Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Okuduğunuz ve beğendiğiniz kitaplar

@mehmet roy Romandan ne anladığınıza bağlı ki sanırım bu konuda anlayışınız çok da fazla değil.

Günümüz kisch romanları bir yere bırakırsanız, iyi romanlar size tarih, kültür bir çok bilgiyi verir. Arka planda da olsa.
Bir Milan Kundera romanında Rusya (SSCB) işgali sonrası Çekoslovakya'nın durumunu, komünist parti üyesi olmayan yazarların o tarihlerde para kazanmak için gazetelerde burç sayfası bile yazdığını, Çek dili ve kültürünün nasıl asimile olduğunu görürsünüz. Üstelik okuduğunuz aslında bir aşk romanıdır.

Yine Maalouf romanlarında Lübnan iç savaşını, savaştan Avrupa'ya kaçanların iç hesaplaşmasını bulursunuz.

Marquez'e gelelim. Matrak bir yazı dili var bence. Ancak Kolombiya'nın yıllar süren salgını, savaşları, köylerindeki gelenekleri vesaire hepsi bu adamın romanlarında var.
Marquez okuduktan sonra Latin Amerika'ya gidin, sanki memleketinize gitmiş gibi olursunuz. Çünkü bir kültür kitabı, gezi kitabı kadar Latin Amerika hakkında bilgi vardır içerisinde.

Hugo'nun Sefiller romanı, dört ciltlik orijinal çeviri, içerinde devrimi, onlarca sayfa Waterloo savaşını, hatta Paris kanalizasyonunun yıllar içerisinde nasıl oluştuğunu dahi öğrenirsiniz.
Yukarıda saydığım şeyler kimi zaman derinlemesine tarih kitaplarında dahi yer etmez.

Ama hayatınız kisch konuları ele alan basit romanlarla geçtiyse elbette romanların boş vakitte keyif için okunacağını düşünürsünüz.
Roman okumak anlamsız diye kestirip atarsanız Canan Tan ile Dostoyevski'yi eşit görüyorsunuz demektir.
İyi romanları okumanızı öneririm. Ufkunuz gelişir.
Selamlar.
 
Scudo
Cengiz Aytmatov-Toprak Ana, Hüseyin Nihal Atsız-Ruh Adam son zamanlarda okuduğum güzel eserler.. sırada Ahmet Ümit-Sis ve Gece, Gabriel Garcia Marquez-Yüzyıllık Yalnızlık var.:)
 
Bir ekleme yapayım, o kadar Latin Amerika üzerine tarih kitabı okudum.
Fakat Vasconcelos'un Kırmızı Papağan romanı kadar Amazon yerlilerinin yaşayışına dair bu kadar detaylı bilgi öğrendiğim olmamıştı.
Çünkü yazar kendisi de yarı yerli. Amazon ormanlarında yaşamış. Kim onun kadar iyi anlatır ki. Üstelik Roman elmas kaçıran bir adamla ilgili. Konu uçtu gitti. Ama arka plan sebebiyle birçok şeyi öğrendim.
İyi roman bambaşka bir şey.
 
Adam FAWER'dan (doğru yazdım mı bilmiyorum [emoji16] ) Empati ve Olasılıksız kitaplarını şiddetle tavsiye ederim.

Cemal Ç.
 
  • Beğen
Tepkiler: brdtl
Evet roman okumak zaman kaybıdır. Özellikle Dostoyevskinin suç ve cezasını, Gogolün paltosunu, Bartolün Alamutunu, Refik Halitin Yer altında dünya varını, Sebahattin Aliyi, Namık Kemali... Sakın okumayın(!). Teve sekiz izleyin. Sörvayvırda ne olmuş ne bitmiş önemli şeyler bunlar. Sonra kazete okuyun. Ha bir de satranç da oynamayın oynatmayın oynayanı da izlemeyin. Ama sörvayvır izleyin!
 
@brdtl
Satranç günahmış ya zaten [emoji23] [emoji23] [emoji23]

Cemal Ç.
 
@cahitakin
Ben ne diyorum sen ne anliyorsun yazdimlarimdan
Okudugunu anlama dersi al

@Ahmetgitar

Mr muhalefet Ahmetgitar da gelmis

Reis ben kendi tavsiyemi yazdim
Bazi romanlar dedigin gibi olsa da hic bir roman esasli bir tarih kitabi ya da arastirma makalesi gibi degildir
Tolstoy okursun donemin sartlari da gecer icinde ama çarlık rusya donemi arastirma,tarih vb kitaplarinin yanindan dahi gecemez bunu sen de biliyorsun

Haa ben lisedeyken okudum butun 100 temel eserin cogunu
Tanzimat ve milli edebiyat doneminin cogunu okudum
Şu yaş itibariyle esasli kitaplar okuyorum

@CmlCLK
O muslumanlarin kendi sorunu

Beni irgalamaz
 
İnsanlara lakap takmak ve öyle seslenmek pek hoş bir şey değil. Daha özenli davranmak gerekir diye düşünüyorum @mehmet roy
 
Şu forumda ogrendim mi basit bir fikir dahi yazsak hemen saldirma durumu var
Illa uzun uzun acik acik yazi yazmak gerekiyor
Roman yerine esasli kitaplar okuyun diye tavsiye verdigimize gore bir suru roman da okumusuz ki kiyaslama yapabiliyoruz
Yoksa neden boyle bisey diyeyim
Neyse
 
@haldun31
Başınız sağolsun. Ben de 1 ay kadar oldu okuyalı. Sizin ne kadar etkilenmiş olabileceğinizi tahmin bile edemiyorum. Tekrar başınız sağolsun.
 
  • Beğen
Tepkiler: haldun31
Sn. @mehmet roy malesef siz oneri yapmadiniz. Roman okuyan herkese "çocuk" dediniz ;)
 
@mehmet roy valla size laf anlatmak zor ama deniyoruz işte.
Hadi bir deneme daha yapalım.
Sen neden romanla tarih kitabını kıyaslıyorsun ki?
Romanın tarih kitabından daha iyi tarih anlatmak diye bir gayesi yok ki.
Kişisel olarak iki türü birbirinin tamamlayıcısı olarak görmek daha doğru değil mi?
Ortadoğu tarihi okursun öğreneceğini öğrenirsin, sonsuz kaynak var, ancak bir roman ile bunu taçlandırmak tarih kitabında bulamayacağın doku, söylem ve hissiyatı sana verir.
İlla birbirine rakip olması gerekmez.

O sebeple roman okumak vakit kaybı demek doğru değil.
İnsanlar demez mi bir insan nasıl iki üniversite bitirir de söylemlerinden bu kadar akıl ve kültürden uzak dil kullanır diye.
Hoş ben akademilerin içler acısı durumuna yakından şahit oldum ama yine de en kötü örnek olarak karşımızda durmana gerek yok.
Bir bilim insanı (öyle olduğunu sen söylüyorsun) yüzlerce yıldır var olan, neredeyse insanlık tarihiyle evrimleşen bir roman sanatı için böyle konuşur mu?
Arkeologlar Homeros okuyor da yaptıkları kazıları şekillendiriyor. Onun romanındaki (İlyada) bilgileri tarihi bilgi olarak karşımıza çıkarıyor.

Truva bu anlamda eşsiz bir örnek.

Umarım eleştirimi yapıcı algılarsın. Tamamen iyi niyetle yazdım. Kırıcı dersen silerim de iletimi.
Bu konu ile ilgili başka bir açıklama yapmayacağım.

Selamlar.
 
@Ahmetgitar

Seni tahrik edince guzel yazilar yaziyorsun reis
Sıkıntı bende ancak şoyle ki acik acik yazmadigim icin konu her tarafa cekilir cinsten oldu
Bidahakine daha acik ve genel soylemler kullanmadan yazi yazarim artik saga sola heryere cekilen cinsten degil
 
@nonsteril
Sağolasın güzel kardeşim.

Bu arada bence konu bütünlüğü ve kırıcı tartışmalar yaşamamak için okunmayacak değilde okunacak kitaplar üzerinden gidelim derim.
 
Önerecek çok kitap var fakat ikisiyle yetinelim şimdilik ;
1. Jack London - Martin Eden
2. Vladimir Arsenyev - Dersu Uzala
 
liseye başladığım dönemde senin gibi düşündüğüm için çalıştığım yere gelen kitap pazarlamacısının sait faik kitaplarını bana satma girişimine ukalaca ve gençlik heyecanıyla "ben hikaye roman okuyarak vaktimi kaybedemem." cevabı vermiştim.

bilim bir toplum için asla yeterli kabul edilemez. sanat onun damarlarını dolduran kan gibidir. türkiyede ortalama bakışı ele alarak söylersek sadece romana değil tüm gerçek sanat ürünlerine ilgisizlik ve boşvermişlik, önemsemezlik maalesef sizin yaklaşımınızda da görüldüğü gibi üst düzeyde.

hepimiz duymuşuzdur "şiir karın doyurmaz, edebiyat yapma bana, başımıza ressam kesildin sen de haaa, derinlere dalma gemin batar vs vs" bütün bunları yapmak yerine kısa yoldan köşe dönme yolları aramak makam sahibi olup altındaki insanları ezmek hep daha çok değer buldu maalesef.

bu söylediğim son konuyu "bisikletle de" ilişkilendiriyorum ben. rahatından taviz vermeyen bir toplumun her bireyinin canı pahasına otomobil almaya çalışması -en yüksek benzin fiyatları bizde olsa bile- çılgınlık değilse nedir? bisiklet rahat bir dünya düşüncesini dünyamızdan kovmanın en medeni aracı kanımca.

tekrar roman konusuna dönersek: büyük romanlar ve romancılar zihinsel kapasitemiz ve algı dünyamız için büyük bir avantajdır. Faulkner veya Joyce veya virginia woolf okumak basit birşey gibi görülecebilecek bir olay değildir.

okuduğum kitapla bitirelim: henry david thoreau, nerede ve ne için yaşadım

@mehmet roy
 
1- Albert camus- yabancı
2- Tatarçölü- Dino buzzati ( daha önce yazmıştım bunu o kadar güzelki tekrar yazmak istedim)
3- Yusuf Atılgan- Aylak adam
4- Sebahattin Ali- İçimizdeki şeytan
5-İskender Pala - mihmandar
6- Cengiz Aytmatov- Gün olur asra bedel
7- Hasan Ali Toptaş- Gölgesizler
 
Akademik araştırmaların temel referanslarından İngiliz iktisatçı Hobsbawm, eşkıyalık üzerine teorik yaklaşımını dünyanın dört bir yanında yazılmış eşkıya (robin hood'dan ince memed'e) romanlarını inceleyerek oluşturdu. Sonra Karen Barkey adlı bir Osmanlı tarihçisi, Anadolu'daki eşkıya hikâyelerini bir okuma süzgecinden geçirerek, Hobsbawm'un çalışmalarını eleştiren bir kitap yazdı. Yaşar Kemal, Hobsbawm'un "soylu eşkıya" diye tanımladığı "İnce Memed"in yazarı olduğu kadar aktif bir siyasetçiydi de, TİP'in programını yazan kadrodaydı ve seçimlerde radyo konuşmaları yapardı. Kemal Tahir ise, Osmanlı tarihini romanlarında yeniden inşa eden, Kemalist dönemi romanlarında radikal biçimde eleştiren, Yaşar Kemal'in eşkıya romanlarını yerden yere vurduğu Rahmet Yolları Kesti'yi yazan, köy romancılarımızın öve öve bitiremediği Köy Enstitüleri zihniyetini Bozkırdaki Çekirdek romanında eleştiren bir fikir insanı ve edebiyatçıydı. Oğuz Atay, Cumhuriyetin imal ettiği küçük burjuva aydınının en sıkı eleştirisinin kalemidir. Orhan Pamuk'un Yeni Hayat'ından bir modernleşme tarihi çıkarabilirsiniz. Ahmet Hamdi Tanpınar, en az 200 yıllık Doğu-Batı ikilemimizin en has okumasını Huzur'da yaptı. Yakup Kadri, Yaban'da Türk köylüsünü neredeyse antropolojik bir bakış açısıyla tasvir ettiği için devrin kalemlerinden yemediği zılgıt kalmadı, çaresiz kalıp romanın sonraki baskılarında girişine manifesto gibi bir açıklama koydu. Halide Edip'in romanlarını okuyarak sadece Kurtuluş Savaşı'nın arka planını görmez, Cumhuriyet'in kadın tasavvurunun ilk sağlam feminist okumasını da yapmış olursunuz. Dünya edebiyatını bırakın bir tarafa, sadece Türkçe romanları, hattâ Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat'tan başlayarak, okuduğunuzda, bugün sosyal bilimler okutulan bütün üniversitelerin master ve doktora programlarının okuma listesinin bir kısmını da hatmetmiş olursunuz.

Kime laf anlatıyorsunuz, bilmem ki!
 
Çok temel bir konu.Açana saygılar..
Ömrümüz okuduğumuz metinlerle zenginleşiyor.
Ben kitap yerine yazarları önereceğim.
Nazım Hikmet
Orhan Avcıoğlu
Şerif Mardin
Adorno
Tanpınar
Atay
Eco
Focualt
Fowles
Cortazar
Infante
Borges
....niceleri..
Ne yazmışlarsa hepsi okunur,yarınlara kalır.
Bu arada katkı yapanların profillerinde takvim yaşlarını görsek iyi olur.
Zeka yaşını sormuyorum:naslyany:
 
Burda rahatsızlığa neden olan konu- bana göre - aslında salt romana bakış acısı değil şunu yapın şunu yapmayın tavrıdır.
Ben buraya kitap ismi yazarken bile bunu herkes okumuştur yazmaya gerek yok diye ayikliyorsam. Yani zaten bu sayfada olanların belirli bir kültür seviyesinde olduğunu düşünerek hareket ediyorsam. Herkesin de bu şekilde davranmasını beklemek hakkım, hakkımız diye düşünüyorum.
 
Geri