Scudo Sports

mobil alışveriş uygulamasını yüklemek için neden bu izinler isteniyor?

emir yakup bulut

Forum Bağımlısı
Tepki
1.378
Bisiklet
Ghost
şimdi n11.com da mobilden yapılacak 500 tl alışverişe 66 tl kupon ve 500 tl üstü alışverişe 50 tl maksipuan kampanyasından yararlanmak istiyorum fakat n11 'i telefonuma yüklediğim takdirde kimlikten foto ve videolara, kameradan kablosuz bağlantı bilgilerine kadar bütün özel bilgilere erişim imkanı tanımam gerekiyor, doğru mu anlıyorum? E o zaman bu hiç güvenli değil, neden bu bilgiler talep ediliyor, buna rağmen bu uygulamayı 1 milyondan fazla kişi indirmiş, ortada büyük bir risk yok mu?

Scudo
Şimdi ne durumda bilmiyorum ama bir ara Delta Bisiklet uygulamasında da benzer durum vardı.

Elbette kimse kimsenin kafasına silah dayayıp onay almıyor ama bu kadar izin ile ne elde edilecek anlamak mümkün değil. Kime ne faydası olacak ki?

• Beğen
Tepkiler: emir yakup bulut
50 milyon tc vatandaşı data olarak internete yüklenmiş uygulama izin istese ne olur vermesek ne olur

@Morningstar Hocam o bilgilerin tüm partilere seçim öncesi verilen bilgiler olduğu ortaya çıktı. Siyaset olmaması adına hangi partinin bunu yaydığını belirtmeyeyim. Fakat internetten araştırma yapabilirsiniz. Dün olması lazım ortaya çıktığı açıklanmıştı. Ayrıca güvenlik açısından sorun olmayacağı da açıklamalar arasındaydı.

Gelelim diğer konuya..

Emir istenilen bilgiler aslında şunlar.

4.5.0 sürümü şunlara erişebilir:
Kimlik
  • cihazdaki hesapları bulma (Burda uygulama kendisi için hesap açacağı ve uygulama açıldığında da bu hesabı arayıp senkronize edeceği için isteniyor.)
Fotoğraflar/Medya İçerikleri/Dosyalar
  • USB depolama biriminizin içeriğini okuma (Eğer bu izni sizden almazsa kendi verileri dahi okuyamaz ve uygulama açılmaz.)
  • USB belleğinizin içeriğini değiştir veya sil ( Bu iznide daha sonra bilgilerin ve güncellemelerin depolanması için istiyor. İzin vermezsen RAM gibi sakla unut olur.)
Kamera
  • resim çek ve video kaydet (Uygulamayı denemedim ama bunu muhtemelen şunun için istiyor. QR kodlarını okutup ürüne direkt ışınlanmak için. Bimeksde var bu.)
Kablosuz bağlantı bilgileri
  • Kablosuz bağlantıları görüntüleme (Bunu da senin için istiyor. Çünkü içeriğinin hemen hemen hepsi görsel vğe olacağı için sana maliyeti aza indirmeye çalışıyor.)
Cihaz Kimliği ve çağrı bilgileri
  • telefonun durumunu ve kimliğini okuma (Burada da cihaz hakkında bilgi alıyor ve yapacağın işlemler için firma kendi güvenliği için bilgi topluyor.)
Diğer
  • İnternet'ten veri alma (Buna izin vermezsen bir harf bile internet çekemez ve anlamı kalmaz.)
  • tam ağ erişimi (Buna da eğer izin vermezsen ya sadece EDGE ya 2G ya 3G ya da 4G bantlarında işlem yapar ve bu da hiç kullanma demeye gelir.)
  • ağ bağlantılarını görüntüleme (Yukarıdakilerle aynı hesap.)
  • titreşimi denetleme (Bunu da sana bildirim geldiğinde anlayabilmen için istiyor. Whatsapp gibi düşün.)
  • cihazın uyku moduna geçmesini engelle (Bunu genelde online olan tüm uygulamalar ister. Çünkü uyku moduna geçerse veri alamaz ve sana bildirim gönderemez.)

• Beğen
Tepkiler: emir yakup bulut
Bu tür bilgileri istemeyen uygulama pek yok sanki. Varsa da sayısı çok azdır herhalde.

İşin kimyasında vardır belki o tarz yazılımları yazan bir arkadaş daha açıklayıcı olur diye düşünüyorum

GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Internet üstünden alışverişlerimi sadece bilgisayar ile yapıyorum. Mobil cihaz ile yapmayın. Mobil cihazlar hala yeterince güvenli değiller. Bilgisayarda nasıl hiç bir veriye erişmeden yapabiliyorsa mobil cihazlarda da aynısını yapabilmeli.

@AF1L1YALN1Z Hocam sizde inandınızmı bir açıklama ve herşey düzeldi benim hayatım araştırma ve sorgulama kime ve neye inanacağımı sağolsunlar 14 yıldır anlatıyorlar.

@Morningstar Hocam demek istediğinizi anlamadım :) Ama bu sektör maalesef ki bol izinli çalışıyor. O nedenle bende pek uygulama indirmiyorum..

Geri