Merhabalar
Bisikletim Mosso Marine 26
2016 yılında aldım, çok km yapmasam da 6 yıldır kullanıyorum.
foruma izlenimlerimi yazmıştım.
Bir kaç fotograf ekleyerek ve yaptığım değişikler ile ilgili yine bir şeyler karalayayım ki belki benim gibi bu bisikleti kullananlara yardımı olur diye düşündüm.
1- Btwin jel sele kılıfı
Aslında biraz faydası oldu, çünkü bisikletin kendi selesi çok sert, ama asıl çözüm daha yumuşak ve iyi bir sele ile değiştirmek.
2- Zincir kadro koruyucu
Zincirin kasislerde çukurlarda kadroya vurmaması ve boyaya zarar vermemesi için gerekli olduğunu düşünüyorum.
3- Btwin zil
Pilli korna da kullandım ama hem gidonda çok yer kaplıyor hem de sesi çok yüksek olmasına rağmen zil kadar etkili olmadığı izlenimine kapıldım, bisiklet zili insanların hafızasında yer edindiği için gelenin bir bisiklet olduğu daha iyi anlaşılıyor belki de.
4- Gidon kısaltma
Katlanır bir bisiklete göre uzun bir gidonu olması , aracıma sığmaması nedeniyle 72 cm olan gidonu her iki taraftan keserek 56 cm ye düşürdüm.
5- Zozo barendli elcik
Bisikletin üzerinde gelen elcikler pek iyi değil ve uzun kullanımda elleri rahatsız ediyor. Karpal tünel sendromu yaşamamak için böyle bir değişikliğe gittim. Çokta iyi oldu çünkü artık eldivensiz bile kullansam harika bir hissiyatı var, ele çok iyi oturuyor, destekleri sayesinde tutuş ve kontrolüm arttı, barentler yani boynuzlar sayesinde tutuşu değiştirip ellerimi dinlendirebiliyorum.
6- XLC wellgo katlanır pedallar
Kendi pedalı malesef bilya dağıttı. Bu yeni pedallar daha kolay katlanıyor, pedallarken iyi ve sessiz çalışıyor.
7- Shimano Megarange ruble 14-34 mf tz 500-7
Arka ruble vidalı. 14 - 28 ruble ile yokuşlarda zorlanıyordum . 14 - 34 ile daha yavaş ama yorulmadan çok uzun ve dik yokuşları çıkabilmeye başladım . Dizlere katkısı 10 üzerinden 10 bence.
8- CST 26×2.10 Lastikler
Konfor beklentim fazla olduğu için böyle bir tercih yaptım .
Üstünde gelen fabrikasyon 26x1.95 lastiklerin ne marka olduğunu çözememe rağmen bitene kadar kullandım. İsimsiz bişey takmış mosso.
Hız için 26x1.75 düşünüyordum aslında ama parke taşlı yollarda da kullandığım için vazgeçtim.
Hız konusunda dezavantajlı olabilir ama yine de ağır lastikler değil bence çünkü çok yormuyorlar. İç lastikleri değiştirmedim. Onlar orjinal 26x1.95. Dış lastik ile ile iç lastik uyumsuz oldu, biliyorum ama idare ediyorlar şimdilik.
9- Aydınlatma
2-3 takım pilli aydınlatma satın almıştım, kırılıp bozuldular. Tenha yollarda , araç trafiğine kapalı yerlerde kullandığımdan, hatta karanlıkta kullanmadığımdan dolayı takmadım son zamanlarda. Kolay takılıp sökülen bi aydınlatma çözümü düşünüyorum, bakalım.
10-Suluk
Kadroda vidalı suluk yeri var. Uzun süre bineceksem takıyorum.
11-Çanta
Yarım litrelik hacimli gidon çantası takıyorum. Sadece telefon cüzdan anahtarlık alıyor. Yetersiz geliyor. Decathlon 2 Lt kadro çantası alabilirim.
Salgın döneminde neredeyse 2 yıl pek bisiklete binemedim. Şimdi telafi etmeye çalışıyorum. Haftada 3-4 gün, her sürüşümde 15 - 20 km, yokuşlara rağmen yol katediyorum . Bisikletin sessiz ve akıcı bir sürüşü var. Vites geçişleri sesli ama sorunsuz, arka aktarıcı Tourney - ön Altus, ortalama bir iş çıkarıyor. Ayna kol, fren vites kolu grubu shimano olması iyi. Sele hariç konforundan genel olarak memnumum. Katlanır olupta az yer kaplasın diye kadro geometrisinde dik bir maşa ve gidon açısı oluşturulmuş, diğer mtb'lere göre çok hızlı yönleniyor ama bence konfordan biraz ödün vermiş çünkü öne doğru kollara fazla ağırlık bindiriyor. Büyük bir katlanır bisiklet olması pratik değil hatta katlayınca sabitleyici mıknatısları yok ve ittirerek götürülemiyor ama otomobil ile taşıyabilmek ve evde çok yer kaplamayan bir mtb olması iyi. Toplamda 14.5 kg ağırlığı var şu haliyle. Çok akıcı bir bisiklet olmasına rağmen ağırlığını hissettiriyor. 10 kglık bisikletlere özenmiyor değilim. Aldığıma hiç pişman olmadım. Hiç sorun açmadı, sıkıntı çıkarmadı. Sadece Sparkle mekanik frenlerin balatalarını değiştirmeme rağmen ses yapıyor, en büyük sorun bu bence. Ayarlayınca kısa bi süre yapmıyor ama sonra ciyaklamaya devam ediyor. Belki ileride daha iyi bir mekanik kaliper düşünebilirim. Ama şu anda bu bisiklete daha fazla masraf yapmayı düşünmüyorum. Bu arada 2. bisikletim olan Alba Fold X ile dönüşümlü kullanıyorum. Onunla da ilgili foruma bir yazı yazacağım. 3. bir bisiklet daha alsam mı diye düşünüyorum, herhalde 90'larda kullandığım gibi yol-yarış bisikleti alabilirim yada yeni gravel bisikletlerden, tercihim de yine mosso olabilir.
Mosso marine 26 bisikleti tavsiye eder miyim; bu bisikleti almayı düşünenler kendi kriterlerine uyup uymadığına bakarak karar vermeli, tek bisiklet olacaksa daha ince eleyip sık dokumalı, umarım açıklayıcı bir yazı olmuştur.
Ayrıca kask, eldiven, pedli tayt, içlik, forma, modüler pantolon, buf, softshell mont, bere, rüzgarlık, bisiklet gözlüğü gibi bisiklet sporuna özel üretilen kışın sıcak - yazın serin tutan ama her şartta rüzgardan - yağmurdan - soğuktan koruyan ve teri atıp iyi havalandırma sağlayan kıyafetleri ürünleri kullanmanızı tavsiye ederim. Malesef bu ürünleri kendim çok geç kullanmaya başladım. Evet, ciddi para tutuyor satın almak ama sağladığı güvenlik, konfor ve sağlık için değer.
Biraz uzun bir yazı oldu, kusura bakmayın.
Herkese sağlıkla bol pedallamalar dilerim.