Merhaba arkadaşlar,
Forumda aradım ama bulamadım. İkinci el aldığım bisiklette vites tellerini çıkarıp gresle yağladım. Ama tekrar takınca şimdi vitesi en büyük çarktan ikinciye düşüremiyorum. İkinciden en küçüğe düşüyor ama en büyükten ikinciye düşmüyor, koldan bir daha tıklatıyorum doğrudan en alta atıyor, ikinciye geçirmek için en alta atıp tekrar yükseltmek zorunda kalıyorum. Ne kadar ayar yaptıysam çözemedim.
Vites kolu boştayken (tel bağlı değilken) normal çalışıyor. Yukarı çıkışlarda da sorun yok, biraz kuvvet gerekse de büyük çarklara alabiliyorum vitesi. Ama sorun inerken oluyor. Aktarıcı çok akıcı değil ama kolun her hareketinde hareket ediyor, yine de zincir en büyük çarktayken yaptığı hareket zinciri alttaki çarka düşürmeye yetmiyor. Kolu biraz daha ittirince bu sefer en alt vitese düşüyor ve hoop en küçük çarkta.
Bu neden olur, bilen var mı acaba? Aktarıcı mı sıkıntılı? Biraz gidondan çıkan vites dış hortumları da uzun gibi ama çok etkiler mi bilemedim.
Bir gün sonra ekleme:
Teli çıkardım, sildim, dış kabloları ve teli gres değil normal pfte zincir yağı ile hafifçe yağladım, özellikle de dış kabloları. Bu arada aktarıcıyı da temizleyip yağladım. Ayar bile yapmaya gerek kalmadı, şıkır şıkır geçiyor vitesler
. Şaka gibi...
Oysa dün saatlerce ayar yapmaya uğraşmıştım.
Shimano el kitabında notlardan biri olarak normal gresle yağlamayın yazıyor