Bisiklet yolunda 10 km ile giderken kask takmayı kendim! İçin çok gereksiz buluyorum, ama kendimce ihtiyacım olan yerde kask takıyorum, tabii ki full face, bunun bi tık altı tüm kafatasının arkasını koruyan Mtb kaskları ki, çoğunun kullandığı bunlardan değil, kafanın üst kısmını koruyan çanak modeli. Çenemi korumayan kask, boşuna Kafamı da terletmesin zihniyetindeyim, zaten burda da bir kaç kişinin belirttiği gibi düşme anında ilk temas avuç, dirsek diz diye gidiyor, eğer siz kafanıza gelene kadar, darbeyi ilk karşılayan uzuvlarınızı koruyabilirseniz gerisini vücudunuz yapıyor zaten, kask takılacaksa diğer koruma ekipmanları da kullanılmalı bence, refleks olarak kafayı gözü korumaya programlıyız zaten.
Birde düşmeyi de Öğrenmek lazım, düşme hareketi başladıktan temas noktasına kadar kontrolü bırakmamak lazım, en azından bence öyle, ben yazının işaret ettiği şeyleri görmeyi tercih ettim rotatinal impact, yani döngüsel darbe özellikle eliptik kasklar için geçerli, yuvarlak hatlı kasklarda bu pek olası değil (kaykay-motosiklet-ya da yuvarlak hatlı downhill kaskı) ve bu çeşit darbelerde hiç bişey olmasada bilincinizi kaybetmeniz çok yüksek ihtimal!
Kısacası herkes limitlerini tanımalı ve neye ihtiyacı varsa öyle davranmalı, koşarken bisiklete oranla kafayı vurma ihtimalinin çok daha yüksek olduğuna inanıyorum, özellikle düşmeyi tetikleyen şey, ayaklarınızdan başlıyor ve ayaklarınızın hareketini bloke ediyorsa(takılma, burkulma) çenesiz kask benim için gereksiz, bisiklet yolunda da fullfacele takılmak hem rahatsız hem gereksiz, eğer aşırı korumacı davranmak istiyorsam koşarken takmayı tercih ederim. Ve bu duruma araba, motosiklet ya da başka bi araçla kıysalamak da çok saçma, tamamen farklı dinamikler söz konusu. Ya da kasksız koşup duvara kafa atma önermesi de, zaten kafamı çarpmayacağımı öngörerek o kaskı takmıyorum, neden kafa atayım duvarlara

konu açılmışken kask fetişi olayına da değinmek istiyorum, bazı bisikletçiler bu olayı koruma amacından saptırıp, tamamen kişisel tatmine dönüştürüyorlar, konuda da yazıldığı gibi kask takmayanlara, sigara içenler, et yiyenler ya da bir başka şeyde olduğu gibi daha yukarıdan bakılıyor, kasklı kasklıya selam veriyor, kasksıza bi kötü bakıyor falan, özellikle kendimi bu tiplerden ayırmak içinde kask takmadığım oluyor

yine kafa da kask yokken limitler ona göre belirleniyor ve fight or flight modu daha aktif kullanılıyor. Yani kask takmayan biri kafayı yardıysa bu aşağılayan bakışları yapabilirsiniz, ama belli bi yaşa gelmiş kafayı kırmamışsa, demek ki vardır bir bildiği, böyle yargılarla kendi aramızda antipati yaratmaya gerek yok.
Kask varsa sürücülerin daha saygılı oldukları da gözlemden uzak, sadece sizin sandığınız şekliyle, öyle bi algı mı var sürücüde ? -faça şahin kullansamda, kasklı bisikletliye saygıda kusur etmem! Böyle bi düşünce gerçekten çok uyduruk, kasklı ve ya kasksız, yaşam hakkına saygı duyan duyuyor, duymayanlarında öğrenmesi gerekiyor. Türkiye'deki ölümlerin çoğunda kask olduğu halde koruyamadığını, çünkü sürücünün yaşam hakkına saygı duymamasından kaynaklandığını biliyormusunuz ? İstatistik değil bu, ama bizi yollara döken isyan ettiğimiz ölümlerde kask olmaması nedeniyle ölen bir kişi bile bilmiyorum, bildiklerimin hepsi kasklıydı, ama yetmedi.
Limitlerinizi bilip ona göre davranmak, kontrolüde elden bırakmamak şart!
Ayrıca yol bisikletleri bu durumda daha dezavantajlı ve kask daha gerekli bence, ama BMX-Mtb ile bisiklet yolunda kask takmıyo diye, kimseye peşin hükümle yaklaşmayın bence, bisiklet sürmek bütünsel bi aktivite, ve kaskta önlemlerden sadece biri, kaskın vardır düşsen de yara almazsın, yoktur başka bi yerden riski azaltırsın, kafayı yarmadığın sürece doğru yoldasın
+Bonus