Scudo Sports

Omurga Yamukluğu (Skolyoz)

Şahsi fikrim kemiğe bağlı ortapedik Hastalıkların çoğu sadece kasları güçlendirerek azalabileceği. Mesela bel Fıtığı durumlarının hepsi aslında yeterli kas gücü olmaması. Kol kırılınca nasıl alçıya alınıp kemik işlevi dışarıdan karşılanıyorsa kasta kemiği korur ve kullanır. Nekadar sağlam kas okadar sağlam beden. Bence sana pozitif etki eder.
 
Scudo
Merhabalar!
Öncelikle çok geçmiş olsun. Forumdaki ilk mesajım bu da :)
Ben de 2008 de çapada ameliyat oldum 45 derecelik skolyozdan şuan da bende de implant var. Şuan da 6. sınıf tıp öğrencisiyim
Bizlerin (skolyozlu) ortopedik durumu çok farklı normal insanlara göre, yukarıda ki ortopedi uzmanı hocamızın dediği gibi solunum testleri yapmalısın.
Eğer uzun boy yapılı ince uzun tipli biriysen bir kardiyoloğa da görünmeni öneririm kalp için.
Çok geçmiş olsun tekrardan iyi forumlar herkese!
 
Kardeşim, geçmiş olsun, inşallah tez zamanda bu rahatsızlıktan kurtulursun. Ben de aynı rahatsızlıktan muzdaribim. Boyun ve sırtımın sağ tarafında yanma ve karıncalanmaya yol açıyor ve çok rahatsız ediyor. 1 sene önce fizik tedavi programı ile belli bir düzeyde iyileşme yakalamıştım, ama bu kalıcı bir iyileşme olmadı. Bu yaz bir kaç defa bisiklet sürme fırsatım oldu ve sürüşlerden sonra bu yanma ve karıncalanma hissinin belirli bir süre ortadan kalktığını farkettim. Bu, bisiklet kullanmanın boyun ve sırtlardaki kasların çalışmasına ve gelişmesine olumlu katkıda bulunduğunu gösteriyor. Buna ek olarak, bir tavsiyeyle manuel terapi yöntemine de başvurdum. Umarım o da kalıcı bir katkı sağlayacaktır. Fırsatını buldukça bisiklet sürmeye de devam edeceğim çünkü şu ana kadar en etkili ve hızlı şekilde ağrı ve sızılarımı geçiren etkinlik bisiklet oldu.
 
Konuyu hortlatayım.

Şimdi ben 27 yaşındayım az sayılacak derece skolyozum var (16 derece). Önceden hiç ağrılarım yoktu martı gidon bisiklet kullanıyordum. Şimdi düz gidon (sedona 300s) kullanıyorum. Ne kadar uzun sürüşler yaparsam ağrılarım o kadar çok artıyor.
 
@samet akkaya
Skolyoz ile bir bilgim yok. Ve benim skolyozumda yok ama aynı marka model bisikletlerimiz var geçen güne kadar benimde özellikle sirt bolgemde ağrılarım oluyordu fakat gidon bogazi vs. Oynadım ve artık öne uzanmak zorunda kalmiyorum surus pozisyonum daha dik bir hal aldı ve artık daha rahat..
 
@samet akkaya Martı gidondan kastınız Riser galiba.Eğer ağrılarınız fazla ise 2 seçenek var, 1.si gidon boğazını daha yüksek/açılı bir boğazla değiştirmek. 2.si ise riser gidona geçmek.
 
  • Beğen
Tepkiler: samet akkaya
Gelişmiş teknoloji, stres dolu yaşamlar kişilerin psikolojisini bozmakla kalmayıp fiziksel sorunlara da neden olmaktadır. Gündelik yaşamda hemen herkesin elinde olan bilgisayarlar sayısız hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Son dönemin en sık görülen hastalıklarından birisi de skolyoz olmuştur. Uzmanlar vaka sayısında ciddi bir artış olduğu açıklamasını yapmaktadırlar. Omurgalarda deformasyon olması neticesinde ortaya çıkan hastalık bel ve göğüs bölgesini etki etmektedir. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha yüksektir ve her geçen gün artmaktadır. Hastalar ilk etapta hastalığı dikkate almayarak hata yaparlar. İlk bulgular çok rahatsız edici olmasa da yıllar geçtikte gündelik yaşam ciddi oranda etkilenmektedir. Skolyoz yanlış oturma biçimleri dışında çocuklarda doğuştan görülebilecek bir hastalıktır. Ayrıca yine çocukluk döneminde geçirilen çocuk felci gibi omurga sistemini etkileyen ciddi hastalıklardan sonra da ortaya çıkabilir. Hastalıkla birlikte omurgada hafif bir eğrilik olabileceği gibi kamburluk seviyesinde ciddi bir eğilme de görülebilmektedir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?
Skolyoz, omurganın bel ya da göğüs bölgelerinde rastlanan yana doğru eğrilmelere verilen hastalık ismidir. Hastalık tek başına görülebileceği gibi arkadan öne doğru eğrilik yani kifoz ile birlikte de görülebilir. 30 dereceyi geçen skolyoz seviyeleri en sık görülenlerdir. Türkiye’de skolyoz hastası olan 2,5 milyon civarında kişi vardır.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?
Skolyozun çeşidi, tedavinin planlanmasına önemlidir. Skolyoz hastalığı üç gruba ayrılmaktadır. Hastalığın çeşitlendirilmesinde altta yatan nedenler de önemlidir. Oldukça sık rastlanan fiziksel bir hastalık olan omurga eğriliğinin çeşitleri ve özellikleri şunlardır:

İdiopatik Skolyoz: Ülkemizde en sık rastlanan skolyoz türüdür. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmez ama teşhis koyulması daha kolaydır.

Nöromusküler Skolyoz: Bu skolyoz türü genellikle çocukları etkilemektedir. Hastalığın bu türü görülme sıklığı bakımından ikinci sırada yer alır. Kaslar ve sinirler de etkilenebilmektedir. Hastalığın kökeninde daha çok yaralanma, travma, çocuk felci, serebral palsi gibi birçok hastalık söz konusudur.

Konjenital Skolyoz: Hastalığın doğuştan olan türüdür ve genetik olma ihtimali çok yüksektir. Bebeği daha anne karnındayken etki altına alan hastalık, omurga anomalilerinin görülmesine sebep olmaktadır. Hızlı ilerleme riski en yüksek olan türdür. Anomali anne karnında tespit edilebileceği gibi bebek doğduktan sonra da fark edilebilir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Skolyoz vakalarında nedenler tam olarak bilinmemektedir. Araştırmalar sonucunda bazı hastalıkların skolyozu tetiklediği öğrenilmiştir. Bunun dışında günlük hayatta vücudun yanlış kullanılması da hastalığa neden olabilir. Ağır çanta taşımak, ağır yüklenmek, duruş bozuklukları, çevresel etkenler, uzun süreli bilgisayar kullanımları vakaların görülmesinde altta yatan nedenler olarak kabul edilmiştir. Romatizmal hastalıklar, tümörler, omurga kırıkları, metabolik rahatsızlıklar, kemikte oluşan deformasyonlar skolyoz hastalığının oluşumunda risk faktörleridir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın belirtileri kişilere göre ve hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Göğüs kısmının üst kısmında kamburluk görülebilir. Kürek kemiğinin bir tanesi diğerine göre daha yüksekte kalabilir. Hastalıkla birlikte kalça ve omuzların orantısı bozulur. Kalçada da tıpkı kürek kemiğindeki gibi tek taraflı yükseklik görülebilir. Sırtta hörgüç görünümü söz konusudur. Hörgüç görüntüsü kişi eğildiğinde daha net görünmektedir. Kol ve gövde arasındaki boşluk hastalıkla birlikte açılır. Bu semptomlara yorgunluk, omuzda, belde ve kalçada ağrılar, nefes almada güçlük gibi belirtiler eşlik edebilir. Hastalıkta eğim oranı az ise dışarıdan gözle görülür ciddi bir fark görünmeyebilir. Bu nedenle diğer belirtiler de göz ardı edilmemelidir.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Hastalığın teşhisinde sıradan bir fiziksel muayene çoğu zaman yeterli olmaktadır. Hatta görünüşteki farklılık dışarıdan bakan herkes tarafından rahatlıkla görülebilir. Doktor hasta şikayetlerini dinlendikten sonra muayene bulgularını toparlayarak kolaylıkla bir sonuca varabilir. Ancak eğrilik seviyesi ve nerede konuşlandığı gibi daha detaylı bilgiler için çeşitli tetkikler gerekebilir. Hastanın farklı pozisyonlarda röntgeni çekilir. Röntgen ile hastalığın nerede oluştuğu, ne kadar büyüklükte bir bölgeyi etkilediği anlaşılmaktadır. Skolyoz hastalığına özel eğrilik ölçen bir alet ile ölçümler yapılır. Bu alet ile skolyoz miktarı belirlenmektedir. Teşhis aşamasında skolyozun çeşidi de belirlenir ve buna göre tedavi programlanır.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Hastalığının Tedavisi Nedir?
Hastalığın tedavisi tamamen kişiseldir. Hastanın kişisel durumu, hastalığın çeşidi, ilerleyiş durumu tedavi planlanmasında önemli detaylardır. Tedavide cerrahi müdahale en son tercih olarak değerlendirilmektedir. Hastaya öncelikle korse kullanması önerilir. İlaç kullanımına başlanır ve egzersiz programı belirlenir. Egzersiz programına ilaveten gerek duyulursa fizik tedavi desteği de yapılabilir. Korsenin fayda gösterebilmesi için günde en az 20 saat civarında takılmalıdır. Vaka ilerlemiş ise hasta gözlem altın alınır. Korse kullanımı %20 ila %40 arasındaki eğriliklerde uygundur. Önerilere rağmen hastalık ilerlemeye devam ediyorsa tekrar bir değerlendirme yapılmalı ve cerrahi düşünülmelidir.

Cerrahide hastalığın nereye yerleşmiş olduğu önemlidir. Omurilikte hayati risk taşıyan bölgelerde oluşan hastalıkta cerrahi müdahale daha ciddi sorunlara neden olabilir. Yanlış bir uygulama hastanın felç olmasına, sakat kalmasına, hayatını kaybetmesine kadar ciddi problemler doğurabilir. Bu nedenle cerrahiden önce hastanın kesin onayı alınmakta riskler hastaya anlatılmaktadır.

Kaynak: (link)
 
  • Beğen
Tepkiler: osmancan71
Selamlar, yaklaşık 6-7 yıl bisiklet bindim dağ bisikletim vardı amortisörlü bianchi marka şimdi daha kaliteli ve daha iyi bir bisiklet almak ıstıyorum skolyoz hastalıgı yani omurilik egriligim var selesi vs nasıl olmalı dağ mı normal bisiklet mi tercih etmeliyim yardımcı olacak tecrübeli arkadaşların önerilerini bekliyorum iyi forumlar herkese :)
 
@Meriç Özcan skolyoz yüzünden platinim var bisiklet sürebilirmiyim acaba
 
Yaşım 35, yaklaşık 13 yıl önce kifoskolyoz ( hem öne hem yanlara doğru omurga eğriliği) ameliyatı oldum. Hem öncesinde hem de sonrasında uzun araştırmalarım oldu. Hatta bu konu hakkında donanımhaber sağlık bölümünde uzun yazılarım da mevcut. Hatta halen orada yazdığım numaramdan arayıp sual edenler oluyor. Kısacası her türlü sorunuza cevap verebilirim.

Platin bağlandıktan sonra ilk 2 yıl bisiklete binmenizi tavsiye etmem. Sürecin en önemli kısmı ilk 2 yılda kaslarınızın, doğal olarak vücudunuzun aldığı şekil değişime uğrayacaktır. En önemli etken de yapacağınız egzersizler, özelliklede yüzmektir. Daha sonraki süreçte hastanın genel sağlık durumundan bir şikayeti yok ise ( örneğin his kaybı, karıncalanma, uzun süreli yoğun ağrı vs gibi) bisiklet sürmesinde bir mani yoktur. Lakin ameliyat sonrasında omurga kısmen sabitlendiği için bisiklet üzerinde rahat pozisyonda olmanızı tavsiye ederim. Aero pozisyonunda ( umarım doğru telaffuzdur) uzun süreli sürüşler sizi rahatsız edebilir.
Ayrıca bir diğer konu da olası kaza durumudur. Bildiğiniz gibi sağlıklı bir kişinin kendine ne kadar dikkat etmesi gerekiyorsa, skolyoz ameliyatlısının daha fazla dikkat etmesi gerek. Kaza anında omurga bölhesine alınacak bir ağır darbe, omurgaya bağlı olan vidalar nedeniyle ciddi ve kalıcı hasara yol açabilir. Bu nedenle şahsi tavsiyem mtb ile dağ tepe tırmanışı yapmanız, veya yarış bisikleti ile yüksek süratlere çıkmamanız daha iyi olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: necmeddin
Ben omurga cerrahisiyle ilgilenen bir ortopedi uzmanıyım. Söylediğiniz değerler eğer ek bir hastalığınız yoksa spor yapmanıza engel değil, hatta boyle hastalarda spor yapmayı teşvik ediyoruz. Ancak bazen skolyoz hastalarında akciğer kapasitesi etkilenebiliyor ve spor esnasında nefes yetmezliği gelişebiliyor. Bunun için bir solunum fonksiyon testinden gecmenizi öneririm.
değerli hocam benim kız kardeşimde de skolyoz başlangıcı tespit edildi. Beyin ve sinir cerrahımız yüzme, fitness ve pilates önerdi. Bisiklet pek tercih etmiyorlar fakat yüzmeyide çok önermiyorlar hangi spora başlatacağımızı şaşırdık sizin görüşleriniz nedir
 
değerli hocam benim kız kardeşimde de skolyoz başlangıcı tespit edildi. Beyin ve sinir cerrahımız yüzme, fitness ve pilates önerdi. Bisiklet pek tercih etmiyorlar fakat yüzmeyide çok önermiyorlar hangi spora başlatacağımızı şaşırdık sizin görüşleriniz nedir

daha önceki mesajlarda konunun uzmanları olması gerekenleri açıklamışlar. yazılanlar ek olarak, bilindiği üzere vertebralar ( omurgalar ) vücudumuzun dik durmasında binaların kolonları gibi görev alırlar. Omurga sistemine ek olarak, kaslar ve diğer dokularda omurgaya yardımcı olarak hizamete katkı sağlarlar. Skolyozu olan bireylerde omurgalar sağa veya sola yatık bir şekilde olduğundan dolayı vücudun dik durmasına katkı sağlayamazlar, bilakis şekil bozukluğu yaratırlar. Söylemek istediğim, sadece skolyozu olan bireyler değil, hepimiz sırt ve bel bölgesindeki kasları kuvvetlendirerek omurga sistemine daha fazla destek olarak, omurgalara binen yükü azaltmamız lazım. Bisiklet üstünde uzun süre öne eğik şekilde vakit geçirdiğimizden dolayı, müteakiben vücudu geriye doğru alabileceğimiz egzersizlerle dengeyi sağlamalıyız.

Skolyoz büyüme fonksiyonu tamamlanana kadar ilerleyebilir, dolayısıyla düzenli olarak kontrollere gidilmelidir.
 
Skolyoz ; omurganızı geliştirmeye ağırlık olarak izin vermez. Body building formunda çok hafifte olsa , çalıştığınız ağırlık sizi daha da bozabilir. Şekil bozukluğu konusunda avantajlı olmayabilir.

Vücudumda 3 boyutlu bir skolyoz ile yaşıyorum . 20'li yaşlardan sonra tanıştım . Fizik tedavi biraz fayda etti ama sonrası siz de bitiyor. Kilo almak en büyük handikap . Kilo aldığınız zaman ağrılar, nefes alma zorlaşıyor. Schroth metodu var. Bir egzersiz şekli bunu tavsiye ederim. Uzun yıllardır da bisiklet kullanıyorum. Hiç bir - yönde etkisini görmedim.

" Bisiklet iyidir . Sürünüz "
 
Omurga eğriliğine sahip olan kişi öncelikle bir uzman tarafından muayene edilmeli, eğriliğin yönü, tipi ve nedeni belirlenmeli ve buna göre planlama yapılmalıdır. Bunlar olmadan yapılan spor eğriliğin ya da eğriliğe bağlı ortaya çıkan rahatsızlıkların artmasına neden olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
5 ameliyat geçirdim
 
Bu eğrilik nasıl anlaşılıyor. Belirtisi falan varmı.
 
Bu eğrilik nasıl anlaşılıyor. Belirtisi falan varmı.
Bendeki belirtisi 2005 yılında İstanbuldayım 6 aydır bel ağrılarım var ama playstation ve PC oynamama bağlıyor ihmal ediyorum çocukluk sonra sırtımda şişlik ve hastane süreçleri benim egrilim 84 derece idi şimdi iyiyim ancak belim bukulmuyor

Çift taraflı platin ile yasiyorum omurgamda
 
  • Beğen
Tepkiler: osmancan71
Bendeki belirtisi 2005 yılında İstanbuldayım 6 aydır bel ağrılarım var ama playstation ve PC oynamama bağlıyor ihmal ediyorum çocukluk sonra sırtımda şişlik ve hastane süreçleri benim egrilim 84 derece idi şimdi iyiyim ancak belim bukulmuyor

Çift taraflı platin ile yasiyorum omurgamda
Geçmiş olsun. Bende fıtık başlangıcı olmuştu pc de çok oturmaktan. O zaman röntgen çekilmişti heralde olsa çıkardı. Komple omurga çekilmedi galiba ama bi kısmından da anlaşılır heralde :D esneme uzanma hareketleri falan yaparkende hiç sorun yaşamıyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: hasanben
Geri