli menisküs dizin iç kısımlarına doğru tabaka gibi yayılır ve diz her oynadığında menisküse sürtünme oluşturur .Buda ister istemez ağrı yapar bu 1 yasındaki çoçukta da böyle 50 yaşındaki bireydede. Doktorun bana tavsiyesi ısınmayı iyi yap kesinlikle ısınmadan koşu bisiklet filan yapma.İkincisi dizinin üstüne çok oturma.
ikinci olarak da kıkırdakta oluşan zedenlemeler için doktor bana kıkırdak onarıcı takviye edici bir ilaç vermişti.İki ay kullandım aksatmadan muayene gittiğimde zedelenen kısım düzelmişti.
Tavsiyem öncelikle menisküs diskoid mi normal karakterlimi öğrenmeniz ondan sonra ona göre bisiklet sürme alışkanlığınızı geliştirmeniz.
 

Dosyalar

  • diskoid.PNG
    diskoid.PNG
    49,7 KB · Okunma: 124
hocam merhaba benim de mr incelemelerim sonucunda medikal ve latera menisküs anterior ve posterior hornlarında grade 1 dejenerasyon tespit edildi. son 2 aydır dizimde koşarken ağrılar çoğalıyor. Bu konuda ne yapabilirim. Quadriceps ve hamstring egzersizlerine önem veriyorum. Prp ya da proloterapinin faydasını görebilir miyim?
Merhaba, fitness salonunda leg extension, leg curl, calf ve adductor çalışın. Bunlar kaslarınızı güçlendirip dize binen yükü azaltacağı için ağrılarınızı hafifletecektir. Düşük ağırlıklarla başlayıp, çalıştığınız ağırlık hafif gelmeye başladıkça ağırlığı 5'er kg. arttırın. Yazdığım her bir alette ağırlığı indirip kaldırmak yerine yavaşça kaldırıp 10-15 sn. bekleyip tekrar yavaşça indirmek suretiyle çalışın. Bunu ilk hafta 2x5 set yapın. Zaten bacağınız güçlendikçe kaldırdığınız ağırlıklar hafif ve yaptığınız tekrar sayıları yetersiz gelmeye başlayacak.

Özellikle dejeneratif menisküs yırtıklarının kesin çözümü çok pahalı. PRP gibi uygulamalar ağrıyı hafifletmek dışında kesin bir tedavi seçeneği sunmuyor. Kök hücre uygulamalarının sonuçları da kişiden kişiye farklılaşabiliyor. İlerleyen zamanlarda dejenere arttıkça ameliyat gerekebilir. Dizde takılma ve kilitlenmeye neden olan kısımlar temizlenip yerine suni menisküs implantları dikilebilir. Tabi en son çare, kesin çözüm ve en pahalı olanı da kadavradan menisküs nakli. Tüm bu yazdıklarıma sonuç olarak sizin beklentilerinize istinaden doktorunuz karar verecek. Geçmiş olsun.

Ankara'da Prof. Dr. Murat Bozkurt Türkiye'de kadavradan menisküs nakli yapan ekibin lideri.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ronin45
Ben daha 18 gün önce arka menisküsden ameliyat oldum atroskopik ameliyat şeklince ve şuan iyileşme safhasındayım hatta yarın fizik tedavim başlayacak. Mr sonucum da ileri düzey arka menisküsüm yırttık çıktı ve ağrılar her gün artarak ilerliyordu bende 5-6 doktorun tavsiyesini alarak ameliyat kararı aldım.
 
  • Beğen
Tepkiler: nbparkin
@dogayildiz Merhaba,
Ortopedi ve Travmatoloji hekimine muayene olmanızda fayda var. Grade 1 ( lateral bölge olması iyileşme için iyi bir faktör.) seviye için öncelikle sadece diz bölgesi kasları ile uzun vade de sonuca ulaşmanız uygun olmayabilir. Tekrar yaralanma ve recovery için iyi bir postur ve taban analiz sizin için faydalı olabilir. Ayrıca ayak bileği ya da kalça problemleri menisküs problemini tetiklemekte. Daha geniş ve fonksiyonel egzersizler yapmanızda fayda var. Bunu için spor fizyoterapistinize danışa bilirsiniz. Geçmiş olsun.
 
Geri