Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Neden yarık sele değil

Uzun araştırmalarımdan sonra yeni aldığım yol bisikletime Selle SMP Glider aldım. Bu güzel havayı fırsat bilip 130 km lik tur yaptım sultangazi - Çatalca - Büyükçekmece -Florya - sultangazi sadece 1 kez mola verdim seleden hiç inmedim en ufak ağrı,uyuşma vb gibi durum yaşamadım.
Selenin şekli, düz selelere güre farklı olduğundan açıyı çok iyi ayarlamak gerekiyor ve sabırlı olmak gerekiyor. Aksi takdirde çok rahatsız edici olabilirmiş pahalı bir ürün olduğu için almadan önce çok araştırdım. Sele seçimi tabiki kişişel kimisini olur kimisine olmaz fakat sele aldınmadan önce arka genişlik bilgisi ve kullanış pozisyonunuza göre seçmelisiniz malesef seleleri deneyip uygun seleyi bulmak maliyetli bir durum. iyi araştırıp almak en doğrusu.

1.jpg
3.jpg
Glider black 3.jpg

Scudo
Hem full karbon, hem ortasi oyuk sele kullaniyorum. Görenlerim gözü korkuyor fakat benim Ömrümde kullandigim en rahat sele. Mesele anatomiye uyan sele bulmak sanirim.

• Beğen
Tepkiler: engin444
Yeni bisikletimin selesi sert olduğundan sele araştırmasına girmiştim. Araştırmam neticesinde, jelli rahat selelerin genellikle ladies olarak geçenlerin ortasının yarık oluşu dikkatimi çekmişti. Herhalde bayanların anatomisine uygun diye düşünmüştüm. Fakat sonrasında yol bisikletleri için ufak hafif ve pahalı selelerin de ortasında yarıklar görünce hafiflik için de olabileceğini düşündüm. Eski bisikletimde sportourer garda model ortası yarık olmayan, bağlantı demirine geçen kısımları kauçuk absorberli olan bir sele kullanıp çok memnun kalmıştım. Geçenlerde aynı selenin birebir aynısı olan ancak markası sportourer değil de, selle italia ve ortası yarık olanını decathlon mağazasında inceledim. İlk olarak ortası yarık olduğundan acaba ladies modeli olabilir mi diye düşündüm ancak unisex bir seleymiş. Velhasılkelam, aldım ve şu an kullanıyorum gayet konforlu ve memnunum. Eski bisikletimde son zamanlarda sert sele ve pedli tayt kullanıyordum. Bisikleti satınca taytı da satmıştım. Şimdi yurtdışından jelli bir kısa tayt söyledim. Gelsin bakalım, eğer rahat edersem sert seleyle jelli tayt da kullanabilirim. Çünkü rahat seleler ne kadar rahat olursa bisikletin üstünde de o kadar büyük ve çirkin duruyor o_O
Screenshot_2016-03-02-21-42-24.png

Birden fazla parametre var. Sürüş ölçüsü kişinin oturma kemikleri genişliği vs. ben profesyonel fit yaptırdığımda bana ortası delikli önerdiler mesela.

Ayrıntılar şurada İngilizce

(link)

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Sele seçiminde önce sert bir zeminde kartona dik şekilde oturulur ve kalçadaki kemik izleri kartona yerini belli eder. Bu kısımlar oturduğumuz zaman yükü doğrudan alan kemiklerdir. Bu iki kemik arası mesafe kartondan ölçüldükten sonra selelerde oturduğunuz zaman bu kısımların özellikle dolgun olduğu sele sizin selenizdir. Örnek vermek gerekirse iki kalça kemiği arası mesafe 17 cm geldi, sele üzerinde oturduğunuz zaman selenin dolgun ve rahat kısmı arası mesafe 17 cme yakın olmalıdır. Bu yüzden brooks seleler turcuların vazgeçilmezidir çünkü kalçanızın şeklini zaman içinde alarak en rahat kullanımı sunar. Ortasında delik olup olmaması önemli değil, o kısma oturmuyorsunuz. Farklı amaçlar için tasarlanmış seledir onlar kimisi aerodinamik etki sağlarken kimisi hava akımı sağlar. Bisiklette oturuş pozisyonunuza göre sele almalı ve sele ayarları doğru yapılıyken kullanmalısınız. Birde edindiğim tecrübe şu, birkaç sn seleden kalkmanız damarlardaki kan akışını sağlayarak uyuşma ve ağrıları en aza indirecektir.

Selelerde konfor aramak samanlıkta iğne aramak gibi görüyorum. Yol bisikletçileri için konuşalım.hafiflik mi rahatlık mı olayı burdan ele alırsak..Kime sorsak hafiflik ve görüntü önemli dicektir. Ha birde rahat olsun 50 km ye kadar popom acımasın uyuşmasın?? Varmı öyle bir sele :)
Biz yol bisikleti tutkunları olarak bu durum değişmeyecektir. Acıyacak ve uyuşacak acı ama gerçek. Çözüm selede değil tabiiki de .. sürüş pozisyonumuza göre farklı kas gruplarımızı kullanarak bisiklet üzerinde şekilden şekile girmeye devam etmekte.. yani acımaya devam Sağlıcakla:)
Sele seçiminde önce sert bir zeminde kartona dik şekilde oturulur ve kalçadaki kemik izleri kartona yerini belli eder. Bu kısımlar oturduğumuz zaman yükü doğrudan alan kemiklerdir. Bu iki kemik arası mesafe kartondan ölçüldükten sonra selelerde oturduğunuz zaman bu kısımların özellikle dolgun olduğu sele sizin selenizdir. Örnek vermek gerekirse iki kalça kemiği arası mesafe 17 cm geldi, sele üzerinde oturduğunuz zaman selenin dolgun ve rahat kısmı arası mesafe 17 cme yakın olmalıdır. Bu yüzden brooks seleler turcuların vazgeçilmezidir çünkü kalçanızın şeklini zaman içinde alarak en rahat kullanımı sunar. Ortasında delik olup olmaması önemli değil, o kısma oturmuyorsunuz. Farklı amaçlar için tasarlanmış seledir onlar kimisi aerodinamik etki sağlarken kimisi hava akımı sağlar. Bisiklette oturuş pozisyonunuza göre sele almalı ve sele ayarları doğru yapılıyken kullanmalısınız. Birde edindiğim tecrübe şu, birkaç sn seleden kalkmanız damarlardaki kan akışını sağlayarak uyuşma ve ağrıları en aza indirecektir.

Yorumunuza katılıyorum. İlave edecek olursak brooks seleler insan bedenine en uygun selelerdir. Deriden yapıldığı için canlı bir malzemedir. Ee durum böyle olunca da brooks selelerin kalça kemiğinin şeklini almaları 1000/1500 km selede yolculuk yapmanız anlamına gelecektir.. buda sizin ne kadar süreli bisiklet kullanmanızla alakalı geçen süreyi uzatacak veya kısaltacaktır.. Sağlıcakla :)

(link)
Yaklaşık yedi ay önce bu seleye geçiş yaptım.
Bike fit yaptırırken o zaman kullandığım selenin kalça kemiğimin genişliğine uygun olmadığını öğrenmiştim. Bir süre daha eski seleyi kullanıp ( biraz da İngilizin pahalı mal alması moduna kendimi hazırlayarak:ssrtcbya:) idare ettim ama sonunda karar verebilmiştim..
Beraber turladığımız arkadaşlardan dostum @Özcan da aynı seleyi kullanıyor...
Kendi adıma selenin fiyatının yüksek olduğunu kabul ediyor ve çoğu bisikletçiyi - kasabın kedisi - durumuna düşürmek istemiyorum ...:)
Ortasının yarık olmasının bir dezavantajını hissetmedim, aksine 150 k.+ rotalarda çok rahat ettim. Önerim; eğer selesini değiştirmeyi düşünen varsa önce "kalça kemik ölçüsünü" öğrenip sonra seleye karar vermesidir...

cazci
almamak için 3aydır kendimle kavga ediyorum abi,popom al diyor ama cebim o para 1/2 aylık mutfak masrafın diyor.bakalım ne zaman teslim olucam

(link)
Bike fit yaptırırken o zaman kullandığım selenin kalça kemiğimin genişliğine uygun olmadığını öğrenmiştim. Bir süre daha eski seleyi kullanıp ( biraz da İngilizin pahalı mal alması moduna kendimi hazırlayarak:ssrtcbya:) idare ettim ama sonunda karar verebilmiştim..
Kendi adıma selenin fiyatının yüksek olduğunu kabul ediyor ve çoğu bisikletçiyi - kasabın kedisi - durumuna düşürmek istemiyorum ...:)
Ortasının yarık olmasının bir dezavantajını hissetmedim, aksine 150 k.+ rotalarda çok rahat ettim. Önerim; eğer selesini değiştirmeyi düşünen varsa önce "kalça kemik ölçüsünü" öğrenip sonra seleye karar vermesidir...
Daha kullanmadan acittı :)

(link)
Döviz kurları çıldırmadan hemen önce, nisbeten makul fiyata almıştım. En uzun turum 340km Bursa - İzmir oldu ve toto ağrısı yaşamadım. Hatta seleyi denemek için bisikletime binenler, "bu ne böyle, ofis koltuğu gibi rahatmış " diyor. Çok çok doğru bir yatırım oldu benim için.

bilmeden alma kotamı b17 ile doldurdum, 1000 tl ye de sele almayıverelim...o popo yok bende şükür..🙂..

Totosuna güvenen (daha doğrusu güvenmeyen)bu seleyi alır. :)

• Beğen
Tepkiler: Imp ve Atasoy
(link)
Bu seleyi o kadar övdüler ki 40 50 km kullanmama rağmen almayı düşünüyorum 😀😀

Bir methettiler bir methettiler ki forumda bende önünü arkasını sorgulamadan topeak free 3d sele aldım. Evet aldığım günden bu zamana siz forumcular popo mu diyorsunuz ..t mü diyorsunuz ..ç mı diyorsunuz o organ intihar etti. Bir dahada forumun önerileriyle bir şey almam.

Bizde buna oturacak ..t yook! (Cem Yılmazvari)

Daha kullanmadan acittı :)
O fiyatı görünce benim ki de acıdı :)

Bir yarık sele kullanıcısı da benim ama bir farkla, @mariokaldato ile aldığım bir aliexpress selesi sadece 70 liraya. Ya ilk seferde tam bana uygun şekilde ve pozisyonda ayarladım, ya sele gerçekten iyi ya da beynim sele iyi yav diye kendini kandırıyor. Açıkçası ben gibilere toplumda tepsi popo, kuru pop falan diyorlar onun etkisi de olsa gerek nereye otursam aynı hissediyorum. 12 yıllık eğitim hayatı boyunca popoma oturmak yerine direk kemiklere o sert ağaç sıralara oturunca alışmış galiba. Aliexpress selesine tek sürüşte 90 km oturdum acı macı olmadı, o ara yeni başlamıştım yol bisikletine. Hatta ultra 700 af'nin kendi selesinden daha rahat geliyor bana.

Dosyalar

• IMG_20200428_173406.jpg
    IMG_20200428_173406.jpg
    1,2 MB · Okunma: 100
Ne görüntü, ne de ağırlık, Brooks'tan gayri alayı yalan bana..

Screenshot_20200428-192208.png

bu seleden almıştım önceki bisikletime, sportourer flx man gel sele. stok seleden daha rahattı ama 20 km sonra buda acıtmaya başlıyordu.. brooks b17 üzerinde çalışmalarım devam ediyor, sanırım 1000 km sonrası güzel hale gelecek..

Geri