Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Metil Alkol-Metanol-Reşo Kokusu Zararlı Mıdır?

münferit vagon

Daimi Üye
Tepki
572
İsim
Ali
Başlangıç
2014—15
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Reşo denilen, Metil Alkol-Metanol içeren jel kıvamındaki yakıttan bahsediyoruz. Sıklıkla Osmanlı Ocağı denilen ocaklarda kullanılıyor. Kampçıların da yer yer kullandığını duydum. Ne kadar sürede kaç kalorilik bir ısıtma yapabildiğinden bahsetmiyorum. İnternette araştırdım fakat yeterli bilgiye ulaşamadım. Bu tür yakıtlar tutuşmadan önce az az buharlaşma gösteriyorlar mı? Bu maddelerin kokuları var mı ve zararlı mı? (Metanolün vücuda alınmasının ne kadar zararlı olduğunu konuşmaya gerek yoktur sanıyorum.) Isıtmada kullandığımız zaman (tava-çaydanlık vasıtasıyla tabiki) ısıttığımız besine hava yoluyla bir zarar veriyor mu?
Kimyasal tepkimesine baktığımız zaman klasik yanma tepkimelerinde olduğu gibi karbondioksit ve su açığa çıkarıyor. Bunlara ek olarak bilgi sahibi ya da tecrübesi olanlar varsa cevaplarınızı rica ediyorum, buyrun :)

Scudo
Hayır vermez. Metan yandığı zaman dediğiniz reaksiyonu yapar, yapmazsa ısı açığa çıkmaz, yani ekzotermik reaksiyon olmuyor demektir. Mesleğim icabı kalorifik gücü gerekirse hesaplarız. :) Fakat işinizi görecektir.

Evet muhtemelen bir miktar buharlaşıyordur, çünkü ergime sıcaklığı oldukça düşük fakat rahatsız edici düzeyde olacağını düşünmüyorum. Zaten kapalı bir kutuda tutuluyor olsa gerek.

@darkdream
Evet kapalı kutularda saklanıyor. Vücuda alınması bu denli zararlı bir maddenin bu tür bir zarar verip vermeyeceği hakkında şüphelerim vardı. Buharlaştığı zaman gaz fazındaki metil vücuda bu etkiyi yapıyor mu? Cevabınızdan anladığım kadarıyla bu buharlaşmanın düşük miktarda olacağını tahmin ettiğimizden dolayı bunun fazla tesiri olacağını düşünmüyoruz :)

Aynen düşünmüyoruz, zaten bütün yanıcı gazlar, sıvılar zehirlidir. Bu sayede kolayca parçalanıp yakıt oluyorlar. Mesele kararsız olmaları. Nükleer enerjide de böyledir, petrol ürünlerinde de. Yani tehlikeli şeyler güzel ve çarpıcı sonuç veriyor. O sebeple çok takılmayın. Fazla solumayın, işinizi görecek kadar kullanın, gerisi çok önemli değil.

• Beğen
Tepkiler: münferit vagon
Tamamdır o zaman, güzel açıklamanız için teşekkür ederim :)

Geri