Haluk Eke
Daimi Üye
- Tepki
- 1.289
- İsim
- Haluk Eke
- Başlangıç
- 1956—57
- Bisiklet
- Specialized
Yıllardır gittiğim bir mesafeyi dönüşte farklı bir hızla döndüğümde hep gidişteki ortalama hızımla dönüşteki ortalama hızımı kafamda toplayıp ikiye böler ve o sürüşümün ortalama hızını bulduğumu düşünmüşümdür.
eğer gidiş hız ortalamam v1
ve dönüş hız ortalamam v2 ise
bütün sürüşün genel hız ortalaması da
V = (v1 + v2) / 2
olur derdim hep.
Diyelim ki evden çıkınca önümde 2 km'lik bir rampa var, çıkarken 20 km/h ortalama ile çıktım, inişte pedal da basarak 60 hm/h ortlalama ile indim. O halde gidiş-dönüş, yani sürüş ortalama hızım
V = (60 + 20) / 2 = 40 km/h
olacaktır.
Ancak öyle olmuyordu. Strava'ya ile her karşılaştırdığımda bu hesabımın strava verisi ile uyuşmadığını görüp suçu strava'ya atardım. 30 larda bir ortalama hız değeri gördüğümde canım sıkılırdı.
Sonunda, yakışmıyor bir matematikçi olarak sana deyip aldım kalemi kağıdı elime, vurdum formüllere. Aslında formül de hep aynı, en basit hız formülü, yani
v = s / t (burada v = hız, s = yol, t = zaman'dır)
Eğer gidiş hız ortalamam v1 = s1 / t1
dönüş hız ortalamam v2 = s2 / t2
ve v1 ve v2 üzerinden değil de doğrudan mesafe ve zaman değerlerinden gidersem de sürüş ortalaması şöyle oluyor:
V = (s1 + s2) / (t1 + t2)
Elimde hız bilgileri olduğuna göre t1 ve t2 için sırasıyla
t1 = s1 / v1 ve t2 = s2 / v2
değerlerini yerine koymam; ayrıca da tek yön yol olarak s = s1 = s2 almam gerekiyor. Bu uygulamayı yapınca, biraz kesir hesaplarından ve sadeleştiemelerden sonra ortaya şöyle bir toplam ortalalama hız formülü ortaya çıkıyor:
V = (2 * v1 * v2) / (v1 + v2)
Vaaay diyor insan, bu ne yaaa, ne biçim ortalama formülü bu?
yukarıdaki v1 = 20 km/h ve v2 = 60 km/h değerlerini formüle oturtunca
V = (2*60*20) / (60 + 20) = 2400 / 80 = 30 km//h
elde ediyorum toplam sürüş ortalaması olarak. Eee hani 40 km/h olacaktı ortalama aldığımda? 40 nerede 30 nerede?
Hesapta yanlış yok, doğrusu 30 km/h. Üzücü ama gerçek!
Örneğin 30'la gittim 20 ile döndüm dediğinizde de, sürüşün ortalaması 25 olmuyor maalesef, formüle koyunca 24 km/h çıkıyor.
Kıssadan hisse:
Aynı mesafeyi gidip geldiğinizde veya iki defa aynı meafeyi gittiğinizde sürüş ortalamanız her zaman arithmetik ortalamanın altındadır. Hız farkı ne kadar açılırsa sürüş ortalama hızınız da o kadar basit aritmetik ortalamanın altına düşecektir.
O nedenle toplam sürüş ortalamanızı yükseltmek istiyorsanız öncelikle hızınızı düşüren faktörlere yönelmeniz ve onlara karşı gücünüzü arttırmanız önemlidir.. Örneğin tırmanma hızı, rüzgar direnci gibi. Düz yoldaki hız performansınızı örn. % 10 arttırmak yerine tırmanıştaki hızınızı %10 arttımak toplam sürüş hızınızda daha fazla artış sağlayacaktır. İlerde bunu grafik olarak da vermek istiyorum.
Bol hızlı Sürüşler...
eğer gidiş hız ortalamam v1
ve dönüş hız ortalamam v2 ise
bütün sürüşün genel hız ortalaması da
V = (v1 + v2) / 2
olur derdim hep.
Diyelim ki evden çıkınca önümde 2 km'lik bir rampa var, çıkarken 20 km/h ortalama ile çıktım, inişte pedal da basarak 60 hm/h ortlalama ile indim. O halde gidiş-dönüş, yani sürüş ortalama hızım
V = (60 + 20) / 2 = 40 km/h
olacaktır.
Ancak öyle olmuyordu. Strava'ya ile her karşılaştırdığımda bu hesabımın strava verisi ile uyuşmadığını görüp suçu strava'ya atardım. 30 larda bir ortalama hız değeri gördüğümde canım sıkılırdı.
Sonunda, yakışmıyor bir matematikçi olarak sana deyip aldım kalemi kağıdı elime, vurdum formüllere. Aslında formül de hep aynı, en basit hız formülü, yani
v = s / t (burada v = hız, s = yol, t = zaman'dır)
Eğer gidiş hız ortalamam v1 = s1 / t1
dönüş hız ortalamam v2 = s2 / t2
ve v1 ve v2 üzerinden değil de doğrudan mesafe ve zaman değerlerinden gidersem de sürüş ortalaması şöyle oluyor:
V = (s1 + s2) / (t1 + t2)
Elimde hız bilgileri olduğuna göre t1 ve t2 için sırasıyla
t1 = s1 / v1 ve t2 = s2 / v2
değerlerini yerine koymam; ayrıca da tek yön yol olarak s = s1 = s2 almam gerekiyor. Bu uygulamayı yapınca, biraz kesir hesaplarından ve sadeleştiemelerden sonra ortaya şöyle bir toplam ortalalama hız formülü ortaya çıkıyor:
V = (2 * v1 * v2) / (v1 + v2)
Vaaay diyor insan, bu ne yaaa, ne biçim ortalama formülü bu?
yukarıdaki v1 = 20 km/h ve v2 = 60 km/h değerlerini formüle oturtunca
V = (2*60*20) / (60 + 20) = 2400 / 80 = 30 km//h
elde ediyorum toplam sürüş ortalaması olarak. Eee hani 40 km/h olacaktı ortalama aldığımda? 40 nerede 30 nerede?
Hesapta yanlış yok, doğrusu 30 km/h. Üzücü ama gerçek!
Örneğin 30'la gittim 20 ile döndüm dediğinizde de, sürüşün ortalaması 25 olmuyor maalesef, formüle koyunca 24 km/h çıkıyor.
Kıssadan hisse:
Aynı mesafeyi gidip geldiğinizde veya iki defa aynı meafeyi gittiğinizde sürüş ortalamanız her zaman arithmetik ortalamanın altındadır. Hız farkı ne kadar açılırsa sürüş ortalama hızınız da o kadar basit aritmetik ortalamanın altına düşecektir.
O nedenle toplam sürüş ortalamanızı yükseltmek istiyorsanız öncelikle hızınızı düşüren faktörlere yönelmeniz ve onlara karşı gücünüzü arttırmanız önemlidir.. Örneğin tırmanma hızı, rüzgar direnci gibi. Düz yoldaki hız performansınızı örn. % 10 arttırmak yerine tırmanıştaki hızınızı %10 arttımak toplam sürüş hızınızda daha fazla artış sağlayacaktır. İlerde bunu grafik olarak da vermek istiyorum.
Bol hızlı Sürüşler...
Son düzenleme: