Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

O atıp kırdığın şişe yüzünden 10 km yürüdüm

Scudo
Simdi bana yine "begenmiyorsan terket" diyceeniz ama hangi avrupa ulkesine gittiysem yerde ne bir çöp, ne de cam kirigi gormedim.
Bizim cehaletimiz had safhada.. Yillardir arac kullanirim, bir igneyi dahi yola atmadim. Arabada bir poset bulunduruyorum, copleri ona atiyorum, dolunca da çöpe atiyorum.

Bir de o kadar arastiriyoruz, yol lastiklerine o kadar para harciyoruz, piçin tekinin yola attigi sise yuzunden emekler çöpe gidiyor.

Herkes ileri giderken biz geri gidiyoruz. Ama olsun kiraathaneye gidip kek yiycez, cok olumlu bi gelisme.
 
Ülkemizde herkes çöpün nereye atılacağını bilir.Ancak bilgi içselleşmemişse yani davranış haline gelmemişse yarar sağlamaz.Esnafları gözleyin çoğu sabahleyin dükkanının önünü sokağa süpürür,dükkan kendisisin sokak kamunundur sokağın temizliği onu ilgilendirmez. Evlerimizin içi pırıl pırıldır,sokaklarımız berbat. Ben bunu göçebe kültürüne bağlıyorum,göçebe doğaya saygı göstermeyi düşünmez,konakladığı alanda işi bittiğinde orayı terk eder.Geride bıraktıkları onu ilgilendirmez.
 
Bisiklet yolunun yapılma mantığı "git kenarda oyna". Buna rağmen halen burda gidip kenarda oynayalım diye bisiklet yolu talep eden var. Araç yolunda kırık cam olsa dakikasında temizlerler. Araç yoluna hiçbir yaya, çayıra atlıyormuş gibi atlamaz. Araç yolunu kullanmak hakkımızdır.

Bisiklete binmeyen tatlı su bisikletçisininin teki, binmeyeceği halde "bisiklet yolu olsa binerim" diye yaygara koparıyor. Sonra saçma sapan bir bisiklet yolu yapılınca araç yolunu kullanmak suç haline geliyor.

Madde 136 – Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücülerinin uyacakları kurallar aşağıda gösterilmiştir.
a) Bisiklet, motorlu bisiklet ve motosikletlerin;
2) Ayrı bir bisiklet yolu olduğu halde, bisiklet ve motorlu bisikletlerin taşıt yollarında sürülmesi,
Yasaktır.

Bisikletle alakası olmayan tatlı su bisikletçisi 3 dakika tur atacak diye, bariz daha güvenli olan araç yolundan gittiğim zaman suç işlemiş oluyorum. Çocuk oyuncağı isteyen varsa gitsin sahile yaptırsın, ya da saçma sapan bisiklet yolu talep ederkenki eforu önce buna harcayın, yukarıdaki madde kaldırılsın. Ben bilmemne belediyesinin gidin kumda oynayın diye yapacağı saçma sapan mavi boyalı, 50cm genişliğindeki yolları istemiyorum, kabul etmiyorum, kullanmıyorum.

Ulaşım amaçlı her gün kullandığı yolda motorlu araç kazası yapmış ve haklı olduğu halde yukarıdaki madde yüzünden haksız duruma düşmüş insanların vebali de bu "bisiklet yolu olsun da ne olursa olsun" diyenlerin üzerindedir.
 
@ahlaksız
Katılmıyorum:
Sizler de yerlere çöp attığınız söylüyorsunuz,peki o zaman sizin bu insanlardan ne farkınız kalır?"Şişe kıranlar,bisikletlinin halini bilmiyorlar..Bilseler,atmazlar bence" Öyle bir atarlar ki.. Bisikletlinin hali bence hiç umurlarında değil,tek dertleri kafayı çekip zevklerine bakmak. Bisikletin lastiği patlarmış,yolda kalırmışız hiiiç umurlarında olmuyordur bence. Anaokulunda Arapça öğretmenin çevreyi kirletmeye davetiye çıkarması sonucu bence garip bir yaklaşım. Empati yaptığınızda veya herhangi bir şekilde Erol Taş gibi tavuk kanadı yiyip, ağzının kenarından akan şarap şişesini yolun kenarına vurup bisiklet yoluna atmanın ve bunun adını doğal isyan koymanın da bir mantığını göremiyorum.
Katılıyorum
Aile olarak bir şey vermezsen,aile içinde şiddet görürse bir kişi,bu kişinin bırak çevreyi kendine bile pek faydası dokunmaz
 
  • Beğen
Tepkiler: Y.Kerem ve anzolot
@ahmet1905 Kindar nesil bunlar işte. Bana zorla Arapça öğrettiler, çevreye ve başkalarına zarar vereyim. Ben mutsuzsam gece vakti beyaz şahinle son ses müzik açayım ki kimse uyumasın. Ben depresyondayım kedinin köpeğin canına kast edeyim.

Ortadoğu toplumları hariç böyle bencil, vurdumduymaz bir anlayış görmedim. Geçenlerde bir arkadaş gece vakti düğün yapıyorlar diye şikayet ediyordu. Onlara da zorla Arapça öğretmişler demek ki gece vakti milletin kafasını ütülemeyi marifet görüyorlar.

Devlet ne vermişmiş. Bakın size bir sır vereyim: DEVLET SİZSİNİZ. Devlet hepimizin emeğinin bir kısmını, bazı şeyleri imece usulü halledelim diye verdiğimiz bir kurum. Devlet size bir şey vermek zorunda değil, siz de iyi ve doğru olanı yapmak için bir şey almak zorunda değilsiniz. Ben çalışıyorum, devlete ÇEVRE VE TEMİZLİK vergisi veriyorum, doğayı temizlesin diye. Bunu veriyorum diye iflah olmaz bir sığır gibi sokağa tükürüp çöp atmam gerekmiyor. Çünkü amacım DEVLETİN SOKAĞI TEMİZLEMESİ değil SOKAĞIN TEMİZ OLMASI.

Bencilliğe bakar mısınız, devlet bana imkan sağlamadı, o zaman kırayım dökeyim, kirleteyim. Sanıyor ki galiba parayı, imkanları kimseden almadan YOKTAN VAR EDEN devlet diye bir kurum var. Paşalarımı pamuklara sarıp sarmalayıp, onlara hediyeler vereceğiz ki sokağa pislemesinler. Memleketin neslinin geldiği noktaya bak.
 
@Buğra C
:)
İyi ve doğru olanı yapmak için,sizin bir noktaya gelmeniz lazım..Sizi bir toplum içinde bir noktaya getiren şey de,çevrenizdir..Çevrenizi yaratan şey de,devletin ta kendisidir..!

Kendinizi içinde yaşadığınız toplumdan soyutlayıp,iyi ve doğru olanı nasıl bulacaksınız?
Hani ''ne ekerseniz,onu biçersiniz'' denir ya;işte devlette size birşeyler ekecek ki,siz de birşeyler canlansın..
Devlet gençlere ne ekiyor?Gençleri eğitiyor mu,gençlere iş mi veriyor,gençlerin eğlenmesi için ortamlar mı oluşturuyor,..vb?
İş yok,karı yok,para yok..Ne yapsın bu gençler?
İki bira içip,şişe fırlatıyorlar işte..
Türk gençlerini bu hale kim sokuyor?
Kendi kendilerine mi bu hale geliyorlar?
 
@ahlaksız Yine boş muhabbetler. O hale gelmeyen gençler kendi kendilerine mi gelmiyorlar? Mustafa Kemal'in yaşadığı Selanik'te Osmanlı gençlere iş veriyor, eğlendiriyor, sizin tabirinizle karı mı buluyordu?

Kayıp nesilsiniz, iyi olmak için karşılık bekliyorsunuz. Öbür tarafta sorgu meleklerine bile "Günah işledik çünkü devlet bize imkan vermedi" diyecek haldesiniz.

Bu memlekette böyle geceleri bağıra çağıra içki içip bira şişesi kıran da var, Hakkari'de, Tunceli'de koyun güderken ders çalışıp insanlığa faydalı bir şeyler yapmaya çalışan da. Aziz Sancar Mardin'in köyünde devlet bize eğlence imkanı sağlamıyor diye toplum düşmanlığı mı yapıyormuş?
 
@ahlaksız Tek başına hükümetler yetmez.Alman ,Belçika Hükümetleri vb herşeyi veriyor,her imkanı sunuyor.Oluyor mu:Hayır.
Sınır kapısındaki çöpler.Lafım bunları yapanlara.:acpsnr:
59a4389b0f2544036c5672be.jpg
59a438480f2544036c5672ba.jpg

@ahlaksız
 
@Buğra C
Konu bir anda sorgu meleklerine geldi:D
Şu cümleyi siz kurdunuz;
Devlet size bir şey vermek zorunda değil
Boş muhabbet bu..Neyse siz topluma dost olmaya,kaybolmamaya bakın..Size kolay gelsin,ne diyeyim..!
@hamlet2006
Gurbetçi konusu farklı bir konu..Girmeyelim..Geçen girdim,bir konu açtım,ortalık toz duman oldu..Konudaki 3 kişiyi engelledim,konuyu da sildirdim:D
Konu salt devletle bitmez ama devlet en önemli etkendir..Devleti bir kenara bırakıp,sosyolojik analiz yapmak bönlüktür..
 
@ahlaksız
Olay gurbetçi olayı değil.Devletlerin tek başına sorumlu olamayacağı.Devletin eğitim sistemi ,içinde bulunulan mevcut durum vb ile sunduğu imkanlar da yeterli gelmeyebilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Motorola
benim daha güzel bir fikrim var ama keşke uygulasalar..

bu ülkede cam şişede ne bira satacaksın ne de soda..
her sektörde basacaksın plastiği, tıksırana kadar istedikleri kadar içsinler..
bitirdikten sonra şişeleri yere çarparak kırma imkanları da olmayacak..

temiz çözüm :cool:
 
@Türka¥

Camcılardan kırık camları toplar, bisiklet yollarına onları dökerler... ne yapsan cehaleti engelleyemezsin.
 
@ahlaksız
Devletlerin uyguladığı politikalar,eğitim sistemi,kişinin aile içi eğitimi,kişinin ahlak,hukuk,din kuralları, gelenek göreneklere göre tutumu say say bitmez.Kompleks bir olgu,etkiyen faktör de çok haliyle.Birbirleriyle grift halde.
 
  • Beğen
Tepkiler: Motorola
Yürümek bile zorlaşıyor . Abi nereye gidiyoruz biz böyle ya , doğayı temiz tutmayanların gönlüde temiz değildir diyeyim . Ama nokta koyduğum gibi bitse keşke ...
 
@hamlet2006
Bu saydığınız şeylerin hepsi devletle ilgili..
Devlet denilen şey,tüm yaşamınıza etki eder..Sizin sokakta nasıl yürüyeceğinize bile karar verebilir..(Hamileler sokağa çıkmasın örneği)
Devleti ataerkil bir ailedeki baba veya bir çoban olarak görebilirsiniz..Devlet,köle sahibidir..Devlet içerisindeki bireyler köledir..
Devlet,sizi eğiten mekanizmadır..Sizin ebeveyninizi de eğiten mekanizmadır..Devlet size bir din/inanç empoze eder..Devlet size iş olanakları sunar..Devlet sizden vergi alır..vb
Peki,devleti oluşturan/yaratan şey nedir?
Devlet içindeki insanlar..!
Burada bir kısır döngü var işte..

Bireylere şekil veren devlet..Devleti ortaya çıkaran bireyler..

Burada sorumluluğu yüklenecek olan devlettir..Çünkü devlet tektir ama bireylerden milyonlarca var..
Sorumluluğu devlete attığımız zaman,devlet kendine bir çekidüzen verebilir..Devletin otokontrolü,bireylere de etki edeceği için;gelecekte bireyler daha doğru seçimler ile daha düzgün bir devlet mekanizması ortaya çıkarabilir..
 
@uğur ufuk


Katılmıyorum. Göcebeden çekirdeği kastediyorsak , evet kaynakları tüketip terkeder. Ama göçebe etrafı ile uyumludur. Zarar vermez.

Bence sorun, toplumsal bir mutabakata varamamış ,hatta eskiden sahip olduğumuz bazı değerlerin kaybolmus olması . Ortak anlaştığımız konularımızdan birisi olsaydı hiçbirşekilde bir sorun olmazdı. Bu ülke de ya hep beraber asgari koşullarda kurallarda anlasacagiz , yada vahşi batıya döneceğiz. Otobüste sokakta yolda üst kademede kodaman adam tabirinden ziyade bizler varız.
 
Yurtdışında neredeyse bütün pet şişeler depozitolu. Millet markette depozito makinasına atıp indirim fişi alıyor. Benim tahminim 0.5 lik su şişesinde 50 kuruş diğer şişelerde 1.5 lira depozito alınırsa kimse pet şişeyi sağa sola atmaz.
 
Geri