Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

neden esniyoruz?

nuriaktürk

Forum Bağımlısı
Tepki
1.367
Uykusuzluk, can sıkıntısı, halsizlik... Bugüne kadar insanların neden esnediği üzerine pek çok teori
üretildi. Bunların yanı sıra 'kandaki düşük oksijen seviyesi' de kimi zaman esnemeyle
ilişkilendirildi. Ama bunların hiçbiri esnemenin temel nedeni değil...

Meğer beynimiz serinlesin diye esniyormuşuz..

New York Üniversitesi psikoloji profesörü Andrew C. Gallup'a göre, neden esnediğimizi aslında kimse
bilmiyor, ancak o ve ekibinin yeni bir açıklaması var: Esneme vücudun beyni serinletmesi için bir
yöntem.
Ekip çalışmada, deneklerin beyinlerinin ısındığı zamanlarda daha sık esnediğini gözlemlediklerini
açıkladı.

Esnemenin, vücudun diğer sistemleri yetersiz kaldığında, beyin sıcaklığını düzenlediği yönündeki
teoriyi ispatlamak için araştırmacılar, insanların çevresinde birileri esneyince, hemen esnemeye
başladıkları gerçeğinden hareket etti.

Gönüllüler, gülen ya da esneyen insan görüntülerinin olduğu filmin oynatıldığı odaya alındı.
Gözlemciler deneklerin ne sıklıkta esnediğini inceledi. Bazı deneklerden filmi izlerken burundan
nefes almaları, daha sonra da alınlarına sıcak ya da serin tamponlar bastırmaları istendi. Beynin
serinlemesini sağlayan alna buz konulması ve burundan nefes alınması sırasında, bulaşıcı esnemenin
kesildiği görüldü

Scudo
Ruzgar kulağıma doğru eserken çok sık esnerim. Ördek beslediğim dönemlerde ördeğin kulağına her üflediğimde ördek esniyordu.

• Beğen
Tepkiler: selfpower
Doğrusunu söylemek gerekirse, yazıyı okurken bile esnedim yahu.
Haulin 18 wheels adlı oyun vardı, adam belli bir süre tırı sürünce esnemeye başlıyordu ve ben de esniyordum :D gerçekten ama.

Ben sadece açken ve uykum geldiği zaman esniyorum. O zaman yazın plajda her dakika esnemek lazım değil mi?

• Beğen
Tepkiler: tuninger_haa
bır de havalar sıcak ya ondan esnıyoruz(genlesme hesabı:D)

esnemenin psikolojik olduğunu düşünüyorum, zira esnemeyi önlemek, kesmek de bizim elimiz de ve sanırım bu yüzden Hz. Muhammed (s.a.v) ' in esnmenin iyi olmadığına dair sözleri var .. esneme ve gerinme durumunda acayip hoş olduğumu itiraf ediyorum ama sanırım yapılmaması makbul bişey .. :)

• Beğen
Tepkiler: castelloterminator
esneyen birini gördüğü zamanda esneyen kişiler oluyor.

bu konuyu gördüğüm zamanda esnedim :D esneme yazısını görüncede esnenebiliniyormuş :D

ya nuri abi bende özellikle gece 3-5 nöbetlerinde çok esniyorum ama sonrasında da uyuyorum o ayır :D

evet bende esneyen birini görürsem dayanamam :)

Geri