Scudo Sports

Okçuluk (Bol Bol Bilgi ve Türkler Tarafından Yenilen ABD'liler İçerir)

@eyupozturk

Eğer oklarınız hedefi delip geçiyorsa yeterince sağlam hedef tahtası kullanmıyorsunuz demektir, kalaslardan birleştirerek kolayca bir destek yapabilirsiniz.
Okçuluğun bisikletten geride olmadığını, hatta çok çok daha ileride olduğunu düşünüyorum her türlü tartışmaya varım bunu, bir kere bisiklette kaç tane dünya şampiyonası aldık? Daha doğrusu katıldık diyelim, birilerine bisiklet sporunu sorsan bilgi sahibi değildir, yada bisiklet sporcusu olacağım desen yine pek ciddiye alınmazsın ama okçuluk farklıdır, az çok herkes bilir ve bilgi sahibi olanlar da vardır. Bisikletten binlerce yıl eski bir alettir, alan problemi kolay aşılabilecek bir durum, setini alıp şehirden biraz uzaklaşmak yeterli, o kadar boş arazi var. Ayrıca bisikleti yaya benzetmek gerekirse: Yayın kabzası, bisikletin kadrosudur, çünkü kadro hareketsizdir ve bütün ana parçalar onun üzerine monte edilir; Yayın kanatları, bisikletin tekerleridir çünkü ikisi de gücü aktarırlar; Yayın kirişi, bisikletin zincir-dişli-aynakol aksamıdır çünkü bedenden gelen gücü tekere-kanatlara aktarırlar.
300-500 TL lik setleri market bisikletlerine benzetmek manasız, çünkü Yayın çalışma prensibi bisiklet kadar detaylı değildir ve orta seviye setleri 1300 tl civarıdır, bu da demek oluyor ki 300-500 TL lik setler giriş seviye setleridir ve bir giriş seviye bisikletiyle eş değerdir.
Evet, kirişler 1-2 numara olara ve ok arkalığında bu nedenle 1-2 numara olarak seçilmesi gereklidir. Oklar kullanım türüne göre alüminyum, karbon, tahta, fiber, plastik diye değişiyor, hepsini farklı bir klasmanı var.

İyi günler.
 
Scudo
Antalya Dünya okçuluk şampiyonası şuan devam etmekte, canlı izlemek isteyenler tıklasın: (link)
 
Takipteyim. :)

Okçuluğa başlamayı ben de çok istiyorum ama bir türlü fırsat/imkan bulup da başlayamıyorum. Öncelikle bana yakın ve uygun bir klüp bulmam lazım sanırım, sonra da uygun teçhizatı almam lazım. İnşallah bir başlasam devamı gelir.
 
@mücahid yapıcı

O halde seneye kursiyerleriyim :)
 
Aklıma takılan bi soru var, yay alırken Right Handed (Sağ el) / Left Handed (Sol el) var, mesela bizim sağ gözümüz baskın çıktı yani yayı sol elle tutup, sağ elle çekeceğiz, sağ el yazanı mı yoksa sol el yazanı mı alacağız? Terslik vardır diye şüpheye düştüm.
 
Hangi eliniz güçlüyse , O elinizle kiriş ipini çekeğinizden , O elinize göre yaya alacaksınız. Sol elle kiriş çekilecekse solak yayı , sağ elle çekilecekse sağlak yayı.

Baskın göz olayı hakikaten bu sporda başa bela, Sağlak olduğum halde sol gözüm baskın. Sağ gözle net göremediğimden dolayı iki gözüm açık atamaya alıştım. ( Elbette nişangah ayarlarınıda bu şekilde yapmak lazım )
 
  • Beğen
Tepkiler: The Ertuğrul
@Cömert

Bilgiler için çok teşekkürler. Acaba nişangah ayarı nasıl yapılır anlatabilir misiniz? İnternette araştırdığımda bir bilgi bulamadım ve nişangahsız atışta nişan nasıl/neye göre alınır? Cevap verebilirseniz memnun olurum.
 
Nişangahlarda kendi aralarında oldukça farklı şekilde ayrılırlar. Optik , Işıklı optik , Mercekli , red dot , Pin vs vs gibi birde kiriş ipinde gez kullanıyorsanız , Nişan alma olayı bambaşka bir hal alıyor.

Sizin yayınızda tam olarak nasıl bir nişangah var ??? resim atarsanız izah edebilirim.

Atamıyorsanız kabaca şöyle tarif edeyim.

Büyükce bir kağıda + işareti çizin , Attığınız ok Artı işaretinin farklı olarak neresine düşüyorsa , o yöne doğru nişangahınızı ilerletmelisiniz. Örneğin , Nişangahınızın durduğu pozisyonda attığıız ok sola ve aşağı düşüyorsa , nişangahınızı sola ve aşağı kaydırmalısınız. Deneye yanıla en uygun konumu bulunca sabitlemelisiniz.

Aşağıdaki animasyon her ne kadar tüfek gezi sıfırlamanın yollarını göstersede mantık aynıdır.

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: The Ertuğrul
@Cömert

Şimdilik yayım yok ama yakın zamanda(link) bu seti alıp başlamak istiyorum, nişangah sıfırlama tüfekteki mantıkla aynıysa benim için sorun yok, havalı tüfeğim olduğu için onun sıfırlamasını kendim yapabiliyordum. Teşekkür ederim.

Bir sorum daha olacak, atış yapıldığında kirişin üst kolumuza çarpmaması için dirsek döndürme hareketi varmış, ben dirseğimi bir yerden tutmadan rahatça dönderebiliyorum, ama dirseğimizin aşağı mı bakması, yoksa yana doğru mu bakması doğrudur bilmiyorum. Teşekkürler.
 
Bunu nerden duydunuz bilmiyorum ama , Okçulukta dirsek döndürme diye bir hareket yoktur.

( Atış sonrası yayı bilekten serbest düşürmek gibi bir hareket olabilir.

(link) )

Eğer yay kolunuza göre ayarlanıp , atışınızda bir kusur yoksa , zaten kiriş kolunuza çarpmaz. Alacağınzı düşündüğünüz sette zaten kolluk mevcut. Bunu kolunuza taktığınız sürece kiriş ipininin kopmasından dolayı alacağınız darbenin etkilerinide önlersiniz.

Alacağınız set temel eğitim setidir. Her ne kadar Süper paket diye isimlendirilmiş olsa dahi bence eksikleri var. Eğer bu seti alacaksanız yanında sayacağım bir kaç ilave malzeme de edinirseniz menfaatinize olur.

En az 2 adet antreman lastiği , Isınırken bu lastikleri kullanacaksaınız. Isınmadan yay gererseniz kas liflerinizi attırabilirsiniz.

Kiriş ipi Ok arkalığı , Okunuzu her zaman aynı noktadan kiriş ipine takmak içiin size klavuzluk eder.

(link)

Kiriş ipinin , elbisenize takılmaması için gögüslük

(link)

Attığınız okları , hedeften sökmek oldukça zor bir iştir, kolaylıkla çıkartabilmek için ok çekme lastiği

(link)

Kiriş ipiniz mumlu bir malzeme ile kaplıdır. Her ok atışınızda bu malzeme eksilir. Bu yüzden her çalışma sonrası bu yağı kiriş ipinize sürerseniz , kiriş ipinizin ömrü uzayacaktır.

(link)

Okçuluk dışardan oldukça kolay görünür. Hata yapması oldukça kolay , doğruyu yapması ise oldukça uzun süren bir spordur. Eğer yayı doğru tutmazsanız ve böyle alışırsanız düzeltmesi oldukça zordur. kendi kendine , deneye yanıla öğrenilmeyecek kadar da hassas bir spordur. Eğer antrenör bulamıyorsanız , kendi kendinize atmayı denemeyin. Belk,i yakın mesafede hedefi bulabilirseniz ancak yanlış tutum tekniğyle uzun mesafelerde sonuç her zaman hüsran olacaktır.

Anlamanız için bunuda şöyle örnekleyeyim. Havalı tüfek kullanıyorsanız zaten daha iyi anlayacaksınız.Kullanmayı düşündüğünüz yay 22 libre civarı olsun. ( 10 Kiloya denk gelir ) Kiriş ipini çekerken yay tutan kolunuza binecek 10 kilo gibi bir basınç altında aynı zamanda nişan almaya çalışacaksınız, Nişan alma esnasında yapacağınız 3 Milimetre sapma hatası 90 metrelik bir hedefte 75 cm kadar farkedecektir. Böyle bir durumda , bırakın 10 puanlık vuruşu , hedef tahtasını vurabilmek bile başarıdır.

Eğer sadece kendinizi eğlendirmek için ok atacaksanız 20 metreye kadar , kendi kendinize atışlar yapabilir , tatminakar sonuçlar alabilirsiniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: The Ertuğrul
@Cömert

Bir kaynakta okumuştum, "dirseğinizi döndürmeyi öğrendikten sonra ta boy kolluk kullanmanıza gerek kalmaz" diyordu. Neyse,

Öneriler için çok teşekkür ederim,

Yozgat da ok yay seti olan kişiye bile rastlamadım artık o derece, o yüzden deli gibi okçuluk araştırıyorum aynada kendime bakarak duruşumu düzeltiyorum, parmaklarım gayet güçlü, ama antrenmanı eksik etmiyorum, yakın zamanda crossfit'e yazılmayı düşünüyorum, Yarın Yozgat Belediye başkanının yanına gideceğim, Yozgat da bir dağ bisikleti yarışı düzenlenmesi için, bakalım fırsat bulursam gençlik merkezine bu eğitimi veren bir bölüm açılmasını isteyeceğim.
Cevaplar için tekrar teşekkürler.
 
Benim asıl uzmanlık alanım geleneksel okçuluk sorusu olan olursa çok ayrıntılı bilgi vere bilirim Osmanlı yayları gerçekten çok güçlü yaylar ve zevki anlaşılmaz yaşanır :)
 
Başlamak isteyen , Yeni başlayan arkadaşları ürkütmemek ve kafasını karıştırmamak için daha önce vermediğim bir bilgiyi vereyim.

Hasbel kader bütçenizle orantılı olimpik kanatlı veya makaralı bir yay aldınız diyelimki. Ve üzerindede mekanik nişangah olsun.

Mekanik nişangah şöyle bir şey.

(link)


Bununla arslanlar gibi uzun mesafe atışı yapmayı planlarken , birisi size bu nişangahın moa değeri büyük dedi.
O da nedir şimdi ??? Bu nişangahla uzun menzil atışı için nişan alınamazmı yani..

Cevap isabetli atış yapmak tamamen rastgeleseldir. Robin hood olsanız sonuç tamamen süprizdir. Peki neden ? Nedir bu moa ? Neden bu kadar önemli ?

Aslında moa av optikleri için düşünülmüş bir kavramken , nişan almanızı sağlayan pinli veya mekanik nişangahlarda göz ardı edilemez bir kavramdır.

Frenk gavuru düşünmüş taşınmış. Dürbün , red dot ve bunun gibi nişangahların üzerindeki hedefe nişan alınırken , hedefin tam üzerinde tutulan noktanın 100 yard'da ( 94 metre ) hedefin ne kadarını kapladığını hesaplamış. Karışık hesaplarla kafanızı karıştırmayayım.

Resmini verdiğim nişangah 94 metrede hedefin üzerinde 14.5 cm yer kaplar. Yani nişan alırken baktığınız kırmızı nokta hedefte 14.5 cm yer kapatır.

Bu şu demek. Ne kadar hassas nişan alırsanız alın , ne kadar usta olursanız olun. kusursuz bir tekniğinizde olsa , Uzun menzil atışlarında , hedefe baktığınız nokta 14.5 cm alan kapladığı için , attığınız her ok 14.5 cmlik alanda rastgele olarak hedefi vuracaktır. , elbette bu hedef sabitken. Birde hareketliyse çarşı iyice karışır. Hedefe değilde hedefin olması gereken alana hayali nişan alma gibi.Rüzgarın yönü şiddeti , ok ucunun grain değeri. hesap iyice içinden çıkılmaz hale gelir.


Okçunun çilesi bitermi ? bitmez. Bu yüzden uzun menzil atışları mekanik yerine optik nişangah almanız , akıl ve ruh sağlınız için önemlidir. ( Hedefi bir türlü istediği yerden vuramayan okçunun düştüğü kötü durum , bundan dolayı sporu bırakma kararı alma gibi özetleyeyim )


Tam ortasında hedefi kapatan nokta bulunmayan , Optik nişangahta şöyle bir şey.

(link)

Bu yüzden bu sporda kendi kendine öğrenmek hakikaten zordur. Kısa mesafede belki ama uzun mesafe atışları , yılların ustalarını bile zorlar. Pahalı bir spor olduğu için , yapmadan önce iyi düşünmek lazım.
 
Geri