Scudo Sports

Muhammed Ali'nin Bisikleti (Rahmetle ve Saygıyla Anıyoruz)

C.Biberci

Tulpar
Tepki
5.283
İsim
Alp Tigin
Başlangıç
1991—92
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Triathlon
Muhammed Ali yaşadığı rahatsızlık sonucunda 74 yaşında hayata gözlerini yumdu. Uzun süredir Parkinson rahatsızlığı bulunan ve solunum yollarındaki rahatsızlık nedeniyle dün hastaneye kaldırılan Muhammed Ali'nin tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği açıklandı. NBC News kanalına konuşan aile sözcüsü Bob Gunnell, efsanevi boksör Muhammed Ali'nin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Chicago'da üretilen Schwinn bisikletleri, her çocuğun rüyasını süslerdi. 1895 yılında, bir Alman göçmen olan Ignaz Schwinn tarafından üretilen bisikletlerin çoğu da çocukların hayâllerinde kalırdı. Son derece pahalı olan bu bisikletleri yoksul ailelerin oturduğu semtlerin sokaklarında görmek olanaksızdı.

1942 yılının 17 Ocak günü, tabelacı Marsellus' un bir oğlu gelir dünyaya... Çocuğa " Cassius" adı koyulur. Marsellus kılı kırk yararak kazanmaktadır geçim parasını. Eşi Odessa çalışmamaktadır. Çok geçmeden, Schwinn bisikletleri Cassius'un da hayâl dünyasındaki tahtına oturur. Tabelacı Marsellus, 12 yaşına giren oğluna aldığı armağan ile evlerinin bulunduğu sokağa girdiğinde, o sırada sokakta oynayan çocuklar da ardına takılır. Çünkü, Cassius'un armağanı bir Schwinn bisikletidir!

Kentucky'de, yoksulların yaşadığı semtte bir Schwinn bisikletinin ömrü çok olamaz. Cassius'u karakolda gözyaşları içinde görürüz!.. Bisikletinin çalındığını anlattığı polis memuru Joe Martin' e şunları söyler, hıçkırıklara boğularak: " Eğer o hırsızı yakalarsam kimse elimden alamayacak... Onu sabaha kadar kırbaçlayacağım..."

Joe Martin, çocuğun hayatını değiştirecek bir teklif sunar: " Bak evlat, benim bir boks salonum var. Oraya git ve boks öğren. Hırsızı yakalayınca da kırbaçlamak yerine bir güzel pataklarsın."

1960 yılında, Roma Olimpiyatları'na katılacak ABD boks takımı seçmelerinde görürüz, 18 yaşındaki Cassius'u... Olimpiyat takımına seçilse de buna sevinemez. Çünkü, Cassius uçaktan çok ama çok korkmaktadır. Hayatının bu en önemli spor organizasyonuna katılmak istese de uçak korkusu onu nakavt eder ve takımdan çekilir. Ne var ki, onun dünyanın en iyi boksörü olacağına inanan antrenörleri sabah akşam dil dökerler kapısında. Sonunda Cassius, uçağa binmeye ikna edilir... Ama bir şartı vardır!..

Amerika Birleşik Devletleri boks takımını Roma'ya götüren uçakta tüm sporcuları koltuklarını arkaya yatırmış, kimini kitap okurken, kimini de uyurken görürüz. İçlerinde biri var ki, uçağa bindiği ilk an gibi dimdik oturmakta ve kaskatı kesilmiş bir şekilde ileriye bakmaktadır. Şartı gerçekleşen Cassius'tur elbette bu yolcunun adı. Genç boksörün sırtında uçağa binmek için ortaya sürdüğü şart, yani paraşüt takılıdır!..

Roma'dan altın madalyayla dönen Cassius, 1964 yılında hayatının en önemli maçlarından birine daha çıkar. Rakibi, Dünya Ağırsıklet Boks Şampiyonu Sony Liston' dur. Bu maçı da kazanan Cassius Clay , 1975 yılında Müslüman olmaya karar verir ve adını Muhammed Ali olarak değiştirir. Ne gariptir ki, uçaktan çok korkan, sırtına paraşüt takmadan uçağa binmeyen Muhammed Ali Clay, ringdeki halini uçan iki hayvana benzeterek şu açıklamayı yapar : "Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım..."

Bir Amerikan askeri olarak Vietnam'a gitmeye karşı çıkan Muhammed Ali'nin elinden unvanı alınarak hapse atıldığında yer yerinden oynar. Protestolar karşısında çaresiz kalan Amerika geri adım atmak zorunda kalır. Bu olay, Dünya Barışı adına Muhammed Ali'nin kazandığı en önemli maçtır. Ne yazık ki, onun bu tavrını Amerika'nın Irak işgali sırasında anımsayan çok azdır. Kentucky'nin bir kenar semtinden Schwinn marka o bisikleti çalan hırsız, 12 yaşındaki Cassius'a Dünya Ağırsıklet Boks Şampiyonluğu'nun yolunu açtığını elbette bilemezdi.

(link)

Muhammed Ali denildimi aklıma ilk gelen bokstaki muhteşem başarılarından çok savaş karşıtı olup vatandaşı olmak zorunda kaldığı emperyalist Amerika'yı karşısına alan o yürekli adamdır. Allah rahmet eylesin. Güle güle yürekli adam sen her zaman hatırlanacak ve kalbimizde yaşayacaksın.

Dosyalar

• images.jpg
    images.jpg
    29,7 KB · Okunma: 542
Scudo
Onurlu bir sporcu ve efsaneydi... yazı için teşekkürler

• Beğen
Tepkiler: C.Biberci
Yazının konusunu biliyordum daha önceden benzerini okumuştum.
İnsanların binbir şartta ve yoksullukta böyle konumlara gelmesi harika şeyler.
Nba da oynamayı hak eden tek Türk de bence Hidayet'tir. Oda 2010 dünya kupasında simit sattığı tavlasını başka bir çocukda görünce tüm simitleri ve de tavlayı satın almış.
Güzel şeyler bunlar Allah rahmet eylesin

• Beğen
Bir kelebegin kanat cirpisi firtinaya sebep olabilir.. Allah rahmet eylesin

@Hastateker

Yokluktan gelmeyen diğerleri (M.Okur, E.Kanter vs, ki varlıktan mı geldiler onu da bilmiyorum) haketmiyorlar mıydı?

Hidayet Türkoğlu'nun o simitçi hikayesi de bir internet palavrasıdır. Gerçek değildir.

Muhammed Ali gelmiş geçmiş en büyük spor efsanelerinden birisiydi. Bunu fazla aktivist yaşantısına mal edenler var ama o hepsinden önce çok çok büyük bir boksördü.

Bizim ülkede bu kadar popüler olmasındaki en büyük sebep biraz yokluktan gelmesi, çokça da müslüman olmasıdır.

Yoksa Vietnam'a karşı çıktığı için Ali'ye aslan kaplan diyenlerin çoğu, bugün kendi ülkesinde vicdani ret yapmak isteyenlere "vatan haini, terörist" derkenki samimiyetsizliğini hiç düşünmez farkına bile varmaz.

Benim için Muhammed Ali, Joe Fraizer ile 14 raunt birbirini patakladıkları "thrilla in manila"dır, George Foreman'ı ringe yapıştırdığı "Rumble in the jungle"dır.

Bir bisikletçinin ondan alması gereken, düştükten sonra basıl tekrar kalkacağı ile ilgili, çok ders var.

Ruhu şad olsun.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

@Mert E.
İntermet palavrası mi bilemem ama.
Bildiğim bir şey var. Enes kanter samanyolu camiasından çıkan bir oyuncu. Ben oynarken bizzat maçlarını izledim. Güçlü bir oyuncu doğudur. Mehmet okura gelecek olursak :D hala gülerim :D her antrenmandan sonra sol turnike çalıştırırlardı mehmet okura :D sol eli zayıftı. Nba de de sol elini kullanamadığı için belki de onlarca block a maruz kalmıştır. Enes kanter daha lise çağındaydı mehmet okur nba de oynarken. Ve evet varlıktan gelmedi enes kanter milli takıma.
Hidayet de doping ile suçlandı. En doğrusunu kendileri bilir.
Sonuç olarak Muhammed Ali konumuz. Tekrar Allah rahmet eylesin

• Beğen
Sporculuğuna tabi ki laf yok :) Ama ben karakterine biraz değinmek istiyorum. Düşündüğünü olduğu gibi söyleyen, hiçbir şeyden korkusu olmadan davranabilen sivri dilli yapısı ile de hep hatırlanacak. Bence her anlamda en iyisiydi...

@alper 76
Rica ederim hocam.

@H.T
Muhammed Ali Clayn gibi bir çok başarı öyküsü var fakat onun yeri apayrıdır.Dediğiniz gibi kelebet etkisi,yetenek,azim ve üstün başarı..
Yetenek ve azim olmadan hiçbirinin başarılamayacağını göstermiştir.

@Mert E.
Dünyada spor başarısı ile ülkemizde ve müslüman ülkelerde 'müslüman' oluşuyla daha ön plandaydı evet.Müslüman olmasaydı bu coğrafyada bu kadar uzun süre anılmazdı doğruya doğru.
Herşeye rağmen dediğin gibi mücadeleci ruhundan sadece her sporcunun demiyorum her kişinin örnek alması gereken birisiydi.
Ruhu şad olsun.

@Anonim
Evet geri adım atmayan korkusuz ve yürekli biriydi.Başarısının yanında bu özelliğide onun her zaman en üstte olmasının sebeplerindendi.:)

• Beğen
Tepkiler: H.T
Beni en üzen şey kendi gençliğim-çocukluğumdaki bu insanların teker teker kaybolması... bir Kemal Sunal ı öldükten sonra izlediğim filmlerinde farkediyorum ne kadar değerli bilgilerle dolu filmler yaptığını .Öğretici ögelerle doldurduğu filmlerle aptal insanları bile güldürürken eğitmeye çalıştığını...bir Barış Manço nun dostluk ve sevgi yoluyla tüm dünyaya dostluk eli uzatmasını... Muhammed Ali nin rakibine düşmanlık beslememesini bu işi "bir spor mücadelesi" olarak görmesini...
şimdiki sporcularda ben bunu göremiyorum, Machael jordan'ın büyüleyici performansını ya da Steffi Graf'ın martina hingis ile son maçında Hingis'in sürekli itirazlarıyla çıldıga dönen seyirciyi karşısında bile istifini bozmadan "konuşacak mıyız? tenis mi oynayacağız?" diyerek oyununu oynaması ve maçını kazanmasını...
özlüyorum, özleyeceğim çünkü ben de
"Sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim" M.Kemal Atatürk gibi

Efsane.
Azmı kalktık sabahın köründe maçlarını seyretmek için.Mekanı cennet olsun.

• Beğen
şuan trt sporda muhammed ali geçmişini anlatıyor izlemek isteyenler duyurulur

@alper 76
Evet hocam çok güzel özetlemişsiniz.
Herşeyden önce ahlaklı ve dürüst kişilerdi zamanla anlıyoruz kıymetlerini..En iyiyim diyen Tyson bile yenilginin hışmıyla rakibinin kulağını ısırarak Muhammed Ali'nin binde biri olamayacağını göstermiş oldu.
Şimdi Trt de Muhammed Ali için özel bir belgesel vardı duygulanarak izledim..
Bir yıldız daha ebediyete uçup gitti..

ne kadar boksu sevmesemde (iki kişinin birbirini pataklamasını hiç sevmedim ) onun, ringteki rakibinin etrafında dans ederek dönmesini asla unutamam ,boks denince acaip bir karizması ile muhammed ali aklıma gelir,o sadece boksta değil hür düşüncesi ile takdir ettiğim bir insandı,benim vietkonglular ile derdim yok diyen ve 3 yıl hapis yatan bir onurlu kişilik.savaşa karşı dik duruş,abd 'yi abd yapan muhammeddir,general custer değil mc harturda değil,niksonda değil,bushta değil,trumanda değil,amerikan tarihinde isimsiz kahramanlardır,martin luther king' dir o siyahi lider bir düşüm var dedi,onun düşleri elbet gerçek olacak bu dünyadan ırkçı kafalar gidecek ,bizim dinimizde ırkçılığa yer yoktur bizim dinimiz barıştan yanadır,ama bizim kafamıza vurmak isteyen 7 düelide aynen çanakkalede dövmüşüzdür,bu milletin en çok sevdiğim tarafı köle olmaz,bu milletin içinde spartaküs ruhu yatar,
nur içinde yatsın muhammed ali....

Muhammet Ali hakkında hatırladığım fazla şey yok. Tek hatırladığım görüntü "İki yıl sonra dünya şampiyonu olacağım" dediği an. Oldu. Hatta yanılmıyorsam ard arda üç kez olmuş.
Ruhu şad olsun.

• Beğen
@Candan Biberci keyifle okudum paylaşım için teşekkürler. Mekanı cennet olsun.

• Beğen
@Kudret Kurtcebe
Evet hocam bende sizin gibi boksu pek sevmem.Daha doğrusu şiddet içeren içeren hiç bir spor dalını sevmem.Ata sporumuz güreşte bir meydan okumadır ama boks gibi vurarak değil bileğin kolun yüreğin gücüyledir.

Muhammed Ali boksun ötesindedir benim için onu o yapan her ne kadar boks gibi görünsede asıl sebep yiğitliği ve onurlu duruşudur.

Spor camiasında böyle kimseleri bulmak artık oldukça zor.Hırsına yenik düşüp rakibini ekarte etmek ve en üstlerde olabilmek için her türlü illegal yolu mübah gören sözde sporcuları gördükçe Muhammed Ali ve onun gibilerin değeri dahada anlaşılıyor.

@MehmetAliB.
Amin inşAllah.
@soneryen
Rica ederim.inşAllah cümlemizin.

Amerika karışmışken , ırkçılıkla mücadelede örnek bir sporcu olan Muhammed Ali Clay 'i ölümünün 4. yılında saygı ile anıyoruz...

Çocukken dedemle sabaha karşı siyah/beyaz t.v. karşısında defalarca izlediğim büyük sporcu...
Senin gibisi daha gelmedi...

Büyük bir boksör,sporcu, lider, büyük bir yürek.
Ne acıdır ki üzerinden geçen onlarca yıl sonrası hala USA vatandaşı ve 4-5 göbektir o topraklarda yaşayan insanlara Siyahi, Afro amerikalı, sarı benizli, çekik gözlü, asyalı amerikalı vb. tanımlamaları kullanılıyor. Bunu devletin en üst kademelerinde bulunan kişiler hiç çekinmeden kullanabiliyorlar.
Demem o ki dünyaya demokrasi ve medeniyet ilettiğini öne süren bir devletin kendi içinde en temel vatandaşlık tanımını çözemediğine maalesef hala günümüzde şahit oluyoruz.
Bu başlığı ilk defa gördüm ve rahmetlinin bisikleti de güzelmiş vesselam.
Saygılar,

Geri