Scudo Sports

ön süspansiyon hava kaçırıyor

ibrahim26

Daimi Üye
Tepki
31
merhaba arkadaşlar. yaklaşık 4-5 aydır 2007 model sid team maşa kullanıyorum. ne hikmetse süspansiyonun havası durduğu yerde gitti. maşanın travel kısmının dibe vurması için seleye oturmam yetiyor.

hava bastırdım eski haline geri döndü fakat, üzerinden bi gün geçince havası yine gitti. şu an sadece maşayı kitleyerek kullanabiliyorum. anladığım kadarıyla maşa bi şekilde yavaş yavaş hava kaçırıyor. sebebi ne olabilir sizce? nasıl çözebilirim?

bu arada bisiklet dogru dürüst arazi yüzü görmedi. hep asfaltta uzun yolda kullanıldı. hiç zorlanmadı kısacası.

önerileriniz için şimdiden teşekkürler.

Scudo
bilen birine baktırmanız iyi olur içindeki contalar sıyrılmış veya başka bi durum söz konusu olabilir en iyisi yetkili bi bayiye götürüp tamir ettirin

Sabunlu suyla sibobu kontrol edebilirsiniz, ama başka yerden kaçırıyor da olabilir. Debi az olacağından baloncuğun şişmesi zaman alabilir.

• Beğen
Tepkiler: ibrahim26
arkadaslara ek olarak belki hava sızdırmaması gereken birkaç vidası yeterince sıkılmamış olabilir. bencede yetkili servisine danışmanız ve gerekiyorsa onlara yollamanız sizin için en iyi çözüm olacaktır

Son ihtimal olarakta keçeleri falan kurumuş olabilir.. Bunun için kendi amortisörümde(Suntour axon S-rl) 80 veya 90'lık şamzuman yağı kullanıyorum.. Suntour'un kendi sitesinde ki teknik videolardan birisinde anlatmıştı gerçekten de işe yarıyor.. Hava bastığınız sibobun içini söküp şırınga ile en fazla 20ml yağ basıp maşayı iyice şişirip daha sonra normalde kullandığınız hava basıncına indirmeniz gerekiyor.. İsterseniz bir deneyin..

su an masada gram yag yok. aldigimdan beri hic koymadim, her daim masayi kilitli olarak kullandigim icin problem olmayacagini dusunmustum. masaya yag koydurduktan sonra umarim duzelir. tesekkurler.

yağın eksik olması ile hava kaçırmasının hiç ilgisi yoktur. yağı eksik maşa kilitlenmez .hava kaçırmasının sebebi çok büyük ihtimalle hava tarafındaki oring denilen contaların değişmesi gerektiğidir.bu contalar zamanla sertleşir ve geometrisi bozulur bu nedenlede hava kaçırır. ama bunların değişmesi için amortisörün komple sökülmesi ve bakıma alınması gerekir bu aşamada zaten yağıda değişir.ama senin bunu yapabileceğini pek sanmıyorum.yapabilen bir yere götürmen gerekecek sanırım

Aslinda Berkay'in söyledigine ben de katiliyorum.

Yagi olmayan masada, hangi tarafta yag olmadigi önemlidir. SID'lerde sag bacakta yag olmamasi demek (ki belirli bir miktar konur, amaci yaglamak degildir, yagin akiskanligini ve/veya aktigi yerlerin genisligi, akisinin engellenmesi gibi sistemlerle geri tepme ve kilitlenmeyi saglar) kilitmenenin ve geri tepme ayar sisteminin (rebound) calismamasi demektir.

Ancak bazen de sol bacaktaki hava odaciklarinda bulunan parcalarin contalari yagsizlik nedeniyle kuruyup hava kacirabiliyorlar. Hakan Yazman'in Reba'sinda böyle bir sorun olmustu bir defasinda yanlis hatirlamiyorsam. Cok az bir miktar yag koymak sorunu cözebiliyor.

@bts.elektronik

Halil'in söylediği gibi benim bahsetttiğim yağ maşanın kilitlenmesini veya rebound ayarını sağlayan sağ bacakta olması zorunlu olan yağ değil, hava haznesinin içinde olması gereken(ya da olsa iyi olabilecek) az miktardaki yağ.. Bu yağ contalara nüfuz ederek onları yumuşatıyor ve onların, metal parçalar ile teması esnasında conta yüzeylerini kaplayarak hava kaçağını engelliyor..
Maşama yaklaşık 3-4 ayda bir 20 ml yağ ekliyorum, çünkü contalardan sızan yağ maşanın hava tüpünden aşağıya sızıyor ve maşanın sol alt bacağının altındaki vidayı açtığımda oradan çıkıyor.. ( aradaki conta sorunlu olduğu için )
Yani benim ki bir varsayım değil tecrübe ile sabit olan bir durum :)
Yine de sizin dediğiniz belki daha kalıcı bir çözüm olabilir (veya yine geçicidir ancak benim önerimden daha uzun ömürlü bir çözüm olabilir :))

@d.berkay

rock shox zaten bakım talimatında buraya 5 cc kadar süspansiyon yağı konulmasını tavsiye etmiş bu konuda haklısın.ama buradaki oringler yağsızlıktan veya herne sebeple olursa olsun deforme olmuşsa seninde dediğin gibi yağ ilavesi sadece geçici bir çözüm olacaktır.

• Beğen
Tepkiler: d.berkay
Geri