Sanırım en küçük ayna yerine küçük bir ruble dişlisi taktınız (nasıl yaptınız merak ediyorum doğrusu). Ayrıca ya gergi kolunu büyüttünüz veya küçükten küçüğe vitesleri kullanmamaya dikkat ediyorsunuz. Bunlar sadece spekülasyon tabi. Gerçeği fotolar söyleyecek.
Bir de şu 1/2.5 transmisyon oranı dikkatimi çekti. Bu oranı tesadüfen mi elde ettiniz, yoksa bilhassa bu orana göre ayna dişli mi seçtiniz bilmiyorum. Ancak hesaplarıma göre 1/2.5 oran, 26" jant teker için pratikte inilebilecek uç değer.
Şöyle ki, bisiklette dengeli gidebilmek için en düşük hızın 4.5 km/s olduğunu uzman bir bisikletçiden duymuştum (doğru kabul ediyorum). Ayrıca, o hızda daimi olarak tutturulabilecek en yüksek kadensi de 90 olarak hesaplıyorum (bunu da ben uydurdum).
Şimdi 26" jant teker çevresi = 2,0747 m.
4.5 km/s için tekerin dakikada yapması gereken devir sayısı = 4500 / 2,0747 / 60 = 36,14967 d/dk
90 d/dk kadens ile 4.5 km/s yapabilmek için gereken transmisyon düşürme oranı = 36,14967 / 90 = 0.4 (yani 2.5 pedal turuna bir teker turu)
Bundan daha düşük ayna dişli kullanışsız olur, zira 4.5 km/s tutturabilmek için 90 d/dk üzerinde kadens yapmanız gerekir. Kısa müddet için yapılabilir ama, uzun ve dik bir yokuşu çıkmak için dakikalarca 90 üzeri kadens tutturmak (en azından benim için) çok zor.
Bundan daha büyük ayna ise, şartlara ve şahıslara göre "yetersiz" redüksiyon olur.
Netice: Benim hesaplarıma göre 0.4 transmisyon (2.5 redüksiyon) oranı, 26" jant için ideal. Tam da ideal rakamı tutturmuşsunuz. Tebrikler.