Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Parmak neden çıtlar? Zararı nedir?

Güney Mertkan

Aktif Üye
Kayıt
25 Mayıs 2010
Mesaj
108
Tepki
88
Şehir
İstanbul-Avcılar
Bazı insanlar her iki elinin parmaklarını birbirine geçirerek ve onları gererek ses çıkarırlar. Yani çıtlatırlar da diyebiliyoruz. Çoğumuz buradan gelen sesin kemiklerden geldiğini sanırız, hatta rahatsız oluruz ama nedense bunu yapanlar hallerinden memnun görünürler.
En çok ve kolaylıkla çıtlayan yerler vücudumuzda en çok bulunan sürtünmeli eklem yerleridir. Bu tip eklem yerlerinde, örneğin parmaklarımızda, iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü vardır. Bu kapsülün içinde kemiklerin hareketleri sırasında buraları yağlayan bir Sıvı vardır. Bu Sıvının içinde erimiş halde Oksijen, nitrojen ve Karbondioksit gazları bulunur. Vücudumuzda en kolay çıtlatabileceğimiz eklem yerlerimiz parmaklarımızdır. Parmaklarımız gerilince eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsül de gerilir. İçindeki sıvının Basıncı azalır ve Gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte kulağımıza gelen bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar neticesinde Gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerlerinin hareket kabiliyetini artırır.
Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlatamazsınız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır.
Parmak Çıtlatmanın Zararları
Parmak çıtlatmanın eklem yerlerimizdeki sıvıya bir tesiri yoktur. Diğer bir görüşe göre ise sürekli olarak bunu yapanlarda ve bunu alışkanlık haline getirenlerde, eklemler etrafındaki yumuşak doku zarar görmekte, parmaklar şişmekte, dolayısı ile elin kavrama gücü azalmaktadır.

ALINTI!

Anladığım kadarıyla arada bir çıtlatmak iyi fakat fazlası zarar.
 
Scudo
Çok eskiden gittiğim elektronik kursunda Arslan hocamız, çıtlanmanın zararlı olduğunu ilerde ellerde titreme olmasına neden olduğunu söylerdi, "bak ben de hep çıtlatırdım eskiden çok zevkli ama şimdi ellerim titriyor" derdi... Doğru mu yanlışmı bilinmez ama içinden bir ses çıtlatmanın bize yararlı olmadığını söylüyor, siz ne dersiniz ?
 
  • Beğen
Tepkiler: Burak KOÇ
Bende ilerde parmaklarda kireçlenme olabileceğini duymuştum. Yani pek yapılacak bir davranış değil parmak çıtlatmak..
 
Çıtlatmanın titremeye yol açtığını titremeninde parkinson hastalığına yol açtığını duymuştum.Doğruluğu ne kadardır bilemiyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hakan Yazman
Bildiğim kadarıyla uzunca bir süre tekrarında sıvının kendini yenileme özelliği azaldığı için kireçlenme sorunu oluşuyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: 42FY
@İbrahimBAKAN

Güzel kardeşim, doğruluğunu bilmediğiniz konuda insanlara hatalı bilgiler vermeyin.

Parkinson beyin fonksiyonu bozukluğuna bağlı sinir sistemi hastalığıdır.
Eklemleri çıtlatmak gibi etkenler Parkinson hastalığına sebep olamaz.
Bu konuda internetde yığınla makale var.
 
@PALA

Sayın Pala, arkadaş zaten doğruluğundan emin olmadığını söylemiş, lütfen bölüm kurallarını okuyunuz ve daha yapıcı ve olumlu mesajlar göndermeye çalışınız, bilgi paylaşımınız için teşekkürler...
 
Ayak parmaklarımı çıtlatıyorum malesef. Bazen merdivenleri çıkarken parmak uclarıma bastığımda, parmaklarımın gücü yetmediğinden yukarı doğru bükülüyorlar ve tökezliyorum :(
 
@PALA

Selamlar , emin olmadığımı zaten söylemiştim.Forum dışı link vermek yasak bildiğim kadarıyla fakat reklam amaçlı bir site olmadığı için linki vermek istiyorum.İnternetteki yığınla makaleden bir tanesi.

(link)

Sitede makaleyi oluşturan kaynaklarada göz atarsanız memnun olurum.

İyi akşamlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Güney Mertkan
@başarist

İlk defa duyuyorum ,geçmiş olsun.
 
benim de öğrendiğim kadariyle ilerde yani yaşlılık sürecinde ellerde titreme yapma olasılığı yüksek
 
Bende bir parmak çıtlatma bağımlısıyım :) ellerimde titriyor, lakin ellerimin titremesi çıtlatmayla alakalı değil aileden aldığım birşey. Parmak çıtlatmayla söyleyebileceğim tek şey sigarayı bırakabilirsiniz ama parmak çıtlamayı biraz zor çünkü bilincinizin dışında oluyor herşey, birisiyle muhabbet ederken farkında olmadan çıtlatıyorsunuz.
 
Hiçbir şekilde faydalı bir hareket değil eklem çıtlatmak.
Ekleme normalde yapmayacağı bir fonksiyon yaptırtıyorsunuz çünkü.Bu hareket ekleminize daha da hareketlilik kazandırmayacağı gibi varolan hareketini de sınırlayacak bir zedelenmeye sebep verebilirsiniz.

Lüzumsuz bir hareket yani,durduk yerde ekleminizi hasarlamayın bence
 
Geri