Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

orijinal olmayan gözlük kullanımı

cem deviren

Daimi Üye
Tepki
197
arkadaşlar geçen haftalarda polarize camlı olmayan gözlük alıp kullanmaya başladım göz sağlığını kesinlikle korumuyor.

bugün katıldığım tur dönüşü gözüm aşırı derecede yanmaya başladı ve sulandı. bi cahillik edip ucuzuna kaçtım işin. daha da kullanmam :( siz siz olun polarize cam olmayan gözlük kullanmayın göz sağlığınızı koruyun herkese keyifli forumlar...

• Beğen
Tepkiler: alper öztürk
Scudo
peki bu 3M in gözlükleri polarize mi hani şu sarı renkte olanlar bugünde tartışılmıştı tavsiye kısmında (link)

Polarize ve UV koruması çok farklı şeyler.

Polarize güneş gözlüğü, camın içerisindeki bir film tabakasıdır. Cam hamur halinde, işlenmemişken camın içerisine konulur.

En büyük özelliği yansımaları ve parlamaları iyi absorbe etmesidir. Bir örnek verecek olursak, yazın etrafta beyaz beton olduğu zaman çevrede aşırı bir beyazlık(yansıma) görülür, polarize güneş gözlüğü bu yansımaları camın ön kısmında ve tek noktada toplayarak geriye yansıtır, böylece gözün kamaşmasını önler.

Yine araba kullanırken ön camda veya aksamlarda oluşan yansıma ve parlamalar özellikle gözleri hassas olan kişileri çok etkiler, polarize cam bu yansıma ve parlamaları tek noktada toplayarak geri yansıtır.

Polarize güneş gözlükleri genellikle ışığa hassas gözleri olan yahut katarakt, miyop gibi lazerle göz ameliyatı geçirmiş kişiler için uygun bir seçimdir.

Bu koruma olsa da olur olmasa da olur. Size bir zararı yok olmamasının. Olması gereken UV korumadır.
Bunun nedenini açıklayayım size.

Güneş ışınına çıktığımız zaman bildiğiniz gibi göz bebeklerimiz küçülüyor. Bu sayede, güneşin içinde bulunan zararlı UV ışınlar gözümüze girmemiş oluyor. Zaten hava karanlıkken bu sorun hiç yok.
Güneş gözlüğü taktığımızda ise, göz daha fazla ışık toplamak için göz bebeğini genişletiyor. Bu durumda, eğer gözlüğümüzün UV koruması yoksa, gözün içine zararlı UV ışınları geliyor ve asıl sorun yaratan durum da bu. Eğer UV korumalıysa gözlük, bu ışınları keserek bizi koruyor.

Kısacası, aldığınız camda UV koruması kesinlikle olmalı, Polarize ise tercih meselesi

Polarize camlar ışık yansımalarını azaltıp özellikle su kenarları ya da karlı alanlar gibi yansımanın çok olduğu yerlerde kullanım konforu sunarlar. Ancak UV koruması Gökhan Toros'un da anlattığı gibi tamamen farklı bir şey. UV koruması yoksa gözlük kullanmayın daha iyi. İşporta tipi gözlükler sizi kör edebilir.

Çok yerinde bir konuya değinilmiş.Çok pahalıya kaçmak istemeyen ve göz saglığını da korumak isteyenler UV koruması olan ama marka olmayan gözlükleri tercih edebilirler.Bu gözlükler 100tlnin altında fiyatlara satılan gözlüklerdir.Piyasaya yayılma amaçlı ürünlerini pahalıya satmazlar.Hani gidipte hiçbir özelliği olmayan cama sahip gözlüklerdense bu tür marka olmaya çalışan firmaların üretip piyasaya sürdüğü gözlükler tercih edilebilir
Saygılar

herkese selamlar. bir gözlüğün UV korumalı olup olmadığını anlamanın bir yolunu paylaşmak istiyorum:
UV özellikli camlar bizim gözümüzle fark edemeyeceğimiz incelikte(nanometre derecesinde) yatay dalgaboyuna sahip ışınlara karşı filtrelenmiştir. yani cam üzerinde milyonlarca yatay çizgi oldugunu düşünün.
(link)

-->eğer gözlüğün camları çıkarılabiliyorsa bir camını çıkarın(satın alırken satıcı buna izin vermeye bilir).
-->yok çıkmıyorsa aynı gözlükten bir tane daha elinize alın.
-->iki gözlüğün camları arka arkaya gelecek şekilde tutun.
(link)

-->iki gözlük arka arkaya iken güneşe ya da güneş ışığının geldiği bir yöne bakın.
-->sonra gözlüğün birini dik konuma getirin (ama iki gözlüğün sol camları yine arka arkaya durmaya devam etsin).
-->işte tam o anda yani 2. gözlüğün yatay konumdan dikey konuma geçtiği anda bir kararma göreceksiniz.peki bu kararma neye işaret?
(link)

yatay tuttuğumuz gözlük yatay ışınları, dikey tuttuğumuz ise dikey ışınları süzerek gözümüze çok daha az ışık gelmesini sağlıyor.bundan dolayı karamış gibi görüyoruz.
ben kendi gözlüğümde denedim aynen böyle oluyor:D
eğer böyle oluyorsa gözlüğünüz ya da alacağınız gözlük gerçek bir UV korumasına sahiptir.

UV korumasına değil polarize korumasına sahiptir, eğer yukarıdaki gibi yan tuttuğumuzda görüntü kesiliyorsa.

Yukarıda anlattığım gibi, UV ve Polarize korumalar farklı şeylerdir

• Beğen
Tepkiler: abdullah gökduru
Carrera gözlük aldım 190 € ya, 4 yıldır kullanıyorum kessinlikle paraya kıyın değer

farkı vardır tabiki ama asıl amaç rüzgarı kesmek değil mi? yanlış mı biliyorum

Geri