Scudo Sports

Nabız hakkında

Maksimum nabız hızı tamamen değişken bir değerdir. Efor ve egzersiz aletleri yaş üzerinden hesap yapar çünkü toplumun geneli için kabul edilebilir ve uygulaması kolay bir hesaplama yöntemidir. Fazla üzerinde durmayınız.

Esas bilmenizde fayda olan Laktat Eşiği nabız değerinizdir. Modern antrenman programları Watt ölçer olmayan çoğunluk için bu değer üzerinden hesap yaparak dizayn edilirler ve genellikle bahsedilen maksimum nabız hızı değerinin %90'ı gibi bir değer çevresinde bulunur.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Scudo
@Hamza Hakkı
Kusura bakmayın , cehaletinizi hoş görmek mümkün değil . Nabız değeri ile kalp değerleri aynıdır .Nabız atımı = kalp atımı

@Hamza Hakkı

Cevabı aşağıda arkadaş vermiş . Genelleme yapmak için en doğru formül bu . Özel değerler için Conconi , Efor vs. gibi testlere gimek gerekli .

@muratcolakoglu

Maksimum nabız = 220-yaş formülünü çok rahatlıkla çöpe atabilirsiniz, hemen hiç bir geçerliliği yoktur, sadece yeni başlayanlar veya doktorların hakkında bir fikri olmadığı için kullandığı "güvenli" referans formülüdür, (zira sedanter bir insanın hemen herzaman bundan az atacaktır dolayısıyla güvenlidir) gerçek hayatta sporcular için pek bir geçerliliği yoktur. Hemen hepimiz mutlak maksimum nabzımızı hiçbirzaman bilemeyeceğiz (eli bıçaklı biri tarafından veya ormanda vahşi bir hayvan tarafından kovalanmadıkça) ki bilsek bile o an içindir, zamanla hatta günden güne değişir nabız;dinlenik olursunuz fazla çıkar, yorgun olursunuz çıkmaz, asprin kahve vb almış olursunuz yüksek çıkar vb.

Şimdi size yaklaşık tahmini maksimum nabzınızı belirlemek için birkaç yöntem öğreteceğim:
30 dakikalık zamana karşı: (sağlıklı olduğunuzu varsayıyorum) Dinlenik bir gününüzde, 30 dakika maksimum eforda veya 30 dakika boyunca sürdürebileceğiniz en yüksek tempo bineceksiniz ve başladıktan 10 dakika sonra zaman alın ve devamındaki 20 dakikanın nabız ortalaması yaklaşık laktat eşinizdir ve laktat eşiğiniz maksimum nabzınızın yaklaşık %80 kadardır, mesela laktat eşiğiniz 180 ise yaklaşık maksimum nabzınızı 200 olarak kabul edebilirsiniz.
Yine kendinizi çok iyi zorladığınız bir yarışın ortalaması da yaklaşık laktat eşiğinize yakındır.Unutmayın bu testte en yüksek tempoda gitmeli ne varsa harcamalısınız enerjinizi...
Ayrıca sabah dinlenik nabız (sabah uyanınca hemen yataktan çıkmadan ölçülen nabız) da performans gelişimi ve sağlık durumu için takip edilmesi gereken bir göstergedir

Kendimden örnek vermek istersem geçtiğimiz 7 senelik yarış hayatımda (şu anda 40 yaşındayım) yarışlarda gördüğüm maksimum nabzım 170-180 ile başladı zamanla seneler içinde 185-190-195- 197- 199 -200- 202 - 204-207 şeklinde yükseldi yani yaşlandıkça düşeceğine arttı, bugün antrenmanlarda dahi 190-195 nabızlar görebilmek gayet doğal benim için, yarışlarda da 200-205 nabızlar görebiliyorum genelde, elbette kendimi çok iyi zorlayabiliyorum bu sayede görebiliyorum, her zaman acı eşiğimi geliştirmeye çalışırım antrenmanlarda...
Antrenman terimleri için açtığım bir konu vardı onu bulup ordan terim ve anlamlarına bakabilirsiniz.
Hakan Yazman

(link)

Bisiklet sporu ve düşük nabız arasındaki ilişkiyi kurmak açısından okumakta yarar var.

Geri